Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Likaskő - Olasztelek

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Egy erősen meszes, vasas forrás évezredes lerakódása hozta létre a kis dombot, amelynek a teteje szenteltvíztartó medence módjára kimélyített. Ez a forrásnak a helye, s ettől a tetőn levő mélyedéstől nyerte a Likaskő nevet. Orbán Balázs szerint B...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Likaskő - Olasztelek felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Likaskő - Olasztelek képtárból:

Lapos kőkúp
Lapos kőkúp
Tájékoztató tábla
Tájékoztató tábla
A ledöntött régi tábla
A ledöntött régi tábla
Meszes lerakódás
Meszes lerakódás

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Likaskő Olasztelek fotóalbumba!

Fedezzétek fel Olasztelek és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Likaskő!

Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe. Mely élénken kiválik a lapos rét füves, zöld színéből. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Olasztelek, 1,23 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Olasztelek és környéke
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Kopjafás építmények SzékelyudvarhelyKopjafás építmények Székelyudvarhely 29,6 km-re.
Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található. A városnévtáblán kivül két kopjafás építmény is található itt.
Szent Margit-kápolna CsíkszentimreSzent Margit-kápolna Csíkszentimre 28 km-re.
Csíkszentimrétől nyugatra húzódó mező közepén magányosan egy kis kápolna áll. A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben. A Kakukk-hegyről visszafele kerestük fel a magányos régi kápolnát Szentimre határában.
Csíkszentgyörgyi panorámaCsíkszentgyörgyi panoráma 38,5 km-re.
A falu feletti dombok között húzódik meg a borvízfürdő. Innen tovább a tetőre kikapaszkodva szép kilátás nyílik a völgyre, takaros kis kápolna is van alattunk. Csíkbánkfalváról indulva, a Szentegyházas-pataka völgye mentén haladva, jó mínőségű, kaviccsal borított úton közelítettem meg a tetőt, kocsival.
Hadiárok lőállásokkal Csíkzsögöd 29,3 km-re. Végre a mai napi két sikertelen próbálkozás után (Borvízforrás, Zsögödfürdő), a harmadik meghozta az elégtételt. Nagyon megörültem az este a frissen megjelent új rejtésnek a közelemben.
GK Hotel Szent Kristof 22,1 km-re. Elhelyeztem itt a Bardócz1 utazó vakondot, és az Eskimo's Friend The Birdie TB-t. A geodobozt kérni kell a recepciónál. Kőmöge Torjai-hegység 28,1 km-re.
Szencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tóSzencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tó 45,9 km-re.
A szencsedi nárciszmezőket elhagyva, Fenyőkút felé a kerékpárúton egy tó mellett haladunk el. Nem tudom a tó nevét, nem kaptam semmilyen információt róla. A nárciszmezőtől jöttem, anélkül, hogy visszatértem volna az utra. Fenyőkúttól majdnem teljesen meg tudtuk közelíteni a tót autóval. Maga a csoda ez a völgy, most nárciszvirágzáskor pláne.
Vármege bükkfái MáréfalvaVármege bükkfái Máréfalva 29,4 km-re.
Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.
Erzsébet-kert Zalán 25,1 km-re.
Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik, Erzsébet magyar királynéról kapta a nevét. A királynő emlékére egy kopjafát állítottak itt.
Csíkszépvízi víztárolóCsíkszépvízi víztároló 45 km-re.
1981 és 1986 között, egy agyagmagot tartalmazó földgát emelésével hozták létre, a Szépvíz-patak völgyének felső szakaszán. A legenda szerint Szent László király itt itatta a lovát, és mondta neki "igyál lovam, ez szép víz". A Gyimesek fele vezeto utunk elso allomasa volt, sikeresen megtalaltuk. Első szűz ládánk, így a mai nap kétszeresen ünnep volt számunkra. A Csíkszeredától 14 km-re északkeletre található csíkszépvízi víztároló Csíkszereda vízellátását biztosítja.
Vármegyehatárjelző kő SikaszóVármegyehatárjelző kő Sikaszó 47 km-re.
