Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Likaskő - Sepsibükszád - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Likaskő - Sepsibükszád

Így alakult ki egy sziklafal, melyet az Olt vize átlyukasztott. Ez az üreg ma már nem látszik, feltöltödött. Orbán Balázs korában a Likaskő még látható volt, így ír róla: "A Sólyomkőn felül néhány száz lépésre a régi és uj ut elágazásánál egy balparti hegygerincz csaknem a völgynek túlfeléig szökell elő, az utas kiváncsian keresi a helyet, hol tört ezen magas trachyt gátlaton utat magának az Olt, midőn tovább haladva, az ut csakhamar következő kanyarodásától bámulattal látja, miszerint a folyam az emlitett hegygerincz szirtfoka alatt ásott magának medret, s a felette függő sziklahid alatt félelmesen örvényelve, haragos morajjal simulnak át hullámai...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Vargyas-patak - Vargyas-szoros
Hiúznyom
Kockás tulipán - Rétyi Nyír
Fakopács
Ciucevele védett terület
1583
Alsó-Halas pataki homokbánya
Függőerdő
Begyenkő kőgombája - Torjai-hegység
A Begyenkő alatti szakadék
Református templom - Vízakna
Felirat a katolikus templom ajtaja felett 1
Ürmösi Töpe barlangjai
Ürmösi Töpe 1 sz. barlangja
Kornis-kastély - Szentbenedek
Előbukkannak a festett gerendák
Erődítmény - Felsőszálláspatak
Jelzőtábla
Állatkert - Somostető - Marosvásárhely
Láma

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Likaskő Sepsibükszád fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Sepsibükszád és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Likaskő!

Sepsibükszád érdekessége, természeti ritkasága, az Olt völgyében található Likas-kő. A Csomád hegyből lefolyó vastartalmú ásványviz cementezhette össze a folyóterasz egy szakaszát, a mellette levő puha üledéket pedig az erózió lepusztította. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kárpitus, 0,19 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Tusnádi szoros
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Likaskő Sepsibükszád közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,6 km-re. Egy augusztusi napon felkerekedtem, hogy bejarjam Tusnadfurdot. Kicsit ingatag a híd, de kárpótolt hogy elsők vagyunk.
1,7 km-re. Megtaláltuk, helyretettük. A rejtés nagyon jó, majdnem ki is fogott rajtunk, de aztán megláttam a fényt, akarom mondani a fehér doboztetőt, a mini alagútban.
1,9 km-re. A Csomád-Büdös-hegység legismertebb mésztufa lerakodásai a Csomád déli lejtőin, Rakottyás-patak, Bugyogó-borvíz és Tó-patak völgyében alakultak ki, ahol kis szurdokvölgyek képződtek.
1,9 km-re. A Komlósárok alsó, Oltba szakadása előtti szakaszán több nagyhozamú foglalt és foglalatlan, 12,5 C hőmérsékletű borvízforrás tör fel. Ezt a borvizet is megismertem, elegge zavaros volt talan meg a Nyarad sem volt ennyire. Komlósároki alsóborvíz - Tusnádfürdő.
2 km-re. Délen Tusnádfürdőt a Komlósárok határolja, melynek baloldalán fakad a Komlósároki borvíz. A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén. Így jártam, ez a doboz miatt lemardtam a borkóstolóról. A Szent Anna-tó-tól visszajövet úgy döntöttünk, hogy megállunk és szétnézünk Tusnádfürdőn is. A nyelvem is logott egy ilyen maratoni vadaszat utan.
2,2 km-re. Sziklaerkély az Olt, és a szemét :-( felett - Tusnádfürdő. Tusványos alkalmából az egyik koncertre várva, megkerestük a dobozkát. A rejtekhely alatt tenyleg zugott az Olt folyo. Ahogy a hidat eszrevettuk, akkor mar konnyunek gondoltuk, de megsem lett az.
2,3 km-re. Gyonyoru helyen van, nagyon jo rejtes. Nem volt könnyű megtalálni, mert a gps a sziklák miatt ide-oda mutatott, de végül csak sikerült. Sokat kerestem, mert az istennek sem találtam a fehér követ. A Csomád hegytömb déli részén, Közép-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterében keletkezett csapadékvizből a Szent Anna-tó.
2,3 km-re. A Csukás-tótól délre, a vasút bal oldalán, a laza piroklasztit üledékből tör elő a kis hozamú Rudi forrás 13,5 C hőmérsékletű vize. Rudi forrás - Tusnádfürdő.
