Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Cece vára - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Cece vára

Ez nem más mint egy bronzkori erődített telepre épült vár a Kr. e. I és Kr...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Haller-kastély - Kerelőszentpál
A Haller kastély távolról
Harangláb - Pottyand
Szent Antal-kereszt
A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei - Marosvásárhely
A vasúti híd alól nézve
Nyárádszentimrei templom és harangláb
Öreg kövek
Tamási Áron sírja - Farkaslaka
Szervátiusz emlékmű
Maros forrása - Fekete-Rez
Forrás
Katolikus templom - Torja
Télen
Örmény katolikus templom - Csíkszépvíz
Templomhajó
Dugásfürdő 2 - Csíkdánfalva
A jegyáruda
Zsögödi vár - Kis-Vár dombja - Csíkzsögöd
A Kis-Vár-tető alatti házak

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Cece vára fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Cece vára!

Kézdiszárazpataktól 4,5 km távolságra Katrosa irányában, a Kászon vízébe ömlő Várpatak fölött található Váréle nevezetű helyen pihennek Cece várának romjai. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Csángótelep, 5,92 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Cece vára közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
3,5 km-re. A Veszes-patak a Veszes dombja és a Nagy-ponk vagy Honcsukos teteje között folyik. Völgye mély, sötét, terepjáróval sem járható.
4,5 km-re. Kászonjakabfalvától 7 km-re a Borvíz patak völgyében található. Megtalaltuk. Miután Kászonjakabfalvától majdnem 4 km-t vezettem a poros, köves, rázós úton, a rejtekhelytől korulbelul 300 m-re a tulajdonos tartóztatott fel. Hány órakor jártatok ott? A múltban a Balásiak tulajdonában volt, vizét Salvator néven palackozták.
4,7 km-re. A Kászon- és a Bellő-patak közötti hegygerincen húzódik az Árpád-vonal erődrendszerének a kászoni szakasza, melyet a 24/2 székely határvadász század háromszéki katonái védtek. Csepp, csepp, ez az a lassú víz, ami partot mos. Egyre jobban esett az eső, de nem akartuk kihagyni a rejtekhelyet, és különben is már elég vizesek voltunk. Bár ott volt az ösvény mellett, ezt találtuk meg utoljára s teljesen véletlenül.
4,8 km-re. Kászonjakabfalvától délnyugatra emelkedik a 906méteres Bellő-tető. Ha jól számolom, és a Gábor által megadott koordináták helyesek, akkor eddig 4 bunkermaradványról tudunk az Árpád-vonal erődrendszerének kászoni szakaszán. 710 m-tol egeszen 817 m-ig tobb mint 7 bunker maradvanyaival talalkoztam, beleertve sok kiepitett geppuska allassal. Bár nem ide terveztem a ma délutáni kirándulást, végül mégis ide jöttem, megkeresni Gábor geodobozát. Három-négy kilométert ereszkedünk le a Kászon-vize mentén és elérjük a Kászon és Kézdiszék határát.
5,2 km-re. A határvadászok ösvényén, a Bellő-patak baloldali, Töltés és Czikólova gerincén felfelé egy újabb bunkermaradványt találunk, melyre rovásírásos emléktáblát rögzítettek. Megtaláltuk a parancsnoki székhelyet is. Ötletes rejtekben van a doboz, jó állapotban. Nagyon bevállalósok voltunk, ezért mezítláb keltünk át a patakon.
5,2 km-re. A doboz rendben. Aki azt hiszi ismeri lakóhelye környékét sokszor meglepődik.
5,3 km-re. Egy régi, 1917-ben kiadott térképen románul Fantana Vestita néven jelenik meg forrás. Cégéres kút - Fejtető.
5,4 km-re. Úgy tartják, hogy a Kászon-patak völgyében, a Gombás-bérc alatt álló várban lakott Katrosa vezér és Bellő nevű lánya. Ennyire nem tetszett nektek Gálosháza, hogy nullára értékeltétek a hely szépségét? Nem bántam volna, ha a forrás megjelölése nélkül bemásolt leírás helyett/mellett a rejtő pár szóban leírta volna a hely megközelítését. Az idézett cikk alapján nem volt világos hogy ez a kereszt az a kereszt-e ami az útról látszik vagy sem. Attila halála után a hegyek között oltalmat kereső Tolcson és Buta nevű vitézek beleszerettek Katrosa lányába.