Fáradt voltam, de egy kéthetes szünet után már nagyon hiányzott a túrázás. Erre jártunk Barnabással és Mihállyal, egy kellemes napon. A Csudálókőnél túráztunk, majd Libán, Sikaszó, végül Ivó látnivalóit néztük meg. Sikaszó a Fenyéd és Gyergyótekerőpatak közötti 138-as számú úton taláható, a Libáni-hágótól 11 km-re, az Alsó-Veresbükk-patak torkolatánál.
A tudás kútja Székelyudvarhely 30,5 km-re.
A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 30,6 km-re.
A letapogatható bronz dombormű kőtalapzaton áll. A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre.
Bálint Gábor szobra Szentkatolna 47,7 km-re. Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor.
Nagy Pájszó tetejeNagy Pájszó teteje 46 km-re.
Tiszta időben gyönyörű kilátás tárul elénk. Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét.
Kotlott borvíz KászonfeltízKotlott borvíz Kászonfeltíz 47,5 km-re.
A tavaszi lomb alig-alig takarja a Répát-pataka bal oldalán fakadó forrást, melynek kotlóstojás szagára neve is utal. A Kotlott borvíz forrását jelző táblának csak az alsó sora maradt meg. Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek.
Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 23,1 km-re.
Csillagvizsgáló SzékelyudvarhelyCsillagvizsgáló Székelyudvarhely 30,4 km-re.
A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült. Soha nem használták, jelenleg üresen és romos állapotban áll.
Törökvár 47,1 km-re.
Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető. Ott voltam a rejtesnel. A Törökvár helyszínére jkgabor vezetett bennünket, végül csapatmunkával találtuk meg a romokat, a két évvel ezelőtti, szacsvai találkozó alkalmával. Kisse nehez volt odatalalni.
SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 40,3 km-re. Elő a világjáró bakancsokkal. Ott voltunk a rejtésnél.
Evangélikus erődtemplom Sövénység 33 km-re.
Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban. Az 1505-ben végzett erődítések során a keskeny templom elveszti eredeti formáit.
Bedő-borvíz MikóújfaluBedő-borvíz Mikóújfalu 20,5 km-re.
Az öregek szerint mára már gyengült a borvíz ereje, pezsgése enyhült, de még mindig finom íze van. Előkerült a doboz, majd megkóstoltuk a borvizet is. Szerintem, ez Kovászna megye egyik legjobb borvize. Ennél a borvízforrásnál mindig sor van, bizonyítva a minőségét. Mikóújfalu fő forrása a Bedő-borvíz, egyben a környék legismertebb forrása.
Római katolikus templom CsíkszentkirályRómai katolikus templom Csíkszentkirály 30,6 km-re.
A jelenlegi római katolikus templom melletti hársfasort kivágták. Ezért Csíkszentkirályról a település déli kijáratánál levő temető kápolna melletti öreg hársfák mesélnek. Még a templomba is sikerült bejutnom. Egy szép templom udvarán. Nagy havazás ellenére keresgélni indultunk barátommal, de sajnos a kapu zárva volt, így majd máskor visszatérünk.
Máréfalvi régi temetőMáréfalvi régi temető 29,5 km-re.
A máréfalvi katolikus temető régi temetőrészében különleges, bádogborítással fedett cserefakereszteket láthatunk. A régi fejfák egy része már eltűnt, néhány már kidőlt vagy ingatagon áll még. Megálltunk és megnéztük ezeket a különleges fejfákat, és persze megkerestük ezt a geoládát. Igen, elsőnek találtuk meg a geodobozt, ezt is és a Székely Kálváriát is. Ha véletlenül valaki máréfalvi illetőségű.
Kockás tulipán-erdő SzacsvaKockás tulipán-erdő Szacsva 45,8 km-re.
Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába. Nem a kockás tulipán nyílásának idején, de biciklis kincskereső körútunk alkalmával felkerestük a lelőhelyet. Rengeteg bimbó van, főleg a rejtek körül. Meli fotóit látva, tudtam, hogy ott leszünk hétvégén. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező.
Misericordia CsíksomlyóMisericordia Csíksomlyó 35,9 km-re.
