Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Székelyderzs

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A ramocsavirág tudományos neve henye boroszlán, Hargita megye védett növénye. A messze földön híres tempolomerődje melletti mesélő fenyőfa eltörpül a magas védőfal mellett. 1274-ben Miklós magister a dersi esperes...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Székelyderzs felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Székelyderzs képtárból:

Székelyderzs naplementében
Székelyderzs naplementében
Székelyderzs és vártemploma
Székelyderzs és vártemploma
Székelyderzs erődített temploma
Székelyderzs erődített temploma
Bástya napórával
Bástya napórával

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Székelyderzs fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Székelyderzs!

A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont. A hagyomány szerint Ramocsa nevő tündér járt erre, léptei nyomán a gyönyörő ramocsavirág kezdett nyílni. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Székelyderzs, 0,17 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Stefan Untch-ház Nagysink 44 km-re.
Volt városháza Nagysink 44,3 km-re.
Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
MiklóstelkeMiklóstelke 16,8 km-re.
1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve. A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is. A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van. 1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven.
Medvevár sziklavilág FenyőkútMedvevár sziklavilág Fenyőkút 31,4 km-re.
A Kormos-kő sziklavilágától északkelet felé, Fenyőkút irányába, a következő hegylábon egy másik sziklacsoport található. Szóval az élethez is és a medvéhez is szerencse kell. Mivel a Kormos-kőről itt ereszkedtem be, érdemesnek tartottam ezeket a sziklákat is dokumentálni, a környék sziklavilágát pedig egy körút formájában bejárni.
Laposlik KorondLaposlik Korond 33,1 km-re.
A területén található a Bugyogó nevű forráscsoport. Amikor én a helyszínt dokumentáltam, elég cudar idő volt. A Laposlik forráskúp a 13A jelzésű műút mellett, a Sós-kúttal átellenben található, az atyhai letérőtől 180 méterre délkelet felé.
Jézuskiáltó Székelykeresztúr 16,3 km-re.
Erzsébet kútjaErzsébet kútja 11,6 km-re.
Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni. Ezt a "dobozt" is könnyen megtalaltuk Babbercivel eggyütt,, habar eleg csuszos Volt az ut odaig. Nagyszebenből hazafele, az utolsó felkeresett rejtekhely volt az Erzsébet kútja. Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja.
Egykori határőrség székhelye Csíkszereda 49,5 km-re.
Az egykori határőrség székhelye Csíkszeredában. Jelenleg kórház működik az épületben.
Várféle őrtorony NagygalambfalvaVárféle őrtorony Nagygalambfalva 8,2 km-re.
Ezért csak amolyan vár féle, a Vágás-patak partján, az eredeti egy földből készült erődítmény lehetett, rajta egy palánkvárral. A Bánatos királylány kútja mellett, közösségi összefogással megépítették az eredetileg a Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását.
A református imaház erkélye CsíkszeredaA református imaház erkélye Csíkszereda 49,6 km-re.
Csíkszeredában a Petőfi Sándor utcában, a költő nevét viselő iskolával szemben található a református imaház. A rejtek megvan, de a dobozt nem sikerült elékeríteni. A két kerítés között be lehet sétálni a rejtekig. Bár a kapu nyitva volt, a kerítések közé egy résen kellett bebújni, és végig olyan érzés volt, mintha tilosban járnánk. Az épületnek jelentéktelen homlokzata, valamint az egykori kocsibejáróra szerelt kapuja van.
Jégkorongozók CsíkszeredaJégkorongozók Csíkszereda 49,4 km-re.
Jégkorongozók - Vákár Lajos műjégpálya, Csíkszereda, Törős Gábor 1978. Igen, mi is nehez szivvel hagytuk ott a kis grafit ceruzat, amibol otthon 50 drb van. Elindultunk geodoboz-vadászatra, a fiammal, ez volt az első megtalált doboz. Gratulálok az első megtalált geodobozhoz. A Vákár Lajos jégpálya mellett két hokis szobor is található.
