Nyárádköszvényes település (Maros megye) Központ: Nyárádremete. Nyárádköszvényes román elnevezése: Matrici.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Nyárádköszvényes (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

A zene allegóriái Marosvásárhely 28,98 km-re
A zene allegóriái, a Kultúrpalota déli, Rózsák tere felőli oldalán - Körösfői Kriesch Aladár, 1913.

Barock

Barock Marosvásárhely 28,7 km-re
A Barock kávézó egy marosvásárhelyi, főtéri bár, melynek bejárata nem közvetlenül a Rózsák terére, hanem az épület alatti átjáróra nyílik.

Féreglyuk Csíkfalva 13,55 km-re
Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.

Katolikus templom

Katolikus templom Nyikómalomfalva 40,93 km-re
Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található. Első megtalálók - A templomkert nagyon szép, a falu csendes és nyugalmas a hőség nagy. Utólag bejelentve - Amikor ezt a megtalálást bejelentem, már 2022 augusztus 31-ét írunk. Rejtekhely ellenőrzés - Ezt a rejtést már 2016-ban megtaláltam, de elfelejtettem bejelenteni.

Erdőszakál 29,79 km-re
Középkori lakói katolikusok voltak, két templommal - későbbi adat nem szól sem templomáról, sem egykori katolikus lakóiról, vagy azok utódairól a reformáció utáni időkből, mivel a XVI-dik században mindkét település puszta: Pusztaszakál 1519-ben, görög-keletieket telepítenek.

Toldalag 25,41 km-re
1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.

Tyukász-domb

Tyukász-domb Szováta 14,95 km-re
Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát. Új geodoboz a régi rejtekben - Én ez alkalommal a Május 1 utcából indulva, délkelet felől jutottam fel a kápolnához. Jó kilátás - A város szélén, fent a gerinczen, az Outward Boundhoz átereszkedőben ki lehet lépni a kápolnához. 14 kereszt - Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.

Református templom Vajdaszentivány 21,53 km-re
1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék.

A legrégebbi székelykapu

A legrégebbi székelykapu Mikháza 3,09 km-re
A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.

Várszikla 2

Várszikla 2 Dédabisztra 36,93 km-re
A Kelemen havasok déli lábánál fekszik Déda község. Kicsúszva a rejtekből és elázva - Előbb lent kerestem a szikla tövében, de nem találtam.

I Ferenc József megkoronázása Marosvásárhely 29,01 km-re
I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913.

Funtineli forrás

Funtineli forrás Palotailva 38,42 km-re
A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba. A régi doboz helyett új rejtés - A mai nap újra a Funtineli-forrásnál jártunk. Még most is lenyűgöző a hely - A Szerecsen-szikláktól elmentünk a Funtineli forrásig. Kirándulás a funtineli mezőre - Gyönyörüszép időben értünk mintegy 120-an a funtineli mezőre.

Magyaró 27,37 km-re
1228-ban Moggoreunak írják, 1587-ben Mogioro és 1602-ben Magyaros a neve.

Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem

Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 26,96 km-re
A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem. Ez igen - Nosztalgiaséta az egyetem udvarán. Érdekes - Érdekes hogy én a ládát a helyén találtam ottjártamkor. Sajnos ez mar nincs itt - Mas csoport doboza volt elrejtve a megjelolt helyen.

Koronka kilátója

Koronka kilátója 26,61 km-re
Koronka kilátátója Ösvény - Miután átvergődtem a sűrű cserjésen, jöttem rá, hogy járható ösvény is vezet fel a kilátóhoz. Segédpontok - Érdemes letölteni a segédpontokat. Hogy történt, hogy nem, de megtaláltuk - Miután a kicsi unokahúgommal megnéztük a halacskákat és a szép tavirózsákat a Sapientia tavánál, eljöttünk ide is, hogy kimásszunk a kilátó tetejére.

Kis-patak völgye

Kis-patak völgye Gyergyócsomafalva 40,3 km-re
Gyergyócsomafalváról indulva, a Várköve felé, az utunk a Kis-patak völgyében vezet felfelé.

Találkozás háza

Találkozás háza Zágor 40,03 km-re
Az 1794-ben épült papilakot és az egykori tanári lakásokat 2007-2008 között részben újjáépítették és felújították.

Római-katolikus templom

Római-katolikus templom Szászrégen 20,76 km-re
Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum. Nem találtuk meg - Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Zápor elől menekülve - Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét.

Bornemissza-kastély

Bornemissza-kastély Görgényszentimre 13,75 km-re
Görgényszentimre látnivalója a 18-dik században épült Bornemisza-kastély, mely valamikor Rudolf Habsburg trónörökös vadászkastélya volt, ma erdészeti iskola működik benne. Lába kelt - Szép kastély, csodálatos kert. Rákóczi - Bornemissza-kastély - Rákóczi-, Bornemissza-kastély, ki melyik nevén ismeri.

Régi Küküllő-fahíd

Régi Küküllő-fahíd Segesvár 48,45 km-re
A segesvári Küküllő-híd a várostól 3 km-re állt, egy nyílásban hidalva át a Nagy-Küküllő folyót.

Marosszentanna 28,46 km-re
Marosszentanna Marosvásárhely egyik külvárosa.

Szénégetők

Szénégetők Kalonda-tető 36,09 km-re
Farkaslaka határában, a Kalonda-tetőn még sokan foglalkoznak faszénégetéssel. Szénégetők - A főútról közelitettük meg. Füstölgés - Nárcisznézőbe indultunk a zuhogó eső ellenére. Ellenőrzés - A sok esős nap után örültünk a napsütésnek.

