Mája település (Maros megye) Központ: Székelybere. Mája román elnevezése: Maia.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Mája (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Református templom Berekeresztúr 2,14 km-re. A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket.
- Tulipán és levendula Márkod 2,28 km-re. Márkod északnyugati határában levendulást és tulipánültetvényt hoztak létre, melyet Székelybere vagy Mikháza felől lehet megközelíteni.
- Ropó-domb Székelybere 2,43 km-re. Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik.
- Kockásliliom Búzaháza 2,53 km-re. A kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény - a jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növény, mely áprilisban tömegesen nyílik.
- Református templom Székelybere 2,87 km-re. Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
- Árpád fejedelem szobra Székelybere 3,08 km-re. Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.
- Református templom Kendő 3,65 km-re. 1509-ben Kendew néven említik az okiratok, 1567-ben a regestrumban 9 kapuval jegyzik.
- Unitárius templom Nyárádszentmárton 3,76 km-re. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben de Sancto Martino néven jelentkezik.
- Kockás liliom Búzaháza 3,8 km-re. Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé, miután áthaladtunk Búzaházán, jobbra egy földút vezet az erdő irányába.
- Kendő régi sírkövei 3,85 km-re. Kendő régi sírkövei
- Unitárius temető Csíkfalva 4,31 km-re. A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található.
- Református templom Nyárádmagyaros 4,66 km-re. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel.
- Tájoló kilátó Mikháza 5,03 km-re. A mikházi Tájoló kilátóról remek kilátás nyílik az egykori római kasztrum és vicus területére, valamint a Felső-Nyárádmentére.
- Suvadás Nyárádselye 5,17 km-re. Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe.
- Katolikus templom Deményháza 5,18 km-re. 1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
- Nyárádszentimrei templom és harangláb 5,19 km-re. Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma.
- Drakula kripta-ház Deményháza 5,24 km-re. A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe.
- Római katonai tábor Mikháza 5,47 km-re. A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.
- Idődoboz pavilonok Mikháza 5,48 km-re. Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.
- Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 5,57 km-re. Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza
- Féreglyuk Csíkfalva 5,72 km-re. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
- Kripta a ferences kolostortemplom alatt Mikháza 5,88 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye.
- Katolikus templom és Ferences kolostor Mikháza 5,9 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke.
- A legrégebbi székelykapu Mikháza 5,91 km-re. A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.
- Falu harangja Mikháza 5,95 km-re. Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják.
- Nyárádszeredai Padlásmúzeum 5,96 km-re. A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található.
- Katolikus templom Székelyhodos 6,23 km-re. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található.
- Ehedi temető 6,77 km-re. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt.
- Unitárius templom Iszló 6,9 km-re. Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
- Rigmány 7,86 km-re. Az 1567-dik évi regestrum 8 kapuval hozza Rygmany néven.
- Óriások árka Nyárádselye 7,98 km-re. Az Óriások árka a Nyárádmente kistérség egyik fontos történelmi, természeti értéke.
- Kripta Székelykál 8,65 km-re. A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is.
- Unitárius templom Székelykál 8,66 km-re. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.
- Tatársír Makfalva 8,91 km-re. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.
- Katonáné hegyese Abod 8,92 km-re. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán.
- Katolikus templom Jobbágytelke 8,97 km-re. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
- Ökumenikus kápolna Bekecs-tető 9,11 km-re. A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye.
- Geges 9,2 km-re. Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre.
- Régi sírkövek Geges 9,34 km-re. A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.
- Népi iskola Geges 9,4 km-re. Népi iskola, Geges.
- Bökecs leve Bekecs-tető 9,46 km-re. A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak.
- Református templom és harangláb Nyárádszentsimon 9,56 km-re. Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik.
- Vész-kő Bekecs-tető 9,6 km-re. A Bökecs tetején, a Vész-mező szélén, az erdei út mellett található egy másik kő is.
- Majálistér Makfalva Abod 9,63 km-re. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve.
- Alsó fenyős Makfalva 9,77 km-re. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
[ Fel ↑ ]
- Bálintitt-kastélypark Nagyernye 15,98 km-re. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély.
- Szentgerice 16,13 km-re. Szentgerice látnivalója az 1670-ból származó, szép kazettás mennyezetű, unitárius templom.
- Szentmihály 16,45 km-re. 1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
- Református templom Erdőszentgyörgy 16,57 km-re. Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült.
- Rhédey-kastély Erdőszentgyörgy 16,64 km-re. Erdőszengyörgy nevezetessége a 18-dik század végi volt Rhédey-kastély, amely egy 16-dik századi kastély helyén épült 1759-ben, 1808-ban újjáépítették.
- Teleki kripta Sáromberke 16,93 km-re. Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik, látnivalói a Teleki család sírboltja, a Teleki kiállítás, illetve a 18-dik században épített Teleki-kastély.
- Havadtő Református templom 17,01 km-re. A 19-dik században építettek meg a település központjában a református templomot.
- Siklódi kő 17,09 km-re. A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.
- Tyukász-domb Szováta 17,2 km-re. Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát.
- Teleki-kripta Gernyeszeg 17,2 km-re. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Sárpataki út - Turisztikai látnivalók Sárpatakivölgy - Közeli települések: Berekeresztúr látnivalói 2,12 km-re - Márkod látnivalói 2,2 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.