Mária-forrás HomoródfürdőMária-forrás Homoródfürdő 26,5 km-re.
Fürdővízként szív- és érrendszeri megbetegedésekben. A Mária borvíz, forrásvíz jellemzői: szénsavas, nátriumkloridos, alkálikus, vasas, hipotonikus ásványvíz.
Kerék-domb alatti vízesés ÁgostonfalvaKerék-domb alatti vízesés Ágostonfalva 32,1 km-re.
Ma kerestem meg, es mar be is jelentettem. Rájöttem, hogy milyen nyomtatásra gondolsz. Gratulálok a teljesítményhez, tényleg fejlődés, ha már aznap bejelented a megtalálást. Ágostonfalva közelében, a román térképeken Fenes-pataknak nevezett, a régi osztrák térképeken Pétrisiú-ként megjelenő patak fejében levő egyik oldalágban, a Kerék-domb alatt egy mély gödörbe ömlő, 4-5 méter magas, csinos vízesés található.
Paulinus-Drakula-ház SegesvárPaulinus-Drakula-ház Segesvár 31,3 km-re.
Az 1501-ben épült Drakula-Paulinus-ház a segesvári Múzeum-tér 5 szám alatt található, az Óratorony közelében, attól északnyugatra. Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik.
BükkfejBükkfej 38,6 km-re.
Délután 4 óra körül találtuk meg. A rejtekhely leírását igyekeztem úgy fogalmazni, hogy kiderüljön belőle két fontos dolog. Örülök, hogy a rejtés után ilyen hamar megvan az első megtaláló. A Baróti-hegység turisztikai szempontból alig feltárt, alig használt vidék, pedig lombos erdőivel, hangulatos ligeteivel üdítő változatosságot jelent a körötte lévő magashegységek zordon rengetegeihez képest.
Kormos-kő sziklakilátó FenyőkútKormos-kő sziklakilátó Fenyőkút 31,3 km-re.
Korond felől, a Pálpataka és Fenyőkút felé vezető utak elágazása fölé emelkedő, látványos sziklakilátó. Nem sokan ismerik, pedig Korond környékének legszebb, legimpozánsabb kilátópontja. A sziklabástyától jöttünk át a kilátóra.
Almakerék várhely 43,1 km-re.
Rusu szerint eredete a XIII-XIV-dik századra teheto, felszínén régészeti kutatásra eddig még nem került sor. Almakerék falu délkeleti szélén, közvetlenül az utolsó házak fölé emelkedo kis dombteton állhatott Almakerék vára.
Mild-ház SegesvárMild-ház Segesvár 31,4 km-re.
A XVII-dik század közepén ő építtette a fedett Diáklépcsőt és a Csizmadiák tornya melletti bástyát. Az épületen levő felirat szerint, ebben a házban lakott Johann Both polgármester.
Református templom Székelybere 47,2 km-re.
Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
Csicsói-vársziklaCsicsói-várszikla 43,9 km-re.
Régóta érdekel ez a vár, különösen azóta, hogy valaki Csicsóban azt állította, hogy ott nincs vár. Sajnos itt sem tudtuk, hogy van láda és épp ezért nem is kerestük. Kirándulást szerveztünk a csicsói várromokhoz, ahol nagy érdeklődéssel kerestük a geodobozt. Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején.
Óratorony SegesvárÓratorony Segesvár 31,3 km-re.
A segesvári Óratorony eredetileg egy kaputorony volt, melynek négy tornyocskája van a tetején. Ezek a tornyocskák fontos jelképek, melyek arra utalnak, hogy van itt egy bíróság, amely akár halálbüntetést is hozhat. Segesvár a világ egyik legszebb városa. Habár sokan voltunk, alkalmas pillanatban megpróbáltuk a dobozt kivenni, de sajnos már nem találtuk. Én délben jutottam a rejtekhez, ezért nagy volt a sürgés.
