Zsiec település (Hunyad megye) Központ: Petrilla. Zsiec román elnevezése: Jiet.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Zsiec (Hunyad megye) és környéke turisztikai látnivalói

Művelődési Ház Petrozsény 4,46 km-re. Művelődési Ház, egykori Mircea herceg-rendelőintézet 1925.
Tiszti kaszinó Petrozsény 4,61 km-re. Egykori Petrozsény részvénytársaság tisztviselőinek kaszinója 1905, ma Ion D Sarbu-színház. Mihai Viteazul utca 2.
Bányászati Múzeum Petrozsény 4,62 km-re. Bányászati Múzeum, első SAR székház 1920 - Nicolae Balcescu utca 2.
Kicsi-Zsíl-szoros Páreng-hegység 4,7 km-re. Petrozsénytől a Szárazgödör (Groapa Seaca) menedékházig az aszfaltút a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgyében vezet. A szép szorosban számos magasról lezúduló, nagy hozamú vízesést láthatunk.
Petrozsényi Egyesületi Fürdő Petrozsény 5,12 km-re. Petrozsényi Egyesületi Fürdő, 1923-1925 - Grivita Rosie utca 36 szám, Petrozsény.
Munkások kaszinója Petrozsény 5,12 km-re. Munkások kaszinója, 1925 - Grivita Rosie utca 38 szám, Petrozsény.
Badea-csúcs Páreng-hegység 6,22 km-re. Az 1850 m magas Badea-csúcsról feltérhetünk a 2074 m magas, füves Kis-Páringra. A Kis-Páring-csúcsot kihagyva, az alatt és attól délre, kelet felé indulva lehet haladni a Nagy-Páring-csúcs felé vezető túraösvényen.
Pimpó-szikla Páreng-hegység 6,24 km-re. Csató János magashegyi túráján, 1872-ben, a Párengben, elsőként talál meg egy pimpó fajt. A növényt Haynald Lajosról, Erdély egykori katolikus püspökéről nevezi el Potentilla haynaldianeának.
Kis-Páring-csúcs Páreng-hegység 6,54 km-re. A Kis-Páring egy füves csúcs, mely 2074 m magasságban helyezkedik el. Petrozsény irányából, a Maleja-völgyből indulva, a Badea-csúcsról kapaszkodhatunk ki ide.
Scurtu-nyereg Páreng-hegység 8,4 km-re. A 2203 m magas Scurtu-csúcs mellett, a 2111 m-en található Scurtu-nyeregnél gyönyörű kilátás nyílik a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgye felé. Itt tér le a Mija-tó (ejtsd Mizsa) felé a túraösvény.
Boli-barlang 1 Banica 9,09 km-re. A Boli-barlang Petrozsénytól 6 km-re, északra található, azon az úton, mely Hátszeg vidékét a Zsil völgyével köti össze. Eső után. A magas vízállás miatt a barlangba nem lehetett bemenni. Itt halad át a Hunyad megye két részét összekötő vasútvonal, mely 66 kanyarral és 8 alagúttal rendelkezik.
Mija-tó Páreng-hegység 9,49 km-re. A Mizsa-tó (Mija) a hasonló nevű csúcs impozáns sziklaorma alatt terül el, egy kőomlásos kráterben. 1980 m tengerszint feletti magasságban található, 0,8 hektár területű tó.
Banica-szoros Merisori-hágó 9,5 km-re. A körülbelül 250 m hosszú Banica-szoros a Merisori-hágó közelében található, nem messze a Boli-barlangtól. Jobb későn, mint soha. Több alkalommal jártam már a Banica-szorosban, ezúttal kimondottan a geodobozt megkeresni. Nagyon látványos, hasonlít a Corcoaia-szoroshoz.
Rudolfshütte Páreng-hegység 9,68 km-re. Rudolfshütte, vagy Carja-menedékhely, egy kőből összetákolt menedékkunyhó. A 2185 m magasan található Kecske-nyeregből egy meredek, csúszós, köves ösvény kapaszkodik ki a 2405 m-en található Carja-csúcsra.