A Misericordia egy magyar képzőművészeti installáció, az első római magyar street art műalkotás. Nem is volt ez egyszerű. A doboz a helyén volt, ötletes rejtés. 2016 október 13-án a Vatikán szomszédságában állították fel.
Tusnádfürdő tiszafájaTusnádfürdő tiszafája 22,2 km-re.
A Csíki-medence s egyben Hargita megye legdélibb települése a Csomádvulkanikus hegytömb lábánál fekvő Tusnádfürdő. Hat bizony en Biblia bacsihoz nem mentem be mert az udvaron elegge nagy nyuzsges volt igy kenytelen voltam az utrol felfedezni a tiszafat, lattam mar ennel nagyobbat is. A gyönyörű környezetre alegjobb rálátás a Sólyomkőről adódik, innen gyönyörködött Ferenc Józsefcsászár is a környékben, és adott parancsot a leégett üdülőtelep újjáépítésére.
Vár-domb CsíkcsomortánVár-domb Csíkcsomortán 40,5 km-re.
De a füzetben második beíró voltam. Nem szeretek beszélgetésekbe beleszólni, és a döntőbíró szerepében tetszelegni (előre is elnézést kérek), de van néhány fontos információ, ami egy kissé árnyalja a valóságot. Gábor, amikor megtaláltad ezt a geodobozt, vissza is tetted rendesen a helyére? A Várdombról szép kilátás nyilik a fenyvesnőtte szép Remete-patak völgyére, melynek hátterében a Bodos feje magasul fel, valamint a szemben levő Nagy Somlyóra.
Dungó feredő HomoródkarácsonyfalvaDungó feredő Homoródkarácsonyfalva 12,5 km-re.
2006-ban, egy fürdőépítő kaláka révén építik először újra, a mai formáját pedig 2019-ben nyerte. 2013-ban, egy magárahagyott pusztulásra ítélt hely. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. Szépen kiépített hely, csak kár, hogy a vandalizmus még ezt az eldugott fürdőt sem kerülte el. A Dungó népi feredő Homoródkarácsonyfalvától délkeletre található, a Sós- és a Csősz-patak (régebb Csüsz-patak) között.
Hollókő HomoródkeményfalvaHollókő Homoródkeményfalva 23,5 km-re.
Homoródkeményfalva egyik kevésbé ismert nevezetessége, amelyről a helybeliek is kevesen tudnak, a Hollókő. A hozzá fűződő legendáról Orbán Balázs a Székelyföld leírásában is említést tesz. Nem itt vezetett el az utam, de Homoródfürdőtől egy kis kitérővel kocsival is megközelíthető a hely.
Kőfotel-vízesés Bánya-patakKőfotel-vízesés Bánya-patak 22,5 km-re.
A hirtelen bekoszono tel utan igyekeztem kihasznalni a jo idot. A Mesebeli tisztástól elndultunk a Bánya-patakába. Tévedés, a tél nem köszönt be, csak jól megijesztett :-). A Szentimrei Büdösfürdőtől délkeletre található Bánya-patak egyik látnivalója a majdnem 3 m-es, felfüggesztett kőfotelhez hasonlítható vízesés, pontosabban kétlépcsős zuhatag a patak medrében.
Fügevára KorondFügevára Korond 49,6 km-re.
Ki Korondon megfordul, annak ajánlom, hogy Fügevár meglátogatását el ne mulassza, mely ily alakzatokat, ily képleteket bizonnyal ritkán lesz alkalma láthatni. E hegy oldalában van a Bonis pinczéjének nevezett kis sziklaüreg is, hol a hagyományok szerint egy Bonis nevezetü ember lakott. A Fenyőkúti-tőzegláphoz igyekeztünk, pótolni a hiányzó geodobozt.
Wertán-ház KézdivásárhelyWertán-ház Kézdivásárhely 45,3 km-re.
A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült. Az Állomás utca 24 szám alatt található.
Lobogófürdő Szentkeresztbánya 25,4 km-re.
