Maksa település (Kovászna megye) Központ: Maksa. Maksa román elnevezése: Moacsa.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Maksa (Kovászna megye) és környéke turisztikai látnivalói

SZNM 7 Maksa Református templom 0,49 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 7-dik stáció - Maksa - Református templom VI. Állomás. A templomot sajnos nem találtuk nyitva. Ezt könnyű volt megtalálni. A kis dobozka szabadon volt, így könnyű volt megtalálni.
SZNM 8 Eresztevény Gábor Áron síremléke 1,54 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 8-dik stáció - Eresztevény - Gábor Áron síremlékeGábor Áron 1849 július 2-án hunyt el a kökösi csatában. V. Állomás. Hol is a hézag? A korábbiakhoz képest eléggé megváltozott az emlékmű környéke, úgyhogy nem találtuk meg sem a hézagot, sem a dobozt. Sikertelenül. Gyakran járok sétálni, bringázni erre a környékre, háromszor is kerestem a dobozkát de nem találtam. Holttestét szülőfalujában, Bereckben kívánták eltemetni a székelyek, de az oroszok is meg akarták szerezni, a helyiek megfélemlítése céljából.
Óriáspincetető Eresztevény 1,65 km-re. Ereszteveny felett magasodik a Pincetető, az Óriáspincetetőn felépített térplasztika. Emlékmű. Megtaláltam. Sanderoval a tetőn. Egy igazi élmény ezen a tetőn állni.
Lovak szobra Dálnok 2,96 km-re. Az egykori dálnoki ménes szálláshelye előtt áll a Lovak szobra, melyet Miholcsa József szobrász készített, az 1990-es évek közepe táján. Tisztára székely vadnyugat. Megtaláltuk. A geodoboz a helyén, de a lovak már eltűntek. Brassó felől Kézdivásárhely felé tartottam.
Sepsibesenyő régi temploma 3,39 km-re. A Csente-tető alatt, a Bodoki havas lábánál a Besenyő völgyében a nyolcvanas évek második felében a patak elzárásával víztárolót alakítottak ki  Azóta épülnek a hétvégi házak. A templomkertben. Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt. Éppen hogy elértem. Nehezen lett meg a doboz.
Sepsibesenyői tó 3,63 km-re. A besenyői tó Kovászna megye egyik legnagyobb tava, az 1980-as években létesült. Rendben. A nagy doboz a nagy üregben terpeszkedik. Véletlenül parkoltunk a doboz mellé. Ebédkészítés közben kerestük meg a ládát. A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található.
SZNM 6 Dálnok 3,76 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 6-dik stáció - DálnokDálnok harmadik Dózsa György emlékhelye a Dálnok patak völgyében, a műút melletti Dózsa panzió udvarán található. VII. Állomás. Megtaláltuk a panziót, Dózsa György szobrát, a tulipánt is, de a kő ki volt hengeredve a rejtek elől és a doboz nem volt benne. Reménykedtünk. Az előző - elég régi - bejegyzést olvasva, reménykedtünk, hogy mára már sikerült pótolni a hiányzó ládát. Miholcsa József alkotását 2004 nyarán avatták fel.
Lécfalva 4 km-re. Lécfalva falu Romániában Kovászna megyében, közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozik, a szomszédos Várhegy falut 1899-ben csatolták Lécfalvához. Kultúrotthon. A várhegyi doboz adatait nézegetve vettem észre, hogy Lécfalván is van egy doboz. Sepsiszentgyörgytől 17 km-re keletre a Feketeügy jobb partján fekszik.
Református templom Réty 4,11 km-re. Réty református templomát az évszázadok során kétszer ujították fel. Decemberi séta. Kellemes időben egy kis Mikulásnapi körséta keretében kerestem rá a dobozkára. Körülményes megközelítés. A geodobozt nagyon könnyű volt megtalálni, viszont elég körülményesre sikerült a templom megközelítése. Először a 16-dik században, majd a 19-dik század második felében.
Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 4,17 km-re. Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 2004
Várhegy Lécfalva 4,49 km-re. Lécfalvától délre, az árterület fölé emelkedik, a kelet-nyugat irányú 550 m magas Várhegy-domb. Drótszamárral. Kihasználva a szép őszi időt, biciklizés közben kerestem rá erre a rejtekre. A tehénpásztornak nincs internetje. GPS nélkül fedeztem fel újra ezt a helyet. A Várhegy viszonylagos magassága kicsi, csak 20 m.
