Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Hatolykai temető - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Hatolykai temető turisztikai látnivalói

Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt. Legalábbis a felirat szerint...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Hatolykai temető képtárból:

Az érdekes feliratrészlet
Az érdekes feliratrészlet
A nevezetes sírkő
A nevezetes sírkő
A híres hatolykai sírkő
A híres hatolykai sírkő
A teljes felirat
A teljes felirat

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hatolykai temető fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hatolykai temető!

A legközelebbi település Hatolyka, 0,24 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Hatolykai temető közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Annyira gazdag ásványvíz forrásokban hogy a faluban, sőt határain is bajosan lehet édesvizet találni. Hatolykai harangláb. Csendes, nyugodt kis falucska. 2 van. l Na neee....tényleg elsők vagyunk!. Megtaláltuk, szép a harangláb, és érdekes zuzmarabevonat is volt mindnenen. Hatolykát ásványvize miatt már a legrégebbi leirásokban isfürdőmedencével rendelkező településként tartották nyilván.
Székelypetőfalva határában található Fortyogófürdőnek már az 1800-as években nagy látogatottsága volt. Feredő. Ez az a doboz, amelyiket már messziről látni véljük. A doboz a helyén. Baráti körben egész napos programunk volt ezen a kellemes, hűvös helyen, mely kis oázisként szolgál a nagy hőségben. Nemcsak a környékről, de messzi tájakról is fogadta a reumatikus bántalmakra panaszkodókat, ugyanis a régi öregek szerint a pezsgő víz csodaszerként hatott ezekre a nyavalyákra.
A falu helyén már a 12-dik században volt település, melynek temetőjét feltárták - Írott forrásban először 1567-ben említik Peteofalva néven. Egykori lakói a zabolai Mikes család jobbágyai voltak, akik 1848-ban szabadultak fel - kápolnája 18-dik századi lehet, korábban temploma nem volt. Javítás alatt. A rejteket megtaláltam.
1561-ben Imecsfalva néven jelentkezik az oklevelekben, 1567-ben Imechfalva a neve, temploma 1583 előtti. Fedett kereszt. A doboz valoszinuleg a fedett reszben talalhato tovabbra is. A templomkertben. Zaboláról egy rövid biciklitúrára indultam, és mivel láttam az új rejtést, gondoltam levadászom. Csak a kereszt. A templom mellett sokszor elmentunk mar, de a fedett keresztet eddig nem lattuk meg kozelrol. Alapítása Imecs Antal nevéhez fűződik, 1730-ban Imets Tamás új szentélyt építtet a régi helyébe.
Kinek lehetett útjában?. 2 kincskereső is jelzte, hogy a doboz eltűnt. Koordináták ellenőrizve. Szerintünk helyesek. Sziasztok. A dobozka ott van, ahol a leiras mondja, viszont az en GPSem szerint a koordinatak nem jok. Kézdivásárhely és Kovászna között félúton érdemes megállni a kis templomnál, és a falu végén megszemlélni a Fortyogót, a pipáló Zágoni hegyeket, amiről ezt írta Mikes Kelemen: Úgy szeretem már Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont.
Szent Katalinnak ajánlották a katolikus templomot Szentkatolnán, előtte emlékpark áll, a falu szellemét dícséri. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg. Kell ide egy doboz. Sokat jarok erre mostanság, hamarosan viszek egy dobozkát is. Az a kulonleges kokereszt . A parkig konnyen eljutottunk. Ez is meg a razos uton volt. Szep rendezett ez az emlekpark.
Az épülő templom jótevőjének, Demény Antal pesti egyetemi tanárnak nevét emléktábla örökíti meg. Kőváza. Na, ez mán okozott egy kis fejtőrést. Masodszor is. Ha az elozo megtalalo utan kerestem volna meg a ladikat, akkor sokkal konnyebb lett volna nekem is. Az urnaban. A doboz ott lapul az urnanak nevezett elhagyatott kovazaban, a leirtak szerint annak rendje es modja szerint. A régi templom az 1802 évi földrengéskor összeomlik, helyette 1815-1823 között új templomot építenek.