Markus-ház Segesvár 31,4 km-re.
Duglászfenyők Csíkszereda 49,5 km-re.
A fenyőkhöz szokott csíkiak érdeklődés nélkül mennek el melletük. A központi park, tömbházak melletti szélső sétányának kultúrház felőli bejáratánál húzódik meg szerényen a négy fenyőfa.
Guthman-Valenta kastély OlthévízGuthman-Valenta kastély Olthévíz 25,7 km-re.
Az olthévízi Guthman-Valenta kastély a Kálnoky-kastélytól 300 méterre dél-délkeletre található, az ortodox templom szomszédságában. Ez az épület még megmenthető. A feltételezések szerint az egyszintes épületet 1553-ban építették, majd a 18-dik században átalakították.
Fetter-ház SegesvárFetter-ház Segesvár 31,5 km-re.
Fetter-ház a Városfal utca 11 szám alatt, történelmi műemlék a XVIII-dik századból. MS-II-m-B-16031.
Nádas-csorgó SzovátaNádas-csorgó Szováta 44,6 km-re.
A Forrás-utcából a kanyarban egy sikátor vezet a Nádas-csorgóhoz. A forrás vize egyesek szerint a legjobb Szovátán, sokan hordják is. A Forrás (Csorgó)-utcába érkezve, a patak mellett találtam egy kis parkolásra alkalmas helyet. Azt hittem, hogy ez borvízforrás, nagyot csalódtam, hogy csak egy sima ápőpláta. Ha mar megvolt a Sos, akkor legyen a Nadas is.
Vár-tér CsíkszeredaVár-tér Csíkszereda 49,4 km-re.
A Mikó-várat Mikó Ferenc 1623-ban kezdte építeni és az 1630-as években fejezték be, a reneszánsz várkastély főúri rezidenciának épült. 1661-ben a törökök feldúlták, a lerombolt főúri rezidenciát a romjaiból gróf Steiville István osztrák tábornok 1714-ben építtette újjá és parancsnoki székhellyé alakítják át. Első megtalálojaként e kisméretű geodoboznak, annyit mondhatok, hogy nagyszerű rejtés adott élményt az estémnek. Sikerült megtalalni az új dobozkát. Nehéz észrevétlenül regelni.
Református templom és harangláb KüsmödReformátus templom és harangláb Küsmöd 33,1 km-re.
A küsmödi templom zárva volt, az ódon harangláb nagyon megtetszett. Az elöregedett falunak sajátságos hangulata van, sok a kékre meszelt ház.
Templomerőd GaratTemplomerőd Garat 21,7 km-re.
Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt. Négyzetes alapú szentélyét kereszthálós boltozat fedte, a hajót pedig sík mennyezet, apszisa félkörívvel zárult.
Református templom Kőrispatak 29,9 km-re.
Középkori templomról nincs okleveles adat, ennek ellenére bizonyosan már a középkorban volt temploma. A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között.
Tartód váraTartód vára 36,5 km-re.
A koordináták egy kidőlt, korhadt fára mutatnak, átkutattam a környékét is, de nem találtam semmit. Az a bizonyos láda nem a hu-n található, hanem Székelyvarságon, a Tartód váránál. A képen látható levágott facsonkot megtaláltad? Tartód vára Székelyudvarhelytől légvonalban 35 km-re északra, a Nagy-Küküllő forrásvidékén, Székelyvarság község Bagzos határrészének közelében található.
Dózsa György mellszobra Makfalva 39,7 km-re.
Evangélikus erődtemplom ZágorEvangélikus erődtemplom Zágor 47,7 km-re.
