Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Fehér kereszt

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Fehér kereszt felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

A szoros 2
A szoros 2
A hátsó épület Mezőcsávás Mezőszabad zongora ház
A hátsó épület
Hollókő - 3 Hollókő Budák
Hollókő - 3
Csavaros fa Ördögárok
Csavaros fa

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fehér kereszt fotóalbumba!

Fehér kereszt.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fehér kereszt!

A legközelebbi település Herkulesfürdő, 0,37 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Nagy-Domogléd-csúcs 1,8 km-re.
Macska-nyereg Godján-hegység 45,5 km-re.
Macska-nyereg, románul Saua Matului.
Olán-csúcs Godján-hegység 37,4 km-re.
Az olane szó félhenger formájú tetőcserepet jelent. Olán-csúcs, románul Varful Olanelor.
Rejtett sziklakapu 23,2 km-re. Herkules talpa Sirina-mészkőszurdok 39,7 km-re.
Porta Orientalis-hágó Domásnya 25,8 km-re.
A Porta Orientalis-hágó a vízválasztón helyezkedik el, Domásnya falutól északra. A Keleti Kapu a Mehádiai-völgyet köti össze a Temes völgyével.
Örményesi-szoros Örményes 38,8 km-re.
A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe. A Teregova falutól északra található szoros mellett, Örményesnél is szép, vadregényes, epigenetikus szurdokvölgy alakult ki.
Tucsila-nyereg Godján-hegység 41,5 km-re.
Tucsila-nyereg, románul Saua Tucila.
Nagy-Szviniecsa-csúcs Almás-hegység 23,4 km-re.
Nagy-Szviniecsa-csúcs, románul Svinecea (Sviniecea) Mare.
Fekete-szakadék Mehádia 6,9 km-re. Falétra Scarisoara felé 17,4 km-re.
Kis-Lépcső-csúcs Godján-hegység 46,5 km-re.
Kis-Lépcső-csúcs, románul Varful Scarita.
Vízimalmok ÓgerlistyeVízimalmok Ógerlistye 25,9 km-re.
A Rudaria-patak szurdokvölgyében huszonkét, fából készült vízszintes vízimalom található, többségüket ma is használják. Nem kirándulni indultam, de erre vezetett az utam. 1874-ben még ötven ilyen malom működött a völgyben.
Szkerisóra köve-csúcs Godján-hegység 46,2 km-re.
Szkerisóra köve-csúcs, románul Varful Piatra Scarisoarei.
Ferencfalva tava 48,4 km-re.
Ad Orientem-alagút Teregova 27,1 km-re.
A Temesvár - Karánsebes - Orsova vasútvonal, mely eredetileg az Orientbahn elnevezést kapta, 1875 és 1879 között épült. A vasútvonalat, mely a Domásnya-hágó (Porta Orientalis, Keleti Kapu) közelében, északnyugatra körülbelül 1,6 km-re található, a nyugati világ és a Kelet fő összeköttetésének tekintették.
Vasútállomás HerkulesfürdőVasútállomás Herkulesfürdő 3,9 km-re.
Herkulesfürdőtől 8 km-re esik a jellegzetes, monarchia korabeli vasútállomás, műemléképülete az egyik legszebb állomásépület Erdélyben. Az állomást nem hiába tartják a Monarchia legszebb vasutállomásának. Egy ejszakai talalat. Miután egy órát töltöttünk Herkulesfürdön barangolva, megnéztük az állomás barokk épületét is. 1878 és 1886 között épült, barokk stílusban, AD Serres tervei alapján.
Karrmezők Zaton-tóKarrmezők Zaton-tó 27,9 km-re.
Ahol a földtani időkben viszonylag lapos kőzetfelületek kerültek a felszínre a vízerózió által, ott a karsztra jellemző kémiai oldódás folytán jellegzetes, éles szélű mélyedések, bordák, barázdák alakultak ki. A karrmező (karrosodás) a vízerózió egyik formája a karszt, azaz a mészkő, dolomit és gipszkőzetekben.
