Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Mozdonymúzeum - Resicabánya - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Mozdonymúzeum - Resicabánya

Mozdonymúzeum - Resicabánya turisztikai látnivalói

A resicabányai rendező pályaudvar előtt létrehozott szabadtéri múzeumban tizenhat, Resicán gyártott, ma is működőképes, gőzmozdony található...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Mozdonymúzeum - Resicabánya képtárból:

Mozdony-múzeum 2
Mozdony-múzeum 2
Mozdony-múzeum 3
Mozdony-múzeum 3
Mozdony-múzeum 4
Mozdony-múzeum 4
A parazsat zabáló paripa és a drótszamár
A parazsat zabáló paripa és a drótszamár
Impozáns masina
Impozáns masina
Csak semmi elektronika!
Csak semmi elektronika!
Resicza
Resicza
Nagy mozdony
Nagy mozdony
Technikai információ
Technikai információ
Az első magyarországi mozdony
Az első magyarországi mozdony

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Mozdonymúzeum Resicabánya fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Resicabánya és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Mozdonymúzeum!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Resicabánya, 2,87 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Mozdonymúzeum Resicabánya közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Kemenceszék tava - Kemenceszék tava. A közelben szénbányák és több cseppkőbarlang van.
Danila-domb Vaskő - A Danila-domb Vaskő községtől délnyugatra található, a Danila tisztásaként ismert márványfennsík fölé emelkedik. Sportmászásra alkalmas hely, ugyanis egy több mint 50 m magas függőleges sziklafallal rendelkezik.
Levendula Krassóvár - Beganyiresd tava - Őslénytani lelőhely Apádia - Ferencfalva tava - Popovác-barlang - Néra-forrás - Római katolikus templom Stájerlakanina - Itt feltétlenül érdemes megállnunk és egy kicsit körülnéznünk. Stájerok. A templom ajtaja nyitva volt, így sikerült képeket készítenem az üvegen keresztül. Ha a Ménes völgyéből Resicabánya fele vesszük utunkat, egy nagyon érdekes városon haladunk át.
Ferenc József szobrának talapzata Karánsebes - Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Ferenc Jóska. Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton. 1943-ban eltávolították, azóta a talapzaton Dragalina tábornok szobra áll.
Tibiscum római municípium - Római. Igazából sokkal impozásabb építményekre számítottam. Délmagyarország legtekintélyesebb római municípiuma, Tibiscum, Krassó-Szörény vármegyében feküldt, a mai Zsuppa helyén.
Török-híd Kákófalva - Elődjét a törökök építették a 17-dik században. Kákófalva és a tőle délre fekvő Gerőc (Greoni) falu között, a Krassó folyó felett, egy háromlyukú kőhíd maradványait láthatjuk.
Torony a Templom-dombon Kákófalva - Kákófalva nyugati szélén, a Templom-domb (Dealul Cuca) tetején egy magányos, lepusztult torony hívja fel magára a figyelmet. A település temetőjéhez tartozó, egykori templom maradványa.
Bizarr-vízesés Ménes-völgy - Mindenekelőtt többet lát az ember belőle - egy, szerintem csodálatos barlangot és vízesést fedeztem fel nem messze az úttól. A Bigár vízeséstől folytatva utam Stájerlakanina fele a Ménes-völgyben - lévén, hogy kerékpárról nézve más a világ mint autóból.
Kis-tó Oravicabánya - Szervesdi nárciszrét - Örményesi-szoros Örményes - A Teregova falutól északra található szoros mellett, Örményesnél is szép, vadregényes, epigenetikus szurdokvölgy alakult ki. A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe.
Szervesd tava - V@lybra_1. Miután leparkoltunk megkerültük a tavat. Szentháromság sziklája - Először egy 1788-as katonai térkép tüntette föl, Szentháromság sziklája néven. Az újrarejtett ládát találtátok meg. Hát, ez volt a . Majdnem drive-in rejtés. A vasúti híd, illetve a Szentháromság sziklájának közelében, mindkét oldalon hatalmas parkoló áll rendelkezésre. A sziklába vájt Írott kő ortodox remetekolostor Örményes határában, a Temes felett átívelő vasúti híd tövében található.
Bigar-vízesés Szemenik-hegység - Bigér. Az igazat megvallva valami másra számítottam. Jogos vagy jogtalan hírnév?. Kerékpár túrám egyik célja volt ennek a vízesésnek a megtekintése. Szép. Szép a vízesés, de gondolom még szebb amikor nincs ilyen szárazság. Hadd okoskodjak egy picit. István bejegyzésének címében feltett kérdés válaszírásra késztetett. Teregova-szoros Örményes - A Teregova szűk szorosán keresztül kapcsolódik északra a Teregova-felszín a Karánsebesi-medencével. A Temes-Cserna árok a Kárpátok leghosszabb folyosószerű árka, 90 km hosszú, Örményes és Teregova között összeszűkül, kialakítva a Teregova-szorost.