2,3 km-re. A Szent Anna-tó festői szépségű környezetében 2 kápolna épült, a Szent Anna és a Szent Joakim kápolnák. 2012 július 21-én, a Szent Anna búcsú alkalmával, a tó nyugati oldalán 1562-ben már állt Szent Joakim kápolna emlékére egy keresztet állítottak. Meg sem probáltam keresni, a nagy hó miatt. Itt egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert egy párocska éppen ott sütkérezett a kereszt mellett. Úgy történt, hogy amíg István a Szent Anna-kápolna geodobozával volt elfoglalva, addig én előrefutottam, hogy megtaláljam ezt a rejtést.
2,4 km-re. Elhelyeztem itt a Bardócz1 utazó vakondot, és az Eskimo's Friend The Birdie TB-t. A geodobozt kérni kell a recepciónál.
2,4 km-re. Itt a godorben dolgoztam ki a kovetkezo rejtekek strategiajat.
2,5 km-re. A tusnádfürdői mofetta épülete a közelmultban esett át egy felujításon, amely most már megszabott program szerint fogadja a gyógyulni vágyókat. Az összes sarkot végigkutattam, de doboz, sehol. Ez a láda hiányzott még a tusnádfürdői gyüjteményből. Mint érdekes hely, úgy azt mondhatom, hogy megtaláltam. A kezeléseket kizárólag a fürdőtelep szakorvosai ajánlásával, és az általuk megszabott program szerint szabad alkalmazni.
2,5 km-re. Mikes- és Apor forrás, Tusnádfürdő. Az első "Relytekhely-vadászat Erdélyben" találkozó második napjának reggelén találtam meg ezt a dobozt. Az elsot az eso akadalyozta. A tusnádi IV.
2,8 km-re. 100 bentlakó gyerek, 20 napközis, aki ebédre és vacsorára bejár, az ebédet mindennap 150 személyre főzik. Meglett. Könnyen meglett, még a gps-re sem volt szükség. Hát, ez a rejtekhely elég bajos volt számomra. A tusnádfürdői volt Anna villa, ma Szent László gyermekvédelmi központ.
2,8 km-re. A Csíki-medence s egyben Hargita megye legdélibb települése a Csomádvulkanikus hegytömb lábánál fekvő Tusnádfürdő. A gyönyörű környezetre alegjobb rálátás a Sólyomkőről adódik, innen gyönyörködött Ferenc Józsefcsászár is a környékben, és adott parancsot a leégett üdülőtelep újjáépítésére. Hat bizony en Biblia bacsihoz nem mentem be mert az udvaron elegge nagy nyuzsges volt igy kenytelen voltam az utrol felfedezni a tiszafat, lattam mar ennel nagyobbat is.
2,9 km-re. Szegények feredeje - Tusnádfürdő. Megtaláltuk, bejegyeztük. Utban Csik fele, epp kiszoktem, elszoktem az autobol(tol), es maris a Szegenyek feredejenel voltam. Az épület, melybe a doboz be kellett volna legyen "falazva" valóban nem messze az elhagyatottnak tűnő Szegények feredője mellett áll. A Csukás-tó feletti terasz lejtőjén található a felújított Papok vagy Szegények feredejének nevezett, 21,5 fok hőmérsékletű, népi fürdő medencéje.
2,9 km-re. Tusnádfürdő fő vízfolyása az Olt. A szoros mélyén csillogó Csukás-tavat az Olt vizéből, 1882-1893 között, mesterségesen alakították ki, körülötte kis szabadidő-központ alakult ki. Csak lazán kell könyökölni, bámulni. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. Egy-két nyögdíjas téblábolt csak arrafelé, s ők sem minket néztek.
2,9 km-re. Egy kicsit dilémmában voltam, hogy a két közül melyik lehet, de aztán észrevettem a dobozt. A hely Tusnádfürdő talán legszebb és legjobban karbantartott parkja.
2,9 km-re. Aki ide jön, rendszerint gyógyulni jön, vagy ha kirándulni, akkor a cél a Szent Anna-tó vagy a Sólyomkő. Mire bekapcsoltam a gps-t, addigra a többiek meg is találták, gps nélkül is. Eleg nehez megtalalni, 2 masik bukaresti kincsvadasz talalta meg elottem, es igy konnyu volt. Megtaláltam a ládát a feleségemmel együtt. Egy sétát tervezünk, hogy látnivaló is legyen, célpontként irány Tusnádfürdő.
2,9 km-re. Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére. Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Bár sokat kellett várni, mire a keresetlen szemek más felé fordultak. Megtaláltuk a kápolna mellett, kicseréltük a zacskót.
