Mátisfalva település (Hargita megye) Központ: Bögöz. Mátisfalva román elnevezése: Matiseni.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Mátisfalva (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Joseph Haltrich-líceum

Joseph Haltrich-líceum Segesvár 29,06 km-re
Az evangélikus vártemplomtól északkeletre található iskolát, az épület előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint, 1792-ben kezdték el építeni.

Ördögárok

Ördögárok 28,09 km-re
Környékünk tele van titokzatos régi létesítmények nyomaival, egyesekről többet, másokról kevesebbet lehet tudni. Nem kell az ördögöt a falra festeni - Persze, hogy novemberben, mikor 4 óra 30 perckor sötétedik, esik rendesen, ahogy illik ilyenkor, még egy ilyen lájtos rejtekhely is ördöngösnek tűnik. Székelyföldi töltésvonulatok - Azok számára, akik szeretnék követni-keresni az Ördögárok folytatását, itt egy kis segítség. Májális II - A nádasszéki borvíztől indultunk, jó kis erdei séta volt, mire kiértünk a tetőre.

Rákosi Tepő Alsórákos 31,32 km-re
Az Olt rakosi szakasza folotti karszt teruleten,  az Also-Rakos feloli oldalon talalhato egy piramis alaku meszkoszirt, aminek a neve Rakosi Tepo, 820 m magassaggal.

Ürmösi Töpe barlangjai

Ürmösi Töpe barlangjai 33,19 km-re
Az Olt folyó Ágostonfalva és Alsórákos közötti 10 km hosszú, kiszélesedett szorosában csak kisebb barlangokat hagyott meg az erozió. Alsórákos látnivalói 2 - Alsórákos felfedezésére kerékpárral indultam, Kirulyfürdő, Erdőfüle, Székelyszáldobos, Felsőrákos, Ágostonfalva utvonalon. Sokat bolyongtunk itt - Mar majdnem sotetben botorkaltunk lefele az Urmosi Toperol.

Küküllőkeményfalva 21 km-re
1566-ban Keményfalva néven jelentkezik az okiratokban, 1567-ben a regestrum 10 kapuval jegyzi.

Kis-patak völgye

Kis-patak völgye Gyergyócsomafalva 48,11 km-re
Gyergyócsomafalváról indulva, a Várköve felé, az utunk a Kis-patak völgyében vezet felfelé.

Hegyi menedékhely

Hegyi menedékhely Kakukk-hegy 46,03 km-re
A Kakukk-hegy menedékhelyet a csúcs keleti oldalában, attól 400 méterre állították fel, közvetlenül a túraösvény mellett. Kakukk-hegyi barangolások - A Dél-Hargita általam kevésbé ismert helyeit kerestük fel a Fő Rejtekhelyvadásszal, egy szép napsütéses szeptemberi napon.

Római katonai tábor

Római katonai tábor Mikháza 48,95 km-re
A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.

Sóskút

Sóskút Homoródszentpál 18,1 km-re
A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett.

Jézus kútja

Jézus kútja Székelyvarság 36,85 km-re
Jézus kútja, Székelyvarság Székelyföldi túra - Többedmagammal bejártuk a vízesést és környékét. Nem tudtam, hogy van itt doboz - Régebb töltöttem le a rejtekhely információit, ezért nálam még doboz nélküli rejtekhelyként szerepelt. A dobozka még mindig a fenyő alatt üldögél - A Csorgókő-vízesést és a kilátót megmutatni havereimnek, érkeztem Székelyvarságra.

Kőgomba kalap nélkül

Kőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 32,98 km-re
Aki nyitott szemmel jár a természetben, lépten-nyomon új dolgokat fedezhet fel. Szikla - Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.

Szeder-útkereszteződés

Szeder-útkereszteződés Piricske 43,1 km-re
Piricske északi végébe érkezve egy útkereszteződéshez jutunk, mely egyúttal túraútvonalak találkozási pontja is.

