Kolibica település (Beszterce-Naszód megye) Központ: Borgóbeszterce. Kolibica román elnevezése: Colibita. Egyéb neve: Borgo-Prund.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kolibica (Beszterce-Naszód megye) és környéke turisztikai látnivalói

Beás-tető

Beás-tető Maroshévíz 39,53 km-re
Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira.

Evangélikus templom

Evangélikus templom Harina 40,58 km-re
Erdély egyik legkorábbi épen maradt temploma, már messziről magasztosan fehérlik a dombtetőn.

Lisztes-bérc

Lisztes-bérc Jódtelep 23,81 km-re
A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, a Görgényi oldalon, a 90-es években még Lapos-kőnek neveztük.

Sziklaablak

Sziklaablak Andrásháza 25,65 km-re
A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Tévedések sorozata - A vendéglő parkolójában hagytuk az autót és innen indultunk a sárga kör jelzésen a Ládás Háza-barlang felé. Rozsdaszőnyeg - A frissen lehullt, napsütésben csillogó rozsdaszőnyeg mindent megtett, hogy ne a cél felé, hanem a völgybe szállítson vissza. Egy túra megkoronázása - Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt.

Keleti kilátó

Keleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 15,86 km-re
Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta. Május 1 - Május elsején, nagyon szép ídőben indultunk Dédabisztráról. Nem találtam megfelelő rejteket egy új geodoboznak - A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára.

Sziklafal

Sziklafal Gyöngyös-patak 17,83 km-re
Sziklafal - Gyöngyös-patak forrásvidéke - Kelemen-havasok

Hősök temetője

Hősök temetője Zsák-hegy 43,39 km-re
Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz. Maroshévíz 3 - Egy kicsit nehezen találtuk meg a temetőhöz vezető ösvényt, lépcsőket. Segédpontok - Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Csak volt - Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.

Radnai-hágó

Radnai-hágó Radnai-havasok 41,98 km-re
A Radnai-hago 1271 meteres magassagban hatart kepez a Radnai-havasok es a Suhard hegyseg kozott. Bunkerek - A fotó alapján találtunk rá a dobozra. Kerestem, na nem sokat, és nem találtam - Megtaláltam a bunkert.

Kaszinó és gyógyfürdő Dornavátra 38,93 km-re
A dornavátrai kaszinót Peter von Brang bécsi építész tervei alapján eklektikus stílusban építették 1898-ban, német neoreneszánsz elemekkel, a badeni kaszinó mintájára.

Huszár-kastély

Huszár-kastély Abafája 49,37 km-re
A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található.

Kecske-kő

Kecske-kő Görgényi-havasok 49,79 km-re
A Kecske-kő a Görgényi-havasok egyik legszebb kilátást nyujtó csúcsa, a Fancsal kialudt vulkán kráterperemének egyik kiemelkedő sziklája. Árkon-bokron-sziklán - A Bakta-nyereg felől érkeztünk, a piros háromszög jelzés mentén. Tél vót, hó vót - Laposnya, Bakta-nyereg, Eszenyő-mező úton köszelítettük meg, fent már 10-20 cm hó volt. Első túra az új évben - Gyönyörű havas táj fogadott.

Tausoare-barlang Radnai-havasok 41,24 km-re
A Tausoare-barlang, ejtsd Töúsóáre, a Tausoare-patak forrásvidékén, a Borla-tetőtől nyugatra, a Puszta-tető északi oldalában található.

Bunker 1

Bunker 1 Szalárd 27,57 km-re
A Maros-szoros egyik ékességének számító Szerecsen sziklákon és azok környékén jól kiépített lövészárokrendszer húzódott, húzódik végig a sziklafal mentén, melyet sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral, bunkerekkel láttak el. Az első - Egy kis keresgélés után előkerült az ösvény kezdetét jelző tábla, elkezdödött az ut a meredek emelkedőn felfelé. Üzenet - Mi volt ez az üzenet? És kinek szólt? Én nem emlékszem, hogy hagytam volna üzenetet, de lehet, hogy más hagyta. Világháborús óvóhelyi üzenet - Az üzenet a táj és a hely részéről volt.

Abafája 49,91 km-re
Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.

Gargaló-csúcs Radnai-havasok 44,19 km-re
Gargaló-csúcs

Gőzmozdony

Gőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút Teke 42,25 km-re
Mindig van egy vonat az utolsó után. Mindig van még egy geodoboz, az utolsó után - A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni.

Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 4,23 km-re
Sebes-patak völgye

Kisfülpös 49,33 km-re
1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.

Beresztelke 49,36 km-re
1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.

Arborétum tulipánfái

Arborétum tulipánfái Árokalja 43,03 km-re
Az Árokalja faluban található Bethlen-kastély egy körülbelül 16 hektáros dendrológiai park területén helyezkedik el. Tulipánfák - A gps természetesen a lezárt kapuhoz irányított. Tulipánfák megvannak, de a dobozt nem találtuk - A koordináták alapján hamar megtaláltuk a tulipánfákat, meg a kettős tulipánfát is (gondolom azt amelyiket kell).

Beszterce 31,39 km-re
Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították.

Erdőszakál 35,15 km-re
Középkori lakói katolikusok voltak, két templommal - későbbi adat nem szól sem templomáról, sem egykori katolikus lakóiról, vagy azok utódairól a reformáció utáni időkből, mivel a XVI-dik században mindkét település puszta: Pusztaszakál 1519-ben, görög-keletieket telepítenek.

Kolozsnagyida vára

Kolozsnagyida vára 41,26 km-re
A Mezőség északkeleti részében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a Tekei Dipse-patak mellett fekszik Kolozsnagyida község.

