Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Székelykapu - Torja - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Székelykapu - Torja turisztikai látnivalói

Tudomásunk szerint a világ legnagyobb székelykapuja Torja község Kézdivásárhely felőli bejáratánál áll. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Székelykapu - Torja képtárból:

Kézdivásárhelyi kijárat
Kézdivásárhelyi kijárat

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Székelykapu Torja fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22811 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Torja és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Székelykapu!

A legközelebbi település Torja, 3,5 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Torjától Ikafalváig Torja régi kiváltságai. A Torját alkotó 5 falu, azoknak sajátságos beosztása. Szentmiklós dombján régi templom és harangok. Feltorjai régi templom. Szentilona. Szentlukáts. Dózsa-domb. Havashágó. Futásfalva. Szentimre kápolnabércze. Kápolna-mező. Sóskut. Ikafalva. Furuspataka. Furuzsina istennő, avar árkok. Papok hegye, itt levő régi templom, vallási harczok. Kovácshegy. Háromszék a Papok hegyéről.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Székelykapu Torja közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Árpád-park - Torja - 1,6 km-re. A világ legnagyobb kopjafája Torja községben áll, az Árpád-park mellett. Megtalaltuk. Koszi a rejtest. Csodas a kopjafa. Rengeteget jartam mar arra, de meg soha nem figyeltem meg ezt a remekmuvet. Aj de magas. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Útban. Bálványosvár felé. 15,15 m magas, 2011 június 18-án állították, Torja említésének 704-ik évében (1307 - 2011).
Szűz Mária katolikus kápolna Torja - 3,3 km-re. Az épület alatt kripta van, ahol az Apor család tagjai nyugszanak. A Szűz Mária szent nevére szentelt római katolikus kápolna 1831-ben épült, építtetője Apor Lázár (1784-1868).
Bod Péter Tanítóképző Kézdivásárhely - 4 km-re. A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző 1896-ban épült. Az Ady Endre utca 20 szám alatt található.
Egykori árvaleánynevelő intézet Kézdivásárhely - 4 km-re. A kézdivásárhelyi egykori Erzsébet árvaleánynevelő-intézet a XIX-dik században épült.
Kossuth Lajos mellszobra Kézdivásárhely - 4 km-re. Vetró András műve, 2003 július 22-én avatták fel. A kézdivásárhelyi Kossuth Lajos mellszobor a hasonló nevű utcában, a Milleniumi parkkal szemben található.
Törvényszék Kézdivásárhely - 4,1 km-re. Az Ady Endre utca 5 szám alatt található. A kézdivásárhelyi (egykori királyi) tövényszék épülete a XVIII-dik század közepén épült.
Boldog Özséb katolikus plébánia Kézdivásárhely - 4,2 km-re. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom 1986-ban épült, a tornyot 2003-ban építették. A város másik, Szentháromság plébániatemplomától távol esik, az új, nyugati tömbháznegyed tette szükségessé egy új templom építését.
Evangélikus-lutheránus templom Kézdivásárhely - 4,2 km-re. A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a Dózsa György utca 10 szám alatt található.
Szerelmi lakatfal Kézdivásárhely - 4,3 km-re. A fal alatt egy kis, ráccsal lezárt gödör található, amelybe a lakatok kulcsait lehet eldobni. 2014 február 14-én szerelem lakatfalat helyeznek ki Kézdivásárhelyen, a 44-es udvartér bejáratában, amit Szerelmi lakatfalnak kereszteltek el.
Vigadó Művelődési Ház Kézdivásárhely - 4,3 km-re. Az impozáns épület homlokzatát az 1902-es, építési évszámos városi címer ékesíti. A kézdivásárhelyi főtér északnyugati oldalán áll a Vigadó Művelődési Ház, épült 1902-1904 között.
Kicsimama utca Kézdivásárhely - 4,3 km-re. A jó hírnevét onnan szerezte, hogy egy kis zsindelyes házban itt egy idős asszony élt. A kézdivásárhelyi 43-as udvarteret ma is Kicsimama utcának nevezik.
