Szunyogszék település (Brassó megye) Központ: Szunyogszék. Szunyogszék román elnevezése: Dumbravita. Német neve: Schnakendorf. Egyéb neve: Szunyogszeg.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Szunyogszék (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

Feketehalmi Magura-csúcs 7 km-re. Feketehalmi Magura-csúcs, Zeidnerberg.
A feketehalmi vár 8,67 km-re. A Barcaság nyugati szélén, Feketehalomtól nyugatra, az 1294 m magas Kotla-hegy tetején találjuk az egykor Schwarzenbergnek nevezett vár romjait. Hatórás szép kirándulás. A várat Feketehalomról indulva a kék pont, kék vonal, kék háromszög jelzésen közelítettük meg, csak egyszer tévesztve útvonalat. Piknik a várromon. Többnyire megborzongat, ha mesélő kövek közelében járok. A Szebenbe vezető út őrzését látta el.
Höltövény vára Krizba 10,07 km-re. Brassótól északra, a Persányi-hegység keleti szélén, Krizba falu közelében, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején található Höltövény vára. Krizba vára. Karácsony után egy kis sétára indultunk. Az erdei út már nehezen járható. Gépkocsival indultunk Krizba várába, Kutus telepen keresztül. Valószinűleg egyike annak az öt várnak, melyet a II Endre által 1211-ben a Barcaságba behívott német keresztes lovagok építettek.
Evangélikus erődtemplom Szászveresmart 12,02 km-re. Szászveresmart temploma román kori csarnoktemplom volt a XIII-dik század második feléből, 1300 táján. Leomlott. ''Csuszatornyom omladékán rettetenetes dühös lettem'' A doboz sincs már meg, legalábbis a legvalószinűbb helyen lyuk tátong csak. Torony nélkül. Sok évvel ezelőtt megcsodálhattuk szerencsére az erődtemplom tornyát, sajnos ma már nyoma sincs. Középkori temploma helyett a XV-dik században terjedelmes templomot építenek, amely majdnem teljesen kitölti a várkastély belterületét.
Diákemlékmű Barcaföldvár 12,63 km-re. Barcaföldvár egyik, csak kevesek által ismert látnivalója, a Diákemlékmű. Erről is jó tudni. Meglett a dobozka. Diákok. A dobozt nem találtam meg. A település délnyugati végén található, kocsival is megközelíthető.
Kilátócsűr ablakkal Holbák 13,32 km-re. A kilátócsűr Holbák község központjától nyugat-északnyugatra található, a Stimbav-domb gerincén, a Stimbav (Stimbach, Stimbák? ) patak völgye felett.
Tigáj-vízesés Felsőkomána 13,51 km-re. A Tigáj-vízeséshez Felsőkomána faluból kelet felé indulva érhetünk el, a Komána völgyében a patak melletti erdőutat követve. A zuhatag a Szarvas-tetőtől délre található, a Tigáj-völgyében (régebbi térképeken Szarvas-völgy), közvetlenül az út mellett.
Földvár 14,16 km-re. 1240-ben Castrum Sancte Marie néven jelentkezik a forrásokban, 1379-benSaxonum de Fewldwar, 1381-ben Feulwar alias Marienburg, 1489-benMarienburg, 1529-ben Marienberg formában fordul elő. Barcaság. A vár nem látogatható. Nyílt kapuk napja. Népünnepély volt Földváron, a Nyílt kapuk napja programban sikerült mind a templomba, mind az újjáépített várba bejutni. A templomot anémet lovagrend építtette, 1211–1222 között, a várral egyidőben.
Gespreng-hegy Brassó 15,76 km-re. A Gespreng-hegy közvetlenül az Árvaleány-templom mellett emelkedik, délnyugatra. A nevét állítólag egy forrásról kapta, mely egykor a hegy nyugati oldalán, egy barlangszerű mélyedésből tört fel.
Szent Bertalan-templom Brassó 15,76 km-re. A Szent Bertalan-templom a Gespreng (Fortyogó-hegy) alján áll. Árvaleány-templomnak is nevezték a régiek, mert a hagyomány szerint három árva leány építtette, akik a templom oltára alatt vannak eltemetve.