Unitárius vártemplom

Unitárius vártemplom Bölön 45,42 km-re
Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból. Hazafele - Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam.

Borvíz fürdő Bölön 47,89 km-re
2014-ben, a Borvizek útja projekt keretében korszerű kezelőközpont épült Bölönben.

Zathureczky-temető

Zathureczky-temető Barót 38,72 km-re
Barót északkeleti végében, a Szőlős-oldalon található a Zathureczky-temető, a helység egy régebbi temetője, mely a hatvanas évek elejéig volt használatban. Megúszta - A temetőt kitakarították, kaput tettek és a doboz is rendben van. Egy igéretes nap reggelén - Útban az Almási Barlang felé, megálltunk egy félórára szülővárosom határában. Kripta és sírkövek - Nem volt nehéz megtalálni a dobozt.

Református templom és harangláb

Református templom és harangláb Nyárádszentsimon 38,74 km-re
Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik - pedig, igazából csak egyszerűen nem pörgött fel, ahogy máshol. A létra odavitt, de nem találtam meg - A maival együtt már három alkalommal jártam itt. Lehet egészen máshova került a doboz - Az első megtaláló a bejegyzése szerint még a rejtekben találta meg a geodobozt. Új geodoboz új rejtekben - A közeli Csereoldal tatárpincéit terveztem felkeresni, de ha már itt voltam, elrejtettem a haranglábnál egy új geodobozt, új rejtekbe.

Turdolya-szikla

Turdolya-szikla Alsórákos 32,04 km-re
A Turdolya-szikla közvetlenül az Olt folyó szélén magasodik. A Turdolya-szikla körül - A sziklás alakzat csúcsa az N 46.

Visszafolyó vizesárok

Visszafolyó vizesárok Ivó 37,38 km-re
Régóta keressük a Visszafolyónak is nevezett vizesárkot. Patak szöktetés - A koordináták segítségével könnyen rátaláltam a tárnára, majd a visszafele folyó patakra, miután jó darabig bolyongtam Ivó felett az erdőben, lévén hogy Kápolnás felől a Cekend tetőn keresztül érkeztem.

Tetőterasz

Tetőterasz Madarasi Hargita 40 km-re
A Madarasi Hargita tetőteraszán, alkonyatkor, remek naplementés fotókat lehet készíteni. Új pihenő - Valóban nem csak a kopjafákból áll a Madarasi hegycsúcs. Az új geodoboz második megtalálója - Ez a mai kirándulás nem volt betervezve, ebéd után indultunk, hirtelen ötlettől vezérelve. Szent hegy - Ekkora hóban nem sok esélyem volt megtalálni a dobozt.

Szentgerice

Szentgerice 44,18 km-re
Szentgerice látnivalója az 1670-ból származó, szép kazettás mennyezetű, unitárius templom. Aprólékosan megvizsgáltuk a rejteket - A belsejét is tükörrel -elemlámpával, de nem találtunk dobozt. Sajnos nincs doboz - Kerestem a dobozt, de sajnos nincs meg.

Vadasi várhegy 49,58 km-re
A Vadasi varhegyet foleg Kozepajtarol lehet latni espedig pontosabban a falu feletti Domosrol, a varhegy maga 832 m.

Bányanyílás

Bányanyílás Hargitafürdő 38,9 km-re
A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak bal oldalán, az út alatt, van egy 1,8 hektáros meddőhányó.

Máréfalva védbarlangjai

Máréfalva védbarlangjai 20,22 km-re
Máréfalvától északra, a Leshegy nevű dűlőben sziklába vájt védbarlangok találhatók, a helybeliek Kőliknak nevezik a helyet. A geodoboz a helyén van - Ellenőriztem a rejtekhelyet, a geodoboz a helyén van, és még nem találta meg senki. ágak - Ebbol az alkalombol osszejott, bar alaposan megdolgoztatott. Énlakára menet - Énlakára menet kiugrottunk a barlangokhoz, gyönyörű hely, de a panoráma még szebb.