Drankó vára DrenkovaDrankó vára Drenkova 45,1 km-re.
Az egykori Krassó–Szörény vármegyében, Berszászka falu szomszédságában, Drenkova település keleeti szélén a Duna partján, a Suva Recska-patak torkolatánál állt valaha Drankó vára. A vár a jelzőtábla szerint 100 m-re van, csakhogy 90 m az a Duna vizében.
Rablóbarlang - Herkulesfürdő 1,4 km-re. Sajnálom, hogy félkész ládaoldalakat fogtatok ki. Talán lehetne egy kicsit célratöröbb a segítség, mert ez így GPS-nélkül elég tág.
Ramnuta Mare vízesései 26,1 km-re. Javítottam. Miért jelenik meg ez a láda GR3418 a kóddal amikor letöltöm?
Rosec-vízesés 4,8 km-re. Voltunk a vízesésnél, vagyis a GPS szerint.
Corcoaia-szoros Cserna völgyeCorcoaia-szoros Cserna völgye 34,7 km-re.
Ide kocsival is el lehet jutni, Herkulesfürdőtől 43 km-re van, ebből körülbelül 17 km poros, köves út. En most voltam ott 2 napja, es jobban emlekszem a helyszinre mint Te 4 honap tavlatabol. A Te kepeden levo szikla vagy 10 m jobbra van mint az en kepemen szereplo szikla. Nem tudhatod, hogy a koordináták mennyire pontosak vagy pontatlanok, addig amíg meg nem találtad a rejteket. A Corcoaia-szoros a Cserna-völgyének az egyik legszebb látnivalója.
Beusnica-vízesésBeusnica-vízesés 49,6 km-re.
A mintegy 15 méter magasságból lezúduló víz, az erdő közepén található tisztáson, egyedi és festői tájat teremt. Na, ez szerintem szebb mint a Bigér, de ez nincs útban. Mivel nincs segítő információ, itt sem sikerült a dobozt megtalálni. A Beusnica-vízesés az Anina-hegység egyik leglenyűgözőbb vízesése.
Miháld vár MehádiaMiháld vár Mehádia 5,5 km-re.
Mehádia a Belaréka-patak völgyében, Orsovától 23 km-re nyugatra, Herkulesfürdőtől 11 km-re északnyugatra fekszik. A településtől északkeletre áll az egykori Miháld várának romja, a 15 m magas lakótorony maradványa, a feltárások alapján a XIV-dik században épült.
Isten hídjaIsten hídja 28,1 km-re.
Az Isten hídja, a legnagyobb természetes híd Romániában, és a második legnagyobb Európában. Az egyetlen olyan romániai természetes híd, amelyen keresztül lehet hajtani gépkocsival.
Godján-csúcs Godján-hegység 42,4 km-re.
Bizarr-vízesés Ménes-völgyBizarr-vízesés Ménes-völgy 44,6 km-re.
Mindenekelőtt többet lát az ember belőle - egy, szerintem csodálatos barlangot és vízesést fedeztem fel nem messze az úttól. A Bigár vízeséstől folytatva utam Stájerlakanina fele a Ménes-völgyben - lévén, hogy kerékpárról nézve más a világ mint autóból.
Római erődítmény Mehádia 8,5 km-re.
Ciucevele védett területCiucevele védett terület 29,7 km-re.
A Ciucevele védett terület, a Cserna-folyó és a Szén pataka között terül el. A Gorj megyei Pádes községhez tartozó Cserna-falu területén található, 1166 hektáron terül el. Miért írod azt, hogy "csak úgy oda van téve az út mellé"?
Szentháromság sziklájaSzentháromság sziklája 38,4 km-re.
A sziklába vájt Írott kő ortodox remetekolostor Örményes határában, a Temes felett átívelő vasúti híd tövében található. Először egy 1788-as katonai térkép tüntette föl, Szentháromság sziklája néven. Hát, ez volt a com-os láda.
Sirina hercegnő vízesése Kozlatelep 42 km-re.
