Sántatelek település (Hargita megye) Központ: Gyimesfelsőlok. Közeli települések: Komjátpataka (Comiat) 1.08 km-re, Bükklok (Fagetel) 2.43 km-re, Ugrapataka (Valea Ugra) 5.37 km-re, Gyimesfelsőlok (Lunca de Sus) 5.38 km-re, Görbepataka (Valea Garbea) 5.81 km-re. Sántatelek román elnevezése: Izvorul Trotusului.
Szállás

Szállás Sántatelek (Izvorul Trotusului) - Gyimesfelsőlok, Hargita


Keress szállást Sántatelek közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Sántatelek (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Szentlélek-kápolna 1.66 km-re. Szentlélek-kápolna - Széphavas
Szép-havas 1.66 km-re. A hely kultikus hangulatának élményét az elképesztő körpanoráma egészíti ki. Kézzelfogható közelségben délnyugatra a Pogány-havas, lábunk alatt a Tatros völgye, annak túloldalán a völgy keleti hegyoldalai, gondozott kaszálóival.
Széphavas 1.67 km-re. Szoborállításra készül Szépvíz. Emléket állítanak annak a Szent Lászlónak, akinek a falu a nevét köszönheti.
Ortodox kolostor 1.79 km-re. Ortodox kolostor - Bükkloka
Gyimesi hágó 2.36 km-re. Gyimes vidékének megközelítése a Gyimesi hágó, régi nevén Tekerőhágó, irányából történik. Itt éri el a Csíkszereda és a Gyimesi szoros közötti 12 rszágút a legmagasabb pontját.
Ortodox templom 2.53 km-re. A Tatros forrása és Piposz felé indultunk, megálltunk kicsit ennél a templomnál, megcsodálni a környéket. Sehol senki.
Pogány-havas 3.35 km-re. A Pogány-havas és környéke, az év minden szakában érdekes látnivalót nyújt. A Gyimesi-hágótól indulva kényelmesen fel lehet jutni, kevesebb mint egy óra alatt, a Pogányhavas 1351 méteres csúcsára.
Régi sáncok 3.5 km-re. A gyimesfelsőloki régi sáncokat 1701-1702-ben építették a tatár betörések ellen. A sáncok az első katonai felmérésen is jól láthatóak.
Szent László emlékhely 3.75 km-re. A Szent László emlékhely magába foglalja a Szent László kápolna konzervált romjait, Szent László kövét, valamint Szent László kútját és az újonnan épült haranglábat.
Szent László köve 3.79 km-re. Június 27-e Szent László ünnepe. Személyében nagy hős és nagy király képe rajzolódik elénk.
Kicsi Pogányhavas 4.05 km-re. Kicsi Pogányhavas
Hosszúvontató-itató 4.14 km-re. A Hegy útja közvetlen közelében, egy rendezett forrás található, a Hosszúvontató-forrás és itató. Mellette fából ácsolt, asztalból és padokból álló, fedetlen pihenőhely.
[ Fel ↑ ]
Piposz birtok 4.52 km-re. Piposz birtok - Bükkloka
Rompáca borvíz 4.53 km-re. A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le.
Nagy Pájszó teteje 5.11 km-re. Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét.
Pogány-havas - Szép-havas
Pogány-havas - Szép-havas
Gyimesi-hágó - Pogány-havas
Gyimesi-hágó - Pogány-havas
A Pogány-havas tetejére várat helyez a néphagyomány.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Goruna - Turisztikai látnivalók Csíkkozmás - Turisztikai látnivalók Niculesti - Turisztikai látnivalók Hulubesti
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.