Maroshévíz település (Hargita megye) Központ: Maroshévíz. Maroshévíz román elnevezése: Toplita. Német neve: Töplitz. Egyéb neve: Gyergyó-Toplica.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Maroshévíz (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Urmánczy-strand Maroshévíz 0,37 km-re. Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre. Legyen egy ilyen rejtek is. Ezért a dobozkáért össze kell vegyülni a porral, és a szeméttel. Hid. Új hid épült a Maroson át, ugyhogy itt sem találtuk meg magát a rejteket sem. Eredetileg a szárhegyi gróf Lázár család tulajdona volt.
Hősök temetője Zsák-hegy 0,52 km-re. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz. Segédpontok. Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Csak volt. Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.
Bánffy-fürdő Maroshévíz 0,92 km-re. A Bánffy fürdő 677 m magasságon található. Két váltásban. Fürdözés elött tanulmányoztuk a helyet. Biztos megtaláltátok?. Bár nem kizárt, de kétlem, hogy megtaláltátok ezt a geodobozt. 1228-tól 1948-ig birtokolta a Bánffy család.
Gyerekkor utcája Maroshévíz 2,71 km-re. A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.
Beás-tető Maroshévíz 3,94 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira. Kelemenpatak utolsó házaitól számolva nekem körülbelül 2 órát vett igénybe az oda-vissza út.
Levendula Galócás 4,91 km-re. A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
Görgényi kőgombák 8,73 km-re. A Görgényi-havasokban, Maroshévíztől 10 km-re, az Öreg-tető szomszédságában, több különös sziklacsoportot találunk. Rendben volt. Tavasz végén voltunk újra, az őszi EKE túra utan. Havas gombák. Szép táj, napsütés, havas út, egy kis jeges ereszkedés és akkor hirtelen előtted áll a gomba. A Bucsecs-hegység emberi alakzatai, bizarr formáihoz hasonlóan itt is megdöbbentő oszlopok, sziklaélek és gombalakzatok jöttek létre.
Kápolna Kicsibükk 10,23 km-re. A XVIII-XIX-dik század folyamán a nagyobb falvakból való kitelepedések során jöttek létre Gyergyó szórványtelepülései, közte a remetei Kicsibükk. A kis település Remete központjától közel 10 km-re, a Martonka-pataka felső folyásának két oldalán alakult ki.
Kecske-kő Görgényi-havasok 12,48 km-re. A Kecske-kő a Görgényi-havasok egyik legszebb kilátást nyujtó csúcsa, a Fancsal kialudt vulkán kráterperemének egyik kiemelkedő sziklája. Tél vót, hó vót. Laposnya, Bakta-nyereg, Eszenyő-mező úton köszelítettük meg, fent már 10-20 cm hó volt. Első túra az új évben. Gyönyörű havas táj fogadott.
Fancsal-tető Görgényi-havasok 13,02 km-re. Egy spontánul összejött túra alkalmával egy régebbi, mindeddig meg nem valósult tervemmel hozakodtam elő. Ez Gödemesterházáról a Fancsal-tetőre való egynapos túra, amire ezennel sikerült társat találjak.
Vízimalmok Eszenyő 13,16 km-re. Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település. Eszenyőben egyes adatok szerint a huszadik század elején 27 vízimalom illetve különböző vízi szerkezet működött: lisztelő, ványoló, kásatörő, olajprés, deszkafűrész.
T1 és T2 barlangok Nyágra 14,5 km-re. T1 és T2 barlangok - Göde-Nyágra. Nyágrán, a Maros-szoros felsõ szakaszán, a barlangok elérik a 800 m tengerszint feletti szintet.
Zászpás 14,88 km-re. A Zászpás egy 1279 m magas csúcs a Görgényi havasokban. Gratulacio. Gratulacio az elso megtalalonak. Régi ismerösők. Régi turatársakkal indultunk neki ennek a jól ismert helynek, csak most általunk ismeretlen uton menntünk fel és jöttünk is le. Tiszta időben gyönyörű kilátás nyilik a Maros völgye, meg a Kelemen havasok felé.
Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 14,99 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
Kis-Lomás hegyi menedékhely Kelemen-havasok 16,78 km-re. A Kis-Lomás-vízeséstől körülbelül 800 méternyire délkeletre egy hegyi menedékhely található, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal mentén. A menedékhely még jó állapotban van, és remélem, még hosszú ideig így is marad.
Templom-téri park Gyergyóremete 16,89 km-re. A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült. Tömeges kincskeresés. Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Eltünt. Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is. 1899-ben a szentélyt 6 méterrel megnagyobbították, így a templom mai hossza 41, szélessége 12 m.
Törpenyír Borszék 16,97 km-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta. Betula. Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is. Ez a legdélibb elterjedése.
Medvebarlang Borszék 17,03 km-re. A Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény. Első vagy nem első. Új rejtő, de lehet hogy a régi rejtek. Kalandos hely. Bár mi fordított irányba jártuk be a körutat, könnyen megkerült a doboz, mert minden turista a Medvebarlangban volt. A barlangüregekhez egy nagyon keskeny szurdokon keresztül juthatunk el, melyeket fenyők és érdekes formájú sziklák vesznek körül.
Ó-sáros fürdő Borszék 17,11 km-re. 2012. Feredő. Volt szerencsém megfürödni a medencékben. október 27.
Mészkőbánya Borszék 17,13 km-re. A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni. Bánya. Ez most melyik bánya a három közül? Azoknak hasznos az információ, akik esetleg időszűkében vannak, vagy akik eléggé lusták mind a hármat megmászni. A Tündérkerttől délre. Ez a rejtés a Tündérkerttől délre található. Ezt a követ házépítésekhez és országutak építéséhez is felhasználták.
Kossuth-forrás Borszék 17,2 km-re. A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar. Bonyolult. Itt is nagy a variáció lehetősége. Remek rejtés. Nekem nagyon tetszett ez a rejtés, szerintem a rejtek megfelelő.
Hagyományos fürdő Tündérkert Borszék 17,28 km-re. A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében. Ez gyorsan ment. Miután kisütött a nap, sokan kimozdultak.
Kis Lomás úr szikla 17,35 km-re. A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek. A vízesés fele. Útban a vízeséshez felmásztunk ide a sziklához is, hogy megkeressük ezt a geodozbozt is. Majd legközelebb. A Kis-Lomás-vízesés felé menet megálltam megkeresni ezt a dobozt. Az egyik alakzat oldalában egy emberfejhez hasonlítható szikla nyúlik ki.
Mofetta Borszék 17,48 km-re. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található. Rejtekfotó. Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac. 2010-ben került felújításra.
Lomáska Kis-Lomás-vízesés 17,51 km-re. A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti. Moha és gombák. Nemcsak a vízesés szép, hanem az odáig vezető út is szép. Végre. A sok rókagomba miatt gondoltam, hogy mi is augusztusban jövünk ide, de nem tudtam kivárni. A román Cascada Lomasel megnevezésből kiindulva - mivel a földrajzi hely nevét nem áll módomban megváltoztatni - a ládát Kis-Lomás helyett rokonszenvesebb hangzása miatt Lomáskának neveztem el.
A Jeges-barlang lehelete Borszék 17,52 km-re. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. Jég. Én a másik dobozt kerestem, ami akárhol lehet a barlang felett, tudom mert felkerültem feléje, de ott aztán feladtam, sok repedést átkutattam, de eredménytelenül. Még egy kérdéses megtalálás. Meglepett, hogy milyen sokan voltak a Jeges-barlangnál, meg kellett várjuk, hogy elmenjenek, és csak azután közelítettük meg. A Jég-barlang elnevezés helytelen, ugyanis ez a barlang nem jégben alakult ki, hanem csak jeget tartalmaz.
A Jeges-barlang felett Borszék 17,53 km-re. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. Hűsítő. Nem volt könnyű megkapni a dobozkat, de legalább érdekes volt. Huvosre teve. Igazan izgalmas volt e jegesbarlang. A barlang falain és mennyezetén jeges képződményekben gyönyörködhetünk.
Napfürdő Borszék 17,55 km-re. A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre. Se geodoboz, se fütyülő, se budi. Borszéki kirándulásunk záróakkordjaként, még körbekocsikáztuk az üdülőtelepet. Rejtés. A sok új rejtés motivált, hogy eljöjjek Borszékra.