Bigar-vízesés Szemenik-hegység 39,2 km-re. Szép a vízesés, de gondolom még szebb amikor nincs ilyen szárazság. Kerékpár túrám egyik célja volt ennek a vízesésnek a megtekintése.
Mikusa-csúcs Godján-hegység 47,3 km-re.
Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.
Teregova-szoros Örményes 35,5 km-re.
A Teregova szűk szorosán keresztül kapcsolódik északra a Teregova-felszín a Karánsebesi-medencével. A Temes-Cserna árok a Kárpátok leghosszabb folyosószerű árka, 90 km hosszú, Örményes és Teregova között összeszűkül, kialakítva a Teregova-szorost.
Gugu-csúcs Godján-hegység 47,8 km-re.
Szárkő-hegység 44,9 km-re.
A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok északnyugati részén található, Krassó-Szörény és Hunyad megyék területén. A Szárkő név az ómagyar szár szóból ered, kopaszkövet jelent.
Néra-forrás 43 km-re.
Kis-Tucsila-csúcs Godján-hegység 41,2 km-re.
Kis-Tucsila-csúcs, romanul Varful Tucila Mic.
Római kasztrum Teregova 33,1 km-re.
A kasztrumot Mehádia és Tibiscum közé helyezték el, azon útvonal mentén, mely Dácia délnyugati határát jelentette. A teregovai római kasztrum a Hideg- és a Temes folyók összefolyásánál, körülbelül 2 km-re a falutól északra, a Hideg-folyó és az európai út között, a folyó bal partján volt.
Páfrányos-szoros - Herkulesfürdő 2,1 km-re.
A Páfrányos-szoros, románul Cheile Feregari, Herkulesfürdőtől délre, a Nagy-Domogléd-csúcstól nyugatra található A feregari, ferigari szó valószínűleg a feriga szóból ered, ami magyarul páfrányt, harasztot jelent.
Kis-Domogléd-csúcs 1,1 km-re.
Bánsági Szfinx 5,8 km-re.
A bánsági szfinxnek nevezett kőszikla a Herkulesfürdőhöz tartozó terület délnyugati szélén, a Cserna folyó partján, a DN 6 jelzésű műút közelében található.
Serban barlangja 230 m-re.
Tucsila-csúcs Godján-hegység 41,2 km-re.
Tucsila-csúcs, románul Varful Tucila.
Vízimalmok Kismiháld 21,6 km-re.
Mehadika, 1911 és 1918 között Kismiháld, község a Bánságban, Krassó-Szörény megyében, Orsovától 46 km-re észak–északnyugatra, a Szörényi-Érchegység egyik patakvölgyében fekszik. Nevében a kicsinyítő képző Mehádiára utal - Mehadika hírnevét 14 vízimalmának köszönheti, melyek a 20-dik század elején épültek.
Moraru-csúcs Godján-hegység 45,4 km-re.
Őslénytani lelőhely Kiskirálymező 16,6 km-re.
Kiskirálymező őslénytani lelőhelye Bélajablánc község területén található, védelem alatt álló terület. Rétekkel és erdős részekkel borított domboldal, ahol a mészkövekben, agyagban és homokban, miocén időszakhoz tartozó ősmaradványokat lehet találni.
Rudina-tisztás Almás-hegység 40,4 km-re.
Krajova-szoros Kiskirálymező 18,3 km-re.
A 2,5 km hosszú Krajova-szoros (románul Cheile Globului) a Szemenik-hegység déli határán, az Almási-medence keleti végében található. A Kiskirálymező falutól nyugatra található Krajova- (Craiova, Globu) patak szurdoka gneiszben és palában alakult ki.
Szkerisóra-tó Godján-hegység 47,4 km-re.
Szkerisóra-tó, románul Lacul Scarisoara.
Robbantott-sziklaRobbantott-szikla 18,3 km-re.