Középkori templomáról az oklevelek nem beszélnek. De stíluselemei alapján építését az Árpádok korára teszik, tehát legkésőbb a XIII-dik században épülhetett. Van doboz vagy nincs doboz . A kézdimartonfalvi temetőbe mentünk gyertyát gyújtani, és így kihasználva a lehetőséget megnéztem a református templomot is.
Bálint Gábor szobra Szentkatolna Kiváló nyelvész szobra. Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor.
Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele. 1geodoboz. m Na vegre ez is megvan. Harmadszor jartam ott mikor vegre sikerult megtalaljam. 4 ház. Drive-in.
A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt vasminiszternek nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne. Hazatérés. Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Eszre sem vettem eddig. Olyan szerenyen huzodik meg az allomas szomszedsagaban, hogy eszre sem vettem eddig. Tiltott hely az állomás?. Érdemes ügyelni, amennyiben a kézdivásárhelyi állomáson fényképeket szeretnénk készíteni. Baross Gábor (Pruzsina, 1848 július 6 – Budapest, 1892 május 9), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa volt.
Fortyogófürdő. Lehangoló látványt nyújtott az egykor fényesebb napokat is megélt fürdő, amely az emberi marakodásnak lett az áldozata. Remény. Aki csak reménykedik, általában a reménnyel marad. Remény. Reménykedjünk. Kézdivásárhely határában található a Fortyogófürdő nevű, egykori gyógyüdülőhely.
A falu a templom védőszentjéről, Szent Márkról kaphatta nevét. A régi templom már nem létezik, helyébe 1875-ben új templomot építenek. - Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale
Barabás Miklós szobra Kézdimárkosfalva Kézdimárkosfalva egyik híres szülöttje Barabás Miklós festőművész, aki 1810-ben látta meg a napvilágot, szegény család sokadik gyermekeként. Édesapja Barabás János, édesanyja Gaál Therézia - a nagyenyedi kollégiumban tanult és már fiatalon kezdett arcképfestéssel foglalkozni. Benne van a játékban. én voltam a tanú a rejtésnél. Csernatontol Katolnaig. Hat ez a rejtekdoboz egy nagyon kitett, helyen talalhato.
Az épület 1897-ben épült. Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található.
Az Állomás utca 24 szám alatt található. A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült.
Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. Igazi panorama. Megtalaltuk, ott didereg a kopjafanal. Középkori temető. Talán ez az egyik leszebb domb megyénkben, ahonnan nagyon messzi és teljes 360 fokos panorámát látni. Egy kis biciklizés :). Egy rövid biciklizés után megérkeztem a helyhez és megmászva a dombocskát meg is találtam a geodobozt. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok.
A Kézdivásárhely központjában található Molnár Józsiás-park, a város kiemelkedő személyiségéről, Molnár Józsiásról kapta a nevét. Molnár Józsiás-park Kézdivásárhely. Kellemes park, jo kis doboz es meg jobb a kozeli Bujdoso kerthelyiseg. Szép rejtés. Megtaláltuk. Erdekes rejtes. A mai nap megtalaltam, otletes a kis magnes, "vakon" kellett tapogatni.
A műemlék-épület az Állomás utca 16 szám alatt található. A Szőcs Mátyás-ház fal-kapuval 1836-ban épült, jelenleg fel van újítva.
A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a Dózsa György utca 10 szám alatt található.
A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van. A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található.

Történelmi-kulturális értékek - Kovászna megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Hatolykai temető adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A nevezetes hatolykai sírkő - Most, hogy feltöltötted a képet, látom, hogy két név is szerepel az évszámok felett. Mindent nem lehet tökéletesen kivenni.
 • Hamar elment - K
 • Teréz mama - M
 • Tenyleg a bal kezenel? - Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. De nem talaltam sehol, es vegul lass csodat felpillantok a sirra es ott hevert a doboz.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Hatolykai temető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.