Borvizfürdő Gyergyóremete 17,57 km-re. A gyergyóremetei borvizfürdő messze földön hires volt a múlt században, különböző betegségekre volt jó a viz. Egy kis útba igazitás. Jó helyen kerestétek csak egy kicsit mélyebbre kellett volna ásni. Magas fűben. A fürdő környéke feltűnően rossz állapotban van: a deszkák összetörve, a víz koszos. A Gyergyó-i medencében még külön autóbusz is müködött amelyik ide szálitotta a gyógyulni illetve üdülni vágyó embereket.
Gyergyóditró Mezei Imre makettjei 17,59 km-re. Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
Pierre Curie-forrás Borszék 17,81 km-re. A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik. Nedves. A beton völgy felőli része enyhén nedves volt, de semmi kóstolási lehetőség nem volt. Lehet nem állandó a hozama. Hasonló tapasztalatunk volt a Tündérkert bejáratánál levő parkolóval szemben található Petőfi-forrás vizével. Ezt a forrást csak 1932-ben fedezték fel.
Bagolyvár Borszék 18,24 km-re. Ez a hely a második világháborúban géppuska-fészek, erődítmény volt. Jól elnéztük. Elértünk a kereszthez, megpihentünk, de semmi sem jelölte a Bagolyvárat. A két bunker és a kilátópont helye. Hát, a keresztnél már nem igazán van szükség útjelzőre. Csodálatos panoráma tárul elénk a Kis-Bor-patak völgyére, alattunk a Piatra Neamt felé vezető DN 15-ös úttal.
Barlangi forrás Gyergyóditró 18,64 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
Rez-nyaka Gyergyóditró 19,05 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
Méhes-tető tőzegláp Görgényi havasok 19,09 km-re. A tőzegláp területe 29 ha. Őszi pompában. Miután ellenőriztük, hogy a kőgomba a helyén van-e, kimásztunk a pusztába. A Görgényi havasokban, a Laposnya-patak gyűjtőmedrében helyezkedik el, északkeletre a Méhes-csúcstól (1130 m).
Dobrán-forrás Bélbor 19,68 km-re. A Dobrán (Dobreanu)-forrás a Dobrán-patak földrajzi jobb oldalán található, Bélbor északnyugati szélén. A Dobrán-patak mocsaras forráslápja növénytani természetvédelmi terület.
Jézer-tó Kelemen havasok 20,03 km-re. A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény. Hibrid nagy fulekkel. Ez egy nagyfulu nyestkutya. Havasszépe. Sokszor megcsodáltuk már a tavacskát, a víz sajnos egyre kevesebb benne. Az Orbán Balázs által Puturoásza-tó néven említett tó környékét védett területté nyilvánították.
Kőgomba Bakta-patak 20,24 km-re. Olyan csoda van itt az erdőben, hogy azt látni kell - kevesen ismerik, s ha én nem leszek, ki mutatja meg? Gombakő. Mivel esős idő volt, ezt a rejteket választottuk. Az alfalviakból is csak páran látták.
Rekettyés-csúcs Kelemen-havasok 20,84 km-re. A Jézer-tóhoz legközelebb eső csúcs a Rekettyés (2021 m). Jézer-tó és Rekettyés-tető. Egy kis vasárnapi 25 km-es séta. A meteorológiai állomástól csak pár méter választja el.
Tatárdomb Gyergyószárhegy 21,2 km-re. Szárhegy határában, a Ditró felé vezető út bal oldalán egy dombocska emelkedik fenyőfák koszorújában. Lyukas kő. A dobozt nem sikerült megtalálnom. Majdnem eláztunk. Egy kedves barátommal indultunk kirándulni. Az előtérben áll az emlékoszlop, a rajta levő márványtábla szövege a hely történelmi emlékét idézi:
Isztinakő Bélbor 21,3 km-re. Az Isztinakő (románul Piatra Laptariei) Bélbor községtől keletre, a Kis-Beszterce folyótól északra található, a Pintye-hegyláb (Piciorul Pintea) és a Kisbükk között. Az 1452 m tengerszint feletti magasságon található csúcstól délnyugatra egy éles fogakkal az ég felé meredező sziklát találunk, amit (újabban) Kodrán (Codrean)-sziklájának neveztek el.
