Csíkmindszent település (Hargita megye) Központ: Csíkszentlélek. Csíkmindszent román elnevezése: Misentea.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Csíkmindszent (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Angyalos

Angyalos 49,9 km-re
Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt? Almafa - Ez is megvan. Ide jartam valamikor - Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Első dobozunk - Sikerült megtalálni a dobozkát, kicsit sáros, de ép állapotban.

Lázárfalvi Nyírfürdő

Lázárfalvi Nyírfürdő 16,61 km-re
Lázárfalván a Hí-patak folyik keresztül, s ez találkozik a Tusnád-patakkal. Kereszt(y)én doboz - Mivel játszótársak jelezték a doboz eltűnését, eljöttünk és újrarejtettük keresztény szellemben. Egy furdo ahova visszaterunk - Meg voltunk itt, akkor is nagyszeru volt, furdes, kengodor stb. Sajnos - Nagyon tetszett a hely, látszik, hogy jól karban tartják.

Unitárius templom

Unitárius templom Homoródújfalu 42,13 km-re
Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el. Akáctövis - Megvan a doboz. Egy szép áprilisi, téli napon - Valahogy úgy sikerült, hogy a templom mögé kerültem ki.

Bükk feje

Bükk feje Csíkmindszent 1,21 km-re
Csíkmindszent felől a Hosszúaszóba vezető út közepén, a Bükk feje gerincén állva, nem tudtuk eldönteni, hogy mit mihez tódtak. Egyszer lenéztem, majd felnéztem - Kerékpárral indultam egy kis rejtéssel is egybekötött dobozkeresésre. A keresztfánál - Kiértünk a Bükk fejére és megálltunk a keresztfánál.

Ördögútja

Ördögútja Rákos-Homoród Szén-Homoród 31,39 km-re
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Rákos-Homoród pataktól Szén-Homoród patakon át terjedő szakasza.

Vulkanikus kráter

Vulkanikus kráter Alsórákos 49,25 km-re
Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. Elkápráztatva - Annyira elkápráztatott a színek és formák kavalkádja, hogy nem kerestem meg a dobozt. Filmforgatás - Őszi képeket szerettem volna készíteni a vulkánnál. Felkapott hely lett ez az Alsórákos - Még az év első felében hallottam a forgatásról, de akkor ezek szerint még mindig tart.

Fenyő-tető Csíkszentgyörgy 3,41 km-re
A Fenyő-tető Csíkszentgyörgy nyugat szélében, Jenőfalva nevű falurészben található, az Áj-patakoktól északra.

Román Viktor szoborpark

Román Viktor szoborpark Homoródszentmárton 40,04 km-re
A Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalva újabban művészek tanyája lett. Bükkfalva - Rendkívül érdekes hely, rendkívül érdekes környezetben, tényleg van látnivaló szűk kis környezetünkben is. Őszi séta III - A szoborpark igazán látványos. Szobrok - Végre.

Vészkaréj Szeltersz 26,73 km-re
A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.

Réka vára

Réka vára Rika-erdei erődítményrendszer 39,36 km-re
Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el. Emlékezünk, építkezünk! - Minden a legnagyobb rendben. Réka királynő - Nem volt könnyű, orr után tájékozódni, de elékerült. A vár hídja leszakadt - A doboz rendben van, habár kissé átnedvesedett.

Katolikus templom

Katolikus templom Homoródremete 38,36 km-re
Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg. Homoródremete látnivalói - Nem a legegyszerűbb eljutni Gyepes faluba, illetve Homoródremetére. Szent Jakab búcsú - Homoródfürdőtől indulva, a Cekenden és a vadonon keresztül közelítettük meg a helyet.

Sziklabástyák

Sziklabástyák Csicsói-Hargita 23,15 km-re
A Csicsói-Hargita északi kilátópontja és a kőgombák között, látványos sziklabástyákat láthatunk.

Rudolf Stuter bajor katonatiszt sírja

Rudolf Stuter bajor katonatiszt sírja 30,89 km-re
Egy német, valószínűleg bajor katonatiszt, Rudolf Stuter sírja.