5,6 km-re. Kézdivásárhely felől érkezve, a kászonjakabfalvi eltérő előtt pár méterrel le lehet hajtani az útról, parkolásra alkalmas kis hely van a domboldal aljában.
6,6 km-re. Egy ismeretlen eredetű, négyzet alakú, körülbelül 10 x 10 m-es épület romjai találhatók itt. A Bodoki-hegység észak-keleti vége Kézdiszentlélek felé magasodik, az egyik mellékgerinc legmagasabb pontja, a Fejtető.
6,8 km-re. 1620-ban Peselnek helyett Szárazpatak az anyaegyház, ami feltételezi, hogy temploma volt azelőtt is. 1735-ben Kastal János vikárius generális romos állapotban találja a templomot, 1798-ban új templomot építenek. Már koromsötét volt, amikor megérkeztem Kézdiszárazpatakra. Mivel útba esett, megkerestük. Bár azt hiszem a doboz kicsit odébb került mint eredetileg volt, és a bejegyzések alapján többen is meglátogatták már előttünk, ott lapult a keresőket várva.
7,2 km-re. Havasi tanyavilágban járunk itt. Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk. Pásztorszállások, nyári erdei szállásokkal váltakozva, csángó világ ez.
7,3 km-re. A geodoboz a helyén volt, a megadott koordinátáknál. Mar reg kerulgettem ezt a kovet.
7,4 km-re. Kézdiszentkereszt filiája, mindvégig tiszta katolikus falu. Majdnem minden templom esetében, az épület mellett van a papilak, a kántor vagy a harangozó lakása. Kár, hogy zárva volt. Bélafalva gótikus temploma legkésőbb a 15-dik századból származik, újraépült 1758-ban, átépítették a XIX-XX-dik században.
7,4 km-re. A millenium emlékére emelt kereszttől gyönyörű a kilátás - már amikor nincs akkkora köd, mint éppen most. Perkőről Kiskászon felett, Polyán felé sétálva, sokszor láttunk itt őzeket, játszadozó mókuskölyköket, kökörcsint. Errefele mindenki Polyannak mondja a falut, a fakeresztet is ok allitottak a falu feletti magaslatra a Milleneum emlekere 2000-ben. A doboz könnyen meglett, a tetőről pedig nagyon jó a kilátás, a rálátás a környékre. Gyonyoru latvany fogadott a teton.
8 km-re. Ezt az 1958 évi renováláskor a gótikus elemek mögött felfedezett román kori emlékek feltárása, illetve azonosítása is megerősíti. A rejtek, az megvan, de a doboz nem került elő. Jöttünk, láttunk, találtunk, bejegyeztünk. Az esztelneki templom, melyet Szent Simon és Júdás tiszteletére szenteltek fel, eredetileg legkésőbb a pápai tizedjegyzék korában már állott.
8,2 km-re. Egyik legkönnyebben megtalálható doboz, mivel nagyon pontos a leírás a rejtekről. Torony van, eső nincs, villám nincs, kapu itt is zárva.
8,3 km-re. Na, ezen a rejtekhelyen sem sikerült megtalálnom a dobozt. Na, egy kalap alatt ezt is elintéztük, s helyretettük a kalap alá mármint a dobozt.
8,4 km-re. Első alkalommal Kisgyörgy Zoltán: Háromszéki Vártúra-kalauz könyvében leírtak alapján kerestem Csomortáni Péter várának romjait. Itt jártunk egy nagy csapattal, összekeresgéltük a rejtek környéket, és először hihetetlennek tűnt hogy a rejtekfa két év alatt ennyire körbenőtte az odúba tuszkolt követ. Nem latom a segedkoordinatakat sehol. Kézdicsomortántól észak irányában a Csuklyán tetőn, az Aszalvány és a Várpatak között találjuk Csomortáni Péter várát.