Bunker 4 Szalárd 21,57 km-re. A Szerecsen-sziklák a Maros szoros egyik feltűnő érdekessége. Dobozcsere. Ma erre jártunk, így ellenőriztem a rejtéseimet. Üres a 4x7. Ma kedvem támadt jéggé fagyott sáron és a tetején csúszkáló avaron meredeket mászni. Az országútról mindkét irányból jól látható.
Kis Bánffy-forrás Szalárd 21,62 km-re. Szalárd és Andrásháza között a Maros bal partján közvetlenül a folyómeder mellett egy termálvizes medence található. Langyos és tiszta melegpocsolya. A szalárdi bunkerek felkeresése előtt a melegpocsolya közelében elrejtett geodobozt kerestem meg. Kis-Bánffy forrás. A "melegpocsolya" rendes neve: Kis-Bánffy forrás. A medence nem nagy, mégis sokan szeretnek benne lubickolni.
Bunker 3 Szalárdtelep sziklái 21,64 km-re. Szalárdtelep sziklái Találkozhattunk is volna. Mikor ezt a sorozatot rejtettem, kimaradt ez a bunker. Félgömb-tető. Itt nagyobb szerencsével jártam, a geodoboz száraz és a helyén van.
Tőzegláp az Oroszok-patakánál Bélbor 21,75 km-re. A 15-16 hektáros tőzegláp területén olyan jégkori reliktum fajok maradtak fenn, mint például a törpe nyír (Betula nana). Az Oroszok-patakának Kis-Besztercébe történő beömlésénél, a Kis-Beszterce jobboldali partját elfoglaló mocsaras terület Bélbor legösszefüggőbb tőzeglápja.
Bor-kút-forrás Bélbor 21,78 km-re. A Bor-kút-forrás Bélbortól észak-északnyugatra található, a Bor-kút-patak völgyében. Nagyon kellemes ízű víz, szénsavas, bikarbonátos, vasas és radioaktív - hozama 240 liter óránként.
Bunker 1 Szalárd 21,92 km-re. A Maros-szoros egyik ékességének számító Szerecsen sziklákon és azok környékén jól kiépített lövészárokrendszer húzódott, húzódik végig a sziklafal mentén, melyet sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral, bunkerekkel láttak el. Üzenet. Mi volt ez az üzenet? És kinek szólt? Én nem emlékszem, hogy hagytam volna üzenetet, de lehet, hogy más hagyta. Világháborús óvóhelyi üzenet. Az üzenet a táj és a hely részéről volt. A bunkerek közül legalább hat ma is megtalálható.
Bunker 2 Szalárd 21,99 km-re. A Szerecsen-sziklák közelében az ösvény két oldalán, egymással szemben két bunker állt. Óvóhely-2. Ez a bunker érdekesebb volt mint az előző, márcsak a cseppkőlefolyás miatt is. Második. A Bunker 1 után hamar következett az egymással szemben levő két bunker. Mindkettőnek ma már csak a maradványai vannak meg.
Bunker 0 Szalárd 22,04 km-re. A szalárdi Szerecsen-sziklákon, a piros ponttal jelzett túraösvény mentén több bunkert, kiépített sáncrendszert láthatunk. Az ösvény Andrásháza és Szalárd közötti, a főútról induló végétől felfelé haladva, ez az első sáncrendszer a jelzés közelében.
Szalárdtelep sziklái Nagy bunker 22,07 km-re. A szalárdi hármas bunkertől kellemes sétával érkeztünk a gerincen levő geodézikus ponthoz. Innen az ösvény ereszkedni kezd.
Hideg-kút Gyergyószárhegy 22,43 km-re. A Hideg-kúti pihenőhely Gyergyószárhegy közelében található. A pihenő. Munka után sürgős volt megtalálnom a güdüci dobozokat, nehogy valaki lekörözzön :) Leányunknak első sátrazási helye volt ez, féléves korában. Sokadalom. Nagyon sokan voltak a forrás környékén. Kirándulásra, piknikezésre kialakított hely, több mint 60 személy részére, fedett asztalokkal és padokkal.
Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 23,12 km-re. Güdüctelep Gyergyószárhegytől 6 km-re, Gyergyószentmiklóstól 12 km távolságra található kis üdülőtelepülés a Piricske aljában. Motorosok. Vadvirágos rét volt itt, majd szénaillat. Motor-sirülő. Motorosok, és nemcsak, tekergőztek a környéken. Egyik látnivalója az üdülőteleptől délre, a Güdüctelep és Gyergyószárhegy közötti távolság felénél található Enduro Crossmotor-pálya.
Negoj védkunyhó Kelemen-havasok 23,16 km-re. A Negoj-nyeregtől körülbelül 700 méterre található egy védkunyhó, a Negoj tisztáson.
Szármány-hegyi kápolna Gyergyószárhegy 23,46 km-re. A fenyvesekkel borított Szármány-hegy alatt fekvő Szárhegy aGyergyói-medence egyházi, idegenforgalmi és művelődési szempontból egyik legjelentősebb községe. A játékvezetőre várva. Túl korán érkeztem a Lázár várkastélyhoz a megbeszélt találkozóra. Kápolna. Szép, csendes helyen van a kápolna.
Fehér ház Gyergyószárhegy 23,51 km-re. Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el. Hófehér napsütés. Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.
Ládás Háza-barlang Andrástelep 23,64 km-re. A Maros-szorosban, Göde és Ratosnya között, különleges természeti képződményeket találunk. Volt fatörzsek. Érdekesek ezek a hatalmas "volt fatörzsek" és ágaik. Barlang, első barlang. Délben jött ránk, hogy túrázzunk, és elfutottunk Ratosnyára. Mállás- és rönklenyomat-barlangokat.
Lázár várkastély Gyergyószárhegy 23,73 km-re. Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak. Megtaláltam vagy mégsem?. Megtaláltam Gábor dobozát Gábor leírása alapján. Lázárék. Ez jóval fej fölött van. Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt, 1462-ben Lázár András a földesura, aki már elnökként vezette le az 1506-os agyagfalvi gyűlést.
Sziklaablak Andrásháza 23,84 km-re. A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Rozsdaszőnyeg. A frissen lehullt, napsütésben csillogó rozsdaszőnyeg mindent megtett, hogy ne a cél felé, hanem a völgybe szállítson vissza. Egy túra megkoronázása. Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt. Közvetlenül az ösvény mellett egy elfordított U betűhöz hasonló, méretes sziklakapu vonja magára a figyelmet.
Funtineli forrás Palotailva 23,94 km-re. A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba. Még most is lenyűgöző a hely. A Szerecsen-szikláktól elmentünk a Funtineli forrásig. Kirándulás a funtineli mezőre. Gyönyörüszép időben értünk mintegy 120-an a funtineli mezőre. A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk.
Kőnyúl Kelemen-havasok 24,13 km-re. Az Ilvai Tiha-patak mentén, a Tiha-tető felé érdekes sziklaképződmények mellett haladhatunk el. Ezek egyike egy nyúl formájú szikla.
Gyergyót őrző Piricske 24,55 km-re. Békényfő irányából másztunk ki, az erdőben metsző hideg volt, de a csúcson forrón sütött a Nap. A Güdüc-patak völgyéből a Pricske tetejére. A Güdüc-patak völgyéből indultunk, a gyergyószárhegyi barátaimmal. Gyergyó őrhegyéről csodálatos a panoráma, láthatom kedvenc hegycsúcsaimat, szikláimat.
Vasúti megálló Andrásháza 24,55 km-re. Aki vonattal érkezik a helyszínre, annak Andrásháza lerobbant, gyászos állapotban levő vasúti megállójánál kell leszállni. A vonat ajtajából nem kis szintkülönbségről kell leugrani a talaj szintjére.
Nagy-barlang Andrástelep 24,71 km-re. Vulkanikus hegységben barlang? Na ne.
