Gyimes település (Bákó megye) Központ: Gyimesbükk. Gyimes román elnevezése: Ghimes.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Gyimes (Bákó megye) és környéke turisztikai látnivalói

Vasútállomás Gyimesbükk. A Gyimesbükki állomás épületét a szabványtól eltérően tervezték, hasonló stílusút Erdélyben máshol nem találunk. Az utolsó miénk állomás. Én most sem értem.
Osztrák-magyar honvédek sírja Gyimesbükk. 64 osztrák-magyar honvéd és tűzér, valamint 3 ismeretlen orosz katona sírja a gyimesbükki vasútállomással szemben, jobbra egy magaslaton, Görbe Péter földjén.
Magyar és német katonák sírja Gyimesi templomkert. Magyar honvédek és német katonák sírja a gyimesi római katolikus nagytemplom kertjében, a 12/A jelzésű út mellett.
Katonasír az Áldomás-pataka aljában. Négy magyar honvéd sírja felett felállított emlékkereszt, az Áldomás-pataka aljában, az út mentén, Antal Péter földjén.
Gyimesi Kálvária Római katolikus nagytemplom Gyimes. Dani Gergely esperes-plébános a hetvenes években (1974) római-katolikus templomot épített a csángóknak. Keresztek. Át kellett verekedjük magunkat egy villanypásztoron, kétszer is, mig kiértünk a tetőre.
Hét német katona sírja Tarhavas-patak hídja. A Tarhavas-patak 12/a úti hídjánál kivégzett 6-7 német katona sírhelye, melyet még nem jelöl emlékkereszt.
Gyimesi határkövek. Gyimesi határkövek Megvan. Megvan. Nagy melegben indultunk neki az utnak. Elegge faraszto is volt, helyenkent jo "combos" emelkedokkel, de vegul sikeresen felertunk es megtalaltuk a dobozkat. Hatarturan. A 2013-as hatartura alkalmabol kerestem meg e rejtekhelyet.
Ismeretlen német katonák sírja Bilibók tető. Negyven ismeretlen német katona sírja a Bilibók tető alatt, a Bornyúkert nevű helyen, fiatal nyírfák között.
Magyar honvédek sírja Kontumáci temető. Negyvennégy magyar honvéd sírja Gyimesbükk ősi temetőjében, a kontumáci (vesztegzári) temetőben, a kápolnától 200 m távolságra. Na ez hol van?. Egy kis plusz információ jót fogna. Köszönöm a hibajelzést. El nem tudom képzelni, hogy csúszott be hiba több, Gyimesben található honvédsír magasságértékeinél. Honvédsírok helyének dokumentálása. Tényleg furcsa, hogy a leírás egy sírról, majd két hősi sírhelyről, máshol pedig sorsírokról számol be.
Kontumác Gyimesbükk. A gyimesbükki Kontumác a Kárenta-patak Tatrosba torkollásánál található. Üres rejtek a pihenőhelynél. A pihenőhelyhez érkezve, nem volt senki a környéken, nyugodtan keresgélhettem. Vesztegzár. Sokszor jártunk már itt, de újra és újra el fogunk még jönni. Kopjafák. Nagyon ötletes a kopjafa sor, és tényleg mindeniknek a jelentése tanulságos.
Régi mozdony a Gyimesi szorosban. Természeti szépségei mellett, a Tatros völgye felső medencéjénél, egy fontos földrajzi pontot találunk. Csokitojás-héj geodoboz a mozdonyban. Amikor megérkeztem turisták voltak a közelben, így elmentem egyszer megkeresni a közeli sáncvár geodobozát. A kifáradt gőzös. Útba esett a rozsdás gőzmozdony is. Rozsdatemető. Na, ez a mozdony régóta nem volt ennyire végigtapogatva.
Kontumáci templom Gyimesbükk. A Rákóczi-várral szemben, a Tatros túlsó partján, a temető mellett van egy csodálatos zarándokhely. Sarokban. A mise végén, amikor a nagy tömeg elvonult, megkerestük ezt a geodobozt. Első megálló. Egy tartalmas, különleges látnivalókban gazdag hétvégét töltöttünk együtt a játékvezetővel. Határ. Szépen rendbehozták a romokat, de a famunka itt-ott javításra szorul.
Gyimes vára Gyimesbükk. Gyimesbükk község után, a Tatros-völgyének gyimesi szorosánál ma már nem találunk várat. Bagolyvár, Gyimesi határkövek. Az elmúlt vasárnap geodobozt helyeztem el a Bagolyvár bunkerének belsejében. Köszönöm az ajánlást. Tervbe vettem az említett két hely és doboz felkeresését is. Meredek lépcsők. Felcaplattunk a meredek lépcsökőn.
Ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút. Ismeretlen magyar honvéd sírja - Lókút, Kánya Miklós földje, bükkfa mellett.