Katolikus templom

Katolikus templom Esztelnek 35,79 km-re
Az esztelneki templom, melyet Szent Simon és Júdás tiszteletére szenteltek fel, eredetileg legkésőbb a pápai tizedjegyzék korában már állott. A talpam a földig ér - Jöttünk, láttunk, találtunk, bejegyeztünk. Kerítés - A rejtek, az megvan, de a doboz nem került elő. Télen nem olyan, mint nyáron - Miután megkerestem a berecki földvárak rejtéseit, hazafelé tartottam.

Ördögútja

Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 33,19 km-re
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Nagy-Fenyéd pataktól Rákos-Homoródig terjedő szakasza.

Haáz-esztena Virágosvész Mária út 26,18 km-re
A Csere-tetőtől északra, a Virágosvész délnyugati végében található zarándok-pihenő Haáz Sándor tanár tulajdona, az esztenát Hatos Gergő és János ajánlotta fel.

Nárciszrét

Nárciszrét Oroszhegy 45,93 km-re
Az oroszhegyi nárciszrétek a falutól északra vannak, a Mákvára dombjától észak felé haladva, körülbelül 950 m tengerszint feletti magasságban.

Gyalogsági lövészárkok Szentegyháza 26,53 km-re
Nem csak egy kiképzőtábor kapott helyet a második világháborúban Szentegyházán, hanem a Szentegyházi Önálló Harckocsiakadály is.

Tölgyfa a Nagy Murgó alatt

Tölgyfa a Nagy Murgó alatt Uzonkafürdő 28,05 km-re
A Nagy Murgó északkeleti részén, az erdő szélén, egy 4 m kerületű kocsánytalan tölgyet láthatunk. Csavargás a Murgó alatt - Egy honismereti túra alkalmával, amíg készült a parázs a szalonnasütéshez, elindultam kincskeresésre.

Vadasi hágó

Vadasi hágó 43,99 km-re
Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg. Ha nem keresel s találsz? - Ha nem lenne fénykép, lehet Gábor el se hinné, pont ide akartunk rejteni. Az unitarius talalkozon - Egy unitariusi talalkozo alkalmabol mar letezett egy lada itt, de most mar nincs. Bükkfa - Megtaláltam a dobozt.

Maros forrása

Maros forrása Fekete-Rez 40,31 km-re
A Maros földrajzi forrása a Gyergyói havasok Vaslábi-hegycsoportjához tartozó Fekete-Rez csúcsától nem messze található, eredő ága a Meszes-patak. Az egyik testvér - Három éve készülök a dobozcserére. Köszönöm a dobozcserét - Köszönöm a geodoboz karbantartását. A Maros ősszel - Egy nagy kört mentünk a gyönyörű őszi napsütésben a színes lombokat csodálva.

Hatolykai temető

Hatolykai temető 46,42 km-re
Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt. Teréz mama - Meglett a centenárius sírkő. Tenyleg a bal kezenel? - Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Érdekes évszámok - Sajnos nem találtam meg a geodobozt, úgy néz ki nyoma veszett.

Pokolláz

Pokolláz 34,7 km-re
Székelyudvarhely és Homoród között, az út melletti fasorban van egy kőkereszt, ez jelzi a nárciszréthez vezető letérőt. Lovacskák - A villanypásztoron belül ott volt egy ménes, és míg mi kivettük a geodobozt, addig ők ott ugráltak a fánál, elég furcsa helyzet volt. Villanypásztor - Úgy történt, hogy amikor átugrottam az árkon egy cseppet megfejeltem a villanypásztort. Nárciszillat - A nárciszmező most is gyönyörű és illatos, különösen este és hajnalban.

A Vár-tér szilfája

A Vár-tér szilfája Csíkszereda 7,74 km-re
Csíkszereda régi központjában, a jelenlegi városháza és a Mikó vár között áll az évszázados szilfa.