A mai templom egy gótikus templom utóda, 1723-24-ben épült, bástyás várfal veszi körül, északnyugati tornyán 1653-as dátum van. Zágor evangélikus-lutheránus temploma a község központi részén, a főút mellett, az egyik kanyarban, az általános iskola szomszédságában található. Mitán elhagytam Domáldot, eljutottam a zágori evangélikus templomhoz. Zágor középkori templomáról nincs adat, temploma viszont volt, mert valószínűleg 14-dik századi település.
Árcsó 31,6 km-re.
Árcsó Korond és Felsősófalva között, a Korond-patak balpartján elterülő határrész. Korond még a vulkanikus övezetben fekszik, ennek köszönheti borvizeit.
Földvár HomoródalmásFöldvár Homoródalmás 21,3 km-re.
Ez a Várhegy most már Lövétéhez tartozik, vagy Homoródalmáshoz? A gerincen közelítettem meg a helyet ay antenna felöl. Egy kis keresgélés után kiástuk, viszont az üveg nem volt üres, és ráadásul sajnálatos módon még nem is borral volt tele, hanem vízzel. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.
Tartogóvára MiklósvárTartogóvára Miklósvár 37,8 km-re.
Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen. Hibas vagyok, mert nem irok ekezettel, ezert irodott a Szalas magyarul ekezet nelkul. Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár.
Zsögödfürdői vár Malomföld 49 km-re.
A zsögödfürdői vár az Olt jobb partján, a Malomföldnek nevezett helyen volt, ott ahol a zsögödfürdői házak felé emelkedő távközlési antenna is van. A régészek Zsögöd I elnevezéssel jelölik az egykori erődítmény helyét.
Büdösgödör BüdösfürdőBüdösgödör Büdösfürdő 43,8 km-re.
Büdösgödör - Vidám-sétány, Büdösfürdő.
Ördögborozda SzentkeresztbányaÖrdögborozda Szentkeresztbánya 29 km-re.
A székelyföldi töltésvonulatot Szentegyháza és a Szurduk közötti részen hiába keresték, de jól kimutatható a Cserebérc - Saták-kútja - Vaskapu útvonalon. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
Vasfuvó domb Csíkszereda 46,2 km-re.
Itt valamikor egy vashámor létezett, de nincsenek részletes adatok róla. Csíkszereda nyugati határában, közvetlenül a Székelyudvarhely felé vezető országút mellett, az Olt hídjának közelében található, az úgynevezett Vasfuvó domb.
Klotild-forrás HomoródfürdőKlotild-forrás Homoródfürdő 26,4 km-re.
A Klotild borvízforrás, másnéven Szent István-forrás, szintén egy gödörben található, mely fölé faszerkezetű filagóriát építettek. Mellette egy fürdőmedence található öltözökkel, ez a létesítmény most nem használható.
Loris-ház SegesvárLoris-ház Segesvár 31,4 km-re.
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
Madártemető Bánya-patak fejeMadártemető Bánya-patak feje 43,6 km-re.
Az 1770-es években itt fürdőtelep volt, ma már ennek a nyomát sem találjuk. Mit tehet a csíki székely, ha szép az idő, és kint szeretne lenni a jó, friss levegőn? Engem leginkább az hozott lázba annak idején. Pont a múlt héten, csütörtökön voltam a Bánya-patak fejénél. A Bánya-patak feje 10 hektáron geológiai és botanikai védett terület, a Hargita-hegység keleti lejtőjén található, körülbelül 2 km-re délre Büdösfürdőtől.
Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfájaSzékelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 14,2 km-re.
Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van. Kora tavasszal egy többévszázados fa alatt. Többször elkocsikáztam a kis park mellett, de soha sem álltam meg. A parkra ráférne egy kis takarítás, de másképp minden rendben van. A hősök sírja mögött áll néhány kisebb fa szomszédságában.
Zsögödi fahídak CsíkzsögödZsögödi fahídak Csíkzsögöd 48,8 km-re.
