Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Óriáskő - Szotyor - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Óriáskő - Szotyor

Óriáskő - Szotyor | Hol van ez a hely?

Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van, melyről a néphagyomány azt tartja, hogy az egy óriás sarkának a benyomulása, ki innen egy lépéssel a Brassó feletti Cenk hegyre lépett át. Az ördöggel fogadott, hogy egy óra alatt kiissza az Olt vizét, de épp úgy járt mint a Veczeri óriások.

Szotyor 1448-ban Zwtjylor, 1463-ban Zuthyor, 1567-ben Szotyor néven jelentkezik az oklevelekben. 1463-ban plébániatemploma van, Antal plébánosa az erdélyi káptalan okleveléből ismeretes. Orbán Balázs téved, amikor azt állítja, hogy Szotyoron Hunyadi János várat építtet, mivel ennek itt semmi nyoma, inkább egy erődített templomkastély építéséről lehet szó.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Óriáskő 1 Óriáskő 2 Óriáskő 3 Három kicsi óriás Az óriás talpnyoma Óriáskő Sepsiszentgyörgy Sepsiszentkirály Illyefalva. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Óriáskő Szotyor fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Szotyor és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Óriáskő! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Óriáskő Szotyor közelében?
Kariatida szobor. A Golgotan - A Kariatida Petrovics Istvan szobrasz alkotasa. Székely Nemzeti Múzeum. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, Kós Károly tervei alapján épült 1911-12-ben. Múzeumi kamera - Nem messze a rejtekhelytől parkoltunk, majd sétálgattunk a múzeum fele.
Aldoboly. 5.1 km-re. Gőzmozdony. Soros mozdony es nem Berci - Kersd elol, ahova befersz. (turisztikai hely geoládával) Egykori Hungária szálló. Épült 1907-ben. Regi az uj kozott - Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen.
Hol volt hol nem volt. A Hol volt, hol nem volt. Autokra nezve - Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele.
Bod Péter Megyei Könyvtár. Adatbázis-karbantartás - Furcsa volt, hogy a cinegék egy egész kicsi geodobozt találtak meg, habár a rejtehely képtárába feltöltött kép alapján a geodoboz nem pici. Bronz Vilma. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Bronzba ontott no - Vetro Artur alkotasa.
SZNM 10 Szentivánlaborfalva. Székelyek Nagy Kincskeresése - 10. Kutyák társaságában - Keresés közben a  szomszéd kutyák is odakerültek, kicsik, nem veszélyesek, csupán ugatósak, végül engedték megsimogatni is magukat. (látnivaló és geodoboz)
(érdekes hely geoládával) Világháborús bunker. Az előpataki hágó is, mint megannyi más erdélyi hágó, a második világháborúban a harcok színtere volt. A célnak biztos megfelelt - A célnak biztos megfelelt, jó rálátás kínálkozik az Előpataki-hágóra. (látnivaló és geodoboz)
Szobrok a Bálház helyén. Oreg fak a parkban - A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Millenniumi fenyves. 1896-tól kezdődően a millennium emlékére emlékfákat, általában fenyveseket ültettek. Emlekmuvek - Sepsiszentgyorgy emlekmuvei.
SZNM 12 Emlékoszlop. Székelyek Nagy Kincskeresése - 12-dik stáció - Kökös - A kökösi csata emlékoszlopa. Kicserélt kerítés - Másodszor tértünk vissza, de ezúttal is sikertelenül kerestük a dobozt.
Fenyőerdő. Katolikus templom. 6.1 km-re. Keresztes hadjárat - It komoly keresztesháború zajlott atyánkfiai között valamikor. Unitárius templom. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült.
Őrkő. Hogy miért is Őrkő, talán régen innen őrködtek, vigyázták a várost és környékét. Kőbánya - Kinyíltak a boldogasszony papucsai a Sugás pataka völgyében, s gondoltam az Őrkő úgyis útban van, hát akkor megkeresem az ott elrejtett dobozt.
Vártemplom. Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV. Sepsi 1 - Nagyon szép és csendes környék.
Tetves-kút. Ez nem más, mint egy omladozó kővályú egy forrás közelében, az erdő sűrűjében megbújva, amelyet a helybeliek nem tudni, hogy miert is, Tetves-kútként ismernek. Árapataki helynév - Pesty Frigyes helyneveit tanulmányozva, kiderül, hogy Árapatak község közelében, a Határon van egy kútforrás, a Tetves kút.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Szotyor térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Óriáskő gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Érdekes darab - Érdekes darab, egy érdekes helyen...
 • érdekes - érdekes darab...
 • Ide is ejutottam - No, ide is eljutottam...
 • Csereajandek statusz - Hat Imecsem nem hiszem rajongana a csereajandek statuszert...
 • Csereajándék - Óriáskő - Azt értem, hogy a rejtekhely apróságai közül megtetszett neked ez a bömbölő cigánygyerek és el akartad vinni :-) De a kérdés az, hogy mit hagytál volna érte cserébe? Így illik ebben a játékban, ha valamit elviszel, hagyjál is valamit cserébe...
 • Böjti boszorka lettem - Apropó! Amikor ott jartunk a kőnél, a bömbölő cigánygyermekre rászólt az apja: ne ordíts te, met elviszen a néni...

Sikerült eljutni Szotyor környékére? Tetszett az Óriáskő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Faragott állatfej
Faragott állatfej
Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán.
Református vártemplom
Református vártemplom
A Sepsiszentgyörgytől néhány km-re délre fekvő Illyefalva látnivalója a 15-16-dik század körül épült várfallal körülvett, festett fapados, új kazettás mennyezetű református temploma.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.