Mezősomlyó - Szerelem-alagút Obrézsa - Több helyen is meg lehet közelíteni, Obrézsa egyik mellékutcája is keresztezi a sínpárt. Sínek. Csodálkozom, hogy egyáltalán még létezik a sínpár. A Szerelem-alagút egy elhagyott sínpár fölé nőtt fakoronák által kialakított zöld folyosó, Obrézsa és Novákfalva között, Karánsebes közelében, Krassó-Szörény megyében.
Római kasztrum Teregova - A teregovai római kasztrum a Hideg- és a Temes folyók összefolyásánál, körülbelül 2 km-re a falutól északra, a Hideg-folyó és az európai út között, a folyó bal partján volt. A kasztrumot Mehádia és Tibiscum közé helyezték el, azon útvonal mentén, mely Dácia délnyugati határát jelentette.
Sebestorony - A Szörényi-havasokhoz tartozó Szárkő-Godján-hegység északnyugati részében, Karánsebestől keletre fekszik Sebestorony község. Havas hegyek alatt. Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz. V@lybra_2. A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is. A falutól 1 km-re északkeletre található a 420 m magas Stirminica-hegy, melynek ormán többemeletes toronyrom dacol az idők múlásával.
Rablóvár Zsidóvár - Ad Orientem-alagút Teregova - A Temesvár - Karánsebes - Orsova vasútvonal, mely eredetileg az Orientbahn elnevezést kapta, 1875 és 1879 között épült. A vasútvonalat, mely a Domásnya-hágó (Porta Orientalis, Keleti Kapu) közelében, északnyugatra körülbelül 1,6 km-re található, a nyugati világ és a Kelet fő összeköttetésének tekintették.
Nickyfalva tava - Vashíd Lugos - Porta Orientalis-hágó Domásnya - A Keleti Kapu a Mehádiai-völgyet köti össze a Temes völgyével. A Porta Orientalis-hágó a vízválasztón helyezkedik el, Domásnya falutól északra.
Beusnica-vízesés - A mintegy 15 méter magasságból lezúduló víz, az erdő közepén található tisztáson, egyedi és festői tájat teremt. Itt sem sikerült. Mivel nincs segítő információ, itt sem sikerült a dobozt megtalálni. Tufa. Na, ez szerintem szebb mint a Bigér, de ez nincs útban. A Beusnica-vízesés az Anina-hegység egyik leglenyűgözőbb vízesése.
Bég Szeme-tó - Bánság. Pontosabb leirás nélkül nem sikerült megtalálni. Ali baba. Gyönyörű tó, a lehetetlen zöld színével. Buziásfürdő - A fürdőhely jellegzetessége a város központjában levő hatalmas parkban található fából faragott sétapavilonok. Buziásfürdő Temesvártól 33 km-re fekszik.
Vízimalmok Kismiháld - Nevében a kicsinyítő képző Mehádiára utal - Mehadika hírnevét 14 vízimalmának köszönheti, melyek a 20-dik század elején épültek. Mehadika, 1911 és 1918 között Kismiháld, község a Bánságban, Krassó-Szörény megyében, Orsovától 46 km-re észak–északnyugatra, a Szörényi-Érchegység egyik patakvölgyében fekszik.
Sirály-tó Lugos - La Vaioaga-vízesés - Bánság. A BEAC Bánsági túráján egyetlen találatunk. Dübörgő víz. Szerencsénk volt, hogy eddig esőkkel teli időjárásunk volt, mert a vízesések meg a patakok bő hozamúak, és látványos a megjelenésük. Temesberény tava - Mocsáros-vízesés - Krajova-szoros Kiskirálymező - A Kiskirálymező falutól nyugatra található Krajova- (Craiova, Globu) patak szurdoka gneiszben és palában alakult ki. A 2,5 km hosszú Krajova-szoros (románul Cheile Globului) a Szemenik-hegység déli határán, az Almási-medence keleti végében található.
Kis-havas Szárkő - A térképen egy eldőlt, egyenlő szárú háromszögre hasonlít, melyet nyugaton a Temes völgye választ el a Szemeniktől, északon a Bisztra a Ruszka-havastól, délen a Hideg patak a Godjántól és a Csernai-havasoktól, keleten a Sesz és a Nagy patakok a Retyezáttól. V@lybra_3. A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg. A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található.