Református templom és harangláb

Református templom és harangláb Mezőcsávás 29,59 km-re
Mezőcsávás Marosvásárhelytől 14 km-re északra, a Marosi-Mezőség keleti gyepűvonalában települt. Ott voltam az újrarejtésnél - A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk.

Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 46,83 km-re
Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye, a költő itt esett el 1849 julius 31-én. Erdekes muzeum - Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni.

Állatkert

Állatkert Somostető Marosvásárhely 26,33 km-re
A Somostető és környéke magába foglalja a Marosvásárhely keleti részén levő magaslatot és annak lankás oldalait. Ideiglenes pet előforma - Ma elindultam egy új rejteket keresni, a már előkészített nagyméretű, családbarát geodoboznak. Állatok körűl - Guvidos bezártságunkban erre tekeregtünk, szerencsére az állatkert területe nagyot nőtt. Somos-tető - Séta közben sikerült megtalalni az egyik rejtekhelyet.

Vertikális napórák

Vertikális napórák Marosvásárhely 28,1 km-re
Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja.

Bunker 2

Bunker 2 Szalárd 35,13 km-re
A Szerecsen-sziklák közelében az ösvény két oldalán, egymással szemben két bunker állt. Bejárat, lépcső és cseppkőlefolyás - Az 1. Óvóhely-2 - Ez a bunker érdekesebb volt mint az előző, márcsak a cseppkőlefolyás miatt is. Második - A Bunker 1 után hamar következett az egymással szemben levő két bunker.

Siklódi kő

Siklódi kő 18,01 km-re
A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.

Régi sírkövek

Régi sírkövek Geges 17,58 km-re
A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.

Kövesdombi forrás

Kövesdombi forrás Marosvásárhely 30,18 km-re
A Kövesdombi forrás az 1848-as sugárút mellett találató, a Válús-kúttól feljebb, az unitárius templom alatt.

Református templom Koronka 26,31 km-re
Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül.

Ugron-kúria

Ugron-kúria Fiatfalva 43,44 km-re
A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház, jelenlegi nevét a legutolsó tulajdonostól kapta.

Református templom Nyárádmagyaros 9,8 km-re
1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel, 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.

Szentgerice

Szentgerice 24,93 km-re
Szentgerice látnivalója az 1670-ból származó, szép kazettás mennyezetű, unitárius templom. Aprólékosan megvizsgáltuk a rejteket - A belsejét is tükörrel -elemlámpával, de nem találtunk dobozt. Sajnos nincs doboz - Kerestem a dobozt, de sajnos nincs meg.

Katolikus templom

Katolikus templom Székelyhodos 6,49 km-re
Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. Festett órás templomtorony - A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Csendes falu - Tetszett a falu.

Nagyercse 31,24 km-re
1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.

Temető

Temető Erdőcsinád 14,8 km-re
Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra. Kíváncsiskodó helybeliek - A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt. Puszpángbokrok - Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak.

Roman S-ház Segesvár 48,97 km-re
Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.

Idődoboz pavilonok

Idődoboz pavilonok Mikháza 3,59 km-re
Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.

Sziklaablak

Sziklaablak Andrásháza 35,76 km-re
A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Tévedések sorozata - A vendéglő parkolójában hagytuk az autót és innen indultunk a sárga kör jelzésen a Ládás Háza-barlang felé. Rozsdaszőnyeg - A frissen lehullt, napsütésben csillogó rozsdaszőnyeg mindent megtett, hogy ne a cél felé, hanem a völgybe szállítson vissza. Egy túra megkoronázása - Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt.

Csillagvizsgáló

Csillagvizsgáló Székelyudvarhely 49,4 km-re
A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült.

Petele 17,29 km-re
Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt.

Haller-kastély

Haller-kastély Kerelőszentpál 47,54 km-re
Kerelőszentpál Marosvásárhelytől 20 km-re található - látnivalói a Haller család 18-dik században épült, barokk stílusú, jelenleg romos kastélya és temető kápolnája. Szomorú - Ma délben jártam a romos Haller kastélynál.

[ Fel ↑ ]
Katolikus templom

Katolikus templom Csíkszenttamás 67,44 km-re. 1748-tól tervezik az új csíkszenttamási templom építését, amely a régi romjainak felhasználásával el is készül 1777-1776 között.

Egykori evangelikus templom Királynémeti 60,26 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Szent Demeter ortodox templom.

Pucsek Jani ládája

Pucsek Jani ládája Fertő-nyereg 54,43 km-re. 2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket a Hargita-túrázóknak ajánlok. Utkeresztezodes - Keszulek hijan nem talaltam meg, de lesz meg alkalom remelem. Befele az erdőbe - Sajnos már harmadik alkalommal kerestem fel a helyszínt, konok kitartással de most sem találtam meg a dobozt. Átalakítás érdekes hely típusra - Ezelőtt hét évvel megtaláltam ezt a geodobozt, de ez alkalommal hiába kerestem.

Fogarasy Mihály püspök mellszobra Gyergyószentmiklós 54,06 km-re. Fogarasy Mihály püspök mellszobra - Gyergyószentmiklós, 1993.

Ortodox templom Beszterce 61,76 km-re. Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.

Dugásfürdő

Dugásfürdő Csíkdánfalva 65,93 km-re. Csíkdánfalva község határában több jó minőségű borviz fakad, a nyugati részén, a Madaras- és a Gödörviz-pataka összefolyásánál 1926-ban egy kis fürdőhely létesült, mely Dugás-fürdő néven vált ismertté. Cache captivus - Nem próbáltatok egy kis lazító szúrit adni a fa hátsó felébe? Mindjárt elengedte volna a dobozt. Szerencsétlen nap - A medencében nem volt