Székelybánja vára Lécfalva 4,49 km-re. A vár a Cófalva és Lécfalva között található, a Feketeügy jobb partján. Nahat-nahat. Igaz mar 2013-ban talaltam egy rejtekladat itten a vadalmafa alatt. A várhegy nem más mint a felsőháromszéki medencéből kiemelkedő tektonikus tanúhegy, amelyet több száz évvel ezelőtt még, a Feketeügy teljesen körülfolyta, és csak az északkeleti részen kapcsolódott a fennsíkhoz.
Milleniumi fenyves Rétyi Nyír 4,79 km-re. A Rétyi-nyír egy több hektáros természetvédelmi terület, növény- és állatritkaságai miatt Európa egyik csodája, a környékbeliek kedvelt turisztikai célpontja. Sárga geotojás. A szobor után ezt is megkerestük, hamar ráleltünk a fotón látható jellegzetes gyökerekre. Kis laza séta után. Kellemes, árnyékos hely, felüdülésnek kellemes.
Magyar Honvéd Rétyi Nyír 4,87 km-re. A Magyar Honvéd szobor Réty községtől keletre, a Kovásznára vezető főut mellett, a Rétyi Nyír természetvédelmi terület szomszédságában található. Hamarosan felújítva. Tényleg rossz állapotban van. Törött, de megvan. A jelzett helyen megtaláltuk a dobozt. A szobrot 1942-ben állították az I.
Dózsa György szobra Dálnok 5,7 km-re. Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében. Szép nagy szobor. Igazán impozáns szobor, és a környéknek valóban különös hangulata van. Annyira rejtés, hogy már nem is rejtés. Kövek alatt, hát abból itt aztán van jó sok :) Ennek ellenére, nem kellett sokat keresgélni, hiszen ez a rejtés, ott "hányódik" mindenki szeme előtt :) Még jó, hogy az illetékesek nem gyűjtenek gyakran szemetet a környéken, mert kárba veszne. Itt született Dózsa György, a tragikus sorsú parasztvezér, az 1514-ben kitört parasztháború vezére.
Református templom Egerpatak 6,15 km-re. A Feketeügy felé siető Szacsva patak völgyében fekvő Egerpatak nyugatról a Rétyi-nyírrel határos, területét már az őskorban is lakták. A templom egere. Kedves Kinga. Mégis megtaláltuk. Hittünk a gyermekeknek, mikor a kapuhoz rohanva közölték: Lelakatolták. A közigazgatásilag Réty községhez tartozó falucskától délkeletre, egy legelőnek használt dombocska tetején egykor vár álott, melynek emlékét a Fergettyűvár helynév őrzi.
Komollói Nagyvár Réty 6,33 km-re. Komolló, Réty község egy része. Kasztrum. Megtaláltam a dobozt. Kasztrum. Körbesétáltuk a kasztrumot, de nem sikerült a dobozt megkeresni zavaró tényezők, vagyis juhnyáj miatt. A vár a Feketeügy jobb partján fekszik egy magasabb teraszon.
SZNM 9 Római kasztrum Komolló 6,41 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 9-dik stáció - Réty - Római kasztrum Komolló. Galagonya. Kis dombramászás után könnyen ráleltem a szúrós galagonyabokorra, arra ahol a dobozka van, hisz bokor eléggé sok van a környéken. Nem káromkodtunk, csak. A kis doboz kinn hevert a fűben.
Angyalos 7,05 km-re. Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt? Ide jartam valamikor. Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Első dobozunk. Sikerült megtalálni a dobozkát, kicsit sáros, de ép állapotban. Nos, lehet, hogy éppen róluk nevezték el a falut.
Hunárka Rétyi Nyír 7,09 km-re. A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér. Útban Szacsvára. Csakúgy potyolt minket a hódara, de a fotó segítségével könnyen meglett a geodoboz. Régi kedvenc hely. Gyakran eljárok a környékre, ismerőseimnek mindig felajánlom, hogy keressék a dobozkát.
Várhányás Maksán 7,15 km-re. A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk. Ujra fenn a dalnoki gerincen. Ellenoriztem a ladat es az most lekoltozott a csutak ala. A doboz maradékait összeszedtük. A tuskó teljesen elkorhadt.
Halastó Szörcse 7,2 km-re. A Szörcse falu melletti, Feketeügy holtágán kialakított tórendszer jobb sorsot érdemelne. A halasto. Ha mar volt Imecsfalva, lehetett Szorcse is. A virágzó kaszáló és a madarak kárpótolnak viszont, ha nem szeretsz halászni.