Városháza Kézdivásárhely - 4,3 km-re. A városháza Kézdivásárhely történelmi központjának egyik legimpozánsabb épülete. A mai kétemeletes polgármesteri hivatal épületét 1907-ben építették, szecessziós stílusban, takarékpénztárnak.
Református templom Kézdivásárhely - 4,4 km-re. SZNM 4 Kézdivásárhely Gábor Áron szobra - 4,4 km-re. Csavaros. Megtaláltuk. SZNM 4. Ott voltunk a rejtésnél. Tényleg az. Göcsörtös az az ölelés, és elééggé fura mikor sok tekintet szegeződik rád a parkban, amikor felé tartasz. Ölelés. Már délután kiszúrtam a rejteket. Székelyek Nagy Kincskeresése - 4-dik stáció - Kézdivásárhely - Gábor Áron szobra.
Céhtörténeti Múzeum Kézdivásárhely - 4,4 km-re. A kézdivásárhelyi múzeum épülete 1857-ben épült, sokáig a városháza működött benne. Itt kapott helyet a Céhtörténeti Múzeum, mely 2012-ben vette fel egykori alapítója, Incze László nevét.
Patikamúzeum Finta-ház Kézdivásárhely - 4,4 km-re. A Finta-ház elődje egy körtornácos ház volt, amit 1835-ben építettek, majd 1972-ben lebontanak. A kézdivásárhelyi Patikamúzeum a Finta faház emeletén található, a 12-es udvartér 1 szám alatt.
Millennium szálló Kézdivásárhely - 4,4 km-re. 1944-ig működött benne vendéglátó tevékenység, szálloda és étterem. A város egyik legdrágább étterme működött itt, Sinkovits Aurél építette 1895-ben.
Tarnóczy kastély romjai Kézdiszentlélek - 4,5 km-re. Sokadszor is. Sokadszor is szép itt, s doboz is meglett. Veszélyes megközelítés. A tél folyamán már kerestem egyszer az itt elrejtett geodobozt. Angyaljárás Kézdivásárhelyen - 4,5 km-re. Áldott karácsonyt! Szőke nő a saroktujában. Köszönjük Trekkingklub. Jó volna egy állandó rejtés a Józsiás-parkba. Karácsony alkalmával négy kincskeresőnek vitt az angyal ünnepi geodobozt. Célzás. Kedves ünnepi meglepetés volt. Tisztelt címzett: Hangyalka és Imecs.
Molnár Józsiás-park Kézdivásárhely - 4,6 km-re. Egy par lany feneke alol vettem ki. De viszakerult a helyere, amikor nem voltak ott. Molnár Józsiás-park Kézdivásárhely. Kellemes park, jo kis doboz es meg jobb a kozeli Bujdoso kerthelyiseg. Szép rejtés. Megtaláltuk. Erdekes rejtes. A mai nap megtalaltam, otletes a kis magnes, "vakon" kellett tapogatni. A Kézdivásárhely központjában található Molnár Józsiás-park, a város kiemelkedő személyiségéről, Molnár Józsiásról kapta a nevét.
Nagy Jáfet-ház Kézdivásárhely - 4,6 km-re. A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van. A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található.
Szőcs Mátyás-ház Kézdivásárhely - 4,6 km-re. A műemlék-épület az Állomás utca 16 szám alatt található. A Szőcs Mátyás-ház fal-kapuval 1836-ban épült, jelenleg fel van újítva.
Berecz asztala Kézdiszentlélek - 4,7 km-re. Egy asztal alakú lapos szirt, négy oldalán négy kőszék, amit Berecz asztalának hív a nép. Sokszor jártunk már itt. Sokszor jártunk itt, s nem sejtettük hogy kincstalálat lesz a vége. Asztal. A rejteket többször is körbejártam. A Perkő délnyugati oldalában egy sziklacsoport vonja magára a figyelmet.
Wertán-ház Kézdivásárhely - 4,7 km-re. A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült. Az Állomás utca 24 szám alatt található.
