Ivó település (Hargita megye) Központ: Zetelaka. Közeli települések: Deság (Desag) 2.08 km-re, Küküllőmező (Poiana Tarnavei) 5.43 km-re, Zeteváralja (Sub Cetate) 5.47 km-re, Sikaszó (Sicasau) 5.88 km-re, Libán (Liban) 9.25 km-re. Ivó román elnevezése: Izvoare. Egyéb neve: Ivómezeje.
Szállás

Szállás Ivó (Izvoare) - Zetelaka, Hargita


Keress szállást Ivó közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Ivó (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Vadaspark 0.6 km-re. Ez alkalommal nem sikerült bejutnunk a vadasparkba, mert nem jelentkeztünk be előre. Bár a belépőnek elég borsos ára van, valószínűleg nem érte meg nekik kevés embert beengedni.
Zeteváraljai víztározó 3.77 km-re. A zeteváraljai völgyzáró gát és a víztározó vagy népszerű nevén zetalaki gát, a Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. Árvízvédelmi-folyószabályozási, gazdasági, energetikai, turisztikai-szociális és környezetvédelmi jelentősége van.
Visszafolyó vizesárok 4.39 km-re. Régóta keressük a Visszafolyónak is nevezett vizesárkot. A Kecskevésznek nevezett elágazástól lefele, a híd után az Ivó-patak felé tartunk, és átmegyünk két hídon.
Ivói szfinx 4.39 km-re. Az 1310 m magas Fertő-nyeregbol indulunk lefele. Eseménytelen az utunk, aztán feltűnik az út bal oldalán egy andezit sziklacsoport.
Zetelaki gát 4.5 km-re. Zetelaki gát - Zeteváralja
Mágneses-szikla 4.51 km-re. Zetelakától a Küküllőmentén felfelé haladva, már messziről feltűnik Zetevára, vagy ahogy másként is nevezik, a Deság gombja. Az egykori várhely egy kiálló és elszigetelt része a Hargita felé elnyúló fennsíknak.
Zetevára 5.65 km-re. A Deság pataka a Hargitából ered és a Deság hegy alatt ömlik a Nagy-Küküllőbe. A patak torkolata jobb oldalán a völgyre néző meredek hegycsúcson vannak Zeta vára maradványai.
Bányató 6.06 km-re. Bányató - Küküllőmező
Ördögútja 6.33 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat a Nagy-Küküllő bal partjától a Kis-Fenyéd patakáig terjedő szakasza. Darkókertje-sarka - Kőris-domb - Hosszúaszó-árok első feje a fenyédi határban - Hosszúaszó-árok második feje a küküllőkeményfalvi határban - Barabás kaszálói - Kis-Fenyéd.
Ördögútja 6.68 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Kis-Fenyéd pataktól a Nagy-Fenyéd patakig terjedő szakasza. Kis-Fenyéd - Égettvész - Kis Tamás legelő - Ördögrontás-árok - Csonka-patak száraz árka - Nagy-Fenyéd.
Zete tanösvény 6.7 km-re. A Zete tanösvény létrehozásával szeretnénk elősegíteni, hogy megismerje a Felső-Nagy-Küküllő mente helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit. A tanösvény útvonalán tett, 3,5 km-es séta során képet kaphat a környék turisztikai és természeti érdekességeiről, kőzeteiről, növény- és állatvilágáról.
Vármegyehatárjelző kő 7.23 km-re. Sikaszó a Fenyéd és Gyergyótekerőpatak közötti 138-as számú úton taláható, a Libáni-hágótól 11 km-re, az Alsó-Veresbükk-patak torkolatánál.
[ Fel ↑ ]
Ördögútja 7.49 km-re. Az Ördögútja második töltésszakasza a szentkirályi Nyírtől a zetelaki Szőlőhátig vonul, majd a Nagy-Küküllő Ivó hídjához ereszkedik be.
Ördögútja 7.9 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Nagy-Fenyéd pataktól Rákos-Homoródig terjedő szakasza.
Bánya-tető 8.14 km-re. A Madarasi menedékháztól a Fertő-nyereg fele az egyik lehetséges túraösvény a Bánya-tető mellett vezet el.
Kerékpártúra - Madarasi Hargita
Kerékpártúra - Madarasi Hargita
Madarasi Hargita
Madarasi Hargita
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Glodeni - Turisztikai látnivalók Cernetu - Turisztikai látnivalók Storobaneasa - Turisztikai látnivalók Pauleasca
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.