Kockás tulipán Rétyi Nyír 7,49 km-re. A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk. Sikertelen virágles. Kockás tulipán, liliom megtalálása volt a cél. Korábban nyíltak. Hideg ide vagy oda, a kockásliliomok április elején nyíltak az idén és a tavaly is. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik.
Kézdialbis 7,52 km-re. 1539-ben Albis néven jelentkezik az oklevelekben. Az 1567.
Fergettyűvár Egerpatak 7,58 km-re. A Fergettyűvár hegytetőjén ma már majden semmi sem látszik, nyomai eltüntette az eke vasa. Négyen kerestük. Fél órán keresztül kerestük de nem találtuk meg. Évek után az utam újra a Bibarc-tetőre hozott. Itt 2011 oszen Melivel ketten ladat rejtettunk. A helyet ugyanis régen szántották, ma legelő.
Barabás Miklós szobra Kézdimárkosfalva 8,29 km-re. Kézdimárkosfalva egyik híres szülöttje Barabás Miklós festőművész, aki 1810-ben látta meg a napvilágot, szegény család sokadik gyermekeként. Doboz a földön. Meglett a doboz, de a földön volt. Csernatontol Katolnaig. Hat ez a rejtekdoboz egy nagyon kitett, helyen talalhato. Édesapja Barabás János, édesanyja Gaál Therézia - a nagyenyedi kollégiumban tanult és már fiatalon kezdett arcképfestéssel foglalkozni.
Református templom Kézdimárkosfalva 8,33 km-re. 1332-ben villa Marci néven jelentkezik az oklevelekben. 1497-benMárkosfalva formában fordul elő.
Szörcse 8,43 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
Református templom Fotosmartonos 8,92 km-re. 1407-ben Fothos néven írják az oklevelek. Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel.
Unitárius templom Szentivánlaborfalva 9,35 km-re. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült. A belsejében van egy emléktábla, amelyet 1939 - ben helyeztek el Berde Mózsa emlékére, aki az 1848-49-es forradalom és háromszéki önvédelmi harc egyénisége és vezetője volt.
Mező-tető Sepsimagyarós 9,63 km-re. Sepsimagyarós Háromszék egyik kis települése a bodzafordulói hegyek előterében, a Cseretető alatt. Lisznyoi nagy. Vartam, hogy meg valaki hozzaszol e rejtekhelyhez, de hiaba. Mező-tető újra. Ha már erre jártunk visszarejtettük a dobozt egy szív alakú mélyedésbe, kövek takarásába. A falu határában található legmagasabb pontról, a 717 méter magas Mező-tetőről, jól látszanak a félhold alakban elterülő környező települések: Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Egerpatak, Szacsva.
Református templom Szacsva 9,65 km-re. A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található. Szep rejtes. Kicsit suru a bozot, de azert annyira nem veszes. Sötétben. A sötétedés ellenére megtaláltuk a korhadt csutakot, benne a téglát és a köveket, de a doboz nem került ki.
Kockás tulipán-erdő Szacsva 9,77 km-re. Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába. Megegyszer ugyanitt. Meg 2016 februarjaban jartam itt es akkor masodiknak (meliek utan) talaltam meg a dobozt. Szép hely. Szép hely, könnyű megtalálni. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező.
Csere-tető Lisznyó 9,9 km-re. A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
SZNM 10 Szentivánlaborfalva Szentiványi sírkápolna 10,1 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 10-dik stáció - Szentivánlaborfalva - Szentiványi sírkápolna III. Állomás. A szomszéd udvarról igen furcsán néztek ránk. Kutyák társaságában. Keresés közben a szomszéd kutyák is odakerültek, kicsik, nem veszélyesek, csupán ugatósak, végül engedték megsimogatni is magukat.
Borzvára Kispatakon 10,3 km-re. Kisborosnyó részének tekintik Kispatakot, pedig bő 1,5 kmtávolság választja el a két települést. Tudás vagy szerencse?. Tudás vagy szerencse? A lényeg, hogy megtaláltam. A szaloncukrot kivettük. Jó mélyen volt, de megtaláltuk. A Bodzafordulói hegyek északi lejtőjéről, a Késa nevű helyről ered a Kispatak vize.
Református erődtemplom Gidófalva 10,85 km-re. Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva. Regi dolog. Sajnos nagyon sok ismeros, barat, vagy annak szeretettje nyugszik itt. Alig. A templomot sajnos nem találtuk nyitva, pedig belülről is szívesen megnéztük volna, de még a templomkertbe sem lehetett bejutni. Református erődtemploma az Olt árterületét szegélyező magaslaton, a falu szélén áll.