Dagadókúp

Dagadókúp Csicsói Hargita 39,44 km-re
A Csicsói-Hargita északi csúcsrégiójában, a kilátópont szikláitól körülbelül 120 méterre nyugatra, egy piramis formájú csúcsot láthatunk.

Kalibáskő

Kalibáskő 34,19 km-re
Hol van a Kalibáskő? Maszkalas - Gyonyoru kornyek, eredetileg a Vargyas szorosba keszultunk, de mielott odaertunk volna rengeteg erdekes hellyel, meg latnivaloval talalkoztunk. Kiruly II - A Hargita-liget meglátogatása után, átkeltünk a patakon, és felkaptattunk a tetőre. Szikla - Ennek is megvan a skalpja.

Mezítlábas park

Mezítlábas park Székelyudvarhely 12,05 km-re
Elfáradtál a hintán vagy a csúszdán? Mezítláb lépett le a doboz - A parkot csak a kerítésen kívülről néztük meg, és nem valószínű, hogy kipróbáltuk volna. Gyerekek - Minden stimmelt, csak rengeteg ember és gyerek volt a kerítés mindkét felén.

Loris-ház

Loris-ház Segesvár 28,96 km-re
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.

Kincses Kodáros dombja

Kincses Kodáros dombja Felsősófalva 32,87 km-re
Kincses Kodáros dombja a Sóvidék legendás helye. Első megtaláló, vagy inkább meg nem találó - Nagyon fogynak a pontjaim, ideje újakat gyűjteni. Jó tett helyébe jót várj - Köszönöm a karbantartást, az új geodobozt. Könnyen megtalálható és biztonságos rejtek - Mivel új rejtő rejtett itt egy új geodobozt, új rejtekben - én is, mint rejtekgazda, megkereshetem azt, és pontot is kapok a megtalálásért.

Szászdálya

Szászdálya 22,68 km-re
1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.

Bánya pataka Csíkmadaras 42,82 km-re
Csíkmadarastól nyugatra, a Vasér- vagy Bánya-patakában tör fel a Küpüs-borvíz.

Református templom Makfalva 35,39 km-re
Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572.

Katolikus templom

Katolikus templom Kőhalom 22,14 km-re
A katolikus vallás szervezkedésére 1752-ben történik kísérlet, amikor Gábor Mihály, egy Kőhalmon letelepedett obsitos katona lakást ajánl fel a ferenceseknek.

Sziklakapu

Sziklakapu Ürmösi határ-patak 35,52 km-re
Az Ürmösi határ-patak, jelenlegi nevén Ürmösi Töpe-patak fejének baloldali ágán egy érdekes sziklakapu található, mely alatt átfolyik a víz.

Sütő András szobra Székelyudvarhely 12,26 km-re
Sütő András szobra - Székelyudvarhely.

Iskolamúzeum

Iskolamúzeum Lövétebánya 27,16 km-re
A lövétebányai Iskolamúzeum a Gábor Áron Iskolaközponthoz tartozik.

Siklódi kő

Siklódi kő 34,08 km-re
A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.

Geges

Geges 37,55 km-re
Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre. Igen - Igen, erre mondják a faluban. Ez mashol lehet - Ez az 1848-as emlékmű a falun kívül található. Ez nem egy emlékmű, csak egy sírhely - Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is.

Anyósmentes övezet

Anyósmentes övezet Csere-negyed Farkaslaka 16,66 km-re
A Csere-negyed Farkaslaka legújabb falurésze, inkább fiatalok lakják, akik egymás között anyósmentes övezetnek becézik a lakhelyüket.

Richter-ház

Richter-ház Segesvár 29,04 km-re
A XVIII-dik században épült Richter-ház Segesváron, az Asztalosok utca 28 szám alatt található.

Szent Kinga-templom

Szent Kinga-templom Szécseny 48,54 km-re
A reménység szimbólumává vált deszkatemplom Borbély Gábor nevéhez fűződik - 2003 július elején az átrendezés miatt költöztették a Szécseny nevű dűlőbe, a Hargita lábához. Zárt deszkatemplom, üres rejtek - Ezt a rejtést már rég meg kellett volna keressem. Újrarejtés a Rejtők napja alkalmából - Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön.