Szürkélő-kő Görgényi-havasok 24,85 km-re. Szürkélő-kő Döbbenetes. Döbbenetes látvány a hirtelen elénk tárulkozó kőfal, melyet együtt csodáltunk meg. Őszi napozás. A kövek még mindig szürkék, csak a táj színes.
Tiha-tető Kelemen-havasok 24,91 km-re. A Tihu csúcs megközelitését Palotailváról ajánlom: Ilva patak völgye (piros kereszt), Nagy Ilva patak völgye (kék kereszt), Tihu patak volgye (Tiha Ilvei kék pont). Egy napfényes hétvégi napon. Felmentünk a Tiha-csúcs vidékére. Csak ez. Egy fárasztó nap után, minden fáradtságot elfelejtettünk mikor a gyönyörű látvány fogadott a csúcson. Vonattal érkezőknek két napra van szükségük a csúcs megmászásához mivel Palotailvától a gerinc több mint 24 km.
Sziklakilátó Nedves-patak 24,92 km-re. Sziklakilátó a Nedves-patak fejében. A Nedves-patakból. A Nedves-túra alkalmával, a Tiha-csúcs felé menet bukkantunk rá erre a kilátóra. A Tiha-csúcshoz közel. Egy kellemes sétányira van.
Egyszerű ember kastélya Gyergyóholló 25,07 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. A ház láthatóan egy tákolmány, mégis megragadó, egy kis fantáziával kastélynak képzelhetjük.
Demeter-ülepítőtó Kelemen-havasok 25,43 km-re. A Magyar-Negojtól északkeletre található patakvölgyben épült Demeter-ülepítőtó egy nagyobb és két kisebb ülepítőből áll, melyek a Román-Negoj kénbányájához tartoznak. A patak amelynek völgyében ezek az ülepítők találhatók Izvorul Fetii, (Nagy-Demeter) Dumitrelul Mare, Fekete-sár (Neagra Sarului) néven szerepel a különböző térképeken.
Pietrosz-csúcs Kelemen-havasok 25,57 km-re. A Kelemen-havasok Pietrosz-csúcsa, másik nevén Nagy-Köves, a Keleti Kárpátok legmagasabb vulkanikus eredetű csúcsa, 2100 méter tengerszint feletti magasságban található. Köves csúcs. A Jézer-tótól folytattam utamat váltakozó időjárási viszonyok között. Meglepetés. Meglepő, hogy a doboz 2006 óta még megvan, ép és száraz. A Kelemen-havasok csúcsrégiójának megközelítésére a legalkalmasabb útvonal a Nagy-Ilvavölgye.
Illés sziklái Kelemen-havasok 25,87 km-re. A Kelemen-havasok főgerincén levő Ruszka-csúcs délkeleti oldalában találhatók Illés kövei, másnéven Illés sziklái (Pietrele lui Ilies).
Tiha-vízesés Nedves-patak Kelemen-havasok 25,92 km-re. A Tiha-vízesés a Kelemen Nemzeti Parkban található. Én május közepére gondoltam. Ha van igény és jelentkező, természetesen bármikor lehet túrázni, kirándulni, geodobozt keresni és rejteni. Május. Május még messze van, nem tudom, hogy mennyi szabadidőm lesz májusban. A nyolc méter magas vízesés a Nedves-patak, románul Paraul Umed völgyében van, körülbelül 400-500 méterrel a Gyöngyös-patakba ömlő Nedves-patak torkolatától.
Kelemen Cserbükk Kelemen-havasok 26,03 km-re. Kelemen Cserbükk
Gyöngyös-patak vízesései Kelemen-havasok 26,3 km-re. Gyöngyös-patak vízesései Gyöngyös patak. Egy élmény volt az Illés-szikláitól beereszkedni az itt-ott embermagasságú kúszófenyők között a nyeregbe.
Sziklafal Gyöngyös-patak 26,61 km-re. Sziklafal - Gyöngyös-patak forrásvidéke - Kelemen-havasok
Völgyzáró gát Ratosnya 26,77 km-re. A ratosnyai épülő víztároló Ratosnya községtől észak-északkeletre, sziklás környezetben található, a Szék-, Tiha- és Középső-patakok összefolyásától délre, 1 km-re. A jelenleg 95 százalékban elkészült, földből készített duzzasztómű tervezett magassága 105 m, építését 1989-ben kezdték el.
