Balánbánya település (Hargita megye) Központ: Balánbánya. Közeli települések: Csíkszentdomokos (Sandominic) 8.55 km-re, Kovácspéter (Covacipeter) 9.88 km-re, Gyimesközéplok (Puntea Lupului) 10.11 km-re, Marosfő (Izvoru Muresului) 10.15 km-re, Bükkhavaspataka (Poiana Fagului) 11.26 km-re. Balánbánya román elnevezése: Balan. Német neve: Kupferbergwerk.
Szállás

Szállás Balánbánya (Balan) - Hargita


Keress szállást Balánbánya közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Balánbánya (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Meddőhányó 2.05 km-re. Meddőhányó, Szilikózis-ösvény, Boty alja - Balánbánya
Vigyázó-kő 2.63 km-re. Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik. A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény.
Öcsém-tető 3.08 km-re. Az Egyeskő menedékháztól a piros sáv jelzést követve juthatunk az Öcsém-tetőre. Kilátópontjáról, ahol a nemrég felállított kereszt is található, pompás látványban gyönyörködhetünk.
Vársarka 3.17 km-re. Csíkszentdomokostól 5 km-re északra, a Nagylók-patak völgyében, a 969 m magas Keresztelet-hegy csúcsától 300 m-re keletre, a patak elágazása fölé emelkedő 835 m magas dombon található a Vársarka. Területét sűrű bozót borítja.
Vasalt mászóút 3.46 km-re. Bár nem igazi via ferrata, az Egyeskő tetejére vastag vassodronyok segítik a biztonságos feljutást. A vasalt mászóút végén egy kis sziklatetőre jutunk, ahol épp annyi hely van, hogy egy pár ember elfér.
Tárnicsmező a Lik-puszta felett 3.68 km-re. Terkő irányából, mielőtt kimásznánk az Öcsémre, érdemes egy pihenőt tartani. A kilátás is szép innen, de ami tavasszal igazán lenyűgöző, az a bársonyoskék tavaszi tárnicsmező.
Pásztor-kő 3.75 km-re. Kiindulópontunk a Hargita megyei Balánbánya, az Olt felső folyásánál fekszik, Csíkszeredától 38 km-re, és Csíkszentdomokos vasúti állomásától 11 km távolságra. Balán római katolikus templomától, a Kovács-patak szádától indulunk.
Sziklataréj 3.77 km-re. Terkő és az Öcsém között, a piros sávval jelzett turista úton haladva, a gerincen pár érdekes sziklaalakzatot pillantunk meg.
Ördög-hágó 4.02 km-re. Balánbánya előtt 2,5 km-re, a Gálkút-patak szádától indulva, az Ördög-hágón keresztül megközelíthetjük a Hagymás, illetve a Naskalat főgerincét.
Terkő-nyereg 4.29 km-re. A Terkő-nyereg fontos turisztikai csomópont. Északnyugati irányba a piros sáv jelzés az Egyes-kőhöz vezet.
Pásztorbükk 4.34 km-re. Csíkszentdomokos határában, a Pásztorbükk nevű csúcs alatt 1816-ban emlékkeresztet állítottak, mely szomorú történelmi eseményre emlékeztet.
Ködlátó-nyereg 4.37 km-re. A Terkő-nyeregtől délre, az Ördög-hágó szerpentinjeitől délkeletre található a Ködlátó-hegy. Csúcsai kilátás nélküliek, erdővel borítottak.
[ Fel ↑ ]
Háromkút-forrás 4.87 km-re. Erről a csodálatos 3 forrásról kapta nevét a völgyben elterülő település.
Kilátópont 4.92 km-re. Szép panoráma nyílik a Felcsíki medencére, a Hargita és a Görgényi-hegysegre, a Nagyhagymásra, valamint a gyimesi hegyekre.
Nagyhagymás-csúcs 5.43 km-re. A Hagymás hegység legmagasabb csúcsa, ahonan tiszta időben páratlan a kilátás a környező hegyekre.
Vigyázó-kő és az Öcsém-tető szeptemberben
Vigyázó-kő és az Öcsém-tető szeptemberben
Ecsém-tető körtúra - Hagymás-hegység
Ecsém-tető körtúra - Hagymás-hegység
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Zsögödfürdő - Turisztikai látnivalók Vieru - Turisztikai látnivalók Bratasanca - Turisztikai látnivalók Ungureni
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.