Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Siklódi kő - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Siklódi kő

Siklódi kő | Hol van ez a hely?

A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll. A keményre összecementálódott kőzet ellenállva az időjárásnak látványos, 10-40 m magas falakban, tornyokban maradt meg, több száz méteres hosszúságban. A látványos formakincsű Siklódi-kő az egykori kalderák maradványa.

A Siklódi-kő csúcsától 40-50 méterrel alacsonyabban, déli irányban szakadnak le a hegyet borító erdőből kiemelkedő és messziről is jól látható sziklafalak, melyeket Orbán Balázs trachyt-torolványcsúcsként írt le. A Siklódi-kő keleti leszakadásban, a sziklafalban, egy 8 méter magas, ugyanolyan széles, 6 méter mély, valamint egy kisebb barlangszerű képződmény található. Ezek az üregek, kisebb barlangok úgy alakulnak ki, hogy a vulkán belsejéből a repedések mentén felszabaduló gázok feszítő ereje és a savak oldó hatása formálja őket.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: A Siklódkő felé Az erdőben Csúcsjelzés Kilátás. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Siklódi kő fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Siklódi kő! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Siklódi kő közelében?
Fordított házikó. Feje tetejére állt a világ. (látnivaló és geodoboz)
Református templom. Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot.
Evszakok Parajd. Református templom és harangláb. A küsmödi templom zárva volt. (látnivaló és geodoboz)
Sasfészek kilátó. Tyukász-domb. Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát. 14 kereszt - Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.
Bereczki-ház. Küsmöd egyik érdekes látnivalója a Fő utcán található Bereczki-ház, vagy Csitkós ház, ahogy becézik.
Református templom. A település neve mutatja, hogy Felsősófalva ahhoz a hét településhez tartozik, amelyek a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszenek, a tanyavilággal együtt a Sóvidéket alkotják.
Nádas-csorgó . 7 km-re. Sikátor végén - Azt hittem, hogy ez borvízforrás, nagyot csalódtam, hogy csak egy sima ápőpláta. (turisztikai hely geoládával) A temető kápolnája. Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, . Új kápolna - A templomot újra födik. (látnivaló és geodoboz)
Kibéd. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
Kincses Kodáros dombja. Tetején állítólag évszázadokig egy 30 cm széles kürtőlyuk volt. Könnyen megtalálható és biztonságos rejtek - Mivel új rejtő rejtett itt egy új geodobozt, új rejtekben - én is, mint rejtekgazda, megkereshetem azt, és pontot is kapok a megtalálásért.
Mária-forrás. Vizét vannak akik fogyasztják, annak ellenére, hogy időnként a forrás fölött tábla hirdeti, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket - A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van.
Géra-csorgó. 2011-2012 környékén a szovátai önkormányzat a sóhegyek tövéből, a hegyből kibukó sósforrás vizét, a géravizet, a Géra utca, Csendes utca, Tölgyes utca találkozásához, az egykori Géra fürdő területére vezette be. Sósvíz - Azért most láttam először, hogy a vízhordást időponthoz kötik, na meg a mennyiséget is.
Kisvasút állomás. Rendezett állomás - Ma megint Szovátán dolgoztam, a környéken is volt dolgom. Kilátótorony. A kilátótorony melletti házikó ablakába kitett tájékoztató szerint a kilátó naponta 12 és 19 óra között látogatható, ingyenesen. Magasban - Jól körbe lehet látni a környéket a toronyból.
Új negyed. A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket.
Medve-tó. Látnivalói a Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a kis sósvizű tavak: Zöld-tó, Vörös-tó és Fekete-tó, a fürdőtelep vadászkastély stílusú villái, a Szováta faluban található református templom. Medve nem volt a környéken - Mert nagyon sok a kétlábú látogató.

Siklódi kő románul - in limba romana: Piatra Siclodului


Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Siklódi kő gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Siklódi kő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Turisztikai látnivalók a közelben

  Szikla a Siklódi-kő lábánál
  Szikla a Siklódi-kő lábánál
  Siklód igazi hegyre szúrt falu, a világ végén, írja Orbán Balázs.
  Fedetlen fedeles híd
  Fedetlen fedeles híd
  Mivel a fából készült hidak anyagát az időjárás könnyen tönkretette, Erdélyben több helyen is fedeles hidakat készítettek.

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.