Református templom Étfalva Étfalvazoltán 10,91 km-re. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén. Még minden rendben. Ha valaki még nem járt ennél a templomnál, mindenképp látogassa meg. Zoltán és Étfalva temploma. Aznap csak a táblagépemet vittem magammal, és menetközben derült ki, hogy lemerült az aksija. Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik.
Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton 10,94 km-re. Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton 1943
SZNM 5 Csernáton Hősök emlékműve 10,96 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 5-dik stáció - Csernáton - Hősök emlékműve SZNM-Csernáton. Történelem versenyre készülve ellátogattunk a csernátoni múzeumba. VIII. Állomás. Télen elég kopár a környék, nem annyira megnyerő, de megvan a maga varázsa.
Református templom Feldoboly 11,01 km-re. Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
Régi kőhíd Csernáton 11,04 km-re. Régi, 1907-ben épült kőhíd - Csernáton. Hidacska :D. Történelem versenyre készülve ellátogattunk a csernátoni múzeumba. Kilencedik Állomás. Ki kellett várni a megfelelő pillanatot, amíg a szomszéd udvarról nem figyelt senki.
Református templom Kézdimartonfalva 11,14 km-re. 1407-ben Martonfalva néven írják az okiratok. Van doboz vagy nincs doboz . A kézdimartonfalvi temetőbe mentünk gyertyát gyújtani, és így kihasználva a lehetőséget megnéztem a református templomot is. Az 1567.
Barokk kapu Zoltán Étfalvazoltán 11,71 km-re. Bodoktól délre az Olt bal partján található Étfalva. Kapu. Még régebbi bicikli túráimról ismerem ezt a helyet. Hiányzó láda. Többször voltam Étfalván, de valahogy nem figyeltem erre a kapura. A valamivel kisebb területű Zoltán az Olt jobb partján települt, Étfalvától északra.
Bod Peter mellszobra Csernaton 12,37 km-re. Bod Peter mellszobra Csernaton 2001
Millenniumi fenyves Sepsiszentgyörgy 12,4 km-re. 1896-tól kezdődően a millennium emlékére emlékfákat, általában fenyveseket ültettek. Hány honvédemlék van?. A második osztrák katonai felmérésen a Honvéd Denkmal megnevezés szerepel, egy kis emlékmű grafika mellett. Emlekmuvek. Sepsiszentgyorgy emlekmuvei. Sepsiszentgyörgyön az állomástól északra, a csíki vasútvonal Kézdivásárhely felé elágazó szögében létesítették a millenniumi fenyvest.
SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 12,6 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 11-dik stáció - Uzon - Református erődtemplom Lement.... Elsőre a hátsó kapuhoz mentem ami zárva volt, majd megláttam hogy elől is van kapu, így nem kellett kertet mászni. Az én kezem sem ért be. Elég sokat ástunk, találtunk benne törött üveget, fóliát, PET palack maradékot, de a dobozt nem értük el.
Református templom Lisznyó 12,63 km-re. Lisznyó a Székelyföld déli részén, a Bodzafordulói hegység egyik völgytorkolatában, a Háromszéki medence keleti peremén található. Templom novemberi napsütésben. A novemberi napsütés kissé csípős, rövid a nappal, ezért könnyen elérhető rejtekhelyeket választottunk. Nagytakarítás volt. Ismét meglátogattuk e helyet, pihenőül szolgált egy biciklitúrán. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent.
Forrás az Olt partján Sepsiszentgyörgy 12,67 km-re. Sepsiszentgyörgyről Tusnád fele, a várostáblától nem messze, ha jobbra fordulsz, a mezőn megtalálod a forrást. Visszarejtettük. Visszarejtettük a dobozt. Aréna. Egyértelműen megtaláltam a rejtekhelyet, doboz viszont sehol. De csak az egyiket keresd a három közül.
Gőzmozdony Sepsiszentgyörgy 12,68 km-re. A vadi új vasútállomás előtt vesztegel vakvágányon egy régi és érdekes korabeli igazi gőzmozdony. Megy a gőzös. Eső után, vizes volt minden, de a geodoboz jól elrejtve, szárazon maradt. Soros mozdony es nem Berci. Kersd elol, ahova befersz. Ha már Marosvásárhelynek van gőzmozdonya, Sepsiszentgyörgynek is miért ne lenne?
Állomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 12,96 km-re. Útban a vasútállomás fele, jobbkéz felől, átkelve az Olt hídján, egy tavat láthatunk kis szigettel a közepén. Olt. A rejteket megtaláltam, de a dobozt, sajnos nem. Tomenti romantika. Tesztelek egy uj rejteket ott, es ha bevalik, ujratesszuk ezt. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására.
Református templom Sepsibodok 13,11 km-re. Sepsibodok látnivalója a református temploma, melynek különlegessége a hatalmas szívmintákkal díszített karzata. Az Oltfejben. Bodok olyan szamomra mint egy hazajaras. Bodok. Sikerült bejutnom a templomba.
Törökvár 13,15 km-re. Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól. Köszönet jkgabor-nak. A Törökvár helyszínére jkgabor vezetett bennünket, végül csapatmunkával találtuk meg a romokat, a két évvel ezelőtti, szacsvai találkozó alkalmával. A láda jól van. Megtaláltuk. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető.
Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 13,31 km-re. A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Autokra nezve. Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár.
Középkori temető Zabola határában 13,56 km-re. Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. Ujra meg ujra. Ma megyek megkeresni Putna varat a Karpatokon tul. Kijavitas. Ez igy van, valamit elirtam, lehet, hogy valami mas csuszott bele. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok.
Fortyogófürdő Székelypetőfalva 13,58 km-re. Székelypetőfalva határában található Fortyogófürdőnek már az 1800-as években nagy látogatottsága volt. Feredő. Ez az a doboz, amelyiket már messziről látni véljük. A doboz a helyén. Baráti körben egész napos programunk volt ezen a kellemes, hűvös helyen, mely kis oázisként szolgál a nagy hőségben. Nemcsak a környékről, de messzi tájakról is fogadta a reumatikus bántalmakra panaszkodókat, ugyanis a régi öregek szerint a pezsgő víz csodaszerként hatott ezekre a nyavalyákra.
Ika vára Felsőcsernáton 13,62 km-re. Ika vára a Nagy- és az Ika-patakok által közrefogott Várbércen áll, egyetlen megmaradt zömtorony henger alakú formájában. Láda az oldalban. Nehéz volt megtalálni úgy, hogy senki más ne legyen a helyszínen. A befedett torony. A Malomkertbe igyekeztünk buliba, amikor megpillantottuk a mutatós tornyot az új tetővel.
Unitárius templom Kilyén 13,81 km-re. A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával.
Lisznyópataki világvége 13,86 km-re. A világ kezdete vagy vége az az elhagyatott gyümölcsös? Már jártunk a világvégén. A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam. Valaki tud többet erről a völgyről?
Szobrok a Bálház helyén Sepsiszentgyörgy 13,96 km-re. Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll. Oreg fak a parkban. A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Ezen a helyen állt, az 1960-as években bekövetkezett lebontásáig, a régi kisváros kulturális épülete, a Bálház.
Kincsás vára Bodok-hegység 14,08 km-re. A Bodoki-tetőtől délre található az a havasi legelő, melyet Kincsás-tetőnek neveznek és amely tulajdonképpen Kincsás várának belterülete. Hollók vára. A megadott koordináták közelében lévő nagy bükkfákat átkutattuk, de nem találtunk dobozt. Menedékkunyhó. Ezt a dobozt már évekkel ezelőtt is kerestem, de akkor sem találtam meg.
Születés szoborkompozició Sepsiszentgyörgy 14,19 km-re. A Születés nevű szoborkompozició Sepsiszentgyörgyön, a Császár Bálint és a Nicolae Iorga utcák találkozásánál, tömbházak között található. Hol a szuletes?. Hat igen, megszuletni nem nagy dolog, csak lehet fajdalmas. A város központi parkjában, 2011 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez az alkotás is.
Egykori Hungária szálló Sepsiszentgyörgy 14,21 km-re. Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18. Regi az uj kozott. Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen. Épült 1907-ben.
Katolikus templom Petőfalva 14,23 km-re. A falu helyén már a 12-dik században volt település, melynek temetőjét feltárták - Írott forrásban először 1567-ben említik Peteofalva néven. Javítás alatt. A rejteket megtaláltam. Egykori lakói a zabolai Mikes család jobbágyai voltak, akik 1848-ban szabadultak fel - kápolnája 18-dik századi lehet, korábban temploma nem volt.