Az 1900-as évek elején még működött, majd a források nagyrészének a bányamunkák miatt eltűnt a vize. Szentkeresztbánya környékén ásványvízforrásokat találunk a Kis-Homoród mentén, itt alakult ki a hajdan népszerű Lobogófürdő is.
Torzó Bálványosfürdő 28,5 km-re.
Bors-kúria CsíkszentkirályBors-kúria Csíkszentkirály 30,4 km-re.
A kapun levő felirat szerint 1585-ben építették, így talán idősebb mint az étfalvazoltáni barokk kapu. Varázslatos kapu. Ez tényleg egy szép kapu. A ma esti biciklitúráról hazafelé tartva, miután két geodobozt is sikeresen megtaláltam, Csíkszentkirályon haladtam keresztül. A Bors-kúria bejárati kapuja állítólag nem szerepel a műemlékek jegyzékében, pedig megérdemelné, hiszen tiszteletreméltó kora van.
Csíki Bálványos vár TusnádfürdőCsíki Bálványos vár Tusnádfürdő 24,3 km-re.
Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot. Egy medvementes kirándulás alkalmával kerestem és találtam meg a dobozt. És amig a Főnök rejtett, bemért, jegyzetelt, és kalibrált, addig én csihányt szedtem. A Csíki Bálványos vár Csík legnagyobb várromja.
Elek apó feredőjeElek apó feredője 15,4 km-re.
Elek apó feredője, Benedek Elek egykori borvizes feredőjének helye, a Kis-Köves patak északi mellékágának, a Györgykovács-patak völgyében található. Itt valamikor egy langyos ásványvizes medence volt, amelyben a hagyomány szerint a híres mesemondó megfürdött takarás közben.
Mágneses-szikla Deság 35,9 km-re.
Zetelakától a Küküllőmentén felfelé haladva, már messziről feltűnik Zetevára, vagy Deság gombja, egy kiálló és elszigetelt része a Hargita felé elnyúló fennsíknak. Innen indulva eljuthatunk arra a helyre, ahol a világszerte is ritkaságszámba menő természeti értékünk, a Mágneses-szikla található.
Haberstumpf-villaHaberstumpf-villa 30,8 km-re.
A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum. Talán nem haragszik meg a rejtő, ha elárulom, hogy a Haberstumpf-villa bemutatása egy rejtés által, az én ötletem volt. Reggeltől úton voltam, így ideje volt meglátogatni a Kauflandot, pontosabban a bejárat utáni baloldali helyiséget. trekkingklub őrmester :) A hivatalos rejtekhely egy parasztvakitas, hogy ha egy kivulallo megtalalja, inkabb a visszarejtes mellett dontson.
Tamási Áron sírja FarkaslakaTamási Áron sírja Farkaslaka 40,3 km-re.
Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése. Kicsit üldögéltünk a padon és elmélkedtünk. Az üldögélős, illetve elmélkedős módszerrel nem sikerült megtalálnom a geodobozt. Egy sóvidéki térképezési akció keretén belül próbáltuk megkeresni a ládát sötétedés után. A szomszédos Szentlélektől több mint száz éve vált el, jelenleg nyolc falu községközpontja.
Milleniumi kereszt PolyánMilleniumi kereszt Polyán 44,9 km-re.
Perkőről Kiskászon felett, Polyán felé sétálva, sokszor láttunk itt őzeket, játszadozó mókuskölyköket, kökörcsint. A doboz könnyen meglett, a tetőről pedig nagyon jó a kilátás, a rálátás a környékre. Kézdiszentkeresztről mentem ki, egy nagyon érdekes sziklaalakzatokat formázó sziklafal mellett, gleccservölgyekhez hasonlítható zöld domboldalak hátán, egészen a falu fölött álló keresztig. Errefele mindenki Polyannak mondja a falut, a fakeresztet is ok allitottak a falu feletti magaslatra a Milleneum emlekere 2000-ben. A millenium emlékére emelt kereszttől gyönyörű a kilátás - már amikor nincs akkkora köd, mint éppen most.
Óriáspincetető EresztevényÓriáspincetető Eresztevény 39,6 km-re.
