Homoródszentpál település (Hargita megye) Központ: Homoródszentmárton. Közeli települések: Homoródszentpéter (Petreni) 1.7 km-re, Recsenyéd (Rares) 1.84 km-re, Városfalva (Oraseni) 3.32 km-re, Bágy (Badeni) 3.91 km-re, Homoródkarácsonyfalva (Craciunel) 4.01 km-re. Homoródszentpál román elnevezése: Sanpaul.
Szállás

Szállás Homoródszentpál (Sanpaul) - Homoródszentmárton, Hargita


Keress szállást Homoródszentpál közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Homoródszentpál (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Béla bán vára 0.69 km-re. A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán. Kálmán, László és Béla pénzérméket találtak itt, melyek az 1048-1114-as évekből származnak.
Sóskút 1.08 km-re. A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett. A kút, amely ma már több száz éves lehet, a közösség tulajdonában van, egykor gondnoka is volt.
Madárpihenő 1.14 km-re. A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum.
Unitárius templom 1.46 km-re. 1487-ben Rechenijed néven jelentkezik az okiratokban, 1602-ben már Recsenyéd a neve. Középkori templomról nincs adat.
Sós kút 1.58 km-re. A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában. A vízoszlop magassága benne 3,5 m (1882-es mérés).
Sós kút 2.2 km-re. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található. A sóskút mélysége 0,55 m, a vízoszlop magassága 0,55 m.
Szelídgesztenye-liget 3.4 km-re. Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található. A szelídgesztenyén kivül a ligetben megtaláljuk a diófát, az erdei fenyőt, a vadalmát és a fehér akácot is.
Halomsírok 3.51 km-re. Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik. A Kövesbérc 2,5 km hosszú, 200-500 m széles, és 610 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.
Román Viktor szoborpark 3.68 km-re. A Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalva újabban művészek tanyája lett. Bükkfalva egyik látványossága a Román Viktor szoborpark, ahol a homoródszentmártoni születésű Román Viktor műveinek arányos felnagyításával, testvére, Román Elemér építészmérnök mutatja be a szobrász alkotásait.
Unitárius templom 3.72 km-re. Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik. Az unitárius templomot körülvevő falon kívül helyezték el az emlékművet, rajta a felirattal: Erzsébet nagy királyasszonyunk áldott emléke mindaddig él, míg egy magyar szív dobog.
Református templom és rovásemlék 3.88 km-re. 1554-ben Bagij néven jelentkezik a forrásokban, az 1567-i regestrum 20 kapuval jegyzi, míg 1602-ben Bágy a neve. Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori.
Unitárius vártemplom 4.34 km-re. A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont. A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom.
[ Fel ↑ ]
Kerekes Julcsa háza 4.66 km-re. Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton.
Óvoda 4.67 km-re. Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen.
Unitárius templom 4.69 km-re. Unitárius templom - Homoródjánosfalva
Dénes István emléktúra - Gódra-karszt
Dénes István emléktúra - Gódra-karszt
A Dénes István emléktúra 2006 szeptember 9-én, szombaton, a vargyasi kőbányától indult.
Szarkakő - Székelyudvarhely
Szarkakő - Székelyudvarhely
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Frasinet - Turisztikai látnivalók Moglán - Turisztikai látnivalók Babaita - Turisztikai látnivalók Máréfalva
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.