Harangláb Cikolyai temető. Még nem jelöli kereszt a cikolyai temető haranglábja mellett, a Tarhavas-patak hídjának közelében levő, ismert sírhelyet.
Sáncok a Bilibók-tetőn Gyimesbükk. 18-dik századi osztrák sáncvár a Bilibók-tető lejtőjén, Moldva felé irányuló agyúállásokkal. Sáncvár magánterületen. Miután leparkoltam a régi gőzmozdony mellé, elindultam az út túlsó oldalán, a Kontumáctól keletre található sáncvár felé.
Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja Bilibók tető. Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja a Bilibók tetőn, a csúcs alatt, az emlékhelytől körülbelül 100 méterre észak-keletre.
Világháborús katonák sírja Görög-keleti temető. Ötven, név szerint ismert I.
Két ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút teteje. Két ismeretlen magyar honvéd, a 32.
Két ismeretlen német katona sírja Sánc-patak. Két ismeretlen német katona sírja a Bilibók-tető oldalában, a Sánc-patak nyugati lejtőjén, Galaczi Péter volt földjén.
Két ismeretlen orosz katona sírja Lókút teteje. Két ismeretlen orosz katona sírhelye - Lókút teteje.
Magyar katonák sírja Tarhavas pataka. 18 magyar gyalogos, huszár, tüzér és honvéd sírja - Tarhavas pataka 324 szám, 3,9 km a 12/a főúttól.
Ámbrás cet-szikla a völgykatlanban. Ámbrás cet-szikla a völgykatlanban
Hideg-kút Borospataka. A Hideg-kút tulajdonképpen a Boros-patak forrása, ez utóbbi a Tatros-folyóba ömlik. Ez tényleg hideg. Elsőnek találtuk meg a dobozt, ezen a lélegzetelállító, mesebeli fennsíkon.
Rudolf Stuter bajor katonatiszt sírja. Egy német, valószínűleg bajor katonatiszt, Rudolf Stuter sírja.
Apa-havas Borospataka. A Gyimesekből a Boros-patak menti úton juthatunk fel a patak fejébe, az Apahavasra. Nyugalom és méltóság. Sajnos a tetőn valamennyi csemetét tőből kivágták, és hatalmas kazlakban barnára száradtak. Kivágott facsemeték. Érthetetlen számomra, hogy miért vágták ki a facsemetéket, hiszen nem zavarták a kilátást. Még igazi tél van az Apa-havas tetején. Még 2012-ben rejtettem itt el az Apa-havas első geodobozát.
Egy ismeretlen német katona sírja Bilibókszer. Egy ismeretlen német katona sírja - Bilibókszer, 12/a főút mellett, a Buha-pataktól körülbelül 100 m Gyimesbükk felé, az út jobb oldalán, a kerítés belső oldalán.
Magyar és román katona sírja Buha-patak hídja. Egy magyar és egy román katona sírja a Buha-patak hídjánál, a 12/a úton, egy építkezési lerakat előtt, Pál Péter földjén.
Bunkerek az Árpád-vonalon Gyimesközéplok. Bunkerek az Árpád-vonalon - Gyimesközéplok A Nagy-patak völgyének bunkerei. A Nagy-patak völgyében összesen 5 régi, az egykori Árpád-vonalhoz tartozó bunker maradványa található, ebből 4 a völgy bal oldalán van. Bunkersorozat. A geodoboz a helyén van.
Régi zsidó temető Gyimesközéplok. Régi zsidó temető - Gyimesközéplok Gondozatlan temető a hegygerincen. Közel a hidegségi letérőhöz, a vasúti őrházzal szemben parkoltam. Apró temető. A doboz a helyén van, és megtalálta jkgabor is.
Csülemér előcsúcs Tar-kő-hegység. Csülemér előcsúcs - Tar-kő-hegység
Csülemér-csúcs Tar-kő-hegység. Csülemér-csúcs - Tar-kő-hegység
Gyimesközéplok. A forrástól a Tarhavas lábánál levő Gyimesi-szorosig, 30 kilométeren végighúzódó Tatros-völgyét nevezik Gyimeseknek.
Vízimalom Gyimesközéplok. A gyimesközéploki vízimalom a XIX-dik században épült, magánterületen található.
Sebő Ödön keresztje Ugrapataka. A térkép szerint egy keresztnek kellett volna következni a gerincen, de bárhogy tekergettem is a nyakam, nem találtam meg. 2 doboz. Egy pet előformát kerestünk, de először egy nagyobbacska dobozt találtunk, egy másik játszótér dobozát. Hát az úgy volt, hogy.... Ezen a helyen először radupuscarciuc rejtett, a román nyelvű geotrekking felületen volt bejelentve a rejtés.
Német katona sírja Bálványos-pataka. Egy német katona sírja - Bálványos-pataka, 12/a főúttól körülbelül 4,5 km.