Egy kis munka utáni, esti keresgélés. hangyalka, kérlek figyeljetek oda a bejegyzés típusánál. Kivettük a bigyót belőle, igyekszünk minél hamarabb máshova helyezni. Ereszteveny felett magasodik a Pincetető, az Óriáspincetetőn felépített térplasztika.
Szederjesi borvíz CsíkmadarasSzederjesi borvíz Csíkmadaras 43,9 km-re.
A Fehérkavicsos- vagy Szederjesi borvíz Csíkmadaras egyik közismert borvízforrása. A Nagy-Madaras-patak és a Császárok pataka összefolyásánál tör a felszínre, egy régi geológiai fúrásból.
Cece váraCece vára 43,8 km-re.
Kézdiszárazpataktól 4,5 km távolságra Katrosa irányában, a Kászon vízébe ömlő Várpatak fölött található Váréle nevezetű helyen pihennek Cece várának romjai. Toronyirányt közelítettük meg és így az utolsó métereken egy kicsit mászni kellett, visszafele viszont már megtaláltuk az ösvényt. Ejnye-bejnye. Meli és az egér után.
Asztalkő felé Karcfalva 48,7 km-re. Miután egy sikeres figyelemelterelő hadművelettel a társaságot bevezettem az erdőbe, amíg a csapat többi tagja a sűrű erdőből történő kievickéléssel volt elfoglalva, gyorsan megkerestem a geodobozt, és beírtam a nevemet a cézárnak fenntartott első helyre :-)Visszahelyeztem a dobozt, majd együtt kerestem a közben ideérkező többiekkel. Van aki kibírja és lefele keresi, mert jobbkezes és nem siet a vonathoz.
Szent László köve PogányhavasSzent László köve Pogányhavas 47,2 km-re.
Június 27-e Szent László ünnepe, személyében nagy hős és nagy király képe rajzolódik elénk. A nagy magyar királyok közül Szent László kapcsolódik leginkább vidékünk történetéhez, ezért érdemes megemlékezni róla.
Unitárius templom FelsőrákosUnitárius templom Felsőrákos 3,8 km-re.
Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt, teljesen újjáépítették. A gótikus korból egy keresztelőkút maradt meg.
Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi BükkÖrdögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 30,8 km-re.
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Málnavész-tisztástól a Homoródi Bükk gerincéig terjedő, kápolnásfalusi szakasza. Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja.
Szegények feredeje TusnádfürdőSzegények feredeje Tusnádfürdő 22,5 km-re.
Szegények feredeje - Tusnádfürdő. A Csukás-tó feletti terasz lejtőjén található a felújított Papok vagy Szegények feredejének nevezett, 21,5 fok hőmérsékletű, népi fürdő medencéje. Megtaláltuk, bejegyeztük. Még egy alkalommal jártunk itt, de akkor nem sikerült megtalálni a dobozt, mert sötét volt és nem a megfelelő helyen kerestük. Az épület, melybe a doboz be kellett volna legyen "falazva" valóban nem messze az elhagyatottnak tűnő Szegények feredője mellett áll.
Evangélikus templom KőhalomEvangélikus templom Kőhalom 28,2 km-re.
Mai temploma a XIV-dik században épülhetett, 1488-as felirata javítására vonatkozik. Kőhalom plébániatemploma a szász telepítés korában, a XII-XIII-dik században épül.
Szent Anna kápolna Szent Anna-tóSzent Anna kápolna Szent Anna-tó 24,6 km-re.
Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben. Bár sokat kellett várni, mire a keresetlen szemek más felé fordultak. Megtalaltuk. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére.
Bernád kútja Csobotfalva 37,4 km-re.
Vendelné kútjaVendelné kútja 26 km-re.
Vendelné kútja a Lucs tőzegláptól nem túl messze, attól észak-keletre található, a Nagykő-bükk hegye és a Kárász feje domb között. Megközelíthető a Csíkszentkirályról Büdösfürdő felé vezető útról, abból a pontból, ahol a kék sáv jelzés keresztezi a kocsiutat. Dolgunk akadt a környéken.