Kincsek völgye Páró 15,93 km-re. A Kincsek pataka a Capul Homoraciului és az Osoiul Mare nevű dombok között ered, északnyugat felé folyik, és Páró község előtt felveszi a Muncsel (Muncelul, Lecioru peste totu) nevet.
Szászmagyarós 16,45 km-re. Középkori temploma a gótikus kor alkotása. Lapatkez. Valoban en is kisse nehezen tudtam kikaparni a helyebol na dobozkat, akar csak az elobbi megtalalo. Nussbach, vagyis Mogyorós patak. Hanyatlik az Evangélikus erődtemplom, nincs senki aki vigyázza, kijavítsa a repedést, kicserélje a korhadt gerendát. Az évszázadok során annyira átalakították, hogy korjelzőnek csak a csúcsíves oldalajtó maradt meg.
Erdenburg Barcarozsnyó 16,47 km-re. Barcarozsnyó és Keresztényfalva között, közvetlen a Barca patak bal partján fekszik Erdenburg megrongált maradványa. Hatalmas gátonyaival és mély sáncaival, melyekbe a közeli patak vize bevezethető volt, egykor igen erős védhely lehetett.
Kőember Felsőkomána 16,51 km-re. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett. Felsőkománából indulva, a Tatárok sziklakapuja után 1,33 km-re, illetve a Faragott kő bazaltoszlopoktól 670 m távolságra érünk a sziklaalakzathoz.
Faragott kő bazaltfal Felsőkomána 17,15 km-re. A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése. Összesen 1 hektáron terül el, melyből 0,3 hektáron találunk oszlop jellegű bazaltsziklát.
Szent Márton-templom Brassó 17,24 km-re. A Szent Márton-templomot inkább kápolnaként említik. A Fellegvár nyugati részét Szent Márton-hegyének nevezik a templom után.
Erdeifenyők között Barcaszentpéter 17,29 km-re. Barcaszentpéter és Hermány közötti dombon, a rezervátum táblájától, ami ismerteti az itt fellelhető érdekességeket - tavaszi hérics, törpemandula, vadjácint, stb, a most viruló árvalányhajas réten felsétálsz az erdeifenyők közé. Örülök, hogy van. Egy szóval sem mondtam, hogy nincs ösvény. Türelmesen. Türelmesen megvártuk, amig elvonult a júhnyáj.
Református templom Árapatak 17,35 km-re. Árapatak gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkező falu. Többségében romák lakják.
Sziklakapu Felsőkomána 17,51 km-re. Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának. Egykor a két szikla közötti távolság kisebb volt, a Komána-patak völgyében haladó szekerek és gépkocsik számára szélesítették itt ki az átjárót.
Tatárvár Barcaszentpéter 17,57 km-re. A földvárat, amit az újkorban már Taterburg-Tatárvár néven ismernek, Szászhermány vagy Barcaszentpéter irányából közelíthetjük meg. Barcaszentpéter felől a Várhegyre. Barcaszentpéter irányából közelítettem meg a Várhegyet, a számtalan földút egyikén. A kő marad, a víz halad. M Maga a Várhegy jól látható minden irányból, úgy a Barcaság, mint Háromszék felől is.
Fellegvár Brassó 17,62 km-re. A fellegvár a központtól északra emelkedő domb, a Schlossberg tetején helyezkedik el. Szemetes hely. Ez egy olyan hely volt szamomra, ami tobb volt mint kiabrandito. Az 1975-1981 közötti nagymértékű restaurálási munkálatoknak köszönhetően napjainkban vendéglátói és turisztikai létesítményként működik.
Fehér Torony Brassó 17,92 km-re. Fehér torony - Brassó. Hosszas keresgélés után megtaláltuk. A szemét tényleg hangulatromboló, de - lássuk be - legalább elriasztja az illetékteleneket a geo"ládától", így feltehetőleg hosszú életű lesz. Egy regi tartozas. Szegyen nem szegyen egyik legnehezebb brassoi dobozom volt.
Fekete Torony 17,98 km-re. Fekete Torony Brassó Sok beiras. Egy "Unnepi" setat tettem a tortenelmi brassoi tornyoknal. Megalazva es kifosztva. Ezt mar egy jopar eve megtalaltam, akkor meg a lada tele volt, es osztan a rejtek kitorlodott.