Bánatos királylány kútja

Bánatos királylány kútja Nagygalambfalva 3,88 km-re
Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték.

Székely Selters borvízforrások

Székely Selters borvízforrások Szeltersz 29,53 km-re
A szelterszi borvízforrások vize, vagy ahogy régebb nevezték, a lövétei Bélmező szejkéje enyhén sós, szénsavas, lúgos vagyis alkalikus víz. Mégis - Lehet, hogy mégis keresned kellett volna, annak ellenére, hogy emberek voltak ott. Reklám helye - Hát pont azért voltam felháborodva, mert a táblától 5-6 méterre sütötték a húst. Még egyszer felkerestem - Még egyszer felkerestem a rejtekhelyet, hátha több szerencsém lesz.

Büdös-láp

Büdös-láp Büdösfürdő 45,7 km-re
A büdösfürdői Büdös-láp a Dél-Hargita-hegység keleti oldalán, a Kenderes-patak forrásvidéke felett található, 1200-1210 m-es tengerszint feletti magasságban.

Béla bán vára Homoródszentpál 16,96 km-re
A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán.

Evangélikus erődtemplom Sövénység 17,19 km-re
Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban.

Ördögútja

Ördögútja Kőris-tető Zetelaka 27,38 km-re
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat a Nagy-Küküllő bal partjától a Kis-Fenyéd patakáig terjedő szakasza.

Csíki panoráma

Csíki panoráma Csíkszereda 46,84 km-re
Amennyiben Székelyudvarhely felől érkezik valaki Csíkszeredába, a csibai eltérő után, a kavicsos uton balra térve, az ut bal oldalán levő dombon emelkedő római katolikus templomhoz juthat. Meg vagyok hatódva - Gondolom a három pont azt jelenti, hogy Dicsőség a rejtőnek :-). Gloria in excelsis homo ludens - Na és ki tette oda fel a dobozt? Ki hozta létre a rejtést? A rejtő. Csiba - Megtaláltuk.

[ Fel ↑ ]
Borvíz Útja

Borvíz Útja Előpatak 58,23 km-re. Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik. Dobozilag hűlt hely - Megtaláltuk az érdekes, sajnos dobozilag hűlt helyet. Borvízért mentem - S közben még egyet sétáltam. Megnyílt a Borvíz Útja fürdő - Megnyitotta kapuit az előpataki Borvíz Útja fürdő.

Borsáros-láp

Borsáros-láp Csíkszentkirály 52,32 km-re. A Borsáros természetvédelmi terület az Olt jobb partján, 651 m tengerszintfeletti magasságban, 1 km-es hosszúságban, 50-200 m szélességben, Csíkszentkirály határában, a Csíkszentsimon felé vezető úttól balra terül el. Rejtés után keresés - Láttuk, hogy van egy új rejtés, nem akartuk kihagyni. Szem elé került - Nem volt szem előtt, de elé került a doboz az Y-ból, magasság-mélység ellenére. Lakat alatt - Sajnos ez a rejtekhely már nem látogatható, mivel a bekerített természetvédelmi területet lakattal lezárták.

Nyugta-tó

Nyugta-tó Marosszentkirály 61,52 km-re. Nyugta-tó - Marosszentkirály.

Kálnoki borvíz

Kálnoki borvíz Csobotfalva 55,34 km-re. Csobotfalváról az Agyagfalva nevű falurészen keresztül lehet eljutni a Kálnoki borvízhez. Hiába - Már két alkalommal kerestük fel ezt a helyet, sajnos mindhiába. Belmezoben - Erre a helyre meg a szuleimmel jartam evtizedekkel ezelott, nagyon sokszor.

Szent László köve

Szent László köve Pogányhavas 61,69 km-re. Június 27-e Szent László ünnepe, személyében nagy hős és nagy király képe rajzolódik elénk.