Római katolikus templom

Római katolikus templom Csíkszentdomokos 29,36 km-re
Csíkszentdomokos kőfallal kerített római katolikus temploma a 18-dik század végén épült, Szent Domokos tiszteletére.

Magyar honvédek sírja Kontumáci temető 30,46 km-re
Negyvennégy magyar honvéd sírja Gyimesbükk ősi temetőjében, a kontumáci (vesztegzári) temetőben, a kápolnától 200 m távolságra. Na ez hol van? - Egy kis plusz információ jót fogna. Köszönöm a hibajelzést - El nem tudom képzelni, hogy csúszott be hiba több, Gyimesben található honvédsír magasságértékeinél. Honvédsírok helyének dokumentálása - Tényleg furcsa, hogy a leírás egy sírról, majd két hősi sírhelyről, máshol pedig sorsírokról számol be.

Katolikus templom

Katolikus templom Imecsfalva 47,88 km-re
1561-ben Imecsfalva néven jelentkezik az oklevelekben, 1567-ben Imechfalva a neve, temploma 1583 előtti. A földön - A dobozra a kereszttől pár méterre, a földön talált rá a lányunk. Érdekes parkolóhely a templom előtt - Nekem nem okozott gondot a geodobozhoz való hozzáférés. A fedett kereszt eltűnt - A leírásban szereplő fedett kereszt már nem létezik, legalábbis ott ahol korábban volt most nincs.

Buzgó borvíz

Buzgó borvíz Fenyves-patak völgye 21,18 km-re
A Buzgó-borvíz a Fenyves-patak vízgyűjtő medencéjében található, eredete mesterséges. Feltűnően meleg - A boksák fele menet megkóstoltuk. Szomjat oltó - Rendkívül jóízü borvíz. Itató - Ez is egy szimpatikus rejtés.

Patikamúzeum

Patikamúzeum Finta-ház Kézdivásárhely 40,73 km-re
A kézdivásárhelyi Patikamúzeum a Finta faház emeletén található, a 12-es udvartér 1 szám alatt.

Katonai bunkerek Keresztes hegyese 24,55 km-re
Az 1451 m magas Keresztes hegyese a Csíki-havasokban található, Csobányostól észak-keletre.

Városi kórház

Városi kórház Pszichiátriai osztály Kézdivásárhely 41,3 km-re
Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található.

Kormos völgye

Kormos völgye 25,04 km-re
A Kormos-patak völgyében fekszik Erdőfüle, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik. Kormos panzió - Miután megnéztük a Kuvaszó vízesést, amely innen a panziótól kb 1 km-re található, betértünk a panzióba egy kávéra, de végül még meg is ebédeltünk. Persze hogy tudnak - Persze hogy tudnak a dobozról a panzióban. Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel - Miután megkerestem a Kuvaszó-vízesés rejtését, ez volt a soron következő, megtalálandó geodoboz.

Szarkakő

Szarkakő Székelyudvarhely 41,88 km-re
Az Udvarhelyi-medencét keretező dombok legmagasabbika, a 886 méter magas Szarka-kő, messziről csak erdővel borított csúcsnak látszik. Sikerült rábukkanni - A harmadik négytörzsű fa után sikerült rábukkanni. Nagyon szép séta volt - A Bethlen negyedből indultunk, az úton gyalog. A varos folott - Mindenkinek ajanlani tudom a Szarkako Cekend teto feloli megkozeliteset, kedvezo latasviszonyok mellett nagyon szep panoramakilatasban lehet reszunk az egesz medencerol.

Bodok-csúcs

Bodok-csúcs 36,88 km-re
A Bodoki hegyseg névadó, de nem a legmagasabb csúcsa. Meglepetés a csúcson - Herecz vára és Kincsás vára mellett a Bodoki-tető volt a szintentartó-honismereti túránk célja, ahol a legutóbbi bejegyzések alapján nem számítottunk dobozra. Újra itt vagyunk - Visszajáró lelkek vagyunk itt. A havason - Kicsit fújt a szél, de attól eltekintve szép napot töltöttem fenn a havason.

