Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Robbantott-szikla - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Robbantott-szikla

A jelenlegi országut megépítése előtt, 1839-ben, az ösvényt a sziklafalba vágták, 7 méterrel a folyó felett. Azoknak a neve, akik ezen a felfüggesztett ösvényen dolgoztak, be van vésve a sziklafalba...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Nagy-kő-havas csúcs
Harangvirág
Géra-csorgó - Szováta
Csorgó
Lukács sziklái - Kelemen-havasok
12 apostol sziklacsoport felé
Teleki-palota - Kolozsvár
Teleki-palota
Sütei borvíz feredő
A béke a szívedben...
Dobói kápolna - Erdőfüle
Boltív
Katolikus templom - Imecsfalva
A templom
Teleki-kastély - Paszmos
8306
Református templom - Vízakna
Faragott kő - 2
Rapsonné vára - Szováta
Kilátás Parajd felé

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Robbantott-szikla fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Robbantott-szikla!

A Robbantott-szikla a Cserna folyó jobb partján található, a Iuta-patak beömlésének közelében. Ezen a helyen a mészkövek a völgy beszűkülését eredményezték, a Iuta-szorosban eltűnő víz itt jelenik meg ujra. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Inelec, 1,34 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Robbantott-szikla közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
7,9 km-re. Javítottam. Miért jelenik meg ez a láda GR3418 a kóddal amikor letöltöm?
11,4 km-re. A Ciucevele védett terület, a Cserna-folyó és a Szén pataka között terül el. A Gorj megyei Pádes községhez tartozó Cserna-falu területén található, 1166 hektáron terül el. Miért írod azt, hogy "csak úgy oda van téve az út mellé"?
13,5 km-re. Voltunk a vízesésnél, vagyis a GPS szerint.
16,5 km-re. Ide kocsival is el lehet jutni, Herkulesfürdőtől 43 km-re van, ebből körülbelül 17 km poros, köves út. En most voltam ott 2 napja es jobban emlekszem a helyszinre mint Te 4 honap tavlatabol. A Te kepeden levo szikla vagy 10 m jobbra van mint az en kepemen szereplo szikla. Nem tudhatod, hogy a koordináták mennyire pontosak vagy pontatlanok, addig amíg meg nem találtad a rejteket. A Corcoaia-szoros a Cserna-völgyének az egyik legszebb látnivalója.
16,8 km-re. Ahol a földtani időkben viszonylag lapos kőzetfelületek kerültek a felszínre a vízerózió által, ott a karsztra jellemző kémiai oldódás folytán jellegzetes, éles szélű mélyedések, bordák, barázdák alakultak ki. A karrmező (karrosodás) a vízerózió egyik formája a karszt, azaz a mészkő, dolomit és gipszkőzetekben.
16,9 km-re. Az Isten hídja, a legnagyobb természetes híd Romániában, és a második legnagyobb Európában. Az egyetlen olyan romániai természetes híd, amelyen keresztül lehet hajtani gépkocsival.
17 km-re. Tényleg nagyon profi a hely.
17,1 km-re. Sajnálom, hogy félkész ládaoldalakat fogtatok ki. Talán lehetne egy kicsit célratöröbb a segítség, mert ez így GPS-nélkül elég tág.
18,3 km-re. Ez most még csak egy félkész állapot.
19 km-re. A településtől északkeletre áll az egykori Miháld várának romja, a 15 m magas lakótorony maradványa, a feltárások alapján a XIV-dik században épült. Mehádia a Belaréka-patak völgyében, Orsovától 23 km-re nyugatra, Herkulesfürdőtől 11 km-re északnyugatra fekszik.
20,2 km-re. Olán-csúcs, románul Varful Olanelor. Az olane szó félhenger formájú tetőcserepet jelent.
20,3 km-re. A Páfrányos-szoros, románul Cheile Feregari, Herkulesfürdőtől délre, a Nagy-Domogléd-csúcstól nyugatra található A feregari, ferigari szó valószínűleg a feriga szóból ered, ami magyarul páfrányt, harasztot jelent.
21,1 km-re. A Keleti Kapu a Mehádiai-völgyet köti össze a Temes völgyével. A Porta Orientalis-hágó a vízválasztón helyezkedik el, Domásnya falutól északra.
22 km-re. Herkulesfürdőtől 8 km-re esik a jellegzetes, monarchia korabeli vasútállomás, műemléképülete az egyik legszebb állomásépület Erdélyben. Az állomást nem hiába tartják a Monarchia legszebb vasutállomásának. Egy ejszakai talalat. Miután egy órát töltöttünk Herkulesfürdön barangolva, megnéztük az állomás barokk épületét is. 1878 és 1886 között épült, barokk stílusban, AD Serres tervei alapján.
22 km-re. Rétekkel és erdős részekkel borított domboldal, ahol a mészkövekben, agyagban és homokban, miocén időszakhoz tartozó ősmaradványokat lehet találni. Kiskirálymező őslénytani lelőhelye Bélajablánc község területén található, védelem alatt álló terület.
22,7 km-re. A vasútvonalat, mely a Domásnya-hágó (Porta Orientalis, Keleti Kapu) közelében, északnyugatra körülbelül 1,6 km-re található, a nyugati világ és a Kelet fő összeköttetésének tekintették. A Temesvár - Karánsebes - Orsova vasútvonal, mely eredetileg az Orientbahn elnevezést kapta, 1875 és 1879 között épült.
23 km-re. Mehadika, 1911 és 1918 között Kismiháld, község a Bánságban, Krassó-Szörény megyében, Orsovától 46 km-re észak–északnyugatra, a Szörényi-Érchegység egyik patakvölgyében fekszik. Nevében a kicsinyítő képző Mehádiára utal - Mehadika hírnevét 14 vízimalmának köszönheti, melyek a 20-dik század elején épültek.
23,5 km-re. Tucsila-csúcs, románul Varful Tucila.
23,6 km-re. Kis-Tucsila-csúcs, romanul Varful Tucila Mic.
23,8 km-re. Tucsila-nyereg, románul Saua Tucila.
23,8 km-re. A Kiskirálymező falutól nyugatra található Krajova- (Craiova, Globu) patak szurdoka gneiszben és palában alakult ki. A 2,5 km hosszú Krajova-szoros (románul Cheile Globului) a Szemenik-hegység déli határán, az Almási-medence keleti végében található.
24,1 km-re. A bánsági szfinxnek nevezett kőszikla a Herkulesfürdőhöz tartozó terület délnyugati szélén, a Cserna folyó partján, a DN 6 jelzésű műút közelében található.
25,5 km-re. A teregovai római kasztrum a Hideg- és a Temes folyók összefolyásánál, körülbelül 2 km-re a falutól északra, a Hideg-folyó és az európai út között, a folyó bal partján volt. A kasztrumot Mehádia és Tibiscum közé helyezték el, azon útvonal mentén, mely Dácia délnyugati határát jelentette.
27,4 km-re. A Temes-Cserna árok a Kárpátok leghosszabb folyosószerű árka, 90 km hosszú, Örményes és Teregova között összeszűkül, kialakítva a Teregova-szorost. A Teregova szűk szorosán keresztül kapcsolódik északra a Teregova-felszín a Karánsebesi-medencével.
27,5 km-re. Macska-nyereg, románul Saua Matului.
28,1 km-re. Szkerisóra köve-csúcs, románul Varful Piatra Scarisoarei.
28,6 km-re. Kis-Lépcső-csúcs, románul Varful Scarita.
28,9 km-re. A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok északnyugati részén található, Krassó-Szörény és Hunyad megyék területén. A Szárkő név az ómagyar szár szóból ered, kopaszkövet jelent.
29,1 km-re. Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.
29,2 km-re. Szkerisóra-tó, románul Lacul Scarisoara.
29,5 km-re. A sziklába vájt Írott kő ortodox remetekolostor Örményes határában, a Temes felett átívelő vasúti híd tövében található. Hát, ez volt a com-os láda. A vasúti híd, illetve a Szentháromság sziklájának közelében, mindkét oldalon hatalmas parkoló áll rendelkezésre. Először egy 1788-as katonai térkép tüntette föl, Szentháromság sziklája néven.
30 km-re. A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe. A Teregova falutól északra található szoros mellett, Örményesnél is szép, vadregényes, epigenetikus szurdokvölgy alakult ki.

