Kalotabökény település (Kolozs megye) Központ: Meregyó. Kalotabökény román elnevezése: Buteni. Német neve: Krumpendorf.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kalotabökény (Kolozs megye) és környéke turisztikai látnivalói

Magyarvalkón találjuk Kalotaszeg egyik legfestőibb, leglátványosabb, erődített, kettős várfallal körülvett templomát. Retesz a doboz helyén. A havasrekettyei vízesést látogattuk meg és hazafele tettünk egy kisebb kitérőt. Ugyanaz. Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső.
Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. A környék csodálatos. 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban. Nem került elő. Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott.
Kalotadámos református templomának állatábrázolásokban gazdag kazettás mennyezete van.
A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
Körösfő 1764-ben épült, kazettás mennyezettel díszített, református temploma az egyik leglátványosabb kalotaszegi templom. Kazettás mennyezet. A Fekete- tói vásárból hazafele jövet kerestük fel a templomot. Amikor előre tudod, hogy itt nem találsz geodobozt. Mivel olvastam, hogy az előttem kereső delia-ék nem találták meg a geodobozt, bár alaposan összematatták a helyet, nem erőltettem a keresést. Régi doboz az újabb helyen. A régi doboz az újabb helyen rendben van.
Oklevelek szerint a várat a tatárjárás után emelték a Borsa nemzetség parancsára. Reménytelen második próbálkozás, és új rejtés. Nem sok reménnyel érkeztem a második próbálkozásra, hiszen már az első alkalommal is viszonylag alaposan átnéztem a csigalépcső környékét. Köszönöm. Köszönöm a kitartó munkát, az új rejtést, a hely igazán megérdemli. Felújítás alatt. A vár felújítás alatt van, az út elzárva.
Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül.
Régi temploma, melyről nem tudjuk mikor építették, 1876-ban leég, helyébe 1879-ben újat építenek.
A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa. A magyarok által Erdélyben elrejtett első geodoboz. Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt? Információim szerint a Vigyázón van az Erdélyben, magyarok által elrejtett első geodoboz.
Sztána látnivalója a Varjúvár, Kós Károly saját maga által tervezett lakóháza. Itt már csak második voltam. Egy szolóban megejtett kerékpáros kirándulás alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Üres a rejtekhely?. Nézd meg kérlek a rejtekhely fényképét. War u war. Már régen szerettem volna a Varjúvárhoz eljutni, hogy Kós Károly nyomára találjak.
Felsőfüld látnivalója az 1727-ben épült román fatemplom, és annak gazdag, bibiliai jeleneteket ábrázoló freskói.
Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban.
Kispetri középkori templomának építési idejét a XV-dik századra teszik - a templom alakja, építési stílusa a XV-dik századra mutat, dongaboltozatos volt.
Középkori temploma korán elpusztult, helyette új fatemplomot építenek, melybe a régiből átmentik az Asztalos Jánostól (1752-ből) származó festett karzat és festett mennyezet töredékeit.
Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
1343-ban Jegenye, 1360-ban Jegene, 1666-ban Jegenije, 1670-ben Jeghenye néven jelentkezik az oklevelekben.
A Nagy-Sebes (Dragan) völgy és a Kis-Sebes völgy találkozásánál épült a Dregan-gát.
Csáky-kastély romjai - Váralmás, 316.
Almásvár (Almási vár) romjai körülbelül 2 km-re délkeletre találhatók a falutól. Egy éjszakai akció keretében. Megtaláltuk a srácokkal. EKE napok Sztána. A 120 éves születésnapját ünneplő Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett III. Csapatmunkával. Erős csapatmunkával sikerült megtalálni ezt a geodobozt egy jólsikerült biciklitúra alkalmával.
Magyarkiskapus református temploma az egyik legAzlésesebb kalotaszegi templom.
Váralmásnak a középkorban plébániatemploma is volt.
Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
Egeres község a Kalotaszeghez tartozó Nádasmente vidékén áll, a Kolozsvár-Almási hegycsoport területén, a Nádas patak mellett fekszik.
Csucsa látnivalói a Boncza-kastély, valamint a kastély parkjában található 16-dik századi fakastély, illetve egy bizánci stílusú mauzóleum.
A Lukács-kő, pontosabban a Lukács kövének sziklakilátói, egy hihetetlenül felkapott hely.
A Meleg-Szamoson levő Tárnica-tó népszerű kirándulóhely volt Kolozs megyében.
Ördögmalom-vízesés
Újabban a Dán köve elnevezés terjedt el.
A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
Középlak templomába középkori román és gótikus elemek vannak beépítve: a déli kapu román, a nyugati gótikus.
A Kék Lagúna elnevezésű tó Egeres községtől észak-keletre található, a Szilas-tetőtől északra, a Kaolin- és Csókás-patakok völgye között. Szóló kerékpárkirándulás. A szólóban megrendezett kerékpárkirándulásom Sztánáról, a Varjuvártól ide vezetett. Zöld tó. A tó körül sűrű zöld növényzet van, ennek köszönheti, hogy már nem kék.
Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). Szamosbazár körútja 3. Ez már igen, ez már kilátás. Felkialto jel. Remélem nem szedtétek le a .
A Szamos bazár szurdokára nyilik kilátásunk, jobról a Moloch vízeséssel és balról a Belvedere sziklafala tornyosul a maga körülbelül 100 m-es magasságával. Láda konverzió !!!. Sziasztok . Koordináták finomítva. A koordinátákat kijavítottam, a meli és csapatja által bemért értékekre. Beárnyékolt geotrekking. Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison.
A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg. A trás csoda kanyon. Először is köszönöm a visszajelzésed. Szamosbazár körútja 2. Hát ez a doboz nem került elő. Aragyásza kanyon. Éppen azon bosszankodtam, hogy az amúgy erre képes GPS nem akarta megmutatni a rá töltött fényképet, amikor a korulbelul vállmagasságban lévő üregben kikandikált valami fehér.
[ Fel ↑ ]
Medve-kitörés (Izbucul Ursului)
A Berettyó egy Romániában eredő és Magyarországon a Sebes-Körösbe torkolló folyó neve, nevének jelentése: Berekkel szegélyezett folyó. Forrás. Mivel véletlenül, Kraszna református templomától, a kántor sugallatára kerültünk ide, nem tudtam van-e doboz. Nagyon szép, békés és tiszta hely. Köszönjük a rejtést, csak ajánlani tudjuk.
A Nagy-Kojba barlang a Bihar-hegység legmagasabban fekvő telepe, a neve után sziklafalakra utaló Kőház település északi végénél található.
Zsombory-kúria, XIX-dik század - Magyarzsombor, 34.
Műemlék faház az iskola udvarán, egykori lakóépület.
Római erődítmény, Zutor
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.