Carja-csúcs 10,16 km-re. A petrozsényi sítelep fölé magasodó hegyes Carja-csúcs, a maga 2405 méteres magasságával, a Páreng-hegység negyedik legmagasabb pontja. Naná, hogy ott voltam . Csak azt bántam meg, hogy nem vittem sílécet. Tetejéről szép kilátás nyílik nyugati irányban a Zsil völgyére, keleti irányban pedig a Nagy-Páreng-csúcsra, illetve számos gleccsertóra.
Sztojnica-nyereg Páreng-hegység 10,4 km-re. Sztojnica-nyereg, románul Saua Stoinita. A Kürzsa (Carja) és Sztojnica-csúcsok között található, az előbbitől délkeletre.
Fagyott-tó Páreng-hegység 10,52 km-re. A Fagyott-tó a Kürzsa-csúcstól északkeletre található. Megpillantható a főgerincről, miután leereszkedtünk a Kürzsáról délkelet felé.
Carja-tó Páreng-hegység 10,67 km-re. A Carja-tó a hasonló nevű, 2405 m-es csúcstól keletre található, 2118 m magasságban. A hangulatos tónak fél hektárnyi víztükre van.
Gemanarea-nyereg Páreng-hegység 11,21 km-re. Gemanarea-nyereg, magyarul kiejtve Dzsemönárea. A Sztojnica- és a Gemanarea-csúcsok között található, az előbbitől délre.
Szlivej-vízesés Páreng-hegység 11,27 km-re. A Szlivej-vízesés (Sliveiu) a Szlivej-hegygerinctől északra, a Zöld-tótól észak-északkeletre található.
Zöld-tó Páreng-hegység 11,35 km-re. A 0,62 hektáros Zöld-tó a Sztojnica-csúcstól kelet-északkelet felé található. A tavacska víztükre a Szlivej-hegygerinc északi aljában, a sziklás törmelék és a morénagátak között csillog.
Gemanarea-csúcs Páreng-hegység 11,82 km-re. A Gemanarea-csúcs a Páring-hegység főgerincének és 2420 m magas Szlivej (Slivei) hegytömbjének találkozásánál helyezkedik el. Innen körülbelül 1 óra alatt lehet feljutni a Nagy-Páring 2519 m-es csúcsára.
Tekánu-nyereg Páreng-hegység 12,14 km-re. Tekánu (Tecanu)-nyereg.
Függesztett menedékhely Páreng-hegység 12,16 km-re. A Függesztett menedékhely, románul Refugiul Agatat, egy 4 m magas sziklára épített menedékkunyhó. 1982-ben építette egy dévai turistacsoport, a fenyőerdő és a törpefenyők határánál.
Esztena üstje-tó Páreng-hegység 12,72 km-re. A Zanoaga Stanei nevű tó 1924 m tengerszint feletti magasságban található, víztükre 0,6 hektár felületű. A tó vize kövek alatt vezet el a Rosiile-patakba, mely miután összefolyik a Gheres-patakkal, a Kicsi-Zsíl nevet veszi fel.
Mundra-csúcs Páring-hegység 13,03 km-re. A Nagy-Páring az Olt és a Zsil szorosai között elhelyezkedő Páring-hegység legmagasabb csúcsa. Megtaláltuk. A Groapa Seaca menedékháztól közelítettük meg, gyönyörű napsütéses időben. Másodszori nekifutásra meglett. Megérkeztem a csúcsra, a Coasta lui Rus és a Gruiu-csúcs közötti nyeregből közelítettük meg, ahol sátraztunk négy napig. 2519 m magasságával Románia harmadik legmagasabb csúcsa, a 2544 m-es Moldován- és a 2535 m-es Negoj-csúcs után.
Természetes híd Banica 13,13 km-re. A Banica-kőbánya melletti természetes híd a Banica-szorostól körülbelül 5 km távolságra található. Távolról, a közelében, de még rajta állva sem látható, csak a patakmederbe beereszkedve ismerhető fel.
