Köpeci szil - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Köpeci szil

Köpeci szil

Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: A szilfa ősszel A szilfa teljes pompájában A szil télen A szil a műútról A fa A fa Információs tábla A fa A Fa Irányjelző tábla A köpeci szil. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Köpeci szil fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Köpeci szil! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
17556 Bükkfej. A Baróti-hegység turisztikai szempontból alig feltárt, alig használt vidék, pedig lombos erdőivel, hangulatos ligeteivel üdítő változatosságot jelent a körötte lévő magashegységek zordon rengetegeihez képest. (különleges hely geodobozzal)
18030 Bolond-borvíz. Nevét időszakos feltöréseiről kapta, úgymond bolondosan tört elő és tűnt el újra.
18950 Daniel-kastély Olasztelek. 6 km-re. 19280 Református templom. 6.1 km-re. Faragott kövei gótikus átalakításokról vallanak.
19653 1846. A falu délnyugati kijáratánál, a régi térképeken Kiskőbányának nevezett részen, egy különleges, sündisznóhoz hasonlító sziklát találunk.
19788 Likaskő. Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe, mely élénken kiválik a lapos rét füves, zöld színéből. (látnivaló és geodoboz)
23274 Tiborc vára. Tiborc vára, Bibarcfalvától délre fekvő, Várbükk nevű hegyen épült. (látnivaló és geodoboz)
23311 Attila vára Vargyas. 7.4 km-re. Az ide tartozó, a Rika és Sós-kút (Nádas) patakok közti, Ny-K irányban lefutó hegygerinc keleti kiemelkedésén, a közigazgatásilag Vargyas községhez tartozó Hegyes-tetőn (684 m) található középkori eredetű erődítésmaradvány már régóta ismert. (itt geodobozt is lehet keresni)
23315 Attila vára. Attila vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el.
23544 Református templom Bodos. 7.5 km-re. Bodos a Barót felől jövő főúttól kicsit bennebb,  nyugalmas környezetben, dombok között, egy teknőben fekszik.
23600 186. 7.5 km-re. Vargyas Erdővidék festett bútorkészítéséről és fafaragásáról híres települése.
24137 Réka vára Rika-erdei erődítményrendszer Kovászna megye. Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el.
24599 Vargyas tavai. 24614 Réka királyné sírja. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk.
25726 Református templom. Bibarcfalva látnivalója a református templom Szent László-legendát ábrázoló freskótöredékei.
26282 Ürmösi Töpe Brassó megye. Áthaladva az alsórákosi szoros első büvkörén, még nagyobbszerű táj-csoport merül fel; a szoros mindkét felén roppant hegy-óriások emelkednek, jobbról a sziklagula idomu rákosi Tepej, balról a vele versenyző sisak idomu ürmösi Tepej.
26480 4424. A vargyasi Elesett hősök emlékműve, vagy helybeli név szerint Oroszlános emlékmű, a Fő út és a Temető utca kereszteződésénél található, 50 m-re északra a Polgármesteri Hivataltól.
27092 Ürmösi Töpe barlangjai. A völgy bal oldalán, az Oltra nézve helyezkednek el a Töpe-barlangok.
27120 Rákosi Tepő. Az Olt rakosi szakasza folotti karszt teruleten,  az Also-Rakos feloli oldalon talalhato egy piramis alaku meszkoszirt, aminek a neve Rakosi Tepo, 820 m magassaggal.
27164 Tepő vára. 29416 Kék-kő. A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.
29877 Reformatus templom. A szép, rendezett iskola előtti emlékmű szomoru történelmi eseményt idéz.
29971 Turdolya-szikla. Nem túl magas, de szép kilátás nyílik róla Alsórákosra, az Olt völgyére, és az Alsórákosi-szorosnál a jobb és balparton őrként álló piramis alakú két Töpére.
30006 Unitárius templom. A XV.
30282 Sziklakapu. A hely a Tolvajos-barlangtól körülbelül 500 m távolságra található, észak-északkelet irányba.
31293 Tortomai halomsirok Kovászna megye. 10 km-re. A halmok egy részét már a 19.
31598 Ésfalu. A 80-as években itt egy üzletközpont és orvosi rendelő épült.
32735 Ravaszlik. Tortomától csekély távolra a Hermánból Bardóczra vezető út mellett van egy most össze omladozott, Ravaszlik-nak nevezett sziklaüreg, mely régi harczias időkben a vidék lakóinak erőditett védhelyül szolgált.
32778 Mihályvára Mátéfalva. A középkorban Sárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai.
32951 Református templom. A nagybaconi református templomot is érdemes közelebbről megnézni.
33256 Feketevár. században.
33450 Kőpince. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
34305 Ferenczy-Boda kúria Erdőfüle. Ferenczy-Boda kúria - Erdőfüle.
34405 Kőasztal. A Kerekhegy az Alsórákos környékén található hegyek közül a legmagasabb, 932 m tengerszint feletti magasságával.
34757 Kisbaconi régi temető. Kisbacon temetőjével átellenben, egy dombon található a falu régi temetője.
34917 Benedek Elek sírja. Itt nyugszik a nagy mesemondó, Benedek Elek, és felesége, Fischer Mária.
35498 Kopjafás temető Erdőfüle. Erdőfüle a nevét a hagyomány szerint onnan kapta, hogy a Kormos-patak völgyébe mintegy fülként ékelődik be Baróttól pár kilométerre.
35548 Apáca temploma Brassó megye. Itt született Apáczai Csere János 1625-ben.
35579 Református templom Kisbacon. 35601 Benedek Elek nagy mesemondó szobra. Ez Benedek Elek, a nagy székely meseíró egész alakos szobra, Vargha Mihály műalkotása.

Románul - in limba romana: Ulmul din Capeni

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Barót 3.55 km-re. Barót Erdővidék központja, az 1739-ben született Baróti Szabó Dávid szülővárosa.
Unitárius templom
Unitárius templom - Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt.
Régi székelyház
Régi székelyház - 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
Kerék-domb alatti vízesés
Kerék-domb alatti vízesés - Ágostonfalva közelében, a román térképeken Fenes-pataknak nevezett, a régi osztrák térképeken Pétrisiú-ként megjelenő patak fejében levő egyik oldalágban, a Kerék-domb alatt egy mély gödörbe ömlő, 4-5 méter magas, csinos vízesés található.
Zathureczky-temető
Zathureczky-temető - Barót északkeleti végében, a Szőlős-oldalon található a Zathureczky-temető, a helység egy régebbi temetője, mely a hatvanas évek elejéig volt használatban.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Köpeci szil gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Ami kivül, az volt belül is - Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden...
 • Másodikra - Második próbálkozásra meglett...
 • Nem megmondtam! - ...
 • Most már megvan - Ma rátaláltam erre a dobozra...
 • Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Köpeci szil? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.