8,7 km-re. Mint azt neve is sugallja az egyik legfiatalabb település, nevét először 1477-ben említik. A megtalálást segítő információt figyelembe véve, és a gps-t követve, a székelykaputól egyenesen előre jöttem. Vartnal nehezebben talaltam meg ezt a dobozt. A temetőt már az útról megpillantottuk. A Kászoni medencébe érve a legelső település Kászonújfalu.
8,9 km-re. A középkorban a falu délebbre, a Cékáspatak völgyében feküdt, a helyet ma is Faluhelynek nevezik. Útban voltam hazafelé, nem volt már sok sötétedésig, de nem tudtam elmenni Kézdikővár és Kézdiszárazpatak új rejtései mellett. Ez egy erdekes falu lenne is, ha meg a ladaja is meg lenne. Kézdikőváron úgy néz ki nem vár már doboz. Nyomait Orbán Balázs még megtalálta.
9 km-re. Csomortán falu Kézdivásárhelytől 11 km-re északkeletre található, a Szent Mihály-hegy nyugati lábánál. Közigazgatásilag 2004 óta Kézdialmáshoz tartozik. Nem ertek valamit.
9,2 km-re. Az emeleten könyvtár és fegyvertár volt, a levéltár a világháború pusztításának esett áldozatul. "Kászonimpér a legrégebbi település a medencében, először az 1332-es pápai tizedjegyzékben említik. Balási József csíkszéki főkirálybíró 1833-ban, későbarokk stílusban épült udvarháza műemléképületként szerepel Hargita megye műemlékeinek jegyzékében.
9,3 km-re. Almás várának romja Lemhény falutól északra, Kézdialmás határában, a Várerősségének nevezett hegyfokon áll. Valószinűleg a 12-dik század végén, a 13-dik század elején épült, és a korai magyar feudális királyság keleti határvédő erődítményrendszerébe tartozott. Igaz, hogy a nedves avar, meg a nedves kövek csúsztak egy kicsit, de hát december van. Szép várhely, helye hasonlít a csíkrákosi Pogányvárra és a csíkcsicsói Csicsóvárra. Megtaláltuk, a doboz jó egészségnek örvend.
9,4 km-re. Az ismert gótikus templom helyén román kori templom állott, amely a pápai tizedjegyzék előtt épült. Ez a nap tökéletes a rejtéshez vagy keresgéléshez. Rejteni szerettünk volna ezen a környéken, de nem voltunk elég figyelmesek, hogy itt már van rejtés. Az oklevelekben három tízes: Kászonaltíz, Kászonfeltíz és Kászonimpér összefoglaló neve, egy községben és egy egyházközségben.
9,7 km-re. Kászonújfalu és Kászonaltíz közötti úttól északkeletre a Nagy-Szetye patak mentén találjuk Szetye várát. Az ásatások előbb szláv, majd  árpádkori eredetről tanuskodtak. Miután körbekerestük a helyet, bár a rejtek verte ki a szemünket, csak azután találtuk meg, miután figyelmesen elolvastuk a segítséget. Kászonba járván visszafele úgy gondoltuk teszünk egy kis kitérőt. Gyonyoru a kilatas innen.
9,7 km-re. Almásrétről a Almási vár fele haladva, újévi sétánk alkalmával, a Nagy-Lemhény-patak mellett felfele haladva. Itt is mint a Fekete-ugy eseteben meg senki sem mereszelte megkeresni a ladat. Az eredeti elképzelésem szerint ezen a délután nem Lemhény környékén terveztem kincset keresni, de mivel vezetés közben elnéztem egy letérőt, úgy döntöttem, hogy ezt a rejtekhelyet, a Büdös-kút rejtését, és a lemhényi tavakat fogom felkeresni.
10 km-re. Sokadszor, es most is szep. A lodoktor ladajat sajnos mar nem tudtuk megkeresni, mert rank esteledett es nem akartunk a bozotban maszkalni a sotetben.
10,1 km-re. Egy asztal alakú lapos szirt, négy oldalán négy kőszék, amit Berecz asztalának hív a nép. A rejteket többször is körbejártam. Sokszor jártunk itt, s nem sejtettük hogy kincstalálat lesz a vége. A Perkő délnyugati oldalában egy sziklacsoport vonja magára a figyelmet.