A Csíkszeredához tartozó Zsögödben két felújításra, javításra szoruló fahíd is van, az egyik az Olt-folyó felett, a másik a Fitód-patakon. A kettő közül az Olt-híd érdekesebb, hiszen itt még a teljes hídszerkezet fából van - érdemes most megnézni, alulról is, mert a jövőben betonszerkezetűre tervezik átépíteni.
Régi kőkereszt Gyepü-patakRégi kőkereszt Gyepü-patak 32,6 km-re.
A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút déli oldalában levő parkoló mellett, közel ahhoz a kanyarhoz, amely alatt a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy régi, több mint százéves kőkereszt árválkodik az oldalban. Többé-kevésbé jól kibetűzhető feliratán puskagolyó nyoma éktelenkedik. Tobb mint 150 eves tortenet, es sajnos ma is gyakran ismetlodik nalunkfele. Előkerült a GPS, kiszámoltuk a helyes irányt, elővettük a dobozt. Megint domb.
Törvényszéki palota CsíkszeredaTörvényszéki palota Csíkszereda 49,4 km-re.
Törvényszéki palota - Csíkszereda, 1904.
Kormos-kő sziklabástya FenyőkútKormos-kő sziklabástya Fenyőkút 31,3 km-re.
A leírást követve jutottunk fel előbb a kisebb sziklához, majd a sziklabástyához. A Sólyomkő pataka mellől a Kormos-kő sziklakilátója felé kapaszkodva a meredek domboldalon, egy kisebb sziklatornyot és egy nagyobb, impozáns, kettős sziklabástyát találtam.
Sárkányok elvarázsolt kertje Göcs 48,8 km-re.
Látogatási idő: naponta 10-18 óra között, háziállatok nélkül. Belépő felnőtteknek 35 ron, 3-10 éves gyerekeknek 25 ron, 0-3 éves gyerekeknek ingyenes, nyugdíjasoknak és diákoknak 25 ron.
Buzgó borvíz Fenyves-patak völgyeBuzgó borvíz Fenyves-patak völgye 42,4 km-re.
A vize viszonylag meleg, az információs tábla szerint 16 fokos. Rendkívül jóízü borvíz. A boksák fele menet megkóstoltuk. A Buzgó-borvíz a Fenyves-patak vízgyűjtő medencéjében található, eredete mesterséges.
Vadasi hágóVadasi hágó 48,2 km-re.
A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja. Egy unitariusi talalkozo alkalmabol mar letezett egy lada itt, de most mar nincs. Ha nem lenne fénykép, lehet Gábor el se hinné, pont ide akartunk rejteni. Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg.
Földpiramisok Sona 39,7 km-re.
Vörös oldal Székelylengyelfalva 15 km-re.
A Szejke-tető (Nagy Mál tető) nyugati oldalán, a Sármány nevű helyen, a rozsdás színű földek neve a Vörösoldal. Bányai János leírása alapján ezek egy szép nagy limonittal és mésztufával fedett területet rejtenek, melyek az egykori magasabb szintben levő kifolyási helyei lehettek a mai borvízforrásoknak.
A temető kápolnája AtyhaA temető kápolnája Atyha 32,2 km-re.
Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, de az idők változtak. Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra - lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj. Megtaláltam a kápolnát. A templomot újra födik. Igazán különleges ez a település a hegy tetején, de talán a leglátványosabb az odáig vezető út.
Betonkút az erdőben BüdösfürdőBetonkút az erdőben Büdösfürdő 43,7 km-re.
Elkerített forrás és betonkút, Büdösfürdőtől 500 m-re délre, a kék sávval jelzett túraösvény mellett.
Református templom KisbaconReformátus templom Kisbacon 39,8 km-re.
Eredetileg Nagybacon filiája volt, 1734-ben lesz önálló és 1794-ben épül mai temploma. Más egyház és templom a reformátuson kivül Kisbaconban nem volt. Szép karcsú torony, gondozott templom.
Evangélikus erődtemplom ApoldEvangélikus erődtemplom Apold 30,6 km-re.
Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Értékei közül megemlíthető a szentélyben található faragott szentségtartó, illetve a szines karzata. Jól végzi a dolgát. A templom zárva. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be.
Dobó és VágásDobó és Vágás 10,6 km-re.
A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó. A Cigány-patak völgyében, ahol Dobó Vágással összeér, ott fekszik a két falu temploma.
Datki-szoros 31,4 km-re.
Napozó nő Székelyudvarhely 13,3 km-re.
Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
Sziklakert a Béta oldalábanSziklakert a Béta oldalában 44,5 km-re.
A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe. Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait.
Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 13,5 km-re.
Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
Szent József katolikus templom SegesvárSzent József katolikus templom Segesvár 31,4 km-re.
A segesvári Szent József római katolikus templom 1896-ban épült, a lebontott domonkos apácák templomának helyén. A katedrális 1983-ban leégett, majd újraépítették 1984-ben, neoklasszikus és eklektikus stílusban.
Bazaltoszlopok AlsórákosBazaltoszlopok Alsórákos 26,1 km-re.
A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe. Megtalaltuk Aronekkal, GPS nelkul. Betettem a Cochon nevu utazo malacot amelyet a Schuller kaputol hoztam el nemreg. A geodoboz helyét többedmagammal mértük be. A bazalt kitermelését 1895-ben kezdték meg.
DánosDános 38,7 km-re.
Megvan a --- alatti doboz. Ahol a leírás mondja, még GPS sem kell a megtalálásához. 1348-ban Danus, 1393-ban Dansdorf, 1504-ben Dones Dorf, Donisdorf, 1532-ben Dunes Dorf néven jegyzik az oklevelek.
Egykori erődítmény Vártető NagygalambfalvaEgykori erődítmény Vártető Nagygalambfalva 8,7 km-re.
Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető.
Sós kút Recsenyéd 15,5 km-re.
A sóskút mélysége 0,55 m, a vízoszlop magassága 0,55 m. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található.
Mikó-kúria CsíkzsögödMikó-kúria Csíkzsögöd 49,5 km-re.
Mikó-kúria Csíkzsögöd, műemléképület a 19-dik századból.
Vészkaréj Szeltersz 29,7 km-re.
A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
Hargita-ligetHargita-liget 33,5 km-re.
Természeti értékeink között kiemelkedő fontossággal bírnak a tőzeglápok, amelyek változatos növény- és rovarvilágot rejtenek. Miután megkerestük a Kalibáskőn a ládát, akkor láttuk, hogy onnan 400 méterre van egy másik láda is. Miután eltöltöttem a délutánt az Opálbarlang geodobozának a megtalálásával, csak annyi időm maradt, hogy a Hargita-ligetet felkeressem. Hazafele menet a Vargyas szorosbol sotetbe felkerestuk a rejtekhelyet. A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett.
Budvár Székelyudvarhely 11,7 km-re.
Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m). Szemben vele a magasabb Csicser - legendás helyek ezek, de a legendákban sok történelmi igazság rejtőzik.
Régi sírkövek GegesRégi sírkövek Geges 42 km-re.
A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.
Budvár-sósfürdő SzékelyudvarhelyBudvár-sósfürdő Székelyudvarhely 12,3 km-re.
Székelyudvarhely Budvár negyedében, a Nagy-Küküllő partján, létezett egy egykor igen kedvelt gyógyfürdő, mely 1944-ig működött. Egykori helye megközelíthető a Budvár, majd Fürdő utcákon keresztül, át a Székhídján. Úgy emlékszem az új tulajdonos csűrt épített a régi medence betonkeretére.
Barót 33,9 km-re.
A középkori templom helyébe 1564-ben új templomot építenek vagy újítják és bővítik a régit. Barót Erdővidék központja, az 1739-ben született Baróti Szabó Dávid szülővárosa.
Bugyogó források FingóborvízBugyogó források Fingóborvíz 32,2 km-re.