Guthman-Valenta kastély OlthévízGuthman-Valenta kastély Olthévíz 24,7 km-re.
Az olthévízi Guthman-Valenta kastély a Kálnoky-kastélytól 300 méterre dél-délkeletre található, az ortodox templom szomszédságában. Ez az épület még megmenthető. A feltételezések szerint az egyszintes épületet 1553-ban építették, majd a 18-dik században átalakították.
Csergeványoló CsíkmadarasCsergeványoló Csíkmadaras 45 km-re.
Csíkmadaras nyugati kijáratánál, a Nagy Madaras-patakon, ma is működik egy csergeványoló. Igaz, ma már többnyire csak szőnyegeket mosatnak itt.
Szászhermány mocsarai 44 km-re.
Kőcsűr Vargyas-szorosKőcsűr Vargyas-szoros 12,2 km-re.
A Kőcsűr, mely tulajdonképpen egy boltív a sziklában a Vargyas-szoros alsó végénél található, egy erdős sziklaszál tetején, közvetlenül a patak felett, átellenben a Medvék szigetének nevezett kis hordalékszigettel. Keso estig nyulo kincskereso meg rejto tura alkalmaval jartam erre. Hamar megtaláltam, mert nagyon jó a rejtek azonósító leírása. Úgy tizenöt-húsz éve jártam itt.
Henter-mező kőgombáiHenter-mező kőgombái 27,1 km-re.
Málnásfürdőről, a Száldobos-patak völgyéből indulva, a sárga pont turistajelzést követve, kiérünk a Henter-mező legelőjének széles tetejére, a Bodoki-havasok egyik legszebb kilátópontjára. Itt kőgombákat találunk elrejtve, mely közül egy, bár sűrű bozótban van, sokkal nagyobb, látványosabb mint a Prédikátor-kő. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont földrajz körösei,megtaláltuk a Henter-mező kőgombái rejtekhelyet. Na, szóval. Tobb sziklaalakkal is talalkozhatunk a bodoki havasok e mellek-gerincen.
Nagy Csomád-csúcs 24,5 km-re. Kocsival érkeztünk az egykori Szent Anna-menedékház melletti parkolóba, majd gyalog folytattuk az utunkat a Tusnádfürdőre vezető piros kereszt jelzés mentén.
Papláz LövétePapláz Lövéte 20 km-re.
Eredetileg én jelentettem be a Paplázon található emlékhelyet érdekes helyként. Kirándulásunk harmadik állomása. Lövéte határa, az azt körülvevő magaslatok, kereszteződések bővelkednek ujrállított és régi keresztekben.
Buzgó borvíz Fenyves-patak völgyeBuzgó borvíz Fenyves-patak völgye 14,9 km-re.
A Buzgó-borvíz a Fenyves-patak vízgyűjtő medencéjében található, eredete mesterséges. A vize viszonylag meleg, az információs tábla szerint 16 fokos. A boksák fele menet megkóstoltuk. Ez is egy szimpatikus rejtés.
Harangláb HatolykaHarangláb Hatolyka 46,6 km-re.
Annyira gazdag ásványvíz forrásokban hogy a faluban, sőt határain is bajosan lehet édesvizet találni. Csendes, nyugodt kis falucska. Lehet a logan banja ezt a rossz utat, ami osszekoti Katolnat Hatolykaval. Megtaláltuk, szép a harangláb, és érdekes zuzmarabevonat is volt mindnenen. Hatolykát ásványvize miatt már a legrégebbi leirásokban isfürdőmedencével rendelkező településként tartották nyilván.
Egykori Balogh Anna kocsma CsíkszentmihályEgykori Balogh Anna kocsma Csíkszentmihály 45,3 km-re.
Csíkszentmihály faluban, a 315 szám alatt áll Balogh Anna egykori kocsmája, jelenleg faszerkezetű lakóház. Az 1889-ben épült ház szerepel a Hargita megye történelmi műemlékeinek listájában, HR-II-m-B-12878.
Katolikus templom SzékelylengyelfalvaKatolikus templom Székelylengyelfalva 35,2 km-re.