Fekete templom Brassó 18,1 km-re. Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. Kis segitseggel. Megtalaltuk Aronekkal, es kis segitseggel. Megtaláltuk. Még márciusban megtaláltuk. A templom bejárata mellett áll Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallást Erdélyben elterjesztette.
Magyar evangélikus templom Brassó 18,14 km-re. A magyar lutheránus (evangélikus) templom Brassó Bolonya (Blumenau) nevű városrészében áll, a Vasút (Iuliu Maniu, Bahngasse) utca 2 szám alatt. 1783-ban építették, itt mondták ki az önálló erdélyi magyar evangélikus egyházmegye megalakulását.
Jekelius-ház Brassó 18,14 km-re. Jekelius-ház - Republicii utca 17 szám, Brassó.
A bőség allegóriái Brassó 18,14 km-re. A bőség allegóriái - Kapu (Republicii) utca, Brassó.
Hirscher-ház Brassó 18,16 km-re. Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
Csókás vára 18,17 km-re. Erősd község előtt, az Olt és a Várpatak által körülölelt Csókás nevű hegycsúcson  a hagyomány egy várat helyez el. Gyurgyalagok. Egy jó séta után értünk fel a fennsíkra, jó ideig nem is ott kerestük ahol kellett volna, de aztán elékerült. Az erősdi Csókás vár. Esős időben nem csoda, hogy egy kicsit sár is volt, meg csúszott is egy kicsit.
Teutsch-ház Brassó 18,17 km-re. Teutsch-ház - Republicii utca 38 szám, Brassó.
Egykori Szász Nemzeti Bank Brassó 18,18 km-re. Egykori Szász Nemzeti Bank, ma irodahelységek - Michael Weiss utca 22 szám, Brassó.
Szent Miklós-templom Bolgárszeg 18,28 km-re. A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra.
Fekete laktanya Brassó 18,37 km-re. Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
Ördögpataka zuhatagai Keresztény-havas 18,59 km-re. Az Ördögpataka a Köszörűpatak egyik, baloldali mellékvize, egy bővizű csermely, mely négy zuhatagot is képez (három nagyobbat). A piros háromszög jelzésű, meredek ösvényen lehet bejárni, mely Brassó Bolgárszeg városrészének délnyugati végéből indul, mielőtt elérnénk a Salamon sziklákhoz.
Veczerkő Erősd 18,7 km-re. A Veczerkő legkönnyebben Erősdről közelíthető meg. Kőszikla. Ott álltam a szikla tövében, s kerestem a dobozt a szegbe kapaszkodva. Nehéz eset. Hát már a kőig eljutni sem volt könnyű, mivel szebbnél szebb szamócák állták el egész végig az útonkat, megnehezítve a haladást. Ez a hegy a Vecer nevű határrész déli lejtőjén található, az Olt fölé benyúló sziklák egyike és a délkeleti előfokát képezi annak a széles hegyláncnak, mely a Mitácsból lenyúlva, a Barcaság északi hegysorát alkotja.
Egykori gyógyfürdő Alsóvenice 18,91 km-re. Alsóvenice egykori gyógyfürdője a falutól 3 km-re keletre található, a Dosul Magurei nevű domb északnyugati lábánál. A hely neve a régi osztrák térképeken, románul Fantana sarata vagy Saratura, németül Salzbrunnen.
Cenk-hegy Brassó 18,98 km-re. A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik. Ott lapul a helyén. Megtaláltuk, miután Áron_bv-nak drukkoltunk, a Cenken rendezett félmaratonon. Gabony lépcső. Nem is értem, hogy eddig, hogy nem kerestük meg ezt a geodobozt. Itt már az Árpád-korban erődítmény állt.
Villa a tömbház tetején Ragadó negyed 19,39 km-re. A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes. A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni.
Borvíz fürdő Bölön 19,57 km-re. 2014-ben, a Borvizek útja projekt keretében korszerű kezelőközpont épült Bölönben.