Evangélikus templom

Evangélikus templom Teke 41,9 km-re
Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században. Csodálatos, de nagyon szomorú - Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása.

Kőnyúl

Kőnyúl Kelemen-havasok 20,13 km-re
Az Ilvai Tiha-patak mentén, a Tiha-tető felé érdekes sziklaképződmények mellett haladhatunk el.

Egykori mosógép

Egykori mosógép Bisztra-völgye 22,74 km-re
Bár a mosógépek hasonlóan működnek, a kivitelezésükben vannak különbségek. Mosógép az út alatt - Bár a mosógép közvetlenül az út mellett van, pontosabban az út mellett és alatt, kocsiból nem egyből észrevehető. Az energiatakarekossag netovabbja - Az a termeszet es ember altal szult haztartasi "gep", ami itt talalhato. Víz általi önmegsemmisítés - Víz hozta (létre), víz vitte el.

Szentmihály 49,41 km-re
1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.

Bunker 0

Bunker 0 Szalárd 27,57 km-re
A szalárdi Szerecsen-sziklákon, a piros ponttal jelzett túraösvény mentén több bunkert, kiépített sáncrendszert láthatunk.

Nagy Láp Stampi-mező 21,11 km-re
A Nagy Láp, románul Tinovul Mare Poiana Stampei, egy 861 hektáros láp a Kelemen-havasok Nemzeti Park északnyugati határán.

Disznajói kockásliliom védett terület

Disznajói kockásliliom védett terület 32,39 km-re
A disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található. Látás - Azt vettem észre, hogy gondok vannak a látásommal, mert egyetlen liliomot sem láttam. Köszönöm az álcázást - Köszönöm az álcázást. Az idén korábban nyílnak - Mivel korábban jött az idén a tavasz, ideje volt megnézni, hogy nyílnak-e a mocsári kockásliliomok.

Egykori evangélikus templom Malomárka 34,64 km-re
1332-ben plébániatemploma van, a középkori templomot 1362-ben tűzvész égeti le, 1754-ben árviz pusztítja el.

Andrei Muresanu Kollégium Beszterce 31,73 km-re
Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.

Negoj védkunyhó Kelemen-havasok 23,8 km-re
A Negoj-nyeregtől körülbelül 700 méterre található egy védkunyhó, a Negoj tisztáson.

Jézer-tó

Jézer-tó Kelemen havasok 28,24 km-re
A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény. Szemerkélő őszi esőben, nyáron - A Transzkelemen egyik célpontjaként jelöltem meg a tavat, bár jártam már itt, azért nem akartam kihagyni, mert nagyon szép látvány, nekem nagyon tetszik. Hibrid nagy fulekkel - Ez egy nagyfulu nyestkutya. Havasszépe - Sokszor megcsodáltuk már a tavacskát, a víz sajnos egyre kevesebb benne.

Simontelke 32,85 km-re
Bár nincs róla okleveles adat, minden valószínűség szerint a középkorban temploma volt.

Címeres kút

Címeres kút Szászrégen 46,18 km-re
A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt.

Nárciszmező

Nárciszmező Szamosmagosmart 49,1 km-re
A Nemegye (Nimigea) községhez tartozó Szamosmagosmart (Mogoseni) falu határában található egy 6 hektáros nárciszmező.

Római-katolikus templom

Római-katolikus templom Szászrégen 46,84 km-re
Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum. Nem találtuk meg - Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Zápor elől menekülve - Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét.

[ Fel ↑ ]
Temető

Temető Erdőcsinád 60,87 km-re. Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra. Kíváncsiskodó helybeliek - A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt. Puszpángbokrok - Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak.

Törpenyír

Törpenyír Borszék 54,23 km-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta, ez a legdélibb elterjedése. Betula - Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is.

Borkúti-berek Romoly 51,44 km-re. Borkúti-berek, románul Zavoaiele Borcutului.

Felsővisó 69,71 km-re. Felsovisó látnivalója a keskeny nyomtávú hegyi vasút.

Vármező

Vármező 56,55 km-re. Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.

Tancs 51,1 km-re. 1439-ben az okiratok Tats néven írják.

Barlangi forrás Gyergyóditró 62 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.

Póka 60,46 km-re. 1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban.

Uzdiszentgyörgy 67,79 km-re. 1329-ben Zengurgy néven jelentkezik a forrásokban, majd 1344-ben Zentgurgthelke, 1461-ben Zenth Gewrg Siculorum formában.

A parkoló forrása

A parkoló forrása Nyárádmagyarós 65,69 km-re. A Sóváradról Nyárádszereda felé tartó aszfaltúton Nyárádmagyarós felé beereszkedve, az út melletti parkolóban padokkal és asztalokkal ellátott fedett pihenőhelyet találunk.

Református templom Kékes 59,21 km-re. 1595-ból van feljegyzés arról, hogy unitárius papja van, mind az unitárius, mind a református egyház a forrásokban továbbra is mindvégig szerepel.

Nagy-Pietrosz-csúcs Radnai-havasok 51,55 km-re. Nagy-Pietrosz-csúcs, románul Pietrosul Rodnei, Varful Pietrosul Mare.

Bálintitt-kastélypark

Bálintitt-kastélypark Nagyernye 66 km-re. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély. Térdmagasság - Ma újra erre jártam.

Istvánka-csúcs Cibles-hegység 61,58 km-re. Istvánka-csúcs, románul Varful Stefanitei.

Mezei Imre makettjei

Mezei Imre makettjei Gyergyóditró 60,95 km-re. A gyergyóditrói Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.