Mátisfalva település (Hargita megye) Központ: Bögöz. Közeli települések: Agyagfalva (Lutita) 2.11 km-re, Décsfalva (Dejutiu) 2.37 km-re, Székelymuzsna (Mujna) 3.43 km-re, Székelymagyaros (Alunis) 3.53 km-re, Székelyderzs (Darjiu) 4.48 km-re. Mátisfalva román elnevezése: Matiseni.
Szállás

Szállás Mátisfalva (Matiseni) - Bögöz, Hargita


Keress szállást Mátisfalva közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Mátisfalva (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom 2.44 km-re. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi. Építési idejét a XIII.
Likoldala 2.5 km-re. Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak. Valószínűen innen kapta a kiemelkedő csúcs, a 816 m magas Liktető a nevét.
Székely Nagygyűlés 2.54 km-re. Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. Vagyis az agyagfalvi népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett, itt mondatott ki a néphatalom, mely szerint csakis az egész székely nemzet beleegyezésével kaphat kegyelmet az, ki hazaárulónak kiáltatik.
Református templom 3.51 km-re. 1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban. 1567-ben a regestrum 35 kapuval jegyzi.
Várféle őrtorony 3.85 km-re. A Bánatos királylány kútja mellett, a Vágás-patak partján, a helybeliek közösségi összefogással megépítették az eredetileg a közeli Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását. Ezért csak amolyan vár féle.
Bánatos királylány kútja 3.88 km-re. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték.
Székelyderzs 4.37 km-re. A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont. A hagyomány szerint Ramocsa nevő tündér járt erre, léptei nyomán a gyönyörő ramocsavirág kezdett nyílni.
Egykori erődítmény 4.56 km-re. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető. Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott.
Református templom 5.05 km-re. A település eredetét a XI–XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel. Nem sokkal későbbi lehet a temploma.
Református templom 5.26 km-re. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
[ Fel ↑ ]
Rák tava - Nagygalambfalva
Rák tava - Nagygalambfalva
A Rák tava Nagygalambfalvától 2 km-re északra található, 600 m magasságban. Kerülete 800 m, hossza 250 m, szélessége 150 m, mélysége maximum 7 m.
Budvár üregei - Székelyudvarhely
Budvár üregei - Székelyudvarhely
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Dragoslavele - Turisztikai látnivalók Baloteasca - Turisztikai látnivalók Glodu - Turisztikai látnivalók Ósinka
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.