Néra alagútjai - Alagutak. Szerintem jó helyen kerestem, csak nem eléggé. Bánság. Sajnos, nem találtuk, pedig elég sokáig keresgéltünk. Megtalálást segítő szöveges információ. Úgy néz ki nem olvastátok el a geodoboz megtalálását segítő szöveges információt. Érdekes hely. Szászkáról gyalogosan a Néra mentén vagy kocsival Potokon keresztül (aszfaltos úton) lehet a Bég és a Néra találkozásához jutni. A Néra alagútjai közelébe, a Bég hídjáig kocsival is el lehet jutni, majd egy rövid séta következik a látványos sziklába vájt átjárókig.
Bakóvár tava - Őslénytani lelőhely Kiskirálymező - Rétekkel és erdős részekkel borított domboldal, ahol a mészkövekben, agyagban és homokban, miocén időszakhoz tartozó ősmaradványokat lehet találni. Kiskirálymező őslénytani lelőhelye Bélajablánc község területén található, védelem alatt álló terület.
Ötvösd tava - Liebling-gyűjtőtó - Dákfej-szikla Bégalankás - Szárkő-hegység - A Szárkő név az ómagyar "szár" szóból ered, kopaszkövet jelent. A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok ÉNY-i részén található, Krassó-Szörény és Hunyad megyék területén.
Minibusz-szálló Ruszka-havas - Vízimalmok Ógerlistye - A Rudaria-patak szurdokvölgyében huszonkét, fából készült vízszintes vízimalom található, többségüket ma is használják. Folyamatosan zuhogó esőben. Nem kirándulni indultam, de erre vezetett az utam. Vízimalmok - Ógerlistye.
Halásztó Iklód - Szurdok-tó Ferde - Galadna - Bégaszuszányi halomsírok - Tiku (Ticu) halma, egy Hallstatt-kori szentély, 540 méterre van a templomtól és 20 méterre délre a vasútvonaltól. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Bégaszuszány településtől északra több halomsírból álló régészeti lelőhelyt találunk.
Nagytopolyi gyűjtőtó - Római erődítmény Mehádia - Transzlunkány kanyargós hegyi út Bégalankás - A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Zsuppányi halomsírok - A nagyobbik, Zsuppányi halomsírnak nevezett lapos halom 610 méterre, kelet - északkeletre található a Bégaszuszányi vasúti megállótól, 30 méterre északra a Glavica pataktól, annak jobb partján. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk.
Olán-csúcs Godján-hegység - Az olane szó félhenger formájú tetőcserepet jelent. Olán-csúcs, románul Varful Olanelor.
Fekete-szakadék Mehádia - Sustra tava - Miháld vár Mehádia - Mehádia a Belaréka-patak völgyében, Orsovától 23 km-re nyugatra, Herkulesfürdőtől 11 km-re északnyugatra fekszik. A településtől északkeletre áll az egykori Miháld várának romja, a 15 m magas lakótorony maradványa, a feltárások alapján a XIV-dik században épült.
Kis-Tucsila-csúcs Godján-hegység - Kis-Tucsila-csúcs, romanul Varful Tucila Mic.
Tucsila-csúcs Godján-hegység - Tucsila-csúcs, románul Varful Tucila.
Tucsila-nyereg Godján-hegység - Tucsila-nyereg, románul Saua Tucila.
Bégamonostor - A település első írásos említése: Monostor (1427), 1484-ben mezőváros, várát először 1505-ben említik. 1551-ben Petrovics Péter, 1616-ban Bethlen Gábor foglalta el, később a törökök lerombolták.
Flórián-szikla Tamásd - A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
Godján-csúcs Godján-hegység - Nagy-Szviniecsa-csúcs Almás-hegység - Nagy-Szviniecsa-csúcs, románul Svinecea (Sviniecea) Mare.
Scarisoara temploma - Falétra Scarisoara felé - Robbantott-szikla - Ezen a helyen a mészkövek a völgy beszűkülését eredményezték. A Robbantott-szikla a Cserna folyó jobb partján található, a Iuta-patak beömlésének közelében.
Gugu-csúcs Godján-hegység - Kis-Lépcső-csúcs Godján-hegység - Kis-Lépcső-csúcs, románul Varful Scarita.
Moraru-csúcs Godján-hegység - Gőzölgő-barlang Herkulesfürdő - Szauna. Tényleg nagyon profi a hely. Rablóbarlang Herkulesfürdő - Hűsülő. Talán lehetne egy kicsit célratöröbb a segítség, mert ez így GPS-nélkül elég tág. Félkész ládaoldalak. Sajnálom, hogy félkész ládaoldalakat fogtatok ki. Branu-nyereg Godján-hegység - Rejtett sziklakapu - Macska-nyereg Godján-hegység - Macska-nyereg, románul Saua Matului.