Első világháborús emlékmű

Első világháborús emlékmű Újtusnád 15,05 km-re
Az első világháború századik évfordulóján, 1922-ben, Újtusnád népe emlékművet emelt, amely a falu múltjára emlékeztet.

Dagadókúp

Dagadókúp Csicsói Hargita 23,22 km-re
A Csicsói-Hargita északi csúcsrégiójában, a kilátópont szikláitól körülbelül 120 méterre nyugatra, egy piramis formájú csúcsot láthatunk.

Református erődtemplom

Református erődtemplom Gidófalva 47,47 km-re
Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva. Madárfészek - A madárfészek megkerült, de a dobozt nem sikerült megtalálnom, pedig jól átfésültem a falat körülötte. Regi dolog - Sajnos nagyon sok ismeros, barat, vagy annak szeretettje nyugszik itt. Alig - A templomot sajnos nem találtuk nyitva, pedig belülről is szívesen megnéztük volna, de még a templomkertbe sem lehetett bejutni.

Bástyakő

Bástyakő Naskalat-hegycsoport 32,9 km-re
A Dánfalvi Naskalat csúcsa alatt elvezető, piros sávval jelzett turista úton haladva, a Naskalat-csúcs irányába, egyszer csak egy bástya alakú sziklatömb emelkedik ki a havasi legelőből. Második próbálkozásra - Első alkalommal, most vasárnap, nem sikerült elérni a Bástyakőig.

Apor lányok feredője

Apor lányok feredője 23,96 km-re
Ilyen forrásokat Európában sehol máshol nem találhatunk, igazi világritkaságról van szó. A feredoben - Nagy oromomre telt belelogatni a labamat ezekbe az erdekes es ritka forrasokba. Szép fa - Nagyon tetszett a négyágú fa. Bálványos III - A Vasas forrásnál szokás szerint elkapott egy kiadós eső, de nem tartott túl sokáig, úgyhogy folytattuk a kirándulásunkat.

Csülemér előcsúcs Tar-kő-hegység 36,8 km-re
Csülemér előcsúcs - Tar-kő-hegység

Lucs tőzegláp

Lucs tőzegláp Hargita-hegység 13,9 km-re
Ha a Szécsény-patak irányában felnézünk a Hargita gerincére, két kis tisztást láthatunk. Pomjanek Béla nyomában - Kerékpárral kerestem fel a helyet, a volt Fenyőke menedékház és a Piricskei letérő közötti Nagyerdő közbirtokosság utjánál tértem le a megyei utról. Bár késve indultam, mégis első lettem - Szokás szerint késve indultam neki. A sok áfonya miatt már nem kerestem a dobozt - A Som-kút felől indultam be a Lucsba, itt az erdő szélén nagyon sok fa ki volt dőlve, az erdő is nagyon száraz volt.

Bagolyvár

Bagolyvár Görbepataka 23,47 km-re
Görbepataka település Bagolyvár elnevezésű csodálatossziklaképződménye, impozáns sziklacsúcsa a második világháború idején fontos stratégiai szerepet töltött be. Második világháborús bunker - Pünkösdkor, útban Gyimesbükk fele felkerestük a Bagolyvárat és a második világháborús bunkert. Hova lettek a keresztek - Mivel a Nok napjat a Gyimesekben toltottuk a Bagolyvar bunkert nem hagyhattam ki. Bunker - Felmásztam a domb tetejére és közben ismeretséget kötöttem több pacival.

Vármege bükkfái

Vármege bükkfái Máréfalva 36,07 km-re
Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.

Református templom és rovásemlék Bágy 43,6 km-re
Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori, a Magyar református templomok szerint ismeretlen időkből származik.

Vízimalom

Vízimalom Kisbacon 29,05 km-re
A székely ezermesterség még mindig működő csodája, a kisbaconi Fülöp-malom. Vízimalom - Miután Elek apó nem volt hajlandó elárulni a doboz helyét, kénytelen voltam megválni tőle, és a malomhoz jöttem. Közös vonások - Sok hasonlóság van az eszenyői vízimalom és e között, itt viszont a fa elemek helyét már átvette a vas. Malom - Mikor bevettük a kanyart a malom felé, találkoztunk a molnárral és a feleségével.