Hosszú-tó Páreng-hegység 13,18 km-re. A Hosszú-tó a Rosiile-tó mellett, attól nyugatra található. A tó mellett vezet el az a túraösvény, mely a Mundra-tó mellett elhaladva, a Grujú-nyeregnél ér ki a főgerincre.
Mundra-tó Páreng-hegység 13,29 km-re. A Mundra-tó a Nagy-Páring-csúcstól kelet-északkelet felé terül el, 1,12 hektáros vízfelülete van. A Páring-hegység legmagasabban elhelyezkedő, 2158 m-en kialakult tava.
Rosiile-tó Páreng-hegység 13,38 km-re. A Rosiile-tengerszem a róla elnevezett gleccsermedencében található, 2000 m magasságban. A Páring-hegység legnagyobb, 3,72 hektár vízfelületű tava.
Grujú-nyereg Páreng-hegység 13,54 km-re. Grujú-nyereg, románul Saua Gruiu. A Nagy-Páring és a Grujú-csúcsok között található, itt lehet beereszkedni a főgerincről a Mundra és Rosiile tavakhoz.
Grujú-csúcs Páreng-hegység 13,7 km-re. Grujú-csúcs, románul Varful Gruiu (Gruiul). A Nagy-Páring-csúcstól keletre található első magaslat, tengerszint felett 2345 m-en.
Rusesti-házcsoport Merisor 14,83 km-re. A Merisor faluhoz tartozó Rusesti házcsoport a Rachita patak mellékvizénél, a Rusesti patak mentén található, elszórtan. Itt halad át a Zsil-völgyébe tartó vasút, mely egy tökéletes kör alakú hurkot képez, miközben két, kisebb alagút is van rajta.
A régi iskola romjai Merisor 15,48 km-re. Az 1897-ben épült, régi általános iskola romjai a merisori ortodox templommal szemben állnak. Az egykori fogadó helyén épült, ahol a postakocsik idejében az utasok megálltak pihenni, lovat cserélni.
Galcescu-tó Páring-hegység 16,79 km-re. A Galcescu- vagy Calcescu-tó a Páring-hegység legnagyobb glaciális tava. Felülete 3,02 hektár, mélysége 9,3 m.
Vidál-tó Páring-hegység 17 km-re. A Vidál-tó a Galcescu-tó fölött található a Galcescu-katlanban, 1987 méteres magasságban. Felülete 0,59 hektár, mélysége 3,6 m.
Tavak kéménye Páring-hegység 17,21 km-re. A Galcescu-katlanból a Plescoaia-nyeregbe, egy piros háromszöggel jelzett ösvény vezet a Tavak kéményén keresztül. Az ösvény nem ajánlott rossz időben, csúszós, kőtörmelékes.
Krivádia vártorony 17,58 km-re. Krivádia községtől délre fekvő Gyálu-Babi dombon magasodó erődítményről korábban úgy tartották, hogy egy római őrtorony maradványa. Kútgyűrű. Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján.
Sztrázsa-csúcs 18,39 km-re. Sztrázsa-csúcs
Urdele-vízesés 19,11 km-re. A La Vulpita-vízesés egy vízesés sorozat a Transalpina mellett, A Nagy-Muntinu csúcs és az Urdele-hágó között, az Urdele-patakon. A neten La Vulpita-vízesés néven ismerik, de talán helyesebb lenne az Urdele-vízesés, mert az Urdele patakon van.
Királyok útja 20,17 km-re. Hétköznapra terveztük a látogatást, és így volt jó. Megvan. Gyönyörű kilátás. Elsőnek az új geodoboznál. Lejárt már a nyári szezon, csütörtöki nap is volt, így viszonylag kevesen voltak a környéken. Hétvégén, a tömeg miatt, nem próbálkoznék vele.
Dengheru-csúcs aronbv Parang-hegység 21,66 km-re. A Parang hegységet átszelő Transalpina út mellett fekvő Dengheru-csúcs közelében rejtettünk. Papusa vagy Dengheru. A megadott koordináták közelében nem találtam meg a rejtekfotón látható sziklákat. Ki tudja. Amit en rejtettem annak 8 eve. Habár nem Erdélyben van, azért mindenképp érdemes ellátogatni a Parang-hegységbe, alpesi szépségű hegyvonulat, az út 2200 méterre kígyózik fel és lélegzetelállító szépségű tájakat láthatunk.