Rosec-vízesés - Szép hely csak kicsit száraz. Voltunk a vízesésnél, vagyis a GPS szerint. Branu-csúcs Godján-hegység - Ramnuta Mare vízesései - Miért GR3418 a kódja?. M Gépelési hiba. Javítottam. Vízesés Német-völgy - Vízesés a Német-völgyben (románul Valea Mare, régi osztrák térképen Deutsches Thal), Újmoldova és Padina Mátyé (Padina Matei) között. A 30 m magas vízesés román neve Buraul Mare.
Vasútállomás Herkulesfürdő - Műemléképülete az egyik legszebb állomásépület Erdélyben. Bánság. Az állomást nem hiába tartják a Monarchia legszebb vasutállomásának. Megvan. E Még müködik. Miután egy órát töltöttünk Herkulesfürdön barangolva, megnéztük az állomás barokk épületét is. Herkulesfürdőtől 8 km-re esik a jellegzetes, monarchia korabeli vasútállomás.
Fehér kereszt - Félkész állapotban levő ládaoldal. Ez most még csak egy félkész állapot. Szkerisóra köve-csúcs Godján-hegység - Szkerisóra köve-csúcs, románul Varful Piatra Scarisoarei.
Serban barlangja - Római márványbánya Bukova - Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal. A márványbánya, ahol már a rómaiak korában is folyt a kitermelés, Bukova falutól körülbelül 7 km-re található, a Bisztra-patak völgyén felfelé.
Ciucevele védett terület - A Ciucevele védett terület, a Cserna-folyó és a Szén pataka között terül el. Nem volt a helyén?. Miért írod azt, hogy "csak úgy oda van téve az út mellé"? Én a geodobozt egy szikla ferde repedésébe rejtettem, egy kő mögé. A Gorj megyei Pádes községhez tartozó Cserna-falu területén található.
Páfrányos-szoros Herkulesfürdő - A Páfrányos-szoros, románul Cheile Feregari, Herkulesfürdőtől délre, a Nagy-Domogléd-csúcstól nyugatra található A feregari, ferigari szó valószínűleg a feriga szóból ered, ami magyarul páfrányt, harasztot jelent.
Kis-Domogléd-csúcs - Határvédő sáncok Zajkány - A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között. Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok.
Szkerisóra-tó Godján-hegység - Szkerisóra-tó, románul Lacul Scarisoara.
Nagy-Domogléd-csúcs - Bánsági Szfinx - A bánsági szfinxnek nevezett kőszikla a Herkulesfürdőhöz tartozó terület délnyugati szélén, a Cserna folyó partján, a DN 6 jelzésű műút közelében található.
Mikusa-csúcs Godján-hegység - Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.
Malom Forrásfalva - Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
Corcoaia-szoros Cserna völgye - Ide kocsival is el lehet jutni, Herkulesfürdőtől 43 km-re van, ebből körülbelül 17 km poros, köves út. Ne kosd az ebet a karohoz. En most voltam ott 2 napja es jobban emlekszem a helyszinre mint Te 4 honap tavlatabol. A jó sziklát találtad meg. Nem tudhatod, hogy a koordináták mennyire pontosak vagy pontatlanok, addig amíg meg nem találtad a rejteket. Pontositas. - A Te kepeden levo szikla vagy 10m jobbra van mint az en kepemen szereplo szikla. Neked nincs más dolgod, mint kötekedni. > A Te kepeden levo szikla vagy 10m jobbra van mint az en kepemen szereplo szikla. A Corcoaia-szoros a Cserna-völgyének az egyik legszebb látnivalója.
Győröd tava - Temesjenő tava -

Történelmi-kulturális értékek - Krassó-Szörény megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Mozdonymúzeum adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Resicabánya térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Mozdonyok közt - Jó pár kilométer után tűző napsütés alatt érkeztem meg Resicabányára, és már nagyon szerettem volna tudni, hogy hol lesz a szállásom, de azért jó volt végignézni minden egyes mozdonyt, latolgatni teljesítményét, elképzelni, hogy kik tervezték, és építették meg, milyen körülmények között, és hol végezte munkáját.A sétány végére érve visszazökkentem a jelenbe, és mivel leírásom nem volt, a koordináták alapján próbáltam meg beazonosítani a rejteket, de sehogy sem sikerült, ezért jobb híján a telefonos segítséghez folyamodtam, aminek meg is lett az erdménye...
  • Resitza - Utban a Néra völgye felé meglátogattuk a resicai mozdonymúzeumot. A dobozka elég könnyen meglett miután az ott bámészkodók továbbálltak...
  • Vonat - A doboz nem lett meg, viszont láttam sok mozdonyt. Itt lehetne egy gyerekkel időt tölteni...

Sikerült eljutni Resicabánya környékére? Tetszett a Mozdonymúzeum? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8237 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Krassó-Szörény megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.