Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Székelyderzs - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Székelyderzs

Székelyderzs | Hol van ez a hely?

A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont. A hagyomány szerint Ramocsa nevő tündér járt erre, léptei nyomán a gyönyörő ramocsavirág kezdett nyílni. A ramocsavirág tudományos neve henye boroszlán, Hargita megye védett növénye.

1274-ben Miklós magister a dersi esperes. 1334-ben a pápai tizedjegyzék Ers néven jegyzi. 1525-ben Ders, 1566-ban Kányád Ders a neve.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Székelyderzs naplementében Székelyderzs és vártemploma Székelyderzs erődített temploma Bástya napórával Napóra Bejárat Szószék és orgona Freskó 1 Freskó 2 Freskó 3 Freskó 4. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Székelyderzs fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Székelyderzs! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Székelyderzs közelében?
Egykori erődítmény. Református templom. Mindhárom tündér a környék egy-egy varázslatos táján alapított otthont. (itt geodobozt is lehet keresni)
Erked. A XIII.
Református templom. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
A vágási tölgyek. 10 km-re. (turisztikai hely geoládával) Bikafalva. 1334-ben jelentkezik először az oklevelekben de Luce néven.
Dobó és Vágás. A Cigány-patak völgyében, ahol Dobó Vágással összeér, ott fekszik a két falu temploma.
Kisgalamb Levendula. A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett.
Kisgalambfalva. 10.8 km-re. A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
Evangélikus erődtemplom. Nagyon elhanyagolt állapotban van - De amint láttam, megkezdték a feljavítását. Rák-tava. Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott. Száraz ősz - A tó teljesen kiszáradtnak tűnik, vízfelület egyáltalán nem látszik, azért a kilátás szép.
Várhegy. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat, ahol középkori vár nyomai fedezhetőek fel. Lada athelyezes - A Bagyi varnal athelyeztem a geoladat, a regitol ugy jo 30 meterre delkeletre. (különleges hely geodobozzal)
Evangélikus templom. Szomorú - Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon. Unitárius templom. Református templom. (turisztikai hely geoládával) Erzsébet kútja. Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja. tiszta forrás - A kútat és környékét rendben tartják, a vize nagyon finom, érdemes felkeresni.
Budvár. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m).

Székelyderzs románul - in limba romana: Biserica fortificata din Darjiu


Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Székelyderzs gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Szalonna - Na, ez aztán tényleg szépen meg van csinálva...
 • Idegenvezető - Nagyon csinos idegenvezetőlány tevékenykedik a székelyderzsi erődtemplomnál, ami egyrészt jó, mert megmutatja a látnivalókat, és elmondja a tudnivalókat, viszont a puszta létével elvon(hat)ja a figyelmet (legalábbis a férfiakét) a látni-tudnivalókról...
 • Világörökségi helyszín - Nincsenek világörökségeink, csak világörökségi helyszíneink...
 • Szekelyderzsi templom - Már nagyon rég készültünk, hogy megnézzük ezt a szép erődtemplomot...
 • Nem pentek - Nem volt péntek tizenhárom, és erre a templomra már régen fentük a fogunkat...
 • Székelyderzs - Meglátogattuk a világörökség részét képző, székelyderzsi unitárius erődtemplomot...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Székelyderzs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Református templom
Református templom
1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban.
Likoldala
Likoldala
Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.