Őslénypark Barcarozsnyó 19,76 km-re. Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb őslényparkja Barcarozsnyón található, a település feletti sziklákon épült középkori parasztvár közelében. Őslények, a kedvencek. Kirándulás, gyerekek és a kedvencek, az őslények. Vissza az időben. Az őslényeket ízléses környezetben találtuk, beindította a fantáziánkat: "Milyen lehetett?" A család apraja-nagyja jól szórakozott. Az 5 millió eurós beruházásból létesített szórakoztató központ 1,4 hektáron terül el, és 45 életnagyságú őslényt mutat be.
A barcarozsnyói vár 19,79 km-re. Brassótól délnyugatra, a Vidombák-patak partján fekszik Barcarozsnyó, a szász mezőváros. Megtaláltuk. Dukéákkal és Kerekesékkel. Diakeveimre vissza. Itt a var arnyekaban gyakorlatoztunk, valamikor ugy a 80-as evek elejen. A város keleti részén található a 150 méter magas Várhegy.
Mocsárvidék Lempes és Olthíd között Szászhermány 19,84 km-re. Az Olt árterületén érdemes a mezei uton kalandozni. Ahol meg nem jartam. A kivancsisag vezerelt el ide, es igen is nagyon erdekes volt. A vizenyős réteken rengeteg tavaszi virágot csodálhatsz.
Evangélikus erődtemplom Szászhermány 19,87 km-re. Gótikus erődtemplomát 12 m magas várfal veszi körül, a XIII-dik században épült - a 7 védőtoronnyal erősített belső várfal oldalán, lakásra is alkalmas helyeket alakítottak ki. Egy barcasagi templomvar. A prazsmarival, bodfalusival mintegy ekkovei a templomerodoknek a Szaszfoldnek ezen videken. Kivágott fa?. Vasárnap délutáni csend, alig volt valaki a szaszhermanyi vár körül. Több ízben feldúlták a törökök, Vitéz Mihály és az osztrákok, Basta csapatai.
Büdös-feredő Bölön 19,88 km-re. 2016 nyarán, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával sor került a bölöni Büdös-feredő felújítására.
Honterus-forrás Brassó 20,54 km-re. Orbán Balázs leírása alapján a dúsan felfakadó, jéghideg vizű forrást régen Tolvajok kútjának nevezték. Az új, Honterus-forrás nevet 1845-ben kapta, a völggyel együtt.
Borvíz Útja Előpatak 20,73 km-re. Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik. Borvízért mentem. S közben még egyet sétáltam. Megnyílt a Borvíz Útja fürdő. Megnyitotta kapuit az előpataki Borvíz Útja fürdő, és a tavaly májusban újrarejtett geodoboz is várja megtalálóit, a híd alatti új rejtekben. Előpatak községhez tartozik, melynek azonban nem itt van a központja, hanem Árapatak faluban.
Fundáta-völgyi barlang 20,8 km-re. A barcarozsnyói Fundáta-völgyi barlang Rozsnyótól 3,5 km-re található, nem messze a rozsnyói vártól, 790 méter tengerszint feletti magasságban. A beugró ára és az eltűnt geodoboz. A félreértések elkerülése végett pontosítanék. Az egyik tablan 40 a masikon 50. Valóban a koncertjegy áráról van szó, az egyik táblán, pont a kassza mellett 15 lej a barlanglátogatás, 40 lej a koncert, aztán a barlang bejáratánál levő táblán a koncertet hírdető felirat így szól: belépés 50 lej, ami tartalmazza a látogatás árát is. A barlang kiterjedése 200 m, összhossza 958 m.
Damokos Ákos villa Előpatak 21,08 km-re. Az előterében egy bástyával ellátott épület a régi képeslapokon Damokos Ákos villájaként van feltüntetve. Utoljára még vendéglőként üzemelt, de ma már elhagyottan áll.
Unitárius vártemplom Bölön 21,34 km-re. Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból. Hazafele. Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül.
Alsóvenice 21,52 km-re. 1235-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa Konrád, aki ellen és több erdélyi pap ellen panaszt emel Raynald erdélyi püspök.
Apáca temploma 21,82 km-re. Apáca egy barcasági magyar falu, lakói lutheránusok. Szimpatikus templom. Érdemes meglátogatni, egy szimpatikus kicsi templom, s még nyitva is volt. Itt született Apáczai Csere János 1625-ben.
Pogányok templomocskája 21,84 km-re. A Pogányok templomocskája egy látványos sziklaalakzat az erdő közepén, hangulatos környezetben, nem messze a Barcarozsnyói barlangtól. Másik neve Bálvány-kő, németül Götzentempel.
Brontosaurus háta-sziklakilátó 21,86 km-re. A Brontosaurus háta egy sziklakilátó, mely 90 m távolságra van a Bálványkőtől. Belátható innen a Keresztény-havas nyugati része, jó időben pedig a Bucsecs-hegység is látszik.
Református templom Bölön 22,07 km-re. Református templom - Bölön. Na, ebbe sikerült bejutnom. Szerencsére a harangozónő ráért, így egy szép élményben volt részem. 1334-ben Belen néven jelentkezik az oklevelekben, 1512-ben Nagybelen formában.
Várhegy Bölön 22,4 km-re. A bölöni Várhegy megközelíthető Bölön felől, és tovább a bölönpataki roma telepről kiindulva, erdei utakon. Sugásfürdőről a bölöni Várhegyhez. Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg.
Feketevár Apáca 22,56 km-re. Az apácai Feketevárat székely határőrök létesítették a 14-dik században. Ez is szinten a farsang alatt volt. Miutan jol kifenykepeztuk magunkat a szines-cafrangos farsangi menetnel, meg azert a vizi vagy fekete varat is meglatogattam. Nemsokára nem is lesz. Sajnos csak az egyre tovább omló bástyát találtuk meg. A Feketevár név talán egy, a kezdetben fagerendákból épült palánkvárra utal.
Schulerau-kapu Keresztény-havas 23,47 km-re. A Schulerau-kapunak nevezett sziklák a Keresztény-havas (németül Schuler) csúcsától észak-északnyugatra találhatók, attól mintegy 700 méter távolságra. Elso dobozunk. Megtalaltuk. Csak most. Ha már a télen, sízés közben nem kerestük meg. A sziklák felett halad el a Zerge (románul Capra Neagra) kabinos felvonó, a közelében és nyugatra található Brassópojána piros színnel jezett, közepes nehézségű, Sulinar nevű sípályája.
Unitárius templom Nagyajta 24,05 km-re. A mai templom az ősinek közvetlen utóda. Geotrekking majális alkalmával. A 2018-as Geotrekking majális második napján, az apácai Tolvajos-barlang bejárása után érkeztünk Nagyajtára. Nem pusztultak el a freskók. Családunk egyik tagja néhány hónappal ezelőtt részt vett a felújított templom bemutatásán. A XV-dik században kapta gótikus formáját, amelyből sok megmaradt, bár többször is átalakították.
Aranygödör-kilátó Keresztény-havas 24,06 km-re. Aranygödör-kilátó és zsomboly (Groapa de Aur) - Keresztény-havas.
Görgő-tető Baróti-hegység 24,23 km-re. A Baróti-hegység erdővel borított szelídhajlású hegyek-dombok képét nyújtja. A Gorgo tetoi fenyvesben. Ez is az utamba esett a Benko kert fele. Virág jelölte. Nagyon pontos a leírás, ezért könnyen meg is találtam, a rejtek előtt bánsági sáfrány ékeskedett, a sípálya tetejéről csodálatos látványt nyújtott az őszi erdő. A Görgő-tető messziről is jól látszó magaslata a hegységnek.
Világháborús bunker 24,26 km-re. Az előpataki hágó is, mint megannyi más erdélyi hágó, a második világháborúban a harcok színtere volt. Régi hely új fényben. A környék lakóinak (és nem csak) felkapott piknikező helye a társuló hangos zenével együtt, ezért az utóbbi időben nem sokat ücsörögtünk itt. A célnak biztos megfelelt. A célnak biztos megfelelt, jó rálátás kínálkozik az Előpataki-hágóra. Erről tanúskodik jónéhány betonbunker és védőárok is.
Aldoboly 24,54 km-re. Aldoboly neve első ízben 1461-ben jelenik meg oklevélben, Feldobollyal együtt. 1567-ben Aldobolj néven írják.
Ortodox templom Oltbogát 24,55 km-re. Útban a Datki-szoros felé, a DN13 jelzésű út felől, mielőtt beérnénk Oltbogát faluba, egy faragott kőből készült templom hívja fel magára a figyelmet. Az ortodox templom, mely a falu felett és attól nyugatra található, 1982-ben volt felszentelve, és Szent Piroska nevét viseli.
Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység 24,67 km-re. A Kerekhegy az Alsórákos környékén található hegyek közül a legmagasabb, 932 m tengerszint feletti magasságával. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
Régi kőhíd Sepsiszentkirály 24,83 km-re. Ez a régi kőhíd Sepsiszentkirály határában található, egy jó km távolságra a Baróti hegység gerince felé. Már nincs elrejtve. Amíg fel nem újították, rendszeres bicikliző célpontunk volt. Mar nem a regi. Mint mar a cimben is utaltam, mar nem a regi. Valamikor Előpatak helyett, itt jártak át a Barcaság irányába, szekerekkel.
Magas-csúcs Keresztény-havas 24,83 km-re. Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.
Benkő-borvízforrás Árkos 25,11 km-re. A Benkő-borvízforrásnál csorgóház, palackozóüzem, és vendégháztelep található. Itt épült meg az Erdei torony, az 1908-ban készült Kós Károly-terv alapján.
Unitárius templom Sepsiszentkirály 25,15 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el. Ez egyben arra is utal, hogy már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
Kőpince Tollas Persányi-hegység 25,16 km-re. A Kőpince egy sziklaüreg a Tollas oldalában, mely a Kerekhegy tetején levő Kőasztallal néz szembe. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
Sugásfürdő 25,19 km-re. Sugásfürdő Sepsiszentgyörgytől 8 km-re fekszik nyugatra. Ujbol a sugasi erdoben. Evekkel ezelott mar megtalaltam ezt a dobozt, most meg utban a Benko kert fele ujra felkerestem. Nagy volt az aljnövényzet. Sajnos a GPS-em nem túl pontos, ez mát többször tapasztaltam, és az aljnövényzet is meglehetősen nagy volt. A sepsiszentgyörgyiek kedvenc kirándulóhelye, télen sízőhely.
Magyarvár a Tömösi-szorosban 25,49 km-re. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető. Hasonló ütközet zajlott le aTömösi-szorosban is, de ez kevésbé ismert a mi tájainkon, mert távolabb van tőlünk.
Sziklakapu Ürmösi határ-patak 25,57 km-re. Az Ürmösi határ-patak, jelenlegi nevén Ürmösi Töpe-patak fejének baloldali ágán egy érdekes sziklakapu található, mely alatt átfolyik a víz. A hely a Tolvajos-barlangtól körülbelül 500 m távolságra található, észak-északkelet irányba.
Királyhalma 25,61 km-re. 1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
Bazalt mikro-kanyon Olthévíz 25,64 km-re. Az olthévízi bazalt mikro-kanyon védett terület a Persány-hegység középső csoportjában, az olthévízi patak völgyében található. Szoros. Tényleg jól el van dugva ez a kis kanyon. Bazaltos kőzetek alkotják, melyek körülbelül 1 millió évvel ezelőtt keletkeztek.
Református templom Sepsiszentkirály 25,73 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el. Már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
[ Fel ↑ ]
Egykori Hungária szálló Sepsiszentgyörgy 29,24 km-re. Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18. Regi az uj kozott. Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen. Épült 1907-ben.
Vártemplom Sepsiszentgyörgy 29,28 km-re. Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben. Emlékezés. Még egész fiatalként pont itt a várfal tövében beszélgettünk az élet nagy kérdéseiről, gitározgattunk, énekelgettünk. Sepsi 1. Nagyon szép és csendes környék. A város régi Ópiaca, a mai Kálvin tér építészeti műemlékegyüttes.
Első világháborús hősök emlékoszlopa Sepsiszentgyörgy 29,43 km-re. Első világháborús hősök emlékoszlopa - Sepsiszentgyörgy Katonai temeto. Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban.
Kilátó Kurmatura-gerinc 29,47 km-re. Kilátópont - Kurmatura-gerinc
Szobrok a Bálház helyén Sepsiszentgyörgy 29,62 km-re. Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll. Oreg fak a parkban. A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Ezen a helyen állt, az 1960-as években bekövetkezett lebontásáig, a régi kisváros kulturális épülete, a Bálház.
Régi Móric-fahíd Homoród 29,77 km-re. A homoródi Móric-híd (régi osztrák térképen Morizbrücke) újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
Homokos-sziklavályú Királykő-hegység 29,85 km-re. A Sárga-fal elnevezésű sziklafal aljából, a Calinet-völgyből érkezve, több lehetőség közül választhatunk az utunk folytatására, az egyik a Homokos- (szó szerint) sziklavályúban.
Unitárius vártemplom Sepsiárkos 29,92 km-re. A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű, három faragott vázával díszített papi szék, valamint a késő klasszicista, díszítetlen padsor. Csak körbejárni tudtam. Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam. A templomot ötszög alaprajzú várfal övezi, amelynek déli szögletén harangtorony látható.
Orlowski-forrás Királykő-hegység 29,97 km-re. Az Orlowski kapitány forrása a Calinet- (ejtsd Kölinec) szakadékvölgyben található, a jellegzetes színezetű Sárga-fal aljában. Régebb jelzetlen útvonalon lehetett ide eljutni, ma a piros háromszöget követve indulhatunk ide, a Barcába ömlő Calinet-patak hídjától.
Hegyimentő állomáshely Királykő-hegység 30,06 km-re. Hegyimentő állomáshely, Zernyesti-szoros. Piros nyílászárók. Azt hittem itt nyitva lesznek, és információkkal szolgálnak az utazó közönségnek.
Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 30,11 km-re. A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Autokra nezve. Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár.
Tepő vára Alsórákos 30,2 km-re. A Kárpát-kanyar hágói a legfontosabb átjárócsoport, amely a Kárpát-medencét a Fekete-tenger térségével összeköti. A Rákosi és Ürmösi Töpe rejtekhelyei. A tartalmas leírásnak nem én vagyok a szerzője. Különböző helynevek. Tepő, Töpe, és Tepej csak változatai ugyanannak a helynévnek, valószínűleg csak a különböző kiejtés miatt. A hágókról levezető utak a Barcaságon csomósodnak, hogy innen több átjárón át vezessenek tovább Erdély központi részei felé.
Állomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 30,26 km-re. Útban a vasútállomás fele, jobbkéz felől, átkelve az Olt hídján, egy tavat láthatunk kis szigettel a közepén. Olt. A rejteket megtaláltam, de a dobozt, sajnos nem. Tomenti romantika. Tesztelek egy uj rejteket ott, es ha bevalik, ujratesszuk ezt. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására.
Szentkereszty-kastély Sepsiárkos 30,28 km-re. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá. Akkor nem volt senki. Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Egy szep park. Hat igen, a bejutas egy keveset nehezkes volt.
Földpiramisok Sona 30,68 km-re. Földpiramisok - Sona
Római katolikus templom Sepsiköröspatak 31,05 km-re. Római katolikus templom - Sepsiköröspatak
Anghelide-kanyon Nagy Kapu 31,27 km-re. Anghelide-kanyon - Nagy Kapu. Az Anghelide ovon. A nemregiben elhunyt Pityu baratom emlekere egy Kiralyko turan voltam.
Forrás az Olt partján Sepsiszentgyörgy 31,4 km-re. Sepsiszentgyörgyről Tusnád fele, a várostáblától nem messze, ha jobbra fordulsz, a mezőn megtalálod a forrást. Visszarejtettük. Visszarejtettük a dobozt. Aréna. Egyértelműen megtaláltam a rejtekhelyet, doboz viszont sehol. De csak az egyiket keresd a három közül.
Veres barátok templomának romja 31,81 km-re. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek. Sajna. A hely nagyon tetszett. A torony még áll. A torony még áll, bár nem valami bizalomgerjesztő az állapota.
SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 31,83 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 11-dik stáció - Uzon - Református erődtemplom Lement.... Elsőre a hátsó kapuhoz mentem ami zárva volt, majd megláttam hogy elől is van kapu, így nem kellett kertet mászni. Az én kezem sem ért be. Elég sokat ástunk, találtunk benne törött üveget, fóliát, PET palack maradékot, de a dobozt nem értük el.
[ Fel ↑ ]
Látnivalók Homoródkeményfalva - Turisztikai látnivalók Kerekfenyő - Közeli települések: Vledény látnivalói 5,23 km-re - Krizba látnivalói 5,76 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.