Naskalat-csúcs

Naskalat-csúcs 31,32 km-re
A Naskalat a Csíki-havasok kopasz fejű, hullámos hátú nagy öregje. Szaloncukor es a tobbi - Igaz Peter. Szaloncukor, szemét, és egy foltos leopárd - Gyergyói kincskereső barátaimmal indultunk neki a Terkő-nyereg és a Naskalat-hegycsoport rejtekhelyeit felkeresni. Pihenő - Bár én az erdei menedék mellett pihenve csodáltam a tájat.

Kőgomba

Kőgomba Kis-Nemere 34,6 km-re
A Kis-Nemere körül elszórtan több gomba-, torony- vagy piramisszerű sziklaképződmény található.

Felső-Nyírkert Gyergyócsomafalva 47,85 km-re
A Felső - Nyírkert tanösvény a Maros bal partján, a Holtágon belüli területen létesült, a környék helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be.

[ Fel ↑ ]

Firtosi kilátó Szeles-domb 58,76 km-re. A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával.

Unitárius templom Alsóboldogfalva 69,83 km-re. Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez.

Árcsó 58,49 km-re. Árcsó Korond és Felsősófalva között, a Korond-patak balpartján elterülő határrész.

Székely Nagygyűlés

Székely Nagygyűlés Agyagfalva 54,95 km-re. Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. Hazafelé - Betértem az emlékműhöz, hogy megkeressem a dobozt. Udvarhelyi túra - Hazafelé Udvarhelyröl benéztem megint az agyagfalvi emlékmühöz. Székelyek - Ez sem került elé, pedig a szulákot jól letapostam a lépcső mellett.

Parajdi faszerkezet

Parajdi faszerkezet 55,99 km-re. A parajdi faszerkezet helyét illetően egy erős tippem van.

Homoród-folyó forrása 56,89 km-re. A Homoród-folyó úgynevezett forrása, pontosabban kezdete, a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród összefolyásánál található, Homoród községben.

Medve-tó

Medve-tó Szováta 69,21 km-re. Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye. Csend és nyugalom - Megtaláltuk. Jo rejtek - Alcazasanak koszonhetoen nem ment elsore a megtalalas, de nehany tiszteletkor utan megadta magat. Medve nem volt a környéken - Mert nagyon sok a kétlábú látogató.

Református templom Sepsiszentkirály 56,96 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el.

Várnyaka

Várnyaka Kápolnásmező 61,93 km-re. Várnyaka a Parajd és Kápolnásmező közötti utat lezáró töltésvonal neve, a Kis-Küküllő és a Juhod völgyei közötti gerincen található.

Katolikus templom

Katolikus templom Gyergyóalfalu 51,21 km-re. A gyergyóalfalusi templomtorony oldalán egy régi festett felirat felújításról ad hírt, mivel nem eredeti kőbe vésett felirat, kétkedve fogadják.

Szent Imre herceg mellszobra Gelence 50,07 km-re. Szent Imre herceg mellszobra, 2008 - Gelence.

Apáca temploma

Apáca temploma 50,21 km-re. Apáca egy barcasági magyar falu, lakói lutheránusok. Szimpatikus templom - Érdemes meglátogatni, egy szimpatikus kicsi templom, s még nyitva is volt.

Nyíres Borzont 55,21 km-re. Nyíres növényvédelmi rezervátum - Borzont

Kőember

Kőember Felsőkomána 65,86 km-re. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.

Unitárius templom Kilyén 54,89 km-re. A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit.

Erked 64,42 km-re. A XIII-dik században épül román kori háromhajós bazilikatemploma, a XV-dik században erődtemplommá építik át.

Szörcse 51,56 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.

Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Kovászna 57,6 km-re. Kőrösi Csoma Sándor mellszobra, Jecza Péter - Kovászna

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.