Nyíres Borzont 26,88 km-re. Nyíres növényvédelmi rezervátum - Borzont
Széles-tető 26,96 km-re. Széles-, vagyis Szelesel-tető.
Lisztes-bérc Jódtelep 27 km-re. A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, aGörgényi oldalon. A 90-es években még Lapos-kőnek neveztük.
Rönklenyomat-barlangok Ratosnya 27,1 km-re. A ratosnyai rönklenyomat-barlangok közül a T2-es (05-117/30) a Maros jobb oldalán, Ratosnya község keleti végében található, attól északra, 70 m relatív magasságban. A T3-as (05-117/31) barlang 50 méterre van a T2-től.
Basa fogadó és kézművesfalu Borzont 27,51 km-re. A Basa fogadó országúti fogadó lévén, az utazóknak kínált egykor szállást, ételt és italt, a jószágnak pedig éjszakai pihenőhelyet. Szombaton. Szombaton a közeli Dórka panzióban mulattunk, így a vasárnapot azzal kezdtük, hogy átnéztünk ide a skanzenbe és megnéztük a madáretetőt is közelebbről. Záróra. Épp zárás előtt érkeztünk, de rendes volt a székelyruhás kislány, mert megengedte, hogy bemenjünk. A székely ember akkor az erdőből élt, szekérrel fuvarozott, azt pedig nem lehetett siettetni.
Kőválú-forrás Bucsin 27,79 km-re. Forrás az út mellett, hajtűkanyarban, a 29-es kilométerkő közelében, a Gyergyószentmiklós és Parajd közötti DN13B jelzésű műút mellett. Felirata: Ezen útszakasz épült 1902-1904 években.
Szent Anna-kápolna Gyergyószentmiklós 28 km-re. A várostól északra, az 1087 m magas Csobot-hegyen egy magyar és egy örmény római katolikus Szent Anna kápolna áll. A Csobot-hegy ködben, a rejtek befalazva. Több ügyben is dolgom akadt aznap Gyergyószentmiklóson, például egy kis műszaki segítségnyújtás a helyi kincskeresőknek. Minden év július 26-án Szent Anna napi búcsút tartanak itt.
Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő mellett 28,22 km-re. Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő, vagyis Cibles mellett.
Nagy-Mező-havas Görgényi-havasok 28,35 km-re. A Mező-havas a Görgényi-havasok legmagasabb pontja Maros megyében, 1777 m tengerszint feletti magasságban. Körbejártuk. A rejtekhelyet megtaláltuk, de a dobozt nem. MezőHavas télen-nyáron. Minden irányból, útvonalon jártuk már a Nagy-Mező-Havast, a Görgényi-havasok legmagasabb csúcsát. Egy hatalmas vulkáni krátermaradvány peremének egyik része - a kráter átmérője 5-6 km volt, amelyet a Székely pataka átvágott és lecsapolt.
[ Fel ↑ ]
Tyukász-domb Szováta 43,08 km-re. Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát. Jó kilátás. A város szélén, fent a gerinczen, az Outward Boundhoz átereszkedőben ki lehet lépni a kápolnához. 14 kereszt. Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.
Kerektó Pálpataka 43,29 km-re. A Parajdi-medence szélén, nagykiterjedésű vulkáni fennsík tetején, sok helyen a megálló csapadékvíz eltőzegesedett lápok kialakulásához vezetett, ilyenek a Pálpatakán, Bencéd, Fenyőkút és Fenyősmező közelében mocsári növényzettel borított tőzeges területek, mint például a Kerektó.
Parlament Székelyvarság 43,48 km-re. Parlament, vegyes üzlet és kiskocsma - Székelyvarság.
Református templom Parajd 44,52 km-re. Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki. Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot.
Evszakok Parajd 44,57 km-re. Evszakok Parajd 2001
Uz Bence sírja Székelyvarság 44,63 km-re. Uz Bence sírja, Székelyvarság
Kemény-kastély Marosvécs 44,9 km-re. Marosvécsre érkezve, már messziről feltűnik a falu fölötti dombon, a lombos fák övezte, egykori reneszánsz várkastély. Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt.