Magyarpéterlaka 59,82 km-re. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven.

Katolikus templom

Katolikus templom Gyergyóalfalu 57,79 km-re. A gyergyóalfalusi templomtorony oldalán egy régi festett felirat felújításról ad hírt, mivel nem eredeti kőbe vésett felirat, kétkedve fogadják.

Zsögödfürdői vár Malomföld 50,42 km-re. A zsögödfürdői vár az Olt jobb partján, a Malomföldnek nevezett helyen volt, ott ahol a zsögödfürdői házak felé emelkedő távközlési antenna is van.

Panoráma a zsögödi szorosra

Panoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő 50,99 km-re. Zsögödfürdő Csíkszereda déli kijáratánál található, a város egyik, szépen rendben tartott szabadtéri, ásványvizes fürdője. Itt nehezebb dolgunk akadt - Az egész oldal tele volt kivágott fenyőkkel. Az oldalban - Hát igazán nem volt okos dolog kivágni a fenyőcskéket, de azért egy kis keresés után elékerült a doboz. Keresés a domboldalon - Többször jártam erre felé, nem tűnt különösebben nehéznek a feladat, miután gps-el felfegyverkezve indultam felkeresni a rejteket, annál inkább lelombozódtam, miután hosszasabb keresgélés után sem sikerült felfedezni a rejteket, pedig kivágott fenyőcske is, kő is akadt nem egy, ilyenformán párosítva is.

Nagyloki-borvíz Csíkkarcfalva 50,26 km-re. A Nagyloki borvíz a Nagylok-patak földrajzi baloldalán található, Madicsafürdőtől 6 km-re nyugatra.

Gyergyó romlása emlékoszlop Gyergyóújfalu 56,55 km-re. Újfalu határában, a Vasláb felé vezető kövezett megyei út mentén álló emlékoszlop a Gyergyó romlása néven emlegetett eseményre emlékeztet.

Erődített evangélikus templom Gerdály 53,42 km-re. 1332-ben temploma van - középkori temploma volt, mert 1520-ban a szebeni tartománytól segélyt kap a templom és torony erődítésére.

Szent Anna-kápolna

Szent Anna-kápolna Gyergyószentmiklós 66,47 km-re. A várostól északra, az 1087 m magas Csobot-hegyen egy magyar és egy örmény római katolikus Szent Anna kápolna áll. A Csobot-hegy ködben, a rejtek befalazva - Több ügyben is dolgom akadt aznap Gyergyószentmiklóson.

Régi sáncok

Régi sáncok Gyimesfelsőlok 67,15 km-re. A gyimesfelsőloki régi sáncokat 1701-1702-ben építették a tatár betörések ellen, a sáncok az első katonai felmérésen is jól láthatóak.

Évszázados tölgyfa

Évszázados tölgyfa Csíkszépvíz 57,57 km-re. A községközpont felé haladva, a Szépviz-pataka mellett, dr Katona Endre nyugalmazott állatorvos udvarán áll egy évszázados tölgyfa.

Székely Lehel ajándéka

Székely Lehel ajándéka Csíkszentkirály 52,77 km-re. Csíkszentkirály déli kijáratánál, mielőtt elérnénk a temetőhöz, az út túlsó felén, a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Agromek vállalat kerítésénél, egy régi szekeret láthatunk.

Középpatak-rétláp Újtusnád 55,35 km-re. A 4 hektár területen fekvő Középpatak-rétláp, növényvédelmi rezervátum.

Alszegi borvízkút

Alszegi borvízkút Tusnád 56,76 km-re. Az Alszegi borvízkutat 1960-ban fúrták Tusnád falu alszegi részén.

Katolikus templom Csíkmadaras 53,57 km-re. Csíkdánfalva és Csíkrákos között, az Olt és a Madaras-patak találkozási pontjánál fekvö Csíkmadaras Felcsík legdélibb települése.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.