Érdemes továbbmenni a Fingóborvíz faépülettel fedett forrásától, délkelet irányba. A Fingó-borvíztől továbbsétálva eljutottunk a Bugyogó forrásokhoz. A Fingó borvízforrástól átsétáltunk ide. A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg.
Mihályvára MátéfalvaMihályvára Mátéfalva 28 km-re.
Nagy meglepetésemre a bejelentésnél vettem észre, hogy egy szűz geodobozról hittem azt, hogy eltünt, tény, hogy én nem találtam rá, pedig a leírás nagyon is egyértelmü. Hat igen most mar elindult. A középkorbanSárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai.
Piricske-forrás Csipike-sípályaPiricske-forrás Csipike-sípálya 39,6 km-re.
A Csipike sípályán lesétálva balra az erdőben rátaláltunk egy forrásra, ami elég óvatosan csordogált. Nagyon kellemes hely, szalas fenyok kozott, ertekes forrasviz. Miután a Rákosi Hargitáról visszatértünk Hargitafürdőre és a menedékházban ettünk a finom almás rétesből, úgy döntöttük, hogy akkor ezt sem fogjuk már kihagyni, annyi km után ez a pár száz méter már nem számít. A Csipike-sípálya közelében több forrás is van az erdőben. Amint később megtudtuk ez a Piricske forrás - bár pár km-re van az ilyen nevű üdülőfalucska, édesvizű forrással.
Református templom BerekeresztúrReformátus templom Berekeresztúr 48,3 km-re.
1335-ben a pápai tizedjegyzékben Berechce szerepel, Berekete néven szerepel. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra. A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket.
Régi székelyház FelsőrákosRégi székelyház Felsőrákos 29,9 km-re.
Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
Szűcsök bástyája SegesvárSzűcsök bástyája Segesvár 31,5 km-re.
A Szűcsök bástyája a segesvári vár délnyugati oldalán található. Az 1676-os tűzvész elpusztította, de később újraépítették.
Elek apó feredőjeElek apó feredője 43,4 km-re.
Itt valamikor egy langyos ásványvizes medence volt, amelyben a hagyomány szerint a híres mesemondó megfürdött takarás közben. Elek apó feredője, Benedek Elek egykori borvizes feredőjének helye, a Kis-Köves patak északi mellékágának, a Györgykovács-patak völgyében található.
Bodvaji vashámor Fenyves-patak völgyeBodvaji vashámor Fenyves-patak völgye 42,4 km-re.
A bodvaji vashámor a Fenyves-patak völgyében található. A patak mentén egy jó állapotú erdészeti út vezet, melynek középső szakaszán található a bodvaji gyártelep megmaradt része, a felújított kohó. Szep turazos idoben talaltam ra masodmagammal erre a dobozkara, ami kikandikalt a helyerol, nem takarta semmi. A doboz nem a honvédség mögött volt a tegnap. Megtaláltuk a dobozt.
Református templom BibarcfalvaReformátus templom Bibarcfalva 37,1 km-re.
1332-ben plébániatemploma van, papja, Balázs. Ezt a rejtekhelyet már jó régen megtaláltam, mint a letöltött képek is bizonyítják. Bibarcfalva látnivalója a református templom Szent László-legendát ábrázoló freskótöredékei.
Református templom és rovásemlék Bágy 11,7 km-re.
Orbán Balázs ezt írja: Temploma a későgót korból (XV-dik századból) való, teljesen átalakítva lévén, ezt is csak töredékeiből ismerjük fel. Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori, a Magyar református templomok szerint ismeretlen időkből származik.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Székelyderzs adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Székelyderzs - Meglátogattuk a világörökség részét képző, székelyderzsi unitárius erődtemplomot. A vártemplom egyik különlegessége a rovásírást tartalmazó tégla, mely téglába égetett technikaként Közép-Európa legrégibb rovásírás emléke.