10,1 km-re. Megtaláltuk a dobozotokat a leírásnak megfeleő helyen. Ezt a geodobozt közösen rejtettük, de mivel delia állította össze, és hozta a dobozt, ő lett a rejtő és ládagazda, övé a három pont.
10,1 km-re. A Perkő hegyen, Kézdiszentlélektől nem messze áll a Szent István-kápolna. Sokszor jártunk itt, de mindig visszakívánkozunk. Megtaláltuk a dobozt, még mielőtt zuhogni kezdett volna az eső. Aznap az első sikeres megtalálásom volt. Minden év augusztus 20-án itt tartják a Szent István-napi búcsút, mely a háromszékiek legfontosabb katolikus rendezvénye.
10,3 km-re. A tavaszi lomb alig-alig takarja a Répát-pataka bal oldalán fakadó forrást, melynek kotlóstojás szagára neve is utal. A Kotlott borvíz forrását jelző táblának csak az alsó sora maradt meg. Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek.
10,4 km-re. A tél folyamán már kerestem egyszer az itt elrejtett geodobozt. Sokadszor is szép itt, s doboz is meglett.
10,5 km-re. Mar alig varjuk az uj koordinatakat. A Perkoi Kapolna kedvenc helyunk.
10,6 km-re. Több alkalommal is jártam a helyszínen. Ejsze a doboz a kapun belül van, s nem lehet bármikor hozzáférni.
10,8 km-re. Az Almás rétről az Olvasó pusztán keresztül felmásztunk az Avas-tetőre. Szerintem valaki a követ bevitte az udvarába, hadd legyen egy saját kis szent köve. Csak kicsit máshol van most. Mindenkinek sok találatot, szép rejtéseket, bort, búzát, békességet az új esztendőben. Mostanában keresztet állítottak a tetőn, ahonnan látszik a lemhényi Szent Mihály templom, a Nyavajka, Lemhény és Kézdialmás.
10,8 km-re. A tetőn a valamikori krumplikísérleti állomás nyomai most is láthatók. Megtaláltam a dobozt. A régi parcella szélén álló vadlesből körülnéztünk - hazafele megmértük a mackó nyomán, hogy hányas csizmát visel.
11 km-re. Sóskútfürdő egy szabadon használható gyógyfürdő. Ez a geodoboz a leírás nélkül is meglett. Varjuk a leirast. Sokáig mászkáltam a színpad alatt, míg utolsó elhatározásom során megtaláltam. A kászoni medence szélén, Kászonújfalu és a Nyerges–tető között található.

Történelmi-kulturális értékek - Kovászna megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Cece vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Toronyirányt - Toronyirányt közelítettük meg és így az utolsó métereken egy kicsit mászni kellett, visszafele viszont már megtaláltuk az ösvényt. Tetszett.
 • Cece vára, az egerek birodalma? - Ejnye-bejnye. Úgy néz ki a rejtő szalonnát evett rejtéskor, egészségedre Gábor, és nem mosott kezet rejtés előtt :-) Meli, elsők voltatok?
 • Megtalaltuk - Meli és az egér után. Nem semmi.
 • Időutazás volt - Valóban, csak nem előre, hanem vissza.
 • Időutazás - Most veszem én is észre, hogy jövő szerdán találtátok meg a jkgabor-féle geoládát. Már lassan szédülünk a sok időutazástól :-), így nem ártana tudni, hogy mikor került sor a Cece-vár felkeresésére.
 • Datum - A helyes datum november 4. Bocs.
 • Hmm, ha ez a meleg, milyen a hideg? Csodálatos és hihetetlenül bővizű forrás.
 • Sajnos a szellőzőcső tövében nincs doboz.
 • A szencsedi nárciszmező felé benéztünk a lányommal a vízimalomba. Mielőtt a házigazda előkerült volna, hamar ellenőriztem, hogy a doboz a helyén van-e.
 • Milyen erdekes doboz. Jo erzes megtalalni, a vegen egy jo trefa.
 • Elek apó kúriája most is mesél.
 • A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén. Kis kiránduló társaságunk egyértelműen a Gáles-tavat nyílvánította a hegység legcsodálatosabb tavának.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Cece vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.