Harangláb Hatolyka 14,27 km-re. Hatolykát ásványvize miatt már a legrégebbi leirásokban isfürdőmedencével rendelkező településként tartották nyilván. A bezárt harangláb, és környékének látnivalói. Hívogató a hatolykai harangláb zárt bejárata, valószínűleg mindenki ezt nézi meg először, de nincs mit tenni, egy keveset kerülni kell. A domb tetején. A sík mezőben egy kiemelkedő domb tetején áll a hangulatos templom, mely felújítás alatt van. Annyira gazdag ásványvíz forrásokban hogy a faluban, sőt határain is bajosan lehet édesvizet találni.
Hatolykai temető 14,32 km-re. Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt. Tenyleg a bal kezenel?. Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Érdekes évszámok. Sajnos nem találtam meg a geodobozt, úgy néz ki nyoma veszett. Legalábbis a felirat szerint.
Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy 14,35 km-re. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Bronzba ontott no. Vetro Artur alkotasa.
Sütei borvíz feredő 14,45 km-re. A sütei borvíz az oltszemi erdőben, a Sütei patak völgyfejében tör a felszínre. Télen is finom a Salus borvíz. Rövid, késődélutáni sétára indultunk. Oltszem II. A forrás környéke sajnos kezdett kicsit lepusztulni, de a víz jól esett. Szénsavas, kiváló asztali víz,  melyet a két világháború között palackoztak és kimondottan Galac város piacán hoztak forgalomba.
Első világháborús hősök emlékoszlopa Sepsiszentgyörgy 14,49 km-re. Első világháborús hősök emlékoszlopa - Sepsiszentgyörgy Katonai temeto. Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban.
Vártemplom Sepsiszentgyörgy 14,53 km-re. Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben. Emlékezés. Még egész fiatalként pont itt a várfal tövében beszélgettünk az élet nagy kérdéseiről, gitározgattunk, énekelgettünk. Sepsi 1. Nagyon szép és csendes környék. A város régi Ópiaca, a mai Kálvin tér építészeti műemlékegyüttes.
Székely Nemzeti Múzeum Sepsiszentgyörgy 14,55 km-re. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, Kós Károly tervei alapján épült 1911-12-ben. Estefele. Már esteledett, amikor a múzeumhoz értünk. Múzeumi kamera. Nem messze a rejtekhelytől parkoltunk, majd sétálgattunk a múzeum fele. A város jelképévé vált épület előtt a tervező szobrát láthatjuk.
Bod Péter Megyei Könyvtár 14,6 km-re. Sepsiszentgyörgy 1948 előtt két jelentős könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetett. Egész kicsi. Elég sokan sétálgattak a környéken. Adatbázis-karbantartás. Furcsa volt, hogy a cinegék egy egész kicsi geodobozt találtak meg, habár a rejtehely képtárába feltöltött kép alapján a geodoboz nem pici. A Székely Nemzeti Múzeum könyvtára (100000 kötet) és a Székely Mikó Kollégium könyvtára (30000 kötet) gyűjteményével.
Oltszemi emlékpark 14,67 km-re. A turulmadaras emlékmű 2006-ban készült a honfoglalás és hősi halottak emlékére. Szájbarágós segítség. Köszönöm a segítséget, viszont így túl szájbarágósra sikeredett. Nem annyira fontos a dobozka. Más játsztóterek szabályaival ellentétben itt nálunk akkor is jár a pont, ha a felhasználó nem találta meg a geodobozt. Elkészültekor nagyon sokan megálltak, és megcsodálták a szép székelykaput, a zsindellyel fedett emlékművet.
Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Csomakőrös 14,67 km-re. Kőrösi Csoma Sándor mellszobra - Csomakőrös Mellszobor a templom mellett. A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
Bodok-csúcs 14,69 km-re. A Bodoki hegyseg névadó, de nem a legmagasabb csúcsa. Újra itt vagyunk. Visszajáró lelkek vagyunk itt. A havason. Kicsit fújt a szél, de attól eltekintve szép napot töltöttem fenn a havason. A csúcsról csodaszép panoráma tárul elénk tiszta időben.
Csókás-feredő Csernáton 14,73 km-re. Édes-kénes, lúgos gyógyvízes fürdő, amely 2012-ben kalákában készült el. Baráti séta 2. . Ide már feljöttünk a terepjáróval. Családi kiruccanás. Mivel még nem jartunk arra fele, a mai szép napot annak környéknek szenteltük. Megközelítése földúton, Ika váraljától, elhagyva a Malomgát fürdőt.
Szentkereszty-kastély Sepsiárkos 14,9 km-re. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá. Akkor nem volt senki. Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Egy szep park. Hat igen, a bejutas egy keveset nehezkes volt.