Városi kórház Pszichiátriai osztály Kézdivásárhely - 4,7 km-re. Az épület 1897-ben épült. Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található.
Felsőtorjai református templom Torja - 4,8 km-re. Régen még Szent Márton Torjának is nevezték, a két Torját összekötő magaslatot pedig Szent Ilonának. Megleltuk a dobozt. Kibicikliztunk Kezdirol, es megleltuk. Nagyon jo rejtes. Ma ez is meglett. Kisszék kell. Aki 1,50 mély vigyen kisszéket. Útban. Bálványosvár felé. A Torja patak völgyének jobb partján, Altorja folytatásaként alakult ki Felsőtorja - temploma 1332-ben már létezett azon a helyen, ahol ma is áll.
Szent László-szobor Kézdiszentlélek - 4,8 km-re. Szent István emlékkereszt Perkő - 4,8 km-re. Szentföldi kirándulás. Felső-Háromszéki családi kirándulásunkat dobtuk fel egy kis rejtekhely-kereséssel. Közös rejtés. Ezt a geodobozt közösen rejtettük, de mivel delia állította össze, és hozta a dobozt, ő lett a rejtő és ládagazda, övé a három pont. Lapos kő alatt. Megtaláltuk a dobozotokat a leírásnak megfeleő helyen. Hol nem találtátok meg a geodobozt?. Melyik volt az a másik két hely, ahol nem jártatok szerencsével? Azokat a megtalálásokat is be lehet, be kell jelenteni, ahol nem találtátok meg a geodobozt. Katolikus templom Kézdiszentlélek - 4,9 km-re. Zárva. Ejsze a doboz a kapun belül van, s nem lehet bármikor hozzáférni. Végre nyitva találtam a bejáratot. Több alkalommal is jártam a helyszínen, kerestem és rejtettem is a környéken. Templom. Megtaláltam a dobozt. Katolikus temető Kézdiszentlélek - 4,9 km-re. Kézdiszentlélek. Sokadikszor végigjártam a zarándokok útját. Ismet. A Perkoi Kapolna kedvenc helyunk. Hamarosan a kepeket is feltoltom. Mar alig varjuk az uj koordinatakat. Perkő. Épp a tegnap rejtettem a Perkőn. Menekülés Kézdivásárhely - 4,9 km-re. Szent István-kápolna Perkő - 5 km-re. Minden év augusztus 20-án itt tartják a Szent István-napi búcsút, mely a háromszékiek legfontosabb katolikus rendezvénye. Rotonda. Ezt, bizony nem találtam meg. Piros tető. Sokszor jártunk itt, de mindig visszakívánkozunk. Eső előtt. Megtaláltuk a dobozt, még mielőtt zuhogni kezdett volna az eső. Kedvcsináló. Aznap az első sikeres megtalálásom volt. A Perkő hegyen, Kézdiszentlélektől nem messze áll a Szent István-kápolna.
Baross Gábor vasminiszter Kézdivásárhely - 5 km-re. Baross Gábor (Pruzsina, 1848 július 6 – Budapest, 1892 május 9), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa volt. Hazatérés. Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Tiltott hely az állomás?. Érdemes ügyelni, amennyiben a kézdivásárhelyi állomáson fényképeket szeretnénk készíteni. Eszre sem vettem eddig. Olyan szerenyen huzodik meg az allomas szomszedsagaban, hogy eszre sem vettem eddig. Szombati körút. Oroszfaluból az állomásig hajtottuk a bringákat. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt vasminiszternek nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne.
