Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Zsinagóga - Szászváros - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Zsinagóga - Szászváros turisztikai látnivalói

A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Zsinagóga - Szászváros képtárból:

Zsinagóga
Zsinagóga
Körbástya
Körbástya
Körbástya 1
Körbástya 1
Városháza
Városháza

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Zsinagóga Szászváros fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Szászváros és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Zsinagóga!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Szászváros, 0,24 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Zsinagóga Szászváros közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
170 m-re. 20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét. Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat. Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz. Ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható.
310 m-re. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben. Megtaláltam a kis "BabBerci-féle" dobozt ott ahol a segítö információ mutatta. Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem. A kinyomtatott kódexben: Varasini, az Ara coeli kéziratos kódexben: Voracinum a neve.
2,3 km-re. Mi is megtaláltuk a kavicsokat a lappancs alatt. De a doboznak sajnos hűlt helyét találtam.
9,2 km-re. Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.
9,2 km-re. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben. A rotunda, egykor plébániatemplom, a református templom kertjében áll, a paplak közelében.
9,9 km-re. Célszerű a templom mellől kelti irányba induló földúton elindulni. Ez a földút egy kisebbnyílt terepre, legelőre visz.
11,3 km-re. Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel. Kihasználva a természetes úton létrejött forráskrátert, a langyos források feltöréseinél, a mésztufában, a rómaiak fürdőmedencét alakítottak ki. Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában.
11,4 km-re. Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok.
11,6 km-re. A csata a Sztrigy folyón átvezető piski hídnál zajlott le. Magát a templomot megtaláltam. A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849 február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett.
12,1 km-re. Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik. Piskiben fordulj északra Arany falu felé, aztán Algyógy felé - a hegy a baloldalon lesz. Miután a Piski Dendrológiai Parkban egy darabig hiába kerestem az ott elrejtett geoládát, sikerélménnyel ez a rejtekhely szolgált. A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel. Könnyen meglett az Arany hegy kincse.
12,7 km-re. Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község. A falu délkeleti végében, az Arany-hegy lábánál, közvetlenül a Maros ártere fölött középkori vár is állott egykor.
14,5 km-re. Egy része gondozott, park jellege van. Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. Retyezát túrából hazafele 4 órát kellett várnunk a vonatra. Szulinapi ajandeknak bevalt. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam.
19,7 km-re. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban egy ösvény. Körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang - a szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény.
21 km-re. Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
22,6 km-re. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában.
23,2 km-re. A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült. Sokan itt találkoznak először folyóvízzel, fésűvel, iskolával, jó szóval, Istennel. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz.
24 km-re. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá. Hihetetlen, hogy fél méter miatt nem találtam meg. Mert alig volt rá időm. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű.
24,3 km-re. A település nagy valószínűséggel a második dák háború (105-106) alatt pusztult el. Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus.
25,8 km-re. Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Építtetője a Zsigmond királytól adományba kapott uradalomról magát Hunyadinak nevező előkelő nemesi család feltörekvő tagja, János ur volt. Elrejtettem egy dobozt a kastélyban, a régi kaputoronyba, egy faragott kő csúcsos része alá. Amikor elhelyeztem a dobozt, kb egy órát töltöttünk a várban, és többször is átmentünk azon a helyen ahol a doboz van. Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria.
26,1 km-re. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
26,2 km-re. Pedig gps koordinátánk is volt. Nem kis munka volt megtalalni a kotojast.
26,3 km-re. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak. Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta.
27,7 km-re. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez.
28,1 km-re. Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat. A mai utam utolsó, ötödik geodoboza.
Martinuzzi várkastély Alvinc 28,2 km-re. A domonkosok temploma és rendháza a reformációt követően, a szerzetesek eltávolítása után, rommá lesz és romjaiból építik fel újra, de már kastélyként. Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor. Eddig csak a vasútállomáson voltam. Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély.
28,2 km-re. Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
28,5 km-re. Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot. Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző.
31,6 km-re. Az őrtorony kerülete 50 m, kőből és római kori téglából épült. Pontosabban alig találtuk meg a dombról, melynek neve Orlya-hegy, levezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom.
31,7 km-re. 1150 előtt terra Siculorum terrae Sebus, utána szász település. Régóta készülök itt rejteni egy dobozkát a környék legjelentősebb épületéhez. A Vörös-szakadéktól jövet megálltunk, hogy megkeressük ezt a dobozt is. A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot. 1203-ban a sebesi dékánság székhelye, ekkor biztosan van már temploma.
31,9 km-re. 900 méter magasan fekszik, a Ponor-patak kígyózva szeli át, majd a sziklák tövében eltűnik. Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt. Köszönet a játékvezetőnek, tőle hallottam először erről az ízlésemnek megfelelő helyről. A Ponor-rét, melyet az Isten tenyere néven is emlegetnek, a Kudzsiri-havasok Gradistea Muncelului-Cioclovina Nemzeti Parkjában található.
31,9 km-re. A ma városi rangban levő település területén a régészek már a rómaiak korából találtak szervezett életre utaló leleteket. Idővel megfordultak itt a gótok és a hunok is, majd az avarok, szlávok következtek.
31,9 km-re. Ez a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu. Fégyér faluból indulva, egy körülbelül 11 km hosszú kavicsos úton juthatunk el Románia egyik legfestőibb helyére.
31,9 km-re. Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu. A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben.
32,6 km-re. A templomot kőfal övezi, ez az épület szolgált mintául az egész Hátszeg-medence ortodox rítusu román kori építészetéhez. Gratulálok. Szerintem a honfitársaink csak el vannak foglalva a mogyorógyűjtőgetéssel. Pontosabban szólva a diószedésnél a gyönyörű, román stílusban épült református templom udvarán, mialatt a geoláda elrejtődött. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették.
33,4 km-re. Tótfalud dél-nyugati részén indul az a földút, melyen dél, dél-nyugati irányba haladva, megkerüljük a várhegyet. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban.
34 km-re. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják.

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Zsinagóga adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Szászváros térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Zsidók - A zsinagóga az megtaláltatott. A dobozt viszont nem volt merszem megkeresni mikor láttam, hogy mennyire szar (a szó legszorosabb értelmében) a helyzet a bástya tövében.
 • Már azt sem tudom hányszor próbáltam megtalálni ezt a dobozt, de most sem jött össze. Pedig az összes sziklára felmásztam, ami a környéken van.
 • Nem volt nehéz, a leírás világos.
 • Ha nem a G C betűket kezdem keresgélni, hanem magát a rejteket akkor hamarább megtaláltam volna.
 • Egy formas kis oduban lapult a filmes doboz. A fenyofa nem volt elhasadva.
 • Sokadszorra csodáltuk meg a sárkányokat. A GPS által mutatott mini kanyonban rengeteg a törmelék és avar.
 • Egy rövid, péntek délutáni séta alkalmával Harom várát Zsögödfürdõ felõl közelítettük meg. A borvíz csorgója mellõl indultunk jobbra.
 • Bármelyik rejtekhely ládaoldalán, a jobb oldalon, felül, a Térképek feliratú dobozban levő hivatkozásokra kattintva. Az adott felhasználó tevékenységének függvényében, tehát az elmúlt egy évben összegyűjtött pontok számától függően kevesebb vagy több hivatkozás jelenhet meg, kevesebb vagy több információhoz, tartalomhoz lehet hozzáférni.

Sikerült eljutni Szászváros környékére? Tetszett a Zsinagóga? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.