3 km-re. Nem sikerült a dobozt megtalálnom. Kerestem a geodobozt a talapzat jobb első sarkánál, majd a szemben állva jobbkéz felőli sarkánál is, de egyik helyen sem találtam. Erdély egyik legkedveltebb üdülőtelepének, Tusnádfürdőnek a felső sétányán avatták fel a kis magyar világban, az 1940-es évek első felében, de ekkor turul még nem volt rajta.
3,1 km-re. Kocsival érkeztünk az egykori Szent Anna-menedékház melletti parkolóba, majd gyalog folytattuk az utunkat a Tusnádfürdőre vezető piros kereszt jelzés mentén.
3,3 km-re. Fel orat kerestuk, teto alatt, mogott, folott, de nem talaltuk. Ez nem jött össze.
3,3 km-re. A Sólyomkő csupasz tetején fakereszt áll, alattunk szédítő, 200 méteres mélység tátong. Innen látható teljes hosszában az Olt szurdoka, velünk szemben pedig a Csomád meredek, sötétzöld oldala. Ekkor jelent meg a Hargita megyei atlasz, benne Apám képeivel. Amikor koradélelőtt felsétáltam a Sólyomkőre (824 m, a Nagy Piliske keleti nyúlványa). Azaz nem is a ladat, hanem csak a maradvanyait.
3,3 km-re. Bányászpataktövi borvíz - Tusnádfürdő. A Bányász-patak Oltba való beömlésétől 10 méterre van a Bányászpataktövi borvízforrás, melynek vize alacsony asványi sótartalmú, és 9,5 C hőmérsékletű. Megtaláltuk, visszaálcáztuk. Miután Csíkszeredában megnéztük, hogy milyen is az amikor a falu beköltözik a városba, ami amúgy a bukaresti barátainknak nagyon tetszett, hazafele tartva megálltunk még itt Tusnádfürdőn is egy kis sétára, na meg egy kis rejtekhely vadászatra. Könnyen megközelíthető helyen, az Olt-parti borvíz közelében található ez a rejtek.
3,4 km-re. A Szent Anna-tó kráterének peremén, a menedékház közelében áll egy viharvert, csonka bükkfa, a Szent Anna-tó Tarzán fája. Ha beszélni tudna, először a bükkfák jelenlétére hívná fel a figyelmet. A fát megtaláltam, de nem volt sem Tarzan, sem a majmok. Ha igaz volna az állítás, akkor én úgy mondanám, hogy "ez már Kovászna megye" :-) De szerencsére, még nem. Megtaláltuk az este.
3,4 km-re. Sepsibükszád határában, a Rakottyás-patak és az Olt közös teraszormán, ez utóbbi jobb parti hegyfokán, a Zsombor-patak beömlésétől északra fekszik, az őskori telepre épült, kora középkori Vápa vára. Szép volt az idő, gyönyörű volt a kilátás. A tusványosi geocitrom alkalmával találtuk meg. Tegnap találtuk meg a tusványosi geocitrom alkalmával.
3,7 km-re. Bükszád egy vadregényes hegykebelben fekszik, a tusnádi szoros alsó torkolatában, gyönyörü lombdús hegyektől körülkeretelt fennsíkon, melynek nyugati oldalán mélyen ágyalta be magát az Olt. Lábszárközépig érő hóban nem könnyű a keresés. Korcsolyázni mentünk a Szent Anna tóra, és természetesen megálltunk itt megcsodálni a panorámát és megkeresni a dobozkát. Megtaláltuk.
3,7 km-re. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást. Az első állomásunk ezen a kiránduláson. A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk. A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében.
3,7 km-re. Nevét a lápot kitöltő tőzegmoháról kapta, a belőle keletkező tőzeg vastagsága elérheti a 10 métert. Kezdődött azzal, hogy egy saját kincskeresést szerveztünk a szülinaposnak, mikoris a saját ajándékát kellett megkeresnie a játékszabályok alapján. Érdemes ide eljönni, de egy kicsit késöbb - nyáron. Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. A Szent Anna-tó vizét magába foglaló kráter gerincének túloldalán 1050 m magasságban találjuk a Mohos-tőzeglápot, területe 80 hektár.
3,8 km-re. Ezt is az elsőnapi turán találtam meg csapatmunkával. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
3,8 km-re. Ezek a sziklák a fenyőfák teteje fölé magasodnak és jól láthatók a Sólyomkő északi kilátópontjáról is. Őszbúcsúztató túrán vettem részt amelynek keretein belül ellátogattunk a jó öreg toronykövekhez. Egy jó kis kaptató útán jutottunk fel a Toronykövekhez. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A Toronykövek néhány érdekes, torony formáju andezit szikla Tusnádfürdő szomszédságában, a Bánya-patak földrajzi bal oldalán.
