Fundoja település (Hargita megye) Központ: Salamás. Fundoja román elnevezése: Fundoaia.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Fundoja (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Levendula Galócás 4,24 km-re. A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
- Kápolna Kicsibükk 8,24 km-re. A XVIII-XIX-dik század folyamán a nagyobb falvakból való kitelepedések során jöttek létre Gyergyó szórványtelepülései, közte a remetei Kicsibükk - Remete központjától közel 10 km-re, a Martonka-pataka felső folyásának két oldalán alakult ki.
- Bánffy-fürdő Maroshévíz 8,88 km-re. A Bánffy fürdő 677 m magasságon található.
- Vízimalmok Eszenyő 9,15 km-re. Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település.
- Hősök temetője Zsák-hegy 9,28 km-re. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz.
- Urmánczy-strand Maroshévíz 9,4 km-re. Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre.
- Barlangi forrás Gyergyóditró 9,76 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
- Gyergyóditró Mezei Imre makettjei 9,85 km-re. Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
- Rez-nyaka Gyergyóditró 10,02 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
- Templom-téri park Gyergyóremete 11,17 km-re. A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült.
- Medvebarlang Borszék 11,64 km-re. A Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény.
- Mészkőbánya Borszék 11,88 km-re. A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni.
- A Jeges-barlang lehelete Borszék 11,91 km-re. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki.
- Mofetta Borszék 11,93 km-re. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található.
- Borvizfürdő Gyergyóremete 11,98 km-re. A gyergyóremetei borvizfürdő messze földön hires volt a múlt században, különböző betegségekre volt jó a viz.
- Hagyományos fürdő Tündérkert Borszék 12,04 km-re. A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében.
- Törpenyír Borszék 12,12 km-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta.
- Kossuth-forrás Borszék 12,12 km-re. A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar.
- Pierre Curie-forrás Borszék 12,17 km-re. A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik.
- Ó-sáros fürdő Borszék 12,26 km-re. 2012.
- Bagolyvár Borszék 12,46 km-re. Borszék, Hargita megye nyolcadik legnépesebb városa és egyben aKeleti-Kárpátok egyik legszebb fekvésű üdülőtelepe.
- Napfürdő Borszék 12,81 km-re. A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre.
- Görgényi kőgombák 12,91 km-re. A Görgényi-havasokban, Maroshévíztől 10 km-re, az Öreg-tető szomszédságában, több különös sziklacsoportot találunk.
- Beás-tető Maroshévíz 12,95 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt.
- Tatárdomb Gyergyószárhegy 14,23 km-re. Szárhegy határában, a Ditró felé vezető út bal oldalán egy dombocska emelkedik fenyőfák koszorújában.
- Kecske-kő Görgényi-havasok 14,32 km-re. A Kecske-kő a Görgényi-havasok egyik legszebb kilátást nyujtó csúcsa, a Fancsal kialudt vulkán kráterperemének egyik kiemelkedő sziklája.
- Hideg-kút Gyergyószárhegy 14,68 km-re. A Hideg-kúti pihenőhely Gyergyószárhegy közelében található.
- Fehér ház Gyergyószárhegy 14,88 km-re. Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el.
- Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 15,59 km-re. Güdüctelep Gyergyószárhegytől 6 km-re, Gyergyószentmiklóstól 12 km távolságra található kis üdülőtelepülés a Piricske aljában.
- Gyergyót őrző Piricske 15,77 km-re. Békényfő irányából másztunk ki, az erdőben metsző hideg volt, de a csúcson forrón sütött a Nap.
- Szármány-hegyi kápolna Gyergyószárhegy 16,32 km-re. A fenyvesekkel borított Szármány-hegy alatt fekvő Szárhegy aGyergyói-medence egyházi, idegenforgalmi és művelődési szempontból egyik legjelentősebb községe.
- Lázár várkastély Gyergyószárhegy 16,59 km-re. Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak.
- Méhes-tető tőzegláp Görgényi havasok 18,8 km-re. A tőzegláp területe 29 ha.
- Fancsal-tető Görgényi-havasok 18,87 km-re. Egy spontánul összejött túra alkalmával egy régebbi, mindeddig meg nem valósult tervemmel hozakodtam elő.
- Kőgomba Bakta-patak 19,25 km-re. Olyan csoda van itt az erdőben, hogy azt látni kell - kevesen ismerik, s ha én nem leszek, ki mutatja meg?
- Egyszerű ember kastélya Gyergyóholló 19,48 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
- Szent Anna-kápolna Gyergyószentmiklós 19,73 km-re. A várostól északra, az 1087 m magas Csobot-hegyen egy magyar és egy örmény római katolikus Szent Anna kápolna áll.
- Vit-havas 20,86 km-re. A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja.
- Vasútállomás Gyergyószentmiklós 20,96 km-re. Vasútállomás Gyergyószentmiklós
- Csíky-kert Gyergyószentmiklós 21,04 km-re. Gyergyószentmiklóson található Székelyföld legnagyobb dendrológiai parkja a Csíky-kert, alapítója, dr Csiky Dénes, több mint 185 fafajtát telepített itt.
- Angyaljárás Gyergyószentmiklóson 21,36 km-re. Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma.
- Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklós 21,47 km-re. Salamon Ernő Gimnázium, Gyergyószentmiklós
[ Fel ↑ ]
- Vasúti megálló Andrásháza 33,41 km-re. Aki vonattal érkezik a helyszínre, annak Andrásháza lerobbant, gyászos állapotban levő vasuti megállójánál kell leszállni.
- Bor-kút borvízforrás Borka-völgy Besztercei-havasok 33,64 km-re. A Keresztes-havasból eredő Borka-patak mentén található ásványvízforrások közül a legismertebb a Bor-kút nevű forrás.
- Széles-tető 34,75 km-re. Széles-, vagyis Szelesel-tető.
- Sziklafal Gyöngyös-patak 35,03 km-re. Sziklafal - Gyöngyös-patak forrásvidéke - Kelemen-havasok
- Parajdi faszerkezet 35,75 km-re. A parajdi faszerkezet helyét illetően egy erős tippem van.
- Isteni irgalmasság-kápolna Egyes-kő 36,11 km-re. Az Egyes-kő közelében található kápolnát, csodaszerű gyógyulásáért, hálából építette a csíkszentdomokosi Bodó Lóránt, 2018-ban.
- Tizenkettes-forrás Bucsin 36,65 km-re. A Parajd és Gyergyóalfalu közötti, Bucsin-tetőn áthaladó, Kis-Küküllő völgyében vezető, DN13B-as jelzésű műúton több forrást is találunk az út mellett.
- Tündérek útja Vármező 36,76 km-re. A Tündérek-útja Vármezőtől keletre helyezkedik el, a Kaca-hegy, az Alsó-Kaca tisztás között, a Kaca-patak forrásvidékén.
- Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűr 37,15 km-re. A Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűrtől észak-keletre, a Nagyág-patak forrásaitól és a Jód-mezőtől nyugatra található.
- Csalhó-kolostor 37,76 km-re. A Csalhó-kolostort 1992-1993 között építették, és az Urunk színeváltozása jegyében szentelték fel.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Homoródalmás - Turisztikai látnivalók Sikaszó - Közeli települések: Kerekfenyő 1,28 km-re - Salamás látnivalói 1,92 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.