Zsidó-temető Kézdivásárhely - 5,2 km-re. A színpad Perkő - 5,2 km-re. Valóban. Megmutatta a rejteket. Ott jartunk. A lodoktor ladajat sajnos mar nem tudtuk megkeresni, mert rank esteledett es nem akartunk a bozotban maszkalni a sotetben. Megtalaltuk. Sokadszor, es most is szep. Szep ajandek szulinapomra. Megtalaltuk. Katolikus templom Kézdikővár - 5,5 km-re. 1332-ben Pusulnik, Pusulnuk néven jelentkezik az okiratokban. Jut eszembe. Most jutott eszembe, hogy utólag visszamentünk és teljesen más helyen mint ahol először kerestük megtaláltuk a dobozt. A fejlámpa fényénél. Útban voltam hazafelé, nem volt már sok sötétedésig, de nem tudtam elmenni Kézdikővár és Kézdiszárazpatak új rejtései mellett. Kovar a mienk. Ez egy erdekes falu lenne is, ha meg a ladaja is meg lenne. Nem vár. Kézdikőváron úgy néz ki nem vár már doboz. 1349-ben Pesulnuk néven szerepel.
Futásfalvi zarándokhely - 5,8 km-re. A futásfalvi templomban őrzik a Csíksomlyói Boldogasszony mását. Itt is iroszer nelkul. Kb 500 meterre sikerult megkozelitenem motorral ezt a rejtekhelyet, de elegge ovatosan lehetett odagyalogolni mert sok juh, tehen meg oket orzo 2/4 labu ember/allat tartozkodott a kornyeken. Zarandoklat. Haromszeken elek mar egy jo par evtizede de meg Futasfalvan nem volt szerencsem jarni, no most erre is sor kerult. A Sarlós Boldogasszony napján a zarándokok bejárják a Kereszt útját, a dombtetőn levő oltárig.
Dac-tó Kézdivásárhely - 6 km-re. A Torja- és a Kászon-patak összefolyásánál elhelyezkedő holtág környékét, a jövőben szabadidőközponttá tervezik átalakítani. A Dac-tó Kézdivásárhely keleti határában, Oroszfalutól északra található, a Torja-patak mellett, a Józsa Béla utca északi végénél.
Református templom Kézdioroszfalu - 6,1 km-re. 1600-ban Oroszfalu formában fordul elő. Vadrózsák körül. M Vadrózsák és drótok. Vadrózsák körül és drótok között. Vadrozsák és autóparkok. Vadrozsák és autóparkok közt. A kézdioroszfalui református templom. Ott voltunk a rejtésnél. Az 1567-dik évi regestrumban Orozfalu néven jelentkezik, 15 kapuval.
Szemmosó-kút Torja - 6,3 km-re. Torja igen csodálatos, és értékes természeti kincsekben gazdag. Egy erdekes gyogyforras. Nahat, hogy meg ilyen forras is letezik Felso-Haromszeken, nem is gondoltam volna. Egyik érdekessége a Szemmosó-kút, a nagy víztartály előtt, az erdő szélén felfele induló ösvény mellett.
Fortyogófürdő - 6,3 km-re. Kézdivásárhely határában található a Fortyogófürdő nevű, egykori gyógyüdülőhely. Remény. Aki csak reménykedik, általában a reménnyel marad. Fortyogófürdő. Lehangoló látványt nyújtott az egykor fényesebb napokat is megélt fürdő, amely az emberi marakodásnak lett az áldozata. Remény. Reménykedjünk. Remelem. Ennek ellenére, én akkor is REMÉLEM, hogy lesz még itt borvízstrand.
Katolikus templom Kézdiszárazpatak - 7,3 km-re. 1324-ben Zarazpotok, 1349-ben Zarazpotok formában szerepel. Sírbolt. Mivel útba esett, megkerestük. Kutyaugatás kíséretében keresve. Már koromsötét volt, amikor megérkeztem Kézdiszárazpatakra. A Kaszon-patak menten. Ez igy van. Kripta. Bár azt hiszem a doboz kicsit odébb került mint eredetileg volt, és a bejegyzések alapján többen is meglátogatták már előttünk, ott lapult a keresőket várva. 1311-ben Zarazpatak néven jelentkezik az okiratokban.