Székelylengyelfalva temploma 1500-ban épült, amint egy 1776 május 9-én kelt összeírás megállapítja. Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen. Minden lengyelfalvi ember tudja.
Erődített katolikus templom CsíkbánkfalvaErődített katolikus templom Csíkbánkfalva 36,3 km-re.
Csíkbánkfalva Csíkszeredától 17 km-re fekszik, megközelíthető Csíkszereda felől előbb a 12-es országúton, a Nagymezőn át, majd ebből a balra elágazó 123C megyei úton. Ezenkívül Csíkszentmártonból, a 123B megyei úton, az Áj-patak mentén halad felfelé érhető el. Orom, hogy jo allapotban talaltuk. Sikerült a templomba is bejutni. Pedig az egész falrészt összekutattam.
Ugron-kúria HomoródszentmártonUgron-kúria Homoródszentmárton 19,8 km-re.
Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el. A feltöltött képek alapján nagyon látványosak az Ugron-kúria épületének még valamennyire megmaradt díszitései. A falban kialakított kapu a megoldás. Ez alkalommal a hivatalos bejárón, a falban kialakított gyalog- és kocsibejáróval ellátott kapun volt szándékom bemenni. A faluban áll a Homoród mente legnagyobb kastély-kúria jellegű épülete, a műemlék Ugron kúria.
Bányató Küküllőmező 46,4 km-re.
Sós kút Recsenyéd 17,2 km-re.
A sóskút mélysége 0,55 m, a vízoszlop magassága 0,55 m. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található.
Kőember FelsőkománaKőember Felsőkomána 31,2 km-re.
Felsőkománából indulva, a Tatárok sziklakapuja után 1,33 km-re, illetve a Faragott kő bazaltoszlopoktól 670 m távolságra érünk a sziklaalakzathoz. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.
Begyenkő sziklája Torjai-hegység 29,2 km-re. Öröm volt találkozni, közösen mászni, közösen eldönteni, hogy merre is. Bálványosfürdőről indultunk, Csiszárfürdő érintésével.
Dózsa György szobra DálnokDózsa György szobra Dálnok 37,9 km-re.
Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében. Csak mert előreláthatólag augusztus folyamán jövök egy néhány napra ide, és szeretném majd megkeresni. Dálnokon nincs még rejtekhely. Olyan már volt, hogy publikálás előtt találtam meg egy geodobozt. Itt született Dózsa György, a tragikus sorsú parasztvezér, az 1514-ben kitört parasztháború vezére.
Katolikus templom Kápolnásfalu 28,3 km-re.
A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton hagyjuk el Szentegyházát. Máris Kápolnásfaluban vagyunk, de csak érintjük a falu déli részét.
Sziklakilátó a Borvíz-patak felett PiricskeSziklakilátó a Borvíz-patak felett Piricske 33,2 km-re.
Piricske északi végében, gombaszedés közben, egy sziklakilátóra bukkantunk. A 25-30 méteres sziklák tetejéről ráláthatunk az alattunk levő völgyre, a környék erdeire, valamint Hargitafürdőre.
Csiszér-ház Csíkszereda 32,8 km-re.
A Csiszér-ház Csíkszeredában, 1911-ben épült, jelenleg lakóház.
Kalibáskő GyermekvilágKalibáskő Gyermekvilág 24,7 km-re.
A Kirulyfürdői letérővel szemben, a jelenleg zárt Kalibáskő vendéglő mellett, egy kis erdei játszótér áll üresen. Most csend van, nem játszanak itt gyerekek, a kapu pedig zárva. A pünkösd előtti pénteken utaztam erre.
Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely 31 km-re.
Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
Testvérfenyők Csere bérceTestvérfenyők Csere bérce 23,4 km-re.
A Déllői-borvízforrás közeléből sárga kereszttel jelzett túraösvény kapaszkodik ki a Csere bércére, másnéven Bükkdombra. Ahogy kiérünk a tetőre, néhány kettős fenyőfa hívja fel magára a figyelmet.
Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 28 km-re.