Dengheru-csúcs Páring-hegység 21,66 km-re. Az Urdele-hágó közelében a Transalpina-ról leágazó, Papusa-csúcs felé vezető út mellett található a 2084 m magas Dengheru-csúcs. Kényelmes séta. Miután megkerestük az Urdele-hágó mellett a Királyok útja geodobozt, elsétáltunk a Dengheru-csúcsra.
Oasa-tó 22,86 km-re. Az Oasa-tó a legnagyobb mesterséges vízgyűjtő tó a Sebes völgyében. A tó vízét a Galceag földalatti vízerőmű hasznosítja.
Komárnyik-bauxitbánya 23,1 km-re. Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.
A mennyország kapuja Fundatura Ponorului 24,04 km-re. Fégyér faluból indulva, egy körülbelül 11 km hosszú kavicsos úton juthatunk el Románia egyik legfestőibb helyére. Ez a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu.
Isten tenyere Fundatura Ponorului 24,09 km-re. A Ponor-rét, melyet az Isten tenyere néven is emlegetnek, a Kudzsiri-havasok Gradistea Muncelului-Cioclovina Nemzeti Parkjában található. Köszönet. Köszönet a játékvezetőnek, tőle hallottam először erről az ízlésemnek megfelelő helyről. Dörgedelmes féle. Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt. 900 méter magasan fekszik.
A víznyelő felett Fundatura Ponorului 24,36 km-re. Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu. A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben.
Fetele Albe szentély 24,97 km-re. Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus. A település nagy valószínűséggel a második dák háború (105-106) alatt pusztult el.
Vöröskő vára Lunkány 29,23 km-re. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak. Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta.
Csindrel 33,6 km-re. A Csindrel-hegység (Szebeni havasok) egy hegycsoport, a Déli-Kárpátokban, a Páring-hegység csoportjának észak-keleti részén. Egy hosszú túra után. Meglett egy hosszú túra (Paltinis - Poiana Gaujoara - Batrina - Rozdesti - Niculesti - Canaia - Cindrel + a két Iezer tó --> vissza) után ez a doboz is. Jo kis teljesitmenytura volt. Sotetben erkeztunk a csucsra, sajnos a felhos ido miatt nagyon gyenge kilatas volt. Déli határán a Lotru-hegység, nyugati határán aSurján-hegység található.
Pestere védbarlang Parospestere 36,54 km-re. Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel. Felsőszálláspataktól mindössze néhány kilométerre délre, a Paros-patak mellett fekvő község két részből áll - az északra eső Parosból, és a hozzá 2,8 km-re délre fekvő Pesteréből.
Római híd Kőaljaohába 37,88 km-re. A romokat könnyű megtalálni, Hátszeg felől érkezve a helység előtt levő híd előtt le kell hajtani a főútról. A murvás úton egészen a hídig el lehet menni.
Malajesd vára 38,03 km-re. A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község. Jót kuncogtunk. Ott voltam a rejtésnél. A várat átépítették. A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték. A falu déli szélén lévő dombon tekintélyes rom magasodik, Malajesd vára.
Erődítmény Felsőszálláspatak 38,05 km-re. Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el. Ott voltam a rejtésnél. Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem. A doboz jól van. A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá. 1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott.
Nagy-völgyi-nyereg Retyezát-hegység 38,89 km-re. Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.
Nagy-völgy-csúcs Retyezát-hegység 39,17 km-re. Nagy-völgy-csúcs, románul Varful Valea Marii.
Ósebeshely vára 39,19 km-re. Célszerű a templom mellől kelti irányba induló földúton elindulni. Ez a földút egy kisebbnyílt terepre, legelőre visz.
