Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Szentháromság sziklája - Turisztikai látnivalók
 


Szentháromság sziklája

Szentháromság sziklája turisztikai látnivalói

A sziklába vájt Írott kő ortodox remetekolostor Örményes határában, a Temes felett átívelő vasúti híd tövében található. Először egy 1788-as katonai térkép tüntette föl, Szentháromság sziklája néven...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Szentháromság sziklája képtárból:

Szundítás
Szundítás
Írott kő remetekolostor
Írott kő remetekolostor
Aprópénz
Aprópénz
Hordó-bejárat
Hordó-bejárat

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szentháromság sziklája fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szentháromság sziklája!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Örményes, 1,08 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Szentháromság sziklája közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A Teregova falutól északra található szoros mellett, Örményesnél is szép, vadregényes, epigenetikus szurdokvölgy alakult ki.
A Teregova szűk szorosán keresztül kapcsolódik északra a Teregova-felszín a Karánsebesi-medencével.
A kasztrumot Mehádia és Tibiscum közé helyezték el, azon útvonal mentén, mely Dácia délnyugati határát jelentette.
A vasútvonalat, mely a Domásnya-hágó (Porta Orientalis, Keleti Kapu) közelében, északnyugatra körülbelül 1,6 km-re található, a nyugati világ és a Kelet fő összeköttetésének tekintették.
A Keleti Kapu a Mehádiai-völgyet köti össze a Temes völgyével.
A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok ÉNY-i részén található, Krassó-Szörény és Hunyad megyék területén.
Mehadika, 1911 és 1918 között Kismiháld, község a Bánságban, Krassó-Szörény megyében, Orsovától 46 km-re észak–északnyugatra, a Szörényi-Érchegység egyik patakvölgyében fekszik.
A falutól 1 km-re északkeletre található a 420 m magas Stirminica-hegy, melynek ormán többemeletes toronyrom dacol az idők múlásával. V@lybra_2. A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is. Havas hegyek alatt. Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz.
V@lybra_1. Miután leparkoltunk megkerültük a tavat. A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található. V@lybra_3. A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg.
Az olane szó félhenger formájú tetőcserepet jelent.
Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Ferenc Jóska. Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton.
A Kiskirálymező falutól nyugatra található Krajova- (Craiova, Globu) patak szurdoka gneiszben és palában alakult ki.
Rétekkel és erdős részekkel borított domboldal, ahol a mészkövekben, agyagban és homokban, miocén időszakhoz tartozó ősmaradványokat lehet találni.
Kis-Tucsila-csúcs, romanul Varful Tucila Mic.
Tucsila-csúcs, románul Varful Tucila.
Tucsila-nyereg, románul Saua Tucila.
A közelben szénbányák és több cseppkőbarlang van.
Délmagyarország legtekintélyesebb római municípiuma, Tibiscum, Krassó-Szörény vármegyében feküldt, a mai Zsuppa helyén. Római. Igazából sokkal impozásabb építményekre számítottam.
A Robbantott-szikla a Cserna folyó jobb partján található, a Iuta-patak beömlésének közelében.
Gépelési hiba. Javítottam. Miért GR3418 a kódja?. M Több helyen is meg lehet közelíteni, Obrézsa egyik mellékutcája is keresztezi a sínpárt. Sínek. Csodálkozom, hogy egyáltalán még létezik a sínpár.
Kis-Lépcső-csúcs, románul Varful Scarita.
A Gorj megyei Pádes községhez tartozó Cserna-falu területén található. Nem volt a helyén?. Miért írod azt, hogy "csak úgy oda van téve az út mellé"? Én a geodobozt egy szikla ferde repedésébe rejtettem, egy kő mögé.
Macska-nyereg, románul Saua Matului.
Szkerisóra köve-csúcs, románul Varful Piatra Scarisoarei.
A Corcoaia-szoros a Cserna-völgyének az egyik legszebb látnivalója. Szomorú helyzet. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy ez az egész így alakult. valasz. Reszemrol:* felhsznalonev - marad* rejtesek maradnak - mar irtam "En nem fogom megsemmisiteni az ide feltett infoimat, kepeimet, ladaimat mint ahogy Te tetted a . Semmi gond. M
Szkerisóra-tó, románul Lacul Scarisoara.
Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.
Mehádia a Belaréka-patak völgyében, Orsovától 23 km-re nyugatra, Herkulesfürdőtől 11 km-re északnyugatra fekszik.