Isteni irgalmasság-kápolna Egyes-kő 44,92 km-re. Az Egyes-kő közelében található kápolnát, csodaszerű gyógyulásáért, hálából építette a csíkszentdomokosi Bodó Lóránt, 2018-ban. A Szép-patak völgyében munkabalesetet szenvedett, és egy 2 tonnás munkagép ráesett egy 10 méteres zuhanás után.
Felsőidecs 45,03 km-re. 1319 Felydeach. 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
Tartód vára 45,03 km-re. Tartód vára Székelyudvarhelytől légvonalban 35 km-re északra, a Nagy-Küküllő forrásvidékén, Székelyvarság község Bagzos határrészének közelében található. Csak a rejtekhelyet. Először ott keresgéltünk, ahová a koordináták mutattak. Ez már a negyedik eltűnt geodoboz itt. Az eredeti rejtés óta háromszor rejtettem újra a Tartód vára eltűnt geodobozát, ez azt jelenti, hogy 2008 óta 4 geodobozt rejtettem itt.
Parajdi Sóbánya 45,08 km-re. Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja. Forgalmas hely. Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Forgalom. Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába. Itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek.
Csalhó-kolostor 45,31 km-re. A Csalhó-kolostort 1992-1993 között építették, és az Urunk színeváltozása jegyében szentelték fel. Minden évben, augusztus 6-án ünneplik a Csalhó-hegység napját.
Trópusi lepkeház Parajd 45,41 km-re. A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak. Jó tudni. A lepkeház szép kívûlrõl. Belülről is. Bent is szép, érdemes meglátogatni. Szabadon repülve, testközelből figyelhetjük itt meg a lepkéket.
Vármegyehatárjelző kő Sikaszó 45,42 km-re. Sikaszó a Fenyéd és Gyergyótekerőpatak közötti 138-as számú úton taláható, a Libáni-hágótól 11 km-re, az Alsó-Veresbükk-patak torkolatánál. Doboz kereses segitseggel. Kedvenc karikas utvonalam tavasszal es osszel - most megspekeltem a dobozkeresessel is - nagyon szep utvonal. Kivágott erdő. Aki nem járt a környéken, hamar induljon el csodálja meg ezt a vidéket.
Bizum-források Dornavátra 45,48 km-re. A két Bizum-forrás Dornavátra Negresti nevű utcájának végéből közelíthető meg, déli irányba haladva tovább. A város ivóvizeit gyomor és bélbántalmakra, gyógyvizeit reumatikus és artritiszes betegségek tüneteinek enyhítésére használják.
1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető 45,6 km-re. A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Pótolni. Ősszel visszatérve a tett helyszínére, a jégdugónak már se híre, se hamva, de sajnos a ládának se. Bekerítve. Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.
Ökumenikus kápolna Bekecs-tető 45,86 km-re. A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye. Szabályok. Ezért a rejtekhelyért már kaptál egy pontot. Már megint nincs. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, de sajnos megint hiányzik a geodoboz. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek.
Lépcső Meteóállomás Tóka-csúcs 45,86 km-re. A Tóka alatti meteorológiai állomás és a csúcson található megfigyelő létesítmény között, a 70-es években egy falépcsőt építettek ki. Ez a lépcső idővel tönkrement, a Tóka-csúcs egyedüli megközelítési lehetősége egy csúszós, bizonytalan túraösvény volt.
Mofetta Dornavátra 45,89 km-re. Dornavátra város mofettája a Negresti-negyedben, a hasonló nevű utca déli végében található. A mofettától dél felé haladva lehet eljutni a két Bizum-forrásig.
Fantanele-menedékház Csalhó-hegység 46,05 km-re. A Fantanele-tisztáson egy modern menedékházat találunk, melyhez teraszos vendéglő tartozik. A menedékház megközelíthető Durau üdülőből a piros sáv turistajelzés mentén, vagy a Duruitoarea-vízesés érintésével a piros kereszt jelzést, majd a sárga háromszöget követve.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Simon - Látnivalók Lókod - Közeli települések: Magyaros látnivalói 0,57 km-re - Zsákhegy látnivalói 1,29 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.