Likaskő - Olasztelek - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Likaskő - Olasztelek fotó

Likaskő - Olasztelek

Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe, mely élénken kiválik a lapos rét füves, zöld színéből. Egy erősen meszes, vasas forrás évezredes lerakódása hozta létre a kis dombot, amelynek a teteje szenteltvíztartó medence módjára kimélyített. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Lapos kőkúp Tájékoztató tábla A ledöntött régi tábla Meszes lerakódás Mélyedés Füves rét Belül Természetes vájatok a tufában Információs tábla Varjúháj. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Likaskő Olasztelek fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Olasztelek és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Likaskő! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Olasztelek közelében?
12051 Unitárius templom. Teljesen újjáépítették.
12117 185. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
13047 Barót. A középkori templom helyébe 1564-ben új templomot építenek vagy újítják és bővítik a régit.
14042 Ésfalu. Bardóc községközpontot csak egy néhányszáz méteres szakasz választja el Erdőfülétől, a helybeliek ezt Ésfalunak hívják.
14614 1795. Barót északkeleti végében, a Szőlős-oldalon található a Zathureczky-temető, a helység egy régebbi temetője, mely a hatvanas évek elejéig volt használatban. (látnivaló és geodoboz)
15188 Réka királyné sírja. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk. (különleges hely geodobozzal)
15901 Attila vára. 15904 Attila vára Vargyas. (turisztikai hely geoládával) 16934 Ferenczy-Boda kúria Erdőfüle. Ferenczy-Boda kúria - Erdőfüle.
17496 Réka vára. Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el. (látnivaló és geodoboz)
17631 Kopjafás temető. 18316 Ravaszlik. Tortomától csekély távolra a Hermánból Bardóczra vezető út mellett van egy most össze omladozott, Ravaszlik-nak nevezett sziklaüreg, mely régi harczias időkben a vidék lakóinak erőditett védhelyül szolgált.
19107 Tortomai halomsirok. Bardóc és Bibarcfalva közt, a Kerekhegyen és a Csutakos tetőn egy 18 halomból álló, kora bronzkori temető van.
19785 187. 20416 Református templom. 6.5 km-re. 1332-ben Villa Biborch, 1567-ben Bijbarckfalva néven jelentkezik az okiratokban.
20460 Tiborc vára. Tiborc vára, Bibarcfalvától délre fekvő, Várbükk nevű hegyen épült.
23764 Kankóskert Erdőfüle. A Kankóskert Erdőfüle észak-keleti dombján, a Fok-tető alatt található.
24008 Református templom Bodos. Bodos a Barót felől jövő főúttól kicsit bennebb,  nyugalmas környezetben, dombok között, egy teknőben fekszik.
27786 1346. 8.8 km-re. Kustaly vára a Persány-hegység főgerincének nyergében található, az Oklánd és Vargyas közötti úttól délre emelkedő Heveder hegyese és a Gyepűbükke között.
27814 Hagymás vára. Hagymás vára valószínűleg egy római őrtorony vagy egy földvár lehetett, mely az itt átvonuló római út, a limes egyik láncszemét képezhette.
28395 Dobói kápolna Erdőfüle. Itt feküdt a középkorban egy Dobó nevű falu.
28706 Benedek Elek sírja Kisbacon. Benedek Elek sírja a Kisbacontól nyugatra fekvő temetőben található.
29318 Református templom. A nagybaconi református templomot is érdemes közelebbről megnézni.
29412 Bükkfej. A Baróti-hegység turisztikai szempontból alig feltárt, alig használt vidék, pedig lombos erdőivel, hangulatos ligeteivel üdítő változatosságot jelent a körötte lévő magashegységek zordon rengetegeihez képest.
29629 Kisbaconi régi temető. 29632 Benedek Elek nagy mesemondó szobra. Délceg, javakorabeli férfi ül a kisbaconi iskola előtti padon, arca derűs, mellette egy üres hely.
29670 Kilátótorony. A Heveder hegyese (régebb Heveder-tető, Nagy Völgy bükk teteje, Billő Mező tettője) 900 m távolságra van a Kustaly-vára helyétől, nyugatra.
29745 Református templom Kisbacon. 9.5 km-re. Az 1567-es regestrumban jelentkezik először Kws Baczon néven.
29770 Vízimalom Kisbacon. A székely ezermesterség még mindig működő csodája, a kisbaconi Fülöp-malom.
29874 Kerék-domb alatti vízesés Ágostonfalva Brassó megye. 9.5 km-re. Ágostonfalva közelében, a román térképeken Fenes-pataknak nevezett, a régi osztrák térképeken Pétrisiú-ként megjelenő patak fejében levő egyik oldalágban, a Kerék-domb alatt egy mély gödörbe ömlő, 4-5 méter magas, csinos vízesés található.
29893 Katolikus templom romjai. A szentély 3 öl magasságban, a hajó két öl magasságban állott még.
30668 Sási borvíz. A Sási borvíz a Barót-patak vízgyűjtő medencéjében található, Kisbacontól észak-északkeletre, körülbelül 1 km távolságra.
31391 Mackó bácsi feredője. Mackó bácsi egy nagy termetű ember volt, aki rendszeresen járt e fürdőhöz.
32505 Benedek Elek fürdő. 10.4 km-re. A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található.
32603 Faluborvize forrás. 2008-ban több erdővidéki borvízforrást vizsgáltak meg, így derült ki, hogy a környéken a Faluborvizének a legjobb az ásványi anyag összetétele.
32785 Veres János borvíz. 33303 1716. 33363 Tartogóvára Miklósvár Kovászna megye. 35099 Miklós borvíz. Miklós borvíz, a Borvizek Tanösvény térképen Rossz borvíz.
35212 Kormos völgye. A Kormos-patak völgyében fekszik Erdőfüle, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik.
36405. 36540 4103. Az Olt rakosi szakasza folotti karszt teruleten,  az Also-Rakos feloli oldalon talalhato egy piramis alaku meszkoszirt, aminek a neve Rakosi Tepo, 820 m magassaggal.
36628 Tepő vára Alsórákos. A Kárpát-kanyar hágói a legfontosabb átjárócsoport, amely a Kárpát-medencét a Fekete-tenger térségével összeköti.
36810 Unitárius templom. A XVIII-dik században unitárius anyaegyház.

