Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Dévai várrom - Turisztikai látnivalók
 


Dévai várrom

Dévai várrom turisztikai látnivalói

A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Dévai várrom fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Dévai várrom!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Déva, 1,32 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Dévai várrom közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A dévai ferences kolostor, és Csaba testvér gyerekei. Árvák. Sikerült megtalálnom a dobozt. Templom. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz.
Egy része gondozott, park jellege van. Fák. Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. Igazán egy szép hely. Nagyon tetszett ez a hely. Hazafele. Retyezát túrából hazafele 4 órát kellett várnunk a vonatra.
Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják.
A falu délkeleti végében, az Arany-hegy lábánál, közvetlenül a Maros ártere fölött középkori vár is állott egykor.
Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik. Másik láda. A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel. Kincs. Könnyen meglett az Arany hegy kincse. Arany autópálya. Útban az Arany-hegy felé felfedeztük, hogy a Dévát kerülő autópálya 10 kilométere járható.
A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849. Szent István. Magát a templomot megtaláltam.
Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Teremőrök. Amikor elhelyeztem a dobozt, kb egy órát töltöttünk a várban, és többször is átmentünk azon a helyen ahol a doboz van. Corvin. Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria. Várkastély. Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni.
Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
Jelenleg, a régi helyére épült Bornemissza-kastélyban kórház üzemel, udvarára autóval is be lehet hajtani.
Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel. Fürdő télen. Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában.
Jégcsapok. Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok! Sokáig gyönyörködtünk benne. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban egy ösvény.
Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra.
Dosul Dobarlesei-barlang - Balsa.
A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény. Zsidók. A zsinagóga az megtaláltatott.
A rotunda, egykor plébániatemplom, a református templom kertjében áll, a paplak közelében.
  Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület.
20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét, ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható. Mecénás. Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz. Kun Kollégium. Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat.
A kinyomtatott kódexben: Varasini, az Ara coeli kéziratos kódexben: Voracinum a neve. Kolostor. Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem. Szászvárosi templom. Megtaláltam a kis "BabBerci-féle" dobozt ott ahol a segítö információ mutatta.
Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
Gözmozdony. Miután elterelö hadmüveletet tartottam egy ott lötyögö ittas (reggel fél tízkor) egyénnel, felemeltem a lappancsot és megtaláltam a . Keresés indul. A rejtekhelyen új doboz lapul. Kavicsok. Mi is megtaláltuk a kavicsokat a lappancs alatt. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult. Sínek nélküli vasút. A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne.
A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Útvonal a várhoz. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz.
Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka.
Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
Célszerű a templom mellől kelti irányba induló földúton elindulni.
Tölgyfa - Cebe.
Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom. Nincs már Alin. Alin felirat már nincs, csak sok kék paca. Fogat fogért, követ kőért. Pontosabban alig találtuk meg a dombról, melynek neve Orlya-hegy, levezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Ösvénynek aligha nevezhető csapás. Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást.
Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették. 3 dobozka. Őraljaboldogfalva református templománál 3 dobozt találtam egymás mellett. A dobozt nem találtuk. A dobozt hiába kerestük, de a templom nyitva volt, ketten, 10 lejért csodálhattuk a freskókat. HD1. Atutazoban voltam, igy gondoltam ami az ut melett van es nem kell kiterni megprobalom megtalalni, es osszejott.
Traianus forrása - Körösbánya.
1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi. Ne keresd a tornyot. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar.
A legrégibb görögkeleti templomnak tartják. Ortodox. Ez, tényleg egy építészeti kincs.
Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe.
Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta.
A murvás úton egészen a hídig el lehet menni.
A hely neve a régi osztrák térképen Eisen-Stollen, ami a német Bergwerkstollen-ből fordítva, magyarul vasbánya-bejáratot jelent.
Nagypestény déli részén áll, a főúttól keletre.
Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
A település nagy valószínűséggel a második dák háború (105-106) alatt pusztult el.
1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott. A doboz jól van. A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá. Ott voltam a rejtésnél. Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem.
A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.
A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben.
900 méter magasan fekszik. Dörgedelmes féle. Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt. Köszönet. K
Fégyér faluból indulva, egy körülbelül 11 km hosszú kavicsos úton juthatunk el Románia egyik legfestőibb helyére.
Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
A dicső fegyvertény örök emlékéül állíttatá ez oszlopot Hunyadvármegye közönsége a honfoglalás ezredik évében.
Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község. A várat átépítették. A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték. Jót kuncogtunk. Ott voltam a rejtésnél.
Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.
A Retyezát bejáratát védelmező vár romja Szuszény falu határában, a Malomviz patakának jobb oldalán levő sziklacsúcson emelkedik a magasba. Varkastely a Karpatokban. Az egyik legendas varromom az almaimban. Szép volt, talán igaz sem volt. Geoládát találtak a kolozsvári túratársaink. Geoládát nem találtam. De - ha minden igaz - ott voltam az újrarejtésnél.
A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között.
Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat. Az ötödik. A mai utam utolsó, ötödik geodoboza.
Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel.
Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor. Romok. Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély! Mármint a kastély, melyet hozzá képzeltünk a romokhoz. Kastély. Az igazság az, hogy egy kicsit pontosabb lehetne a segítség, mert elég hosszú a fal, meg persze tele van szederindával meg csihánnyal, ami eléggé hátráltatja a keresést. Először járok itt. Eddig csak a vasútállomáson voltam.
A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül. Ódon hangulat. A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző. Templom. Ezt sem sikerült megtalálnom, pedig kerestem, de nem leltem. Kéz alatt. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt.
Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban.
A Magyarigeni-tengerszem a Torockói-hegység egyetlen nagyobb méretű, természetes képződésű, állandó tava. Új rejtés új helyen. A régi rejtés nem hiszem, hogy megvan még. Több mint 13 éves rejtés. Tövis felől közelitettük meg a tavat.
Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
A Sinesie a Kápolnásra (Capalnas) vezető földúton körülbelül 300 méterre van, míg a Dutu a Pozsgára (Pojoga) vezető út közelében.
Leginkább délután érdemes bejárni ezt a hatalmas kőoszlopokkal borított mezőt, mert akkor a legjobb a Detunáta megvilágítása. Kőmező. Gyerekkorom óta nem jártam itt. Régi szokásom szerint többedmagammal. Földrajzos diákokkal, megtaláltam ezt a gyönyörű helyen lévő ládát. Szilveszterkor. Megtalaltuk: Iza, Zitrom, Tibi, Emese, Laci, Lajcsi, McFly.
A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
Már a rómaiak is tudták ezt, akikitt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el. Új geodobozt rejtettünk a Hollókő tetejére. Egy körtúra formájában kerestük fel rendre Verespatak látnivalóit. Fel a fejjel. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Ne add fel. Sajnálnám, ha többet nem jelentenéd be a megtalálásaidat.
A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Tavacska. Jól esett a fenyők árnyéka. Dominó. Megtaláltuk a dobozt, benne a dominóval. Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal.
A kőtojás megközelítése. Pedig gps koordinátánk is volt. Hőség-domb kőtojása. Nem kis munka volt megtalalni a kotojast.

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Dévai várrom adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Déva - Ha valaki meg akarja találni a dobozt, az ne a lifttel menjen fel a várba...
 • A sikló, az új doboz, és a régi képek - Nem értem, hogy miért kell a sárban tapicskolni, amikor ott a sikló :-) Egyébként egy külön élmény azon a ferde pályán a magasba emelkedni, és látványos is...
 • Dévai sárgyúrás - A város felől, a Vár utca felől közelítettük meg a várat, a sárban tapicskolva, a kerítések mögül kiacsarkodó kutyák ugatásának a hangzavarában...
 • Karbantartás - Köszönöm a visszajelzést...
 • Gondolával fel, majd gyalogosan le - Jó látni a munkálatokat a várnál, bár maga a munka áll...
 • A ladanal jartam - A nylon elporladt, igy a doboz beazott...
 • Végre - Hihetetlen, hogy fél méter miatt nem találtam meg...
 • Nekem túl sok időm volt, mégse sikerült - Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi...
 • Sajnos nem találtam meg - Mert alig volt rá időm...
 • Erdélyi kirándulásunk első ládája - Lementünk ezért a dobozért, és kb...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Dévai várrom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.