A resicabányai rendező pályaudvar előtt létrehozott szabadtéri múzeumban tizenhat, Resicán gyártott, ma is működőképes, gőzmozdony található. Vonat. A doboz nem lett meg, viszont láttam sok mozdonyt. Resitza. Utban a Néra völgye felé meglátogattuk a resicai mozdonymúzeumot. Mozdonyok közt. Jó pár kilométer után tűző napsütés alatt érkeztem meg Resicabányára, és már nagyon szerettem volna tudni, hogy hol lesz a szállásom, de azért jó volt végignézni minden egyes mozdonyt, latolgatni teljesítményét, elképzelni, hogy kik tervezték, és építették meg, milyen körülmények között, és hol végezte munkáját.
Szép hely csak kicsit száraz. Voltunk a vízesésnél, vagyis a GPS szerint. Bigér. Az igazat megvallva valami másra számítottam. Hadd okoskodjak egy picit. István bejegyzésének címében feltett kérdés válaszírásra késztetett, és mivel valahol meg tudom érteni a többi turistát, ezért hadd okoskodjak egy picit :-)Szerintem jogos a kérdés, hogy hol is van a vízesés. Szép. Szép a vízesés, de gondolom még szebb amikor nincs ilyen szárazság. Szauna. Tényleg nagyon profi a hely. Félkész ládaoldalak. Sajnálom, hogy félkész ládaoldalakat fogtatok ki. Hűsülő. Talán lehetne egy kicsit célratöröbb a segítség, mert ez így GPS-nélkül elég tág. Félkész állapotban levő ládaoldal. Ez most még csak egy félkész állapot. Mindenekelőtt többet lát az ember belőle - egy, szerintem csodálatos barlangot és vízesést fedeztem fel nem messze az úttól.
Ha a Ménes völgyéből Resicabánya fele vesszük utunkat, egy nagyon érdekes városon haladunk át. Stájerok. A templom ajtaja nyitva volt, így sikerült képeket készítenem az üvegen keresztül.
Műemléképülete az egyik legszebb állomásépület Erdélyben. Még müködik. Miután egy órát töltöttünk Herkulesfürdön barangolva, megnéztük az állomás barokk épületét is. Megvan. E Bánság. Az állomást nem hiába tartják a Monarchia legszebb vasutállomásának.
A Páfrányos-szoros, románul Cheile Feregari, Herkulesfürdőtől délre, a Nagy-Domogléd-csúcstól nyugatra található A feregari, ferigari szó valószínűleg a feriga szóból ered, ami magyarul páfrányt, harasztot jelent.
Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal.
Zenóguca-tó, románul Zanoguta.
Kis-Zenóga-tó, románul Zenoaga Mica.
A Rudaria-patak szurdokvölgyében huszonkét, fából készült vízszintes vízimalom található, többségüket ma is használják. Folyamatosan zuhogó esőben. Nem kirándulni indultam, de erre vezetett az utam.
Sztanulec-menedékhely (Refugiul Stanuleti) - Nagy-Lepusnyik (Lapusnicul Mare).
A bánsági szfinxnek nevezett kőszikla a Herkulesfürdőhöz tartozó terület délnyugati szélén, a Cserna folyó partján, a DN 6 jelzésű műút közelében található.
Arágyes-tavak, románul Taurile Radesului, Lacul Rades.
Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok.
Itt, Koszti bácsi (nea Costica) több mint 2000 bányavirágot gyűjtött össze, Vaskő, Dognácska, Oravicabánya, Stájerlakanina, Újmoldova környékéről, de határon túlról is.
Jorgován köve-csúcs, románul Varful Piatra Iorgovanului.
Fekete-tó, románul Lacul Negru.
Sportmászásra alkalmas hely, ugyanis egy több mint 50 m magas függőleges sziklafallal rendelkezik.
Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.
A Campu lui Neag - Gura Butei - Szkokul-szoros - Bárány-mező - Campusel útvonal a Nyugati-Zsil mentén halad, földrajzilag előbb a Vulkán-hegység és a Retyezát, majd az Oszlea-hegy és a Kis-Retyezát határvonalát követi. Megtaláltuk sikeresen. Jorgován-kő mászás előtt kerestük meg a ládát.
Ahol a földtani időkben viszonylag lapos kőzetfelületek kerültek a felszínre a vízerózió által, ott a karsztra jellemző kémiai oldódás folytán jellegzetes, éles szélű mélyedések, bordák, barázdák alakultak ki.
Az egyetlen olyan romániai természetes híd, amelyen keresztül lehet hajtani gépkocsival.
Birlea-csúcs, románul Varful Barlea.
Iker-tó, románul Lacul Gemenele.
Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
Turcselu-tó, románul Taul Turcelu.
Csúnya-tó, románul Taul Urat.
Zergék tava, románul Lacul Caprelor.
A dicső fegyvertény örök emlékéül állíttatá ez oszlopot Hunyadvármegye közönsége a honfoglalás ezredik évében.
Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.

Történelmi-kulturális értékek - Krassó-Szörény megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Szentháromság sziklája adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Majdnem drive-in rejtés - A vasúti híd, illetve a Szentháromság sziklájának közelében, mindkét oldalon hatalmas parkoló áll rendelkezésre. Először a remetekolostort néztem meg, a geodoboz után is kutatva...
  • Az újrarejtett ládát találtátok meg - Hát, ez volt a .com-os láda...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szentháromság sziklája? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Krassó-Szörény megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.