Románul - in limba romana: Piatra Gaurita Talisoara

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Bolond-borvíz 0.68 km-re. Az olaszteleki Bolond-borvíz a Kormos-patak és az egykori Malom-árok találkozása közelében, attól délkeletre található.
Daniel-kastély
Daniel-kastély - A Daniel-kastély az erdővidéki Olasztelek központjában található, reneszánsz stílusú épület, a falu egyik legfontosabb műemléke.
Mária-borvízforrás 1.23 km-re. A Kormos és Vargyas vize egyesülésénél, a Darabonta nevű helyen fakad fel e térség legjelesebb ásványos forrása, a rákosi borviz, melyet gyakran borszéki gyanánt is hordanak szét.
Református templom
Református templom - Olasztelek református templomának késő román és átmeneti stílusban faragott kapuzata van.
Református templom
Református templom - Vargyas Erdővidék festett bútorkészítéséről és fafaragásáról híres települése.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Olasztelek térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Likaskő gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Tisztaság és doboztalanság - A Likaskő környezetét valamikor nemrégiben megtisztíthatták, mert egy darab szemetet sem láttunk, ami nagyon jó hír...
 • Elapadt borvízforrás - Természeti ritkaság, írja az információs tábla, és valóban...
 • Hihetetlen képződmény - Bár a Rika erdejébe indultunk, már az út elején a természet csodái megállásra késztettek...
 • Érdekes képződmény - Érdekes képződmény, felfedeztük ezt is...
 • Sikerült eljutni Olasztelek környékére? Tetszett a Likaskő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.