Kendeffy-toronyrom Hátszegváralja 39,2 km-re. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom. Fogat fogért, követ kőért. Pontosabban alig találtuk meg a dombról, melynek neve Orlya-hegy, levezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Nincs már Alin. Alin felirat már nincs, csak sok kék paca. Az őrtorony kerülete 50 m, kőből és római kori téglából épült.
Kis-Kusztura-tó Retyezát-hegység 39,32 km-re. Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.
Hőség-domb kőtojása 39,44 km-re. A Hőség-domb kőtojása Hőség-domb kőtojása. Nem kis munka volt megtalalni a kotojast. A kőtojás megközelítése. Pedig gps koordinátánk is volt.
Nagy-Kusztura-tó Retyezát-hegység 39,62 km-re. Nagy-Kusztura-tó, románul Lacul Mare al Custurii.
Nagy-csúcs Retyezát-hegység 39,85 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Jokat nevettem a bejegyzeseiteken. Szives elnezeseteket kerem avegett, hogy veszelybe sodortam testi epsegeteket. Szifonok, geovibxxxorok és a zoknibavaló. Rendben, egy félszifon, esetleg egy rövid szifon is jöhet. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
Kusztura-csúcs Retyezát-hegység 39,87 km-re. Kusztura-csúcs, románul Varful Custura. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura, sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
ősök trónja Hátszeg 40,07 km-re. Az ősök trónja - Hátszeg
Református templom Őraljaboldogfalva 40,09 km-re. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették. A dobozt nem találtuk. A dobozt hiába kerestük, de a templom nyitva volt, ketten, 10 lejért csodálhattuk a freskókat. 3 dobozka. Őraljaboldogfalva református templománál 3 dobozt találtam egymás mellett. A templomot kőfal övezi, ez az épület szolgált mintául az egész Hátszeg-medence ortodox rítusu román kori építészetéhez.
Zergebak-csúcs Retyezát-hegység 40,22 km-re. Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
Kusztura-nyereg Retyezát-hegység 40,59 km-re. Kusztura-nyereg, románul Saua Custurii.
Gáles-tó 40,74 km-re. A Gáles-tó a Gáles glaciális völgyben található. Hát persze. Hiszen ezért tettem idézőjelbe. A Retyezát legszebb tava. A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén. Egyike a Retyezát legszebb tavainak.
Fenyőkközti-tó 41,25 km-re. Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. Meghatódva a Fenyőkközti-tónál. Én is ott voltam a rejtésnél. A Mohos kistestvére. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem.
Papusa-csúcs Retyezát-hegység 41,26 km-re. A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyik legnépszerűbb, leginkább járt magashegysége. A Papusa-csúcsra a Zárt Kapuk felől. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem. Ezen a csúcson már másodszor jártam. De ezúttal se bántam meg. Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható.
Nagy-tó Rossz-völgy Retyezát-hegység 41,27 km-re. Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
Rossz-völgyi-csúcs Retyezát-hegység 41,33 km-re. Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
Lolája-vízesés 41,43 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Le a hegyről. Már szokásommá vált, hogy sok diákkal megyek kirándulni. Másodszorra meglett. Majdnem egy éve kerestem ezt a dobozt és akkor nem sikerült megtalálnom. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
Pelága-tó Retyezát-hegység 41,63 km-re. Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
Nopcsa kastély Szacsal 41,79 km-re. Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
Kis-Pelága-tó Retyezát-hegység 41,98 km-re. Kis-Pelága-tó, románul Lacul Peleguta (magyar kiejtés Peleguca).
Pelága-csúcs 42,42 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Mindennapi bájaink. Gratulálok az első geodoboz megtalálásához, pontosabban a bejelentéséhez :-) Várjuk a többi bejelentést is. Csak így tovább. Gratulálok én is. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
Pietrele-vízesés 42,47 km-re. A Retyezát-hegység északi részének leggyakrabban használtmegközelítését ajánljuk. Rendben. Akkor mostantól odafigyelek erre is. Gyors találat. A tavalyi térkép miatti kudarc után az idén sikerrel jártunk. Kőaljaohába településtől indulunk, útvonalunk több nevezetesség közelében halad el.