3,8 km-re. Ezt a dobozt elég hammar és könyen megtaláltam. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
3,8 km-re. A Csíki Bálványos vár Csík legnagyobb várromja. És amig a Főnök rejtett, bemért, jegyzetelt, és kalibrált, addig én csihányt szedtem. Egy medvementes kirándulás alkalmával kerestem és találtam meg a dobozt. Túránk harmadik állomása. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot.
3,8 km-re. Megtaláltuk, megcsodáltuk a Várhegyeket innen is. A hazak mogott hatramentunk a borvizhez azelott egy par nappal meg voltam ott de akkor sajnos elfelejtettem megnezni hogy vane geodoboz. Elegge nehezen ment mert a hazak, kertek felol kozelitettem meg es a kapucskat meg nem talaltam. A Koncsag borvíz a tusnádfürdői állomás feletti, az Olton átívelő vasúti híd jobb oldali részén található borvízforrásások egyike.
4 km-re. A Kosztándi-borvíz a tusnádfürdői állomás feletti, az Olton átívelő vasúti híd jobb oldali részén található borvízforrásások egyike. Eleg vekonykan csordigalt de azert ennek is a vizet hasznalhatjak azt hiszem. Érdekes volt megtalálnom, ott álltam a borvízforrás mellett 1 méterre, de nem láttam, mert sűrűn benőtte a növényzet.
4,1 km-re. Április utolsó hétvégéjén Tusnádfürdõn kirándultunk, ahol néhány érdekes helyet kerestünk fel. Az első "Rejtekhely-vadászat Erdélyben" találkozó alkalmával rendezett első napi turán találtam meg ezt a dobozt. Aki még nem járta be Tusnádfürdőt keretező hegyeket, az elcsodálkozhat, hogy a fürdő fölötti hegyfokok egyikén valamikor vár őrizte a Tusnádi-szorost. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa.
4,1 km-re. A tusnádfürdői állomás felett, az Olton átívelő vasúti híd jobb oldali részén több borvízforrás is van, ezek egyike az Imets Lázár borvize. Koszonhetoen a pontos koordinataknak minden segitseg nelkul ra talaltam. A tusnádfürdői mofetta mellett elhelyezett, Tusnádfürdő borvízforrásai című tájékoztató táblán levő térkép alapján megpróbáltam megkeresni a forrást.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Likaskő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Sepsibükszád térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Bükszád - Gyergyóba menet megálltam a Likaskőnél, de csak egy régi dobozt találtam, 2013-ban rejtették. Ez is a sziklafej alatt van, a fal tövében, talajszinten.
 • Ejsze nem tűnt el ilyen hamar - Nincs egy hete, hogy elrejtettem ezt a geodobozt, nem hiszem, hogy ilyen hamar eltűnt volna. Úgy gondolom, hogy elég pontosan leírtam a geodoboz helyét.
 • Nem hiszem - Véleményem szerint nem tűnhetett el, mert egyáltalán nem forgalmas hely és nincs szem előtt sem. A másik dobozt is csak azért találhattam meg, mert miután nem találtam a dobozt, elkezdtem keresni mindenhol.
 • Jártam már a Várhegyen, pár évvel ezelőtt a régi rejtést is megtaláltam. Ezért nem követtem különösképpen a jelzett útvonalat, a jelenleg nagyon szemetes állapotban levő Tündérek forrása után kimásztam az erdőben, a meredek oldalon.
 • A geodobozhoz a második alkalommal sikerült hozzáférni. Először túl sokan voltak a forrásnál.
 • Babbercivel megtalaltam, erdekes doboz ;-) Danke für den Cache und liebe Grüsse Köszi es szep üdv.
 • Ezt a dobozt amúgy én is kerestem június 30-án délelőtt, de hűlt helyét találtam. Pedig a kép alapján is beazonosítottam a rejtekhelyet.
 • Az idáig felvezető út tele van virággal. A kétféle kankalin között nyílnak harangrojtok, tárnicsok, a szikla meg tele van nőszirommal.
 • Az új útnak köszönhetően olyan helyek lettek elérhetőek az átlagember számára is, amelyekért máskor sokat kellett gyalogolni. Én éppen egy vasárnapi nap jutottam el ide, hát a helyzet hasonló a Transzfogarashoz hétvégeken.
 • Egy jó kis tavaszi túrán kerestük meg a Xantusz völgyi ládákat. Gyerekkoromban én is sokat barangoltam ezeken a helyeken.
 • Kevesebben keresnek, vagy jelentik be megtalálásaikat. Sajnos.
 • Csak sokat kell ordibálni, mert elég medvés a hely.

Sikerült eljutni Sepsibükszád környékére? Tetszett a Likaskő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.