Leánykavár Oltszem 14,99 km-re. A Leánykavár egy régi erődített település. Ládahiány. A karácsonyi ünnepek után, őszies időben indultunk rövid sétára, melyet összekötöttünk néhány láda megtalálásával. Oltszem III. A sütei forrás kudarca után egy újabb erdei sétát tettünk a Leánykavárhoz. A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol.
Óriáskő Szotyor 14,99 km-re. Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen. érdekes. érdekes darab. Érdekes darab. Érdekes darab, egy érdekes helyen. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van, melyről a néphagyomány azt tartja, hogy az egy óriás sarkának a benyomulása, ki innen egy lépéssel a Brassó feletti Cenk hegyre lépett át.
Kariatida szobor Sepsiszentgyörgy 15,05 km-re. A Kariatida nevű, fába faragott térszobor Sepsiszentgyörgy Újszemerja lakónegyedében, az Andrei Saguna és Vasile Goldis utcák kereszteződésénél levő parkocskában található. A Golgotan. A Kariatida Petrovics Istvan szobrasz alkotasa. A város központi parkjában, 2009 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez a szobor is.
Református templom Kálnok 15,13 km-re. Kálnok legismertebb személyisége Dr. Haranglábba rejtve. Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. Harangláb. Megtaláltam a dobozt is. Bedő Albert volt.
Csoma-diófák Csomakőrös 15,28 km-re. Csomakőrös Kovásznától néhány km-re fekszik, Kőrösi Csoma Sándor, a világhírű utazó szülőfaluja. A diofaknal. Mikes zagoni faival egyetemben kerestem fel Csomakorost is. Emlékfák. A korábbi geodoboz helyét nem tudtuk megnézni, mert a diófák már mind körülkertelt magánterületen vannak.
Nagy-Bogáts kúria Sepsiszentgyörgy 15,31 km-re. Sepsiszentgyörgy Szemerja városrészében, a József Attila utca 12 szám alatt áll az eklektikus, tornyos, Nagy-Bogáts családi ház. Kuria a Szemerjan. Ez egy szepen helyrehozott kuria. A 19-dik század végén, 1904-ben épült Szotyori Nagy Ferenc szemerjai földbirtokos tervei alapján.
Kádár László emlékplakett Kovászna 15,36 km-re. Dr Kádár László emlékplakett, Vargha Mihály - Kovászna.
Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Kovászna 15,37 km-re. Kőrösi Csoma Sándor mellszobra, Jecza Péter - Kovászna
Geometrikus kompozició Kovászna 15,39 km-re. Geometrikus kompozició, Gazdáné Olosz Ella - Kovászna.
Református templom Zalán 15,47 km-re. Orbán Balázs és Entz Géza szerint Zalán templomának román kori kapuzata feltehetőleg 12-13-dik századi eredetű, a zaláni református templom építésének legkésőbbi lehetséges időpontja 1319. Rejtekhelyek. Megtudja-e valaki mondani, miért nem jön elé az összes rejtekhely. Én vagyok a megmondó ember. Kedves Levi, ez a kérdés nem tartozik a zaláni református templom weboldalához. A templomot 15-dik században gótikus stílusban átépítették, majd az 1802-es földrengést követően 1821 és 1825 között újjáépítették és bővítették.
Erzsébet-kert Zalán 15,48 km-re. Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik. Erzsébet magyar királynéról kapta a nevét.
[ Fel ↑ ]
Kicsimama utca Kézdivásárhely 19,3 km-re. A kézdivásárhelyi 43-as udvarteret ma is Kicsimama utcának nevezik. A jó hírnevét onnan szerezte, hogy egy kis zsindelyes házban itt egy idős asszony élt.
Szűz Mária katolikus kápolna Torja 19,31 km-re. A Szűz Mária szent nevére szentelt római katolikus kápolna 1831-ben épült, építtetője Apor Lázár (1784-1868). Az épület alatt kripta van, ahol az Apor család tagjai nyugszanak.
Vigadó Művelődési Ház Kézdivásárhely 19,32 km-re. A kézdivásárhelyi főtér északnyugati oldalán áll a Vigadó Művelődési Ház, épült 1902-1904 között. Az impozáns épület homlokzatát az 1902-es, építési évszámos városi címer ékesíti.
Patikamúzeum Finta-ház Kézdivásárhely 19,32 km-re. A kézdivásárhelyi Patikamúzeum a Finta faház emeletén található, a 12-es udvartér 1 szám alatt. A Finta-ház elődje egy körtornácos ház volt, amit 1835-ben építettek, majd 1972-ben lebontanak.