Borospataka Gyimesközéplok. Borospataka - Gyimesközéplok Előadás előtt, a kerítés után. A pünkösdi geotúra-geocitrom után a nap utolsó programpontja számomra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása volt, melyet a borospataki skanzen színpadán tartottak. Mintha mézeskalácsból lennének. Sok kicsi mesebeli házikó, meg ne kóstold, nem mézeskalácsból van, és a boszorkány sem leselkedik.
Sarlós Boldogasszony kápolna Hidegség. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt, a Hidegség völgyéhez tartozó Bándpatakán található templomot 1927-ben építették - 2001-ben kibővítették, majd 2004-ben egy új toronnyal toldják meg. Üres rejtek. Már sötétedés után érkeztem a helyszínre. A lourdesi szűz. Azért az utóbbi időben szerencsére leaszfaltoztak egy-két utcát, itt a Gyimesekben, mert hajdanában, ilyenkor nagyon meg volt olvadva.
Osztrák-magyar katonák sírja Felső-Szalatna csúcsa. Ismeretlen osztrák-magyar katonák sírja Felső-Szalatna csúcsától 150 m délkeletre.
Két magyar katona sírja Kommandó-gödör. Két magyar katona sírja - Kommandó-gödör, Mihály szállása alja, Pál Péter birtoka.
Osztrák-magyar katonák sírja Mihály szállása csúcsa. Ismeretlen osztrák-magyar katonák sírja a Mihály szállása csúcsától 150 m, Bilibók Illés birtokán.
Sziklavilág Setétpataka. Sötétpatak az Erős-hegy lábánál található. Elhanyagolt fürdő. A Vojkahavastól visszafele jövet megkerestük ezt a helyet is. Setét nem volt, patak igen s doboz is felette. Felmásztunk a sziklákhoz, Imecs kivadászta a dobozt a rejtekből. Setétpatak. Gyimesbükkről visszafele megkerestük ezt a dobozt is, a házakig autóval mentünk, de onnan jöhetett a túrázás.
Fa harangláb Hidegség. Az Urunk színeváltozása római katolikus harangláb a dombon, Hidegség temetőjének közepén emelkedik az ég felé. Temető. Amint közelebb kerültem a haranglábhoz, már messziről látszott, a deszka alatt.
Hidegség. Hidegség a Gyimesek második legrégebbi települése a Gyimesi-szorosnál létrejött Sáncpataka után.
Bagolyvár Görbepataka. Görbepataka település Bagolyvár elnevezésű csodálatossziklaképződménye, impozáns sziklacsúcsa a második világháború idején fontos stratégiai szerepet töltött be. Második világháborús bunker. Pünkösdkor, útban Gyimesbükk fele felkerestük a Bagolyvárat és a második világháborús bunkert. Hova lettek a keresztek. Mivel a Nok napjat a Gyimesekben toltottuk a Bagolyvar bunkert nem hagyhattam ki. Bunker. Felmásztam a domb tetejére és közben ismeretséget kötöttem több pacival.
[ Fel ↑ ]
Kis-Havas Csíkszépviz. A Kis-Havas panzió háta mögött található régi sípálya felvonója mentén lehet feljutni az 1090 m magas Kis-Havas csúcs tetőre. Új geodoboz új helyen. .
Meddőhányó Balánbánya. Meddőhányó, Szilikózis-ösvény, Boty alja - Balánbánya
Hágóbérce tanösvény Pottyand. A Hágóbérce tanösvény hossza 19 km.
Örmény emlékház Csíkszépvíz. Az Örmény emlékház Csíkszépvíz központjában található, az emlékházat a Szentháromság Alapítvány hozta létre.
Székely Határőr Emlékközpont Csíkszépvíz. A Székely Határőr Emlékközpont egy impozáns, háromszintes épület, 2021 augusztusában megnyílt, hiánypótló turisztikai látnivaló.
Örmény katolikus templom Csíkszépvíz. A XVII-dik század végén örmények telepednek Szépvízre, akik katolizálódnak és 1785-ben örmény szertartású plébániát szerveznek.
Évszázados tölgyfa Csíkszépvíz. A községközpont felé haladva, a Szépviz-pataka mellett, dr Katona Endre nyugalmazott állatorvos udvarán áll egy évszázados tölgyfa.
Kőcsonka Balaskó vára. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek.
Csíkszentmihály hársfái. A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospatakamentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről. Csíkszentmihály. Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. A csíkszentmihályi rejtés. Gábor, tudom mennyire szereted ezeket a rejtéseket. Izgalmas volt a keresgélés. Ha Csobotfalván azt írtam, hogy porosak voltak a "dobogtató" gerendái, akkor a szentmihályi lépcsőhöz képest ezt nem kifejezés.
Iparosok kápolnája Csíkszépvíz. A Csíkszereda felé vezető főút melletti római katolikus templomocskát mindenki az Iparosok kápolnája néven ismeri.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.