Itt van a focipálya is, ahol már több mint 70 éve megtartjuk, megszakítás nélkül, a hagyományos Húsvéti Kupát, három utca részvételével. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
Vacsárcsi kőbányaVacsárcsi kőbánya 42,8 km-re.
Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk. Csak bazaltandezitek, de formára hasonlóak a híres alsórákosi bazaltoszlopokhoz. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is jártam ebben a faluban. Rejtett tavacska, szép csendes elhagyatott bánya. Minden evben ha januar vege, akkor Szent Pal bucsuja Csikpalfalvan.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Likaskő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Olasztelek térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megtaláltam a ládát - Először azt hittem, le kell másszak a lyukba, de aztán észrevettem a rejteket.
 • A ládát nem találtam meg - Sajnos eseslevi megjegyzését figyelembe véve sem jutottam eredményre. Bánatomban készítettem pár fotót a Likaskő belsejéről.
 • Második ládám lett volna - Lehet, hogy csak én nem voltam elég alapos. Amúgy eseslevi kommentje alapján elsőre a fa tövére gondoltam.
 • Lehet, hogy eltűnt a doboz? - Az eredeti rejtekhely a Likaskő falában volt. Az üreg aljára nem tettük, hogy ne kerülhessen víz, illetve hó alá.
 • Félig-meddig véletlenül - Már-már elhittük, hogy a doboznak nyoma veszett, amikor megpillantottam valahol máshol, nem épp a helyén. Roppant érdekes képződmény, ráadásul könnyen megközelíthető.
 • A doboz a helyén van - Ha már arra jártunk, ellenőriztük a rejtekhelyet. A geodoboz nem volt a helyén, mélyen el volt ásva.
 • Véletlenül bukkantunk a dobozra - Hétvégén családi barátaink vittek el a Likaskőhöz. A rendkívül érdekes képződményen kívül sajnos "megcsodálhattuk" a beledobott műanyag zacskókat meg cigarettás dobozokat is.
 • Úgy titeket, mint minket is - Üdvözlünk a játszóterünkön. Sokan így fedezik fel ezt a játékot, hála a geodobozokban elhelyezett tájékoztatásnak.
 • Volt ami mar nincsen is - Lehet, hogy valamikor jo borviz bugyogott fel benne, de mar csak a szomoru emleke maradt. Es sajnos benne a szemet.
 • Érdekes képződmény - Érdekes képződmény, felfedeztük ezt is.
 • Hihetetlen képződmény - Bár a Rika erdejébe indultunk, már az út elején a természet csodái megállásra késztettek. Itt hevernek a lábaink előtt.
 • Elapadt borvízforrás - Természeti ritkaság, írja az információs tábla, és valóban. Kár, hogy elapadt, csak algát, és egy aprócska békát találtam a kút fenekén, de az is elbujt a kőrétegek közé mielőtt lencsevégre kaphattam volna.
 • Tisztaság és doboztalanság - A Likaskő környezetét valamikor nemrégiben megtisztíthatták, mert egy darab szemetet sem láttunk, ami nagyon jó hír. Viszont emiatt tűnik valószínűnek az is, hogy a dobozt azért nem találtuk meg, mert a szeméttel együtt eltüntették.
 • Megtalaltuk mar reg - Csak meg nem jelentettem be.
 • Gratulálok - Gratulálok az első megtalált geodobozhoz. Remélem tetszik a játék és további rejtekhelyekkel tudunk majd örömet okozni, neked is.
 • Nárcisz kiárusítás - Az idén ez már a második alkalom, hogy eljöttem megnézni ezeket a "mesebeli mezőket". Ez alkalommal családostól és még másokkal is.
 • Szeben 1 - Három órát kellett vesztegelnem Szebenben autóbuszra várva. Gondoltam - ne teljen hiába az idő -, egy kicsit keresgélek.
 • Sisi - Megtaláltam a dobozt, viszont nem tudtam bejegyezni, mert televolt vizzel. Kiöntöttem a vizet, de a következő kereső, ha lehet, vigyen új füzetet, s esetleg egy jobban záró dobozt, peldaul pet előformát.

Sikerült eljutni Olasztelek környékére? Tetszett a Likaskő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.