Természeti értékek - Krassó-Szörény megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Robbantott-szikla adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Az is lehet, hogy rokak de az is, hogy a ferfiak vittek el a dobozkat. Azalatt tortenhetett amig az asszonyok hoztak a kaszon gyongyet jo cserep korsokban, paprikas szalonnaval es voroshagymaval.
 • Túl közel volt, s ezért nem volt olyan nagy kihívás. Csak most elkapott a dobozgyűjtési hév, s gyorsan megkerestem.
 • Matematika országos verseny keretében miközben a mások ebédeltek megkerestem a rejtekhelyet..
 • Hogy van ezzel a stoppolással? Ha a gépkocsivezető lájkol téged, mert te lájkolod az ő kocsiját, akkor megosztja veled az utazást, és továbbít az úticélod felé?
 • Úgy tűnik, hogy nem tekergek eleget, mert nem ismerem az Vargyas-szoros megnevezett látnivalóit. De tetszett a leírásod.
 • De nem biztos, hogy sikerül.
 • Jópofa rejtés, köszi szépen. A víz is finom, három napig ebből ittunk, főztünk levest és teát.
 • Sajnos úgy történt, hogy elfelejtettük regisztrálni a dobozt aznap, amikor megtaláltuk. Ezért kerül csak most fel, holott már 22 -én meglett.
 • Nem az én rejtésem, hát megkerestem. :) Tetszett ez a rejtek.
 • Hárman kerestük ezt a geotojást, hármunknak összesen csak két szemünk volt. Sajnos ezek sem bizonyultak sasszemnek.
 • Tehat meg az elfelejtett foldvarig nem ertel fel az eso miatt? Az altalam elkuldott kepek nem ertek el hozzad?
 • A kápolna megvan, de a rejteket sehol sem találtam. Pedig körbementem a kerítés mentén.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Robbantott-szikla? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Krassó-Szörény megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.