Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Bálványosváralja - Vár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Bálványosváralja - Vár turisztikai látnivalói

A Mezőség északii felében, a Szamosmelléki dombvidék Bethleni ágában, a Bandó (Baruló, Nyíres, Magyar, Csabai) - patak mellett fekszik Bálványosváralja falu. A település melletti magaslaton áll a falunak nevet adó Bálványosvára.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Bálványosváralja - Vár képtárból:

Várdomb
Várdomb
Romok
Romok
Emlékoszlop
Emlékoszlop

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bálványosváralja Vár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Vár és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bálványosváralja!

A várat név nélkül 1269-ben, majd névvel 1291-től említik. Kezdetben vajdai vár lehetett, majd Kán Lászlóé és fiaié volt (1308-1315 között). Valószínűleg 1321-ben jutott királyi kézre... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Bálványosváralja, 1,6 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Bálványosváralja Vár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
5 km-re. Korán jöttünk, a hideg miatt késik a virágzás. A cseresznyéjéről híres települést a cseresznyevirágzás látványa és illata miatt kerestük fel.
8,9 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, a hajója valószínűleg XIV-dik századi. Olyan vélemény is van, hogy a XIII-dik századból származik, kivéve egy szakaszát, amelyet a XVII-dik században átépítettek.
11,3 km-re. Déstől három kilométerre délkeletre Szentbenedeken található a Kornis család reneszánsz stílusban épült kastélya. A biztonságosan megközelíthető ablaknyílásokban nem találtuk a vitaminosdobozt, a készülék is ide helyezte a koordinátákat. Nem hittem a szememnek, hogy az unikornis, melynél a lányom 11 éve fotózkodott, sehol sincs. Habár az államosítás után állaga sokat romlott, könyveit elégették, értékei eltüntek, pincéi beomlottak, még mindíg tartogatnak érdekességet a romok az éppen arra járóknak.
12,2 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, 1867-ben újítják, amikor faharanglábat is építenek hozzá. A templom stíluselemei alapján román korinak tekinthető, a XV-dik század fordulóján a román kori hajóhoz késő gótikus csúcsíves szentélyt építenek.
12,7 km-re. A pusztító háborús idők után a megfogyatkozott hívek erejéből csak egy fatemplomra jutott, amelyet a XIV-dik századi templom helyett építettek. 1332-ben plébániatemploma van, ez a templom minden bizonnyal az 1600-as évek elején elpusztul, mert a XVII-dik század közepén már csak egy fatemplom áll egy kis haranggal.
14,7 km-re. A reformáció középkori egyházat talál itt, de nem lehet eldönteni, hogy az apátsági templom felújításaként maradt-e fenn, vagy egészen új templom volt. A templom 1600-ig katolikus, Basta korszakban elpusztul, 1644-ben egykori szentedényeiről (ónpohár, óntányér, harangok) azt jegyzik fel, hogy mind elvesztek. - Wesselényi vadászkastély Kékes 15,8 km-re.
15,9 km-re. 1595-ból van feljegyzés arról, hogy unitárius papja van, mind az unitárius, mind a református egyház a forrásokban továbbra is mindvégig szerepel. A korai adat bizonyossá teszi, hogy középkori temploma volt, amelyet a reformáció idején örököltek az új hitre tért hívek.
17 km-re. A helységről szóló első oklevél már egyházáról, templomáról ad hírt: Veresegyház, ez jelölheti a templom köveinek színét vagy festését. De jelölheti az egyházat alapító veres barátok jelenlétét, akikről úgy tudjuk, hogy 1314 előtt itt templáriusok voltak.
Nárciszmező Szamosmagosmart 18 km-re. Elméletileg védett terület. A Nemegye (Nimigea) községhez tartozó Szamosmagosmart (Mogoseni) falu határában található egy 6 hektáros nárciszmező.
18,6 km-re. Kerlést elhagyva a Sajósárvár felé vezető út bal oldalán egy kanyarban meredek sziklafalban furcsa nyílások tátonganak.
Református templom Cegőtelke 20,1 km-re. 1243-ban jelentkezik az okiratokban egy Chegetelke megnevezés, deGyörffy szerint az oklevél nem hiteles. Ez az oklevél legfeljebb egypusztára érvényes: 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew,1428-ban Nagy Chegew, 1429-ben Czagendorf, 1433-ban Czege, 1622-benSzász Zege formában fordul elo a forrásokban.
20,4 km-re. A templom valóban ennek a kornak stílusjegyeit viseli, a gótikus kor alkotása. Bizonyos, hogy a falu a templom után kapta nevét, s e szerint a XIV-dik században Szent Máté tiszteletére szentelt temploma volt.
21,4 km-re. A szigetre egy fából ácsolt palló vezet, közepén egy kulcslyuk formájú díszcserje bokorsor van. A híd, vagy inkább palló könnyen meglett, ugyanígy könnyen a geodoboz is. Az árokalji Bethlen-kastélytól körülbelül 250 méterre, északnyugat felé, egy vizesárokkal körülvett szigetecskét találunk.
21,4 km-re. A park arborétum, több mint 150 különleges, messze földről származó fafajtát láthatunk itt. A koordináták alapján hamar megtaláltuk a tulipánfákat, meg a kettős tulipánfát is (gondolom azt amelyiket kell). A gps természetesen a lezárt kapuhoz irányított. Az Árokalja faluban található Bethlen-kastély egy körülbelül 16 hektáros dendrológiai park területén helyezkedik el.