Szerelmi lakatfal Kézdivásárhely 19,33 km-re. 2014 február 14-én szerelem lakatfalat helyeznek ki Kézdivásárhelyen, a 44-es udvartér bejáratában, amit Szerelmi lakatfalnak kereszteltek el. A fal alatt egy kis, ráccsal lezárt gödör található, amelybe a lakatok kulcsait lehet eldobni.
Céhtörténeti Múzeum Kézdivásárhely 19,33 km-re. A kézdivásárhelyi múzeum épülete 1857-ben épült, sokáig a városháza működött benne. Itt kapott helyet a Céhtörténeti Múzeum, mely 2012-ben vette fel egykori alapítója, Incze László nevét.
Városháza Kézdivásárhely 19,34 km-re. A városháza Kézdivásárhely történelmi központjának egyik legimpozánsabb épülete. A mai kétemeletes polgármesteri hivatal épületét 1907-ben építették, szecessziós stílusban, takarékpénztárnak.
Aldoboly 19,66 km-re. Aldoboly neve első ízben 1461-ben jelenik meg oklevélben, Feldobollyal együtt. 1567-ben Aldobolj néven írják.
Menekülés Kézdivásárhely 19,72 km-re. Menekülés - Kézdivásárhely
Tündérvölgy-vízesés Kovászna 19,75 km-re. Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
Dac-tó Kézdivásárhely 20,18 km-re. A Dac-tó Kézdivásárhely keleti határában, Oroszfalutól északra található, a Torja-patak mellett, a Józsa Béla utca északi végénél. A Torja- és a Kászon-patak összefolyásánál elhelyezkedő holtág környékét, a jövőben szabadidőközponttá tervezik átalakítani.
Felsőtorjai református templom Torja 20,44 km-re. A Torja patak völgyének jobb partján, Altorja folytatásaként alakult ki Felsőtorja - temploma 1332-ben már létezett azon a helyen, ahol ma is áll. Orvendek. Elkonyvelhettem a sikert. A libák gágognak, fáznak. Megjött a tél, juhuuuuu, megkezdődött a korcsolyaszezon. Régen még Szent Márton Torjának is nevezték, a két Torját összekötő magaslatot pedig Szent Ilonának.
Nádika feredő Gelence 20,64 km-re. Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi. Ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője.
Nagyvár Keresztvár 20,95 km-re. Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község. A község határában két várhely is található, egyikük a Nagy-Várhegyen terül el.
Sugásfürdő 21 km-re. Sugásfürdő Sepsiszentgyörgytől 8 km-re fekszik nyugatra. Ujbol a sugasi erdoben. Evekkel ezelott mar megtalaltam ezt a dobozt, most meg utban a Benko kert fele ujra felkerestem. Nagy volt az aljnövényzet. Sajnos a GPS-em nem túl pontos, ez mát többször tapasztaltam, és az aljnövényzet is meglehetősen nagy volt. A sepsiszentgyörgyiek kedvenc kirándulóhelye, télen sízőhely.
Héjja-emlékház Gelence 21,09 km-re. A gelencei emlékházat szombaton, 2024 május 11-én nyitották meg, a jövőben skanzent, szabadtéri múzeumot terveznek itt kialakítani. Héjja István Gelence egykori adó- és közigazgatási jegyzője volt, tevékenyen részt vett az egyházi életben, és szolgálta a falu közösségét.
Kisvár Keresztvár 21,11 km-re. Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község. A község határában két várhely is található, egyikük a Kis-Várhegyen állt egykor.
Szeregető forrás Torja 21,15 km-re. A Szeregető-forrás vizét valamkor palackozták. Érdekes név. Érdekes neve van ennek a forrásnak. Az a bizonyos Pokolvolgy kezdete. Amikor elindultam ujra a Torja vara fele, no meg a kenes aztatok fele, akkor azt mondtam, no lassuk csak ezt a kiszaradt Szeregeto forrast is. Most sajnos nem folyik.
Szent Imre herceg mellszobra Gelence 21,34 km-re. Szent Imre herceg mellszobra, 2008 - Gelence.
Fekete János főesperes szobra Gelence 21,4 km-re. Fekete János főesperes szobra, 2007 - Gelence.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Barackospatak - Turisztikai látnivalók Gyimesközéplok - Közeli települések: Sepsibesenyő látnivalói 3,58 km-re - Bita látnivalói 4,07 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.