Pelága agyarai Retyezát-hegység 42,51 km-re. Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
Lolája-tó Retyezát-hegység 42,57 km-re. Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
Pietricele-tó Retyezát-hegység 42,86 km-re. Pietricele (Kövecskés)-tó.
Bukura-torok Retyezát-hegység 42,88 km-re. Bukura-torok, románul Gura Bucurei.
[ Fel ↑ ]
Jorgován köve-csúcs Retyezát-hegység 48,05 km-re. Jorgován köve-csúcs, románul Varful Piatra Iorgovanului.
Sztanulec-menedékhely Nagy-Lepusnyik Retyezát-hegység 48,7 km-re. Sztanulec-menedékhely (Refugiul Stanuleti) - Nagy-Lepusnyik (Lapusnicul Mare).
Arágyes-tavak Retyezát-hegység 48,89 km-re. Arágyes-tavak, románul Taurile Radesului, Lacul Rades.
Brazovay-kastély Nagypestény 49,09 km-re. A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban. Nagypestény déli részén áll, a főúttól keletre.
Kis-Zenóga-tó Retyezát-hegység 49,66 km-re. Kis-Zenóga-tó, románul Zenoaga Mica.
Zenóguca-tó Retyezát-hegység 49,91 km-re. Zenóguca-tó, románul Zanoguta.
Piros és Fekete Szászváros 50,6 km-re. Piros és Fekete, Szászváros Keresés indul. A rejtekhelyen új doboz lapul. Gözmozdony. Miután elterelö hadmüveletet tartottam egy ott lötyögö ittas (reggel fél tízkor) egyénnel.
Zosim Oancea üvegikon-múzeum Szibiel 53,3 km-re. Szibielben, a templom mellett található Románia legnagyobb üvegikon-múzeuma. A 2005-ben elhunyt Zosim Oancea atya 1969-ben kezdte gyűjteni darabjait, amelyek közül a múzeum hatszázat mutat be.
Bem-emlékoszlop helye 54,22 km-re. A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849. Szent István. Magát a templomot megtaláltam. február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett.
Óhunyadvár Vajdahunyad 55,08 km-re. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
Zajkány 55,23 km-re. Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
Hunyadi-emlékmű Zajkány 55,41 km-re. A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét. A dicső fegyvertény örök emlékéül állíttatá ez oszlopot Hunyadvármegye közönsége a honfoglalás ezredik évében.
Szebenvár Orlát 55,55 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re távolságra fekszik Orlát község. Szebenvár?. Hogy itt volt-e valaha Szebenvár? Vagy más neve volt? Ki tudja? Én csak a falu feletti dombon (Dealul Cetate) levö keresztet (troita) láttam eddig. Szebenvár és Riesenberg. Igen, ezen a helyen állt a Szebenvár, olvasd el a rejtekhely nagyon részletes leírását. A korai szebeni ispánság nyugati peremén, a Szeben patak, illetve a régi sószállító és hadiút közelében, emelték az Árpád-korban a Várhegy lapos tetején azt az erősséget, melynek nyomai még ma is jól láthatóak a falu feletti dombon.
Arany-hegy Piski 56,7 km-re. Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik. Kincs. Könnyen meglett az Arany hegy kincse. Másik láda. A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel. Piskiben fordulj északra Arany falu felé, aztán Algyógy felé - a hegy a baloldalon lesz.
Rosen Garten 57,13 km-re. Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Rossz állapotban. Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.
Református templom Algyógy 57,48 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.   Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület.
Mikusa-csúcs Godján-hegység 58,17 km-re. Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.
Resinár 58,23 km-re. Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
Szkerisóra-tó Godján-hegység 58,66 km-re. Szkerisóra-tó, románul Lacul Scarisoara.
Római márványbánya Bukova 58,86 km-re. A márványbánya, ahol már a rómaiak korában is folyt a kitermelés, Bukova falutól körülbelül 7 km-re található, a Bisztra-patak völgyén felfelé. Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Hasadát - Látnivalók Csűrfalva - Közeli települések: Szlatinova látnivalói 2,97 km-re - Csimpa látnivalói 3,65 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.