21,5 km-re. A Bethlen-kastély a 19-dik században épült, neobizánci stílusban - ma a Babes-Bolyai Tudományegyetem Regionális Frankofón Központja működik benne, és tudományos konferenciák színhelye. Parkja arborétum, száznál több fafajjal, a park déli szélénél egy síremlék található, egy a Sajóba fulladt fiú emlékére. Ez aztán az ambíciós keresés. Könnyen megtaláltuk a sírt, a dobozt már nem annyira.
21,6 km-re. Az árokalji Bethlen-kastély az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben, a hozzá tartozó 17 hektáros birtokon 3 épület és egy arborétum található. Nagyon különleges hangulatú kastély, egyetlen Erdélyben ilyen stílusban. A kastély épületében van egy konferenciaterem, egy előadóterem, egy tanulóterem, és egy frankofón könyvtár.
21,8 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, temploma gótikus stílusa alapján középkori, a XV-dik századból. Egy 1622-dik évi összeírás szerint kőtemploma oltárát festett kárpit díszíti, a kőtornyában az összeíráskor harang volt.
Egykori evangélikus templom Árokalja 21,8 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Keresztelő Szent János ortodox templom. Sajnos zárva volt, időnk nem volt a kulcsot keresni, nagyon megnéztem volna a belsejét, főleg hogy az ortodox vásárlás után hogyan alakították át. - Bornemisza-kuria Buza 22,4 km-re.
23 km-re. Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.
23,2 km-re. A többségében magyarok által lakott Szék egyik értéke a 12-dik században épített, román és korai gótikus elemeket ötvöző, háromhajós református templom.
Árokalja vára 23,6 km-re. Árokalja falutól délkeleti irányban, a Szeretfalva felé vezető út nyugati oldala fölött húzódó hegysor egyik észak-déli irányú nyúlványán áll a vár. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja község.
Melegföldvár 23,6 km-re. Katonától északra, Feketelak, Buza és Kapor közt fekvő település. A hagyomány szerint a falu egykor nem mai helyén, hanem a községtől minte gy 2 kilométernyire fekvő Nyerges határrészen állt és csak 1300 körül költözött mai helyére.
23,9 km-re. A reformáció előtti középkori templom az 1601-1603-as népirtás után pusztulásnak indul, szász lakói már nem tudják fenntartani a templomot. 1332-ben plébániatemploma van, temploma korábbi időkből származik, mert későbbi oklevélben szereplő Szász előneve is emlékeztet arra, hogy eredetileg szász telepítés volt.
Sajómagyarosi vár 24,1 km-re. Sajómagyaróstól északkeletre, az 580 m magas Várhegyen állt egykor a sajómagyarósi vár. A Borgói-hegység nyugati lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az északkeletről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós község. - Református templom Feketelak 24,8 km-re.
Egykori evangelikus templom Királynémeti 25,4 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Szent Demeter ortodox templom.
27,8 km-re. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község. A falutól keletrere található a Várhegy.
27,9 km-re. 1650-ig szász település, közvetve feltételezhető, hogy középkori temploma is volt. Egy 1243-dik évi oklevél tatárjárás előtti birtokadományozásról értesít, tehát a település tatárjárás előtti. - Szépnyír tava 27,9 km-re. - Lázár Imre-kastély Sófalva 28,1 km-re.
28,1 km-re. Erdély egyik legkorábbi épen maradt temploma, már messziről magasztosan fehérlik a dombtetőn. Az 1834-es földrengés során nagyon megrongált templomot a XIX-dik század végén restaurálták.
28,7 km-re. Ide, a határőrtelepre telepített németek pogány besenyőket találnak itt, s ők nevezik el paganicanak. 1332-ben plébániatemploma van, 1432-ben egy ajándékozási levélben szerepel a plébános is. - Református templom Bonchida 29,1 km-re. - Bánffy-kastély Bonchida 29,2 km-re. - Református templom Magyarpalatka 29,9 km-re.
Szakadék kőbabákkal Bilak 30,8 km-re. A kiszsolnai evangélikus templom után megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni. Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán.

Történelmi-kulturális értékek - Kolozs megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Bálványosváralja adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Vár térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kellemes napsütésben megtalált doboz. A kilátás pazar, főleg most, tavasszal.
 • Valld be ügyesen, mi volt az érzés, amely a birtokába vett? Félelem?
 • Az első "Relytekhely-vadászat Erdélyben" találkozó második napjának reggelén találtam meg ezt a dobozt.
 • Úgy látszik, ez egy kifogós - vagy inkább jártatós doboz. Mi sem találtuk meg, pedig kerestük hárman.
 • Miután a szomszéd néni befejezte a tisztogatást a kapuja elött, előkerült ez a BabBerci-féle doboz is.
 • Út menti rejtekhely, könnyen megközelíthető. Érdekes a természet ereje, hogy milyen sima üstöt formált a víz.
 • Sziasztok, nemregiben voltam az elopataki doboznal, egyszer meg regebb megtalaltuk. :) Gondoltam ujbol megnezem, mert epp arra jartam, de sajnos mar elvont tunve.
 • Mikor ott jártam nem figyeltem a halakra. Mivel a Rókapatak ki volt száradva, nem is számítottam halakra.

Sikerült eljutni Vár környékére? Tetszett a Bálványosváralja? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.