Borszék település (Hargita megye) Központ: Borszék. Borszék román elnevezése: Borsec. Német neve: Bad Borseck.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Borszék (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

A Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény. Egy nyaknyujtos balek. Hat ha mar nyaknyujtogatasrol volt a szo, az en voltam. Első vagy nem első. Új rejtő, de lehet hogy a régi rejtek. Kalandos hely. Bár mi fordított irányba jártuk be a körutat, könnyen megkerült a doboz, mert minden turista a Medvebarlangban volt.
A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni. Évszám. Előbb lementünk a bánya aljába, kár volt mert szemetes. Bánya. Ez most melyik bánya a három közül? Azoknak hasznos az információ, akik esetleg időszűkében vannak, vagy akik eléggé lusták mind a hármat megmászni. A Tündérkerttől délre. Ez a rejtés a Tündérkerttől délre található.
A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében. Ez gyorsan ment. Miután kisütött a nap, sokan kimozdultak.
A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar. Ez nem sikerült. Felálltam a korlátra, kívül-belül tapogattam, míg az egyik diszitőelem szinte a kezemben maradt. Bonyolult. Itt is nagy a variáció lehetősége. Remek rejtés. Nekem nagyon tetszett ez a rejtés, szerintem a rejtek megfelelő.
A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található, 2010-ben került felújításra. Rejtekfotó. Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac.
A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. Jég. Én a másik dobozt kerestem, ami akárhol lehet a barlang felett, tudom mert felkerültem feléje, de ott aztán feladtam, sok repedést átkutattam, de eredménytelenül. Még egy kérdéses megtalálás. Meglepett, hogy milyen sokan voltak a Jeges-barlangnál, meg kellett várjuk, hogy elmenjenek, és csak azután közelítettük meg.
A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. Hűsítő. Nem volt könnyű megkapni a dobozkat, de legalább érdekes volt. Huvosre teve. Igazan izgalmas volt e jegesbarlang.
A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta, ez a legdélibb elterjedése. Betula. Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is.
2012 október 27-én üzemelték be a korabeli képeslap nyomán újraépült borszéki Ó-sáros fürdőt. Feredő. Volt szerencsém megfürödni a medencékben.
A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik. Csütörtököt mondott a forrás?. Pedig igyekeztem azonnal, még május elsején, szombaton este elkészíteni az új rejtések weboldalát. Nedves. A beton völgy felőli része enyhén nedves volt, de semmi kóstolási lehetőség nem volt. Lehet nem állandó a hozama. Hasonló tapasztalatunk volt a Tündérkert bejáratánál levő parkolóval szemben található Petőfi-forrás vizével.
A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre. Kígyó. Már pont megtaláltuk volna a dobozt, mikor észrevettük, hogy egy kis kígyó tekergőzik pont mellette, aztan whoopsz eltűnt. Se geodoboz, se fütyülő, se budi. Borszéki kirándulásunk záróakkordjaként, még körbekocsikáztuk az üdülőtelepet. Rejtés. A sok új rejtés motivált, hogy eljöjjek Borszékra.
Ez a hely a második világháborúban géppuska-fészek, erődítmény volt. Bunkerek és a rejtek. Hmm, pedig úgy érzem, hogy elég jól leírtam. Jól elnéztük. Elértünk a kereszthez, megpihentünk, de semmi sem jelölte a Bagolyvárat. A két bunker és a kilátópont helye. Hát, a keresztnél már nem igazán van szükség útjelzőre.
Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
Az Isztinakő (románul Piatra Laptariei) Bélbor községtől keletre, a Kis-Beszterce folyótól északra található, a Pintye-hegyláb (Piciorul Pintea) és a Kisbükk között.
Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
A Dobrán (Dobreanu)-forrás a Dobrán-patak földrajzi jobb oldalán található, Bélbor északnyugati szélén.
A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
Fatemplom - Gyergyótölgyes
A gyergyótölgyesi örmény kripta egy hatszög formájú történelmi épület, melynek három szintje van: alagsor, földszint, és egy kis (harang)tornyocska.
Óratornyos ház - Gyergyótölgyes
Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt. Sajnos. A ládát, dobozkát, sikerűlt TÚL JÓL elrejteni. Gratula az első megtalálónak. Gratulálok a geodoboz megtalálásához.
A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc.
A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc.
A 15-16 hektáros tőzegláp területén olyan jégkori reliktum fajok maradtak fenn, mint például a törpe nyír (Betula nana).
Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre. Maroshévíz 4. A rejtekhelyet megtaláltam, sőt a dobozkát is láttam, viszont nem értem el, és ráadasul még egy kupac kukac is volt előtte, amit valószínű, hogy a horgászok hagytak ott. Legyen egy ilyen rejtek is. Ezért a dobozkáért össze kell vegyülni a porral, és a szeméttel. Hid. Új hid épült a Maroson át, ugyhogy itt sem találtuk meg magát a rejteket sem.