 • Nem pentek - Nem volt péntek tizenhárom, és erre a templomra már régen fentük a fogunkat. Sokat hallottunk róla, ideje volt felkeresni a Gordon hegyről jövet.
 • Szekelyderzsi templom - Már nagyon rég készültünk, hogy megnézzük ezt a szép erődtemplomot. A dobozkát természetesen megtaláltuk, de sajnos nem volt benne írószer, na meg az én írószerem is a várfalon kívül maradt, és így nem tudtunk bejegyzést írni a füzetbe.
 • Világörökségi helyszín - Nincsenek világörökségeink, csak világörökségi helyszíneink. Az emberiségnek egyetlen kulturális és természeti öröksége van.
 • Idegenvezető - Nagyon csinos idegenvezetőlány tevékenykedik a székelyderzsi erődtemplomnál, ami egyrészt jó, mert megmutatja a látnivalókat, és elmondja a tudnivalókat, viszont a puszta létével elvon(hat)ja a figyelmet (legalábbis a férfiakét) a látni-tudnivalókról.A dobozt sem egyszerű elővenni a helyéről, abban az esetben, ha egyedül vagy, és nincs aki elvonja a csaj figyelmét.
 • Szalonna - Na, ez aztán tényleg szépen meg van csinálva. Az idevezető utat Kaca felől nem ajánlom, egyrészt eléggé rossz, másrészt meg sok útelágazásnál semmi tábla.
 • Maroshévíz 5 - Ez a híd és ez a rejtés már sokkal jobban tetszett mint a strandnál levő.
 • Kisse esos ido volt - Kellemes kis seta, es a mai nap ez is meglett.
 • Kopjafa - Többször is voltam itt, de csak később tudtam meg, hogy geoláda is van. Mivel nem tudtam a doboz oldalát megnézni, csak arra hagyatkozhattam amire még emlékeztem azokból az időkből, amikor elolvastam a rejtekhely leírását.
 • Még egyszer felkerestem - Még egyszer felkerestem a rejtekhelyet, hátha több szerencsém lesz. Most nem volt annyira gátoló a helyzet, csak egy csoport kerekesszékes csapat volt ott, ők pedig inkább mással voltak elfoglalva.
 • Szentély a város közepén - A hely kissé forgalmas volt, ezért várnunk kellett, amíg megközelíthettük a rejteket. A doboz könnyen meglett, és örültünk, hogy ismét szűz dobozt találhattunk.
 • Vásárhelyről Vásárhelyre - (Kézdi)vásárhelyről nagyon könnyű eljutni (Maros)vásárhelyre. Már ott is vagy.
 • Dömével és Barnával - Dömével és Barnával jártunk erre a Majnem-en tett csíkmadarasi látogatás után. Míg Döme a kütyüvel volt elfoglalva, Barnával rögtön kiszúrtuk a rejtést, majd türelmesen rávezettük Dömét is.
 • Elemlámpával szaglásztunk - Éccakai bevetés. De ott van még a doboz?
 • Dupla vagy semmi. - A dobozban lévő doboz arra való, hogy bárki kivehesse, és elrejthesse egy új rejtekhelyre, ezt abban az esetben, hogy ha szeretne rejteni, de nincs doboza, vagy dobozoló kedve, stb.
 • A református temetőben - Jó látni hogy ilyen sokan tisztelik az emlékét.
 • Képek feltöltése - Egy rejtekhely weboldalán a képek a jobb oldali oszlopban találhatók, a Rejtekhely-fotók című dobozban. A képek felett van egy Töltsél fel ide képeket elnevezésű hivatkozás, arra kell kattintani, majd lehet képeket feltölteni.
 • Kora reggel kerestem meg - A hely elég jól megközelíthető gépkocsival is, így a forrás már csak egy rövid sétával elérhető. Ha éppen esett, a sár miatt csúszós lehet a környék.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Székelyderzs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.