Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Pelága-csúcs - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Pelága-csúcs

A merész sziklás csúcsok, a terjedelmes jégvájta völgyek, a tengerszemek sokasága, a jól jelzett ösvényhálózat, mind a látvány, mind a túrák nehézsége szempontjából rendkivül jó túratereppé teszi a hegyvidéket. A térségben viszonylag hamar, már 1935 ben nemzeti park létesült. Ennek területe a többszöri kiterjesztések során mára eléri a 38 ezer hektárt...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Benedek Elek borvizes barlang - Kisbacon
Borvíz patak
Katolikus templom - Csíkcsatószeg
A régi kápolna
Katolikus templom - Imecsfalva
Emléktábla
Barokk kapu - Zoltán - Étfalvazoltán
Isten hozott
Bolyaiak szobra - Marosvásárhely
Szobor
Répás medence - Zalánpatak
Charles megőrizte a régi házakat
Pogányok templomocskája
Sziklatető 1
Néra völgye
Sziklába vésett ösvény 2
Óriások asztala - Bánya-patak
Patak
Bánffy-fürdő - Maroshévíz
Strand 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Pelága-csúcs fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Pelága-csúcs!

A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nuksora, 13,08 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Pelága-csúcs közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
310 m-re. Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
820 m-re. Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
1 km-re. Pietricele (Kövecskés)-tó.
1 km-re. Kis-Pelága-tó, románul Lacul Peleguta (magyar kiejtés Peleguca).
1,1 km-re. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura (bukuréj), sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent. Bukura Kusztura-csúcs, románul Varful Custura Bucurei.
1,2 km-re. A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyik legnépszerűbb, leginkább járt magashegysége. Amit a társaságból csak én vállaltam. Mindenkinek ajanlom a Papusa utani Zart kapukat, meg a Nagy-csucsot. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem. Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható.
1,4 km-re. Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
1,5 km-re. Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
1,8 km-re. Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
1,9 km-re. Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
2,1 km-re. Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.
2,1 km-re. Kusztura-nyereg, románul Saua Custurii.
2,1 km-re. Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
2,2 km-re. Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
2,4 km-re. Viorika-tó, románul Viorica.
2,4 km-re. Bukura-csúcs 1, románul Varful Bucura I.
2,5 km-re. Kapu-tó, románul Lacul Portii, Taul Portii.
2,5 km-re. Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.
2,6 km-re. Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
2,7 km-re. A Gáles-tó a Gáles glaciális völgyben található, egyike a Retyezát legszebb tavainak. Azazhogy pontosítok: én a panorámafotózásnál voltam ott, mialatt az Elkövető rejtett a szikla tövében. Ott voltam a fotózásnál. Hihetetlen, legszívesebben most azonnal indulnék oda. Tekintélyes mérettel (3,68 ha) és mélységgel rendelkezik, aki látni akarja, annak 1990 m magasságban kell felkapaszkodnia.
3 km-re. Bukura-torok, románul Gura Bucurei.
3,1 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham erejétől meg is tántorodtunk volna. Az uzenet mcfly baratomtol szarmazhat, ha nem tevedek "pistyulé" nevre. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
3,3 km-re. Szlevej-tó, románul Slaveiu.
3,4 km-re. Nagy-Kusztura-tó, románul Lacul Mare al Custurii.
3,4 km-re. Kusztura-csúcs, románul Varful Custura. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura, sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
3,5 km-re. Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban. Én is ott voltam a rejtésnél. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem.
3,6 km-re. Zergék tava, románul Lacul Caprelor.
3,7 km-re. Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.
3,8 km-re. Csúnya-tó, románul Taul Urat.
3,9 km-re. Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Pelága-csúcs adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megkerült a láda - Habár a fél hegyet összemásztam érte. Végül meg, mikor feladtam és indulni készültem megtaláltam a csúcson a hátizsákom mellett.
 • Gratula a talalater! - Nem tudom mi lehet a bibi, 3 meter pontossaga volt a gpsnek mikor bemertem. A szoveges segitsegben viszont szerepel az hogy a lada kozvetlen a csucson van :) Kovetkezo alkalommal ha arra jarok megejtek megeggy merest.
 • Pelága-csúcs második próbálkozásra - A Pelága-csúcs nem volt betervezve a mai napra. De ha már ott voltunk a közelben, nem hagyhattuk ki.
 • Már messziről kiszúrtuk a rejteket - Tetszettek a noteszben található bejegyzések. Jó szokásomhoz híven nem mulasztottam el végigolvasni.
 • Hany bejegyzes volt a noteszban? - Kivancsiva tettel, ha tehetnem holnap felugranek elolvasni oket. No meg a vf.
 • Lássuk csak, mire emlékszem - Huhh, sajnos nem számoltam meg (de akadt egy jópár), és ha az emlékezetem nem csal, fényképet sem készítettünk róla. De lássuk csak, mire emlékszem.
 • Honyelv-hoparkany - Mintha en keszitettem volna azt a hoparkanyos fotot. 2 vagy 3 evvel ezelott amikor legeloszor keveredtem a Retyezat sziklai koze egy ugyanilyen honyelv-hoparkany probalt visszateriteni.
 • Lehet feszíteni a húrt - Talán az idén is, a szeptemberi 2 napos eső, fent havazás, egy ugyanilyen hópárkányt alakított ki a Pelága agyarai és a csúcs között. Ha a hópárkány élén mész, bármely pillanatban leszakadhat.
 • Első - Szeles, ködös szeptember elseje. De a jó kedvnek nem vagyunk híjján.
 • Sikeres csúcshódítás - A Gentiana menedekháztól indultunk túrázni, és egy kissé fárasztó csúcshódítás után, kellemes tarsaságban találtuk meg a dobozkát, viszonylag könnyen. Irtak is bele a túratársak a füzetkébe szebbnél szebb dolgokat.
 • Mindennapi bájaink - Gratulálok az első geodoboz megtalálásához, pontosabban a bejelentéséhez :-) Várjuk a többi bejelentést is. Érdemes időben beszámolni az élményeidről, mert az idő teltével elfelejtődnek a részletek, kifakulnak a színek.
 • Csak így tovább - Gratulálok én is. Várom a következő bejelentéseidet.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Pelága-csúcs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.