Bod Peter mellszobra Csernaton - 7,7 km-re. Katolikus templom Polyán - 7,9 km-re. Villámgyors megtalálás. Hát, ezt én sem gondoltam volna, hogy ennyire gyors és könnyű lesz. Villám nincs. Torony van, eső nincs, villám nincs, kapu itt is zárva. Villám. Egyik legkönnyebben megtalálható doboz, mivel nagyon pontos a leírás a rejtekről. Villám. A helyén van, és pont nem járt arra senki. Katolikus kápolna Kézdisárfalva - 7,9 km-re. A XVII században anyaegyház, majd Nyujtód filiája 1783-ig, amikor újra külön papot kap Szászfaluval közösen. Sár nincs doboz van. S Kicsi templom. Kicsi falu kicsi templom. Többször is kirabolták. Sajnos ezt a templomocskát az utóbbi időben többször is kirabolták. A kézdisárfalvai kápolna. Ott voltunk a rejtésnél. Egyháza és temploma mindvégig katolikus.
Sylvester Lajos emléktábla Csernáton - 7,9 km-re. Újságíró. Lajos bátyám a falu jeles szülöttje. Honfoglalási emlékmű Csernáton - 8 km-re. Magyarok nyílaitól.... Ez is egy majdnem eltéveszthetetlen rejtekhely, mert csak a vak kereső nem találhatja meg. Ika vára Felsőcsernáton - 8 km-re. Megvan. Megtaláltuk. Ika vára. Az út Alsócsernátonból folytatódik Felsőcsernáton felé. Ika vára - Felsőcsernáton. 2008. Februar elejen. Annak ellenere, hogy februar elejen vagyunk meg, ma szep ido leven, gondoltuk elmegyunk egyet biciklizni. Ika vára a Nagy- és az Ika-patakok által közrefogott Várbércen áll, egyetlen megmaradt zömtorony henger alakú formájában.
Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton - 8 km-re. Milleniumi kereszt Polyán - 8 km-re. A millenium emlékére emelt kereszttől gyönyörű a kilátás - már amikor nincs akkkora köd, mint éppen most. A vasárnapi túránk utolsó állomása. A doboz könnyen meglett, a tetőről pedig nagyon jó a kilátás, a rálátás a környékre. Polyan. Errefele mindenki Polyannak mondja a falut, a fakeresztet is ok allitottak a falu feletti magaslatra a Milleneum emlekere 2000-ben. Kézdiszentkereszt. Kézdiszentkeresztről mentem ki, egy nagyon érdekes sziklaalakzatokat formázó sziklafal mellett, gleccservölgyekhez hasonlítható zöld domboldalak hátán, egészen a falu fölött álló keresztig. Elegge huzos kis seta utan. Gyonyoru latvany fogadott a teton. Perkőről Kiskászon felett, Polyán felé sétálva, sokszor láttunk itt őzeket, játszadozó mókuskölyköket, kökörcsint.
Zambler János szobor Csernáton - 8 km-re. Fej. Könnyen megtalálható a rejtekhely, mivel közvetlenül az út mellett van, egy tömbház előtti parkocskában. SZNM 5 Csernáton Hősök emlékműve - 8 km-re. Elkerültek. Lorinczek elkerültek, nem hiába, jobb autójuk van. SZNM 5. Ott voltunk a rejtésnél. Falban. Megtaláltuk. Elkerültük, de kihagytuk. A helyet Kingusnak a naplóba. Bálint Gábor szobra Szentkatolna - 8 km-re. Kiváló nyelvész szobra. Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor. Szentkatolnai emlékpark és temető - 8 km-re. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg. Az a kulonleges kokereszt . A parkig konnyen eljutottunk. Kell ide egy doboz. Sokat jarok erre mostanság, hamarosan viszek egy dobozkát is. Szentkatolnai temető. A rejtek végül is a temetőben van. Ez is meg a razos uton volt. Szep rendezett ez az emlekpark. Szentkatolna temploma előtt emlékpark áll, a falu szellemét dícséri.

Székelykapu Torja románul - in limba romana: Poarta secuiasca Turia


Különleges látnivalók - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Székelykapu adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Torja térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Torja környékére? Tetszett a Székelykapu? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.