Ezen a helyen a mészkövek a völgy beszűkülését eredményezték, a Iuta-szorosban eltűnő víz itt jelenik meg ujra. A Robbantott-szikla a Cserna folyó jobb partján található, a Iuta-patak beömlésének közelében.
Gőzölgő-barlang - Herkulesfürdő 1,7 km-re. Tényleg nagyon profi a hely. Mocsáros-vízesés 42,3 km-re.

Természeti értékek - Krassó-Szörény megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Fehér kereszt adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Félkész állapotban levő ládaoldal - Ez most még csak egy félkész állapot. Amikor majd elkészül a ládaoldal, tehát fel lesznek töltve a képek, és ki lesz egészítve a leírás a szöveges segítséggel, akkor be lehet majd jelenteni a megtalálásokat.
 • Macik és mancik - Szerintem aki sokat jár túrázni és erdőben kirándul, az sokkal többször találkozik macival mindsem gondolná. Illetve ők találkoznak velünk, de mi nem is tudunk róla, nem mindig vesszük észre.
 • Újrarejtés a Rejtők napja alkalmából - Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön. Bár tegnapelőtt 5 geodobozt is rejtettem Borszéken, úgy illik, hogy a játékgazda jó példával járjon elől, és ezen a napon is rejtsen valahol.
 • Kirándulás a csicsói várromokhoz - Kirándulást szerveztünk a csicsói várromokhoz, ahol nagy érdeklődéssel kerestük a geodobozt.Csikcsicsó község testvértelepüléséröl Újszászról (Magyarország) érkezett barátainkkal közösen megtaláltuk a dobozt, az érdekessége csak az hogy a puszta leirás szerint tudtunk menni mert a helyszinre érkezve tapasztaltuk hogy a GPS akkumulátora feladta a harcot.
 • Úszkáló egerek feredője - Már többen is jelezték, hogy nem kapják a geoegeret. jkgabor-nak már több hajszála is kihullt miatta.
 • Bakancs betörő túra - Egyedüli problémát az okozott, hogy a lombkorona borítás miatt gyenge volt a telefon gps jele. Köszönjük a rejtést.
 • Az első megtaláló vagyok - Hurrá. Ennek nagyon örvendek.
 • Mester Nagy Leventével előre léptünk - S mire a csapat megérkezett addig mi már rég a kapuban voltunk. Imádtam ott lenni, a sziklafalak, a táj, a kapu, ámulatba ejtő.
 • Ciszterciták - Már sokadjára járok ennél a templomnál. Ha Szeben felé közlekedem, minden ismerősömet elhozom ide.
 • Egy kis Görgény menti séta I - A IX. Teleki Samu emlék és teljesítménytúrából hazafele menet látogattuk meg a kastélyt meg a fölötte levő várat.
 • A Nagykő havasról lefele - Lefele jövet a Nagykő havasról, megkerestük ezt a geodobozt is.
 • Őszi séta II - Ez volt a következő állomásunk. Kár, hogy a kúria ilyen rossz állapotban van.
 • A lada nem lett meg - Egy kellemes vasarnapi seta felesegemmel. A gordon teto az elso allomas volt, sajnos kudarcal kezdodott, de szerencsare a masik ket lada meglett.
 • Tömeg - A rejtekhelyet megtaláltam, de nem volt lehetőségem keresni a rejteket és a dobozt, mert a barlang bejárata mellett nagy tömeg volt. Egyébként a szorosban meglepően kevesen voltak, csak itt verődtek többen össze.
 • Gyonyoru hely - Szulinapi ajandeknak bevalt.
 • Hajrá - Kívánom, hogy előzz meg a rejtésben. A több doboz mindkettőnknek jó lesz.
 • Ez gyors volt - Gratulálok az első találathoz, nagyon gyorsak voltatok. Van még bőven rejtekhely a városban, és a környéken is.
 • Akkor én ezt kihagyom - Nem szívesen keresek szemétben, szemeten, szemét alatt, körül vagy közelében. Nem méltó egy értékalapú kincskereső játékhoz.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Fehér kereszt? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Krassó-Szörény megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.