Nagygalambfalva település (Hargita megye) Központ: Galambfalva. Közeli települések: Kisgalambfalva (Porumbenii Mici) 2.5 km-re, Székelymagyaros (Alunis) 4.06 km-re, Décsfalva (Dejutiu) 4.07 km-re, Székelydobó (Dobeni) 4.2 km-re, Betfalva (Betesti) 4.45 km-re. Nagygalambfalva román elnevezése: Porumbenii Mari.
Szállás

Szállás Nagygalambfalva (Porumbenii Mari) - Galambfalva, Hargita


Keress szállást Nagygalambfalva közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Nagygalambfalva (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom 0.3 km-re. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Bánatos királylány kútja 1.26 km-re. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték.
Várféle őrtorony 1.28 km-re. A Bánatos királylány kútja mellett, a Vágás-patak partján, a helybeliek közösségi összefogással megépítették az eredetileg a közeli Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását. Ezért csak amolyan vár féle.
Rák-tava 1.67 km-re. Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott. Egy jómódú, ám gonosz lelkű özvegyasszony, Rákné élt benne, csúnya édeslányával és szépséges mostohalányával.
Egykori erődítmény 1.99 km-re. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető. Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott.
Kisgalamb Levendula 2.52 km-re. A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett. Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Kisgalambfalva 2.64 km-re. A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kell letérni. A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
Erzsébet kútja 2.73 km-re. Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja. Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni.
Harangláb 3.11 km-re. A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu. A magyarázat egyszerű.
Betfalva 4.33 km-re. A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt. Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó.
Székely Nagygyűlés 4.67 km-re. Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. Vagyis az agyagfalvi népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett, itt mondatott ki a néphatalom, mely szerint csakis az egész székely nemzet beleegyezésével kaphat kegyelmet az, ki hazaárulónak kiáltatik.
Református templom 5.08 km-re. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi. Építési idejét a XIII.
[ Fel ↑ ]
A vágási tölgyek 5.1 km-re. A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás.
Rez-tetői kilátó 5.55 km-re. A Nagyküküllő és a Nyikó között húzódó dombvidék legmagasabb csúcsa, a 932 m magas Rez-tető.
Dobó és Vágás 5.57 km-re. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó.
Rák tava - Nagygalambfalva
Rák tava - Nagygalambfalva
A Rák tava Nagygalambfalvától 2 km-re északra található, 600 m magasságban.
Budvár üregei - Székelyudvarhely
Budvár üregei - Székelyudvarhely
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Spatarei - Turisztikai látnivalók Baila - Turisztikai látnivalók Voievoda - Turisztikai látnivalók Botesti
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.