Farcád település (Hargita megye) Központ: Felsőboldogfalva. Közeli települések: Hodgya (Hoghia) 2.79 km-re, Sükő (Cireseni) 3.1 km-re, Székelylengyelfalva (Polonita) 3.15 km-re, Vágás (Taietura) 3.16 km-re, Béta (Beta) 3.53 km-re. Farcád román elnevezése: Forteni.
Szállás

Szállás Farcád (Forteni) - Felsőboldogfalva, Hargita


Keress szállást Farcád közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Farcád (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom 0.54 km-re. 1333-ban jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Vorkad, illetve Farchad néven. 1566-ban Farczádnak írják.
Orbán család temetkezési helye 2.69 km-re. Lengyelfalva a legnagyobb székely, Orbán Balázs szülőfaluja. Érdekes módon Orbán Balázs szülőfalujáról igen keveset írt.
Katolikus templom 2.86 km-re. Székelylengyelfalva temploma 1500-ban épült, amint egy 1776 május 9-én kelt összeírás megállapítja. Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen.
Orbán Balázs mellszobra 2.92 km-re. A Székelylengyelfalván született Orbán Balázs író, történész, természetrajzi, néprajzi, és művészettörténeti kutató, a Székelyföld leírása szerzője. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
Vörös oldal 3.09 km-re. A Szejke-tető (Nagy Mál tető) nyugati oldalán, a Sármány nevű helyen, a rozsdás színű földek neve a Vörösoldal. Bányai János leírása alapján ezek egy szép nagy limonittal és mésztufával fedett területet rejtenek, melyek az egykori magasabb szintben levő kifolyási helyei lehettek a mai borvízforrásoknak.
Dobó és Vágás 3.1 km-re. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó. A Cigány-patak völgyében, ahol Dobó Vágással összeér, ott fekszik a két falu temploma.
Budvár 3.13 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m). Szemben vele a magasabb Csicser.
Ferde torony 3.26 km-re. Hol a falu között lefolyó Gátpataka ered, messze fenn a Rez oldalában 2000 lábbal a tenger szinvonala felett fekszik Sükő, melynek cseresnyéje hires az egész székely földön. A Gátpataka mentén annyi és oly nagy egerfaberek van, hogy egy padlatkoczka-gyárnak évtizedekre nyujthatnak bő anyagot.
Szapulj Kati iszapvulkán 3.34 km-re. A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 3.39 km-re. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van. A hősök sírja mögött áll néhány kisebb fa szomszédságában.
Székely Kálvária 3.39 km-re. A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást. A hagyományos 14 stációt a domborművek alatt római számok, és egy-egy szó jelzi, amit rovásbetűkkel is felvésett az alkotó: Ítélet, Megterhelve, Megbotlás, Találkozás, Segítség, Együttérzés, Felbukva, Vigasztalás, Összeomlás, Megfosztás, Megfeszítés, Elhagyatva, Gyászban, Sírban.
Fekete-tó fürdő 3.53 km-re. Az egykori Kollégium-kert, a mostani labdarúgópálya és a vasúti sín közötti rész, köré csoportosulnak Székelyudvarhely szabadtéri sportpályái. Ez volt a város első olyan helye, ahol sportolni lehetett.
[ Fel ↑ ]
Síugrósánc 3.54 km-re. Az udvarhelyi síugrósánc Szejkefürdővel szemben, a főút túlsó oldalán található, a Székelylengyelfalva felé vezető út baloldalán.
Budvár-sósfürdő 3.57 km-re. Székelyudvarhely Budvár negyedében, a Nagy-Küküllő partján, létezett egy egykor igen kedvelt gyógyfürdő, mely 1944-ig működött.
A vágási tölgyek 3.59 km-re. A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás.
Budvár üregei - Székelyudvarhely
Budvár üregei - Székelyudvarhely
Kadicsfalvi Rez üregei
Kadicsfalvi Rez üregei
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Valea Mare - Turisztikai látnivalók Gödemesterháza - Turisztikai látnivalók Mavrodin - Turisztikai látnivalók Moldova-Sulita
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.