Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Malajesd vára - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Malajesd vára

A vár történelméről írásos adat nem maradt fenn. Egyes vélemények szerint a Szerecsen család birtokolta. Építését korábban a XIII...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Evangélikus erődtemplom - Baráthely
Bástya a toronyból
Evangélikus templom - Riomfalva
A templom 1
Katolikus templom - Csíkborzsova
A templom hátulról
Cenk-hegy - Brassó
Brassó télen
Unitárius templom - Nagyajta
Felújított templom
Kőcsűr - Vargyas-szoros
Feljavított állapotban
Gomba-kilátó - Nagyvárad
Kilátás a Gomba vendéglőtől 1
Veres barátok templomának romja
Kilátás a romok közül
Magyarok hídja - Békás-szoros
Befejezetlen híd
Vallató-fürdő és mofetta
Vallató-fürdő

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Malajesd vára fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község. A falu déli szélén lévő dombon tekintélyes rom magasodik, Malajesd vára. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Malajesd vára!

A legközelebbi település Malajesd, 0,43 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Malajesd vára közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
3,4 km-re. Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el. Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem. A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá. 1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott.
5,7 km-re. Kolc-vár a Retyezát-hegység festői környezetének legromantikusabb, valamennyire épségben megmaradt vármaradványa. Az utolso megtalalo legalabb 1 m-re nyomta be a fal belsejebe. De - ha minden igaz - ott voltam az újrarejtésnél. Geoládát találtak a kolozsvári túratársaink. A Retyezát bejáratát védelmező vár romja Szuszény falu határában, a Malomviz patakának jobb oldalán levő sziklacsúcson emelkedik a magasba.
7,4 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A legtöbb túrázó északról közelíti meg a Retyezát-hegységet, a Nuksóra völgye mentén, kocsival vagy menetrendszerint közlekedő mikrobusszal érkezve a Carnic menedékházig. Megtaláltuk, igen ám - gondoltuk magunkban - de hol a vízesés? Amig a vegere jutottam az olvasasnak, vegigfutott bennem egy par gondolat, hogy mi a jo eg lett a vizesessel. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
8 km-re. A murvás úton egészen a hídig el lehet menni. A romokat könnyű megtalálni, Hátszeg felől érkezve a helység előtt levő híd előtt le kell hajtani a főútról.
8,5 km-re. Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
8,9 km-re. Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
10,3 km-re. Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban. Én is ott voltam a rejtésnél. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem.
10,3 km-re. A Retyezát-hegység északi részének leggyakrabban használtmegközelítését ajánljuk. Pedig könnyű volt, első körben ugyanis azt állította a GPS, hogy a túl parton van. Kivettem belőle a TB-t. Köszönöm a bejegyzést, és a ládakarbantartást. Kőaljaohába településtől indulunk, útvonalunk több nevezetesség közelében halad el.
10,9 km-re. Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
11,1 km-re. Tekintélyes mérettel (3,68 ha) és mélységgel rendelkezik, aki látni akarja, annak 1990 m magasságban kell felkapaszkodnia. Ne mond kétszer. Ott voltam a fotózásnál. Azazhogy pontosítok: én a panorámafotózásnál voltam ott, mialatt az Elkövető rejtett a szikla tövében. A Gáles-tó a Gáles glaciális völgyben található, egyike a Retyezát legszebb tavainak.
11,1 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham erejétől meg is tántorodtunk volna. Az uzenet mcfly baratomtol szarmazhat, ha nem tevedek "pistyulé" nevre. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
11,3 km-re. Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
11,9 km-re. Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
11,9 km-re. A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban. Nagypestény déli részén áll, a főúttól keletre, mellette áll a Mara-kúria.
12,1 km-re. A templomot kőfal övezi, ez az épület szolgált mintául az egész Hátszeg-medence ortodox rítusu román kori építészetéhez. Gratulálok. Szerintem a honfitársaink csak el vannak foglalva a mogyorógyűjtőgetéssel. Pontosabban szólva a diószedésnél a gyönyörű, román stílusban épült református templom udvarán, mialatt a geoláda elrejtődött. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették.
12,3 km-re. Észak-Lolája-csúcs.
12,4 km-re. Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
12,5 km-re. Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
12,5 km-re. Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
12,6 km-re. Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
12,7 km-re. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom. Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Pontosabban alig találtuk meg a dombról, melynek neve Orlya-hegy, levezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Alin felirat már nincs, csak sok kék paca. Az őrtorony kerülete 50 m, kőből és római kori téglából épült.
13 km-re. A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyik legnépszerűbb, leginkább járt magashegysége. Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható. Amit a társaságból csak én vállaltam. De ezúttal se bántam meg. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem.
13,1 km-re. Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
13,2 km-re. Pietricele (Kövecskés)-tó.
13,4 km-re. Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
13,5 km-re. Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
13,6 km-re. Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
13,6 km-re. Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
13,7 km-re. Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
13,8 km-re. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Tetszettek a noteszben található bejegyzések. Nem tudom mi lehet a bibi, 3 meter pontossaga volt a gpsnek mikor bemertem. Habár a fél hegyet összemásztam érte. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Malajesd vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Jót kuncogtunk - Ott voltam a rejtésnél. Jót kuncogtunk, míg a kincskeresésben járatlan túratársaink keresték a frissen elrejtett geoládát.
 • A várat átépítették - A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték. Burkolt sétaút vezet a várhoz, kiépített parkolóból.
 • Egész heteket töltöttem itt anno. Aminek eredményeképp úgy ismerem a falut és környékét, akár a tenyeremet.
 • Miután a Szent István-borvízforrásnál újrarejtettem a felújítás alkalmával eltűnt geodobozt, az ösvényjáró kocsival :-) kikapaszkodtam a Csíki havasok főgerincére, a Csutakos-csúcstól nem messze található rejtekig. A geodobozt elsőnek találtam meg, de másnak sok esélye nem volt.
 • Nem kirándulni indultam, de erre vezetett az utam. Egy fél szabad délelőtt állt a rendelkezésemre, de a folytonosan zuhogó eső miatt túrázni nem volt lehetőség.
 • Útban voltam hazafelé, nem volt már sok sötétedésig, de nem tudtam elmenni Kézdikővár és Kézdiszárazpatak új rejtései mellett. Már sötét volt amikor a templom elé értem, így nem láttam belőle nagy dolgot.
 • Kiegeszites: Sajnalom, de rajtam kivul csak idegen bejegyzeseket talaltam. Legyen az roman vagy mas nyelven, de nem magyarul.
 • A láda friss vizu forrás mellett rejtve a hol a vándor ujratőltheti kulacsát.
 • Ez a nap tökéletes a rejtéshez vagy keresgéléshez. Az impéri kúriát elhagyva felsétáltunk a dombra, megnéztük a kereszteket, és hamarosan a doboz is előkerült a rejtekből.
 • Kápolna az Óperencián innen és az Üveghegyen is túl.
 • Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt. Nagy a nyüzsgés, még most összel is, rengeteg turista és rengeteg giccses emléktárgy, semmi izléses ajándéknak való.
 • Sajnos nincs meg a geodoboz. Valaki vagy valami szétdobálta a rejteket takaró köveket.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Malajesd vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.