Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Barlangvár - Erdőfalva - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Barlangvár - Erdőfalva

Erdőfalván, ahol a templom mellett elhaladó műút 100 méter után balra fordul, térünk le úticélunk felé. Észak felől megkerüljük az északkeletre magasodó, a környező hegyeknél alacsonyabb sziklacsoportot. Tovább haladva, a bokrokkal, fákkal benőtt hegyoldalban érünk annak a szirtsornak a lábához, melyet az idősebb falubeliek Raiu (Mennyország) néven ismernek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Csinódi bükkfák
Kászoni ősz a távolból
Kék-tó - Felsőbánya
Rálátás a kápolnára
Bolyai Farkas almafája - Marosvásárhely
Bolyai Farkas almafája
Kopjafás temető - Erdőfüle
Két kopjafa
Siker - Madéfalva
Karnyújtásnyira a sikertől
Sasok tava - Szilon-havas
A tó
Szent Anna kápolna - Szent Anna-tó
Egymásba kapaszkodva
Várhegy - Homoródalmás
A Várhegy
Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín - Marosvásárhely
836
Vargyas-patak - Vargyas-szoros
Akkor még így közelítettük meg a ládát 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Barlangvár Erdőfalva fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Fedezzétek fel Erdőfalva és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Barlangvár!

A legközelebbi település Erdőfalva, 1,64 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Barlangvár Erdőfalva közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
3,4 km-re. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban egy ösvény. Körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang - a szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény.
11,2 km-re. Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok.
11,4 km-re. Kihasználva a természetes úton létrejött forráskrátert, a langyos források feltöréseinél, a mésztufában, a rómaiak fürdőmedencét alakítottak ki. Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában. Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel.
11,5 km-re. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe.
13,8 km-re. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben. A rotunda, egykor plébániatemplom, a református templom kertjében áll, a paplak közelében.
13,9 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült. Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület.
20,8 km-re. Mi is megtaláltuk a kavicsokat a lappancs alatt. De a doboznak sajnos hűlt helyét találtam.
21 km-re. Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik. Piskiben fordulj északra Arany falu felé, aztán Algyógy felé - a hegy a baloldalon lesz. Miután a Piski Dendrológiai Parkban egy darabig hiába kerestem az ott elrejtett geoládát, sikerélménnyel ez a rejtekhely szolgált. A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel. Könnyen meglett az Arany hegy kincse.
21,3 km-re. A falu délkeleti végében, az Arany-hegy lábánál, közvetlenül a Maros ártere fölött középkori vár is állott egykor. Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község.
22,3 km-re. Egy része gondozott, park jellege van. Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. Retyezát túrából hazafele 4 órát kellett várnunk a vonatra. Szulinapi ajandeknak bevalt. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam.
22,4 km-re. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben. Megtaláltam a kis "BabBerci-féle" dobozt ott ahol a segítö információ mutatta. Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem. A kinyomtatott kódexben: Varasini, az Ara coeli kéziratos kódexben: Voracinum a neve.
22,6 km-re. 20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét. Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat. Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz. Ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható.
22,6 km-re. A zsinagóga az megtaláltatott. A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény.
23,3 km-re. A Magyarigeni-tengerszem a Torockói-hegység egyetlen nagyobb méretű, természetes képződésű, állandó tava. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében. Tövis felől közelitettük meg a tavat.
23,6 km-re. A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849 február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett. Magát a templomot megtaláltam. A csata a Sztrigy folyón átvezető piski hídnál zajlott le.
23,8 km-re. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra.
23,8 km-re. Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
24 km-re. Tótfalud dél-nyugati részén indul az a földút, melyen dél, dél-nyugati irányba haladva, megkerüljük a várhegyet. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban.
24,6 km-re. A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz. Sikerült megtalálnom a dobozt. Sokan itt találkoznak először folyóvízzel, fésűvel, iskolával, jó szóval, Istennel.
25,1 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. Mert alig volt rá időm. Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá.
25,8 km-re. A mai utam utolsó, ötödik geodoboza. Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat.
26,4 km-re. A domonkosok temploma és rendháza a reformációt követően, a szerzetesek eltávolítása után, rommá lesz és romjaiból építik fel újra, de már kastélyként. Eddig csak a vasútállomáson voltam. Az igazság az, hogy egy kicsit pontosabb lehetne a segítség, mert elég hosszú a fal, meg persze tele van szederindával meg csihánnyal, ami eléggé hátráltatja a keresést. Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély. Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor.
26,5 km-re. Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül. Ezt sem sikerült megtalálnom, pedig kerestem, de nem leltem. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot.
26,7 km-re. A Havasgáld községhez tartozó Gyonkány falu történelmi emlékmű fatemploma a 19-dik század második felében épült, 1878-ban. 2024 május 5-én, húsvét vasárnapjára virradólag porrá égett, feltehetően egy égve és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt.
27,1 km-re. Leginkább délután érdemes bejárni ezt a hatalmas kőoszlopokkal borított mezőt, mert akkor a legjobb a Detunáta megvilágítása. Földrajzos diákokkal, megtaláltam ezt a gyönyörű helyen lévő ládát. Megtalaltuk: Iza, Zitrom, Tibi, Emese, Laci, Lajcsi, McFly. Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok.
28,3 km-re. A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult.
28,9 km-re. Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka.
29,1 km-re. A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
29,1 km-re. A sziklás hegyoldalakon szinte semmi sem terem, az ErdélyiSzigethegység mégis rendkivül gazdag. Már a rómaiak is tudták ezt, akik itt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el. Hát nem a fákkal volt gond, a GPS jól működött. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Sajnálnám, ha többet nem jelentenéd be a megtalálásaidat.
29,5 km-re. Jól esett a fenyők árnyéka.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Barlangvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Erdőfalva térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Útvonal a várhoz - Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. Erdőfalvát észak felé elhagyva, a hajtű kanyar után pár száz méterre egy északi irányba tartó makadámutat találunk.
 • Csíkbánkfalváról indulva, a Szentegyházas-pataka völgye mentén haladva, jó mínőségű, kaviccsal borított úton közelítettem meg a tetőt, kocsival. Egy adott pontnál el kell hagyni a kavicsos utat, majd gyalog vagy terepjáróval lehet eljutni a rejtekig.
 • Kockás tulipán, liliom megtalálása volt a cél. No, meg a rejtek megkeresése :) A virághoz nem volt szerencsénk, noha elég keresztül-kasul jártuk az egész nyírest.
 • A régi dobozt nem találtam meg annak idején csak a hűlt helyét. Eltűnt mielőtt kereshettem volna.
 • A hazak mogott hatramentunk a borvizhez azelott egy par nappal meg voltam ott de akkor sajnos elfelejtettem megnezni hogy vane geodoboz. Na de mindegy most meglett legalabb.
 • Jól betemette az avar, a jeges hó is takarta, de meg volt az elégtétel, mert szűz láda volt.
 • Szépek a temető öreg fenyőfái.
 • Innen 100 m-re a domb tetejen talalhato ugyanilyen bunker, egy picit orokbe fogadta valaki, bekeritette es egy mozgobarakkot telepitett ra. Ugyanolyan epsegben van az is, ebben meg esoviz sincs, teljesen szaraz a belseje.
 • Fáradtan de lelkesen kapaszkodtunk fel a szeptemberi elejei hőségben a sétányon. A rejteket könnyűszerrel megtaláltuk, de hiába vizsgáltunk meg minden rést, nem tartogatott számunkra semmit.
 • Visszahelyeztem a régi dobozt.
 • Eddig ez elkerülte a figyelmünket. Most megkerestük ezt a geodobozt is, megnéztük ezt a tiszta vizű borvízforrást is.
 • Kiértünk a Bükk fejére és megálltunk a keresztfánál. A kilátás a gerincről valóban nagyon szép volt.

Sikerült eljutni Erdőfalva környékére? Tetszett a Barlangvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.