A Bánffy fürdő 677 m magasságon található, 1228-tól 1948-ig birtokolta a Bánffy család. Éjszakai élet. A Termálvízeséstől jöttem fel a strandra. Két váltásban. Fürdözés elött tanulmányoztuk a helyet. Biztos megtaláltátok?. Bár nem kizárt, de kétlem, hogy megtaláltátok ezt a geodobozt.
Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz. Maroshévíz 3. Egy kicsit nehezen találtuk meg a temetőhöz vezető ösvényt, lépcsőket. Segédpontok. Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Csak volt. Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.
A gyergyótölgyesi tölgyerdő egy érdekes természeti ritkaság, mely a Veres-kőtől délkeletre és a falutól északkeletre, másfél km távolságra helyezkedik el, a meredek oldalban.
A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja. Egybeesesek. Hmm. Napsütésben a Vit-havas. Gyönyörű, napsütéses napot töltöttünk játszótársunkkal, Fakirral és fiával a Vit-havas virágban gazdag sziklarengetegében. Déliáékkal. Megtaláltuk, pontosabban megtalálta Délia GPS nélkül.
A Bor-kút-forrás Bélbortól észak-északnyugatra található, a Bor-kút-patak völgyében.
Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.
A La Radu mosógéptől folytatva utunk, a Balázs-nyakban hagyva autónk, a Hegyes-havas irányába indulva, kimászhatunk a csúcsra, melynek déli oldala sziklás.
Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el. Hófehér napsütés. Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.
Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira.
Békényfő irányából másztunk ki, az erdőben metsző hideg volt, de a csúcson forrón sütött a Nap. A Güdüc-patak völgyéből a Pricske tetejére. A Güdüc-patak völgyéből indultunk, a gyergyószárhegyi barátaimmal.
A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban.
A XVIII-XIX-dik század folyamán a nagyobb falvakból való kitelepedések során jöttek létre Gyergyó szórványtelepülései, közte a remetei Kicsibükk.
A Vinkli-puszta a század első negyedében jelentős fakitermelő központ volt. Kincs ami nincs. A Pongrác- tetőn autentikus tél fogadott.
Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település.
A főútról Zsedántelek felé kell letérni - Tósarok települést elhagyva, ahol a Radu patak a Zsedán patakba torkollik, megpillantjuk az egykor virágzó La Radu fogadó öreg mosógépét. Az enyészet útján . Műút vezet már a mosógépig, mely fájdalmasan leromlott 2014 óta.
A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült. Tömeges kincskeresés. Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Eltünt. Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is.
A legendás Likas-zsomboly a ritka, függőleges aknabarlangok csoportjába tartozik, a Likaskőtől körülbelül 200 m távolságra északi irányban, 1650 m magasságban fekszik. Ködpaplan felett. Számtalanszor voltam itt, családunk minden férfi tagja szeret leereszkedni a zsombolyba, főleg kijönni onnan :) Meglepődtünk, mikor megpillantottuk alattunk a véget nem érő, puha, fehér paplant, melyből csak a merész csúcsok emelkedtek ki. Elmulasztottam feltölteni a képeket. Ezt a geodobozt nem igazán lehet megtalálni gps nélkül, ugyanis a rejtek nem a zsomboly mellett van, hanem távolabb, a Likas csúcsánál. Jégdrapériák. Köszönjük a fotókat, a jégdrapériák nagyszerűek.
[ Fel ↑ ]
A kereszt feliratával ellentétben, az itt elesett hősök nem a (román) haza védelmében estek el, hanem német és orosz katonák voltak.
Ha Durau-ból megyünk a Toaca csúcs felé, a La Morminte nyeregben az emlékkereszttől nem messze kilátópont található, melyre ha felmászunk a tetején érdekes formációra bukkanunk.
A Gyergyótekerőpataktól kelet-délkeletre fekvő dombokon több helyen is találunk lövészárkokat.
A Magyar-Negojtól északkeletre található patakvölgyben épült Demeter-ülepítőtó egy nagyobb és két kisebb ülepítőből áll, melyek a Román-Negoj kénbányájához tartoznak.
Kilyénfalva 1732-től lesz önálló plébánia, Tekerőpataktól elszakadva.
A Felső - Nyírkert tanösvény a Maros bal partján, a Holtágon belüli területen létesült, a környék helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be.
Gyergyóújfalu neve szerint új falu, de csak a középkorból ismert más, régebbi plébániával szemben.
Nyíres növényvédelmi rezervátum - Borzont
Újfalu határában, a Vasláb felé vezető kövezett megyei út mentén álló emlékoszlop a Gyergyó romlása néven emlegetett eseményre emlékeztet.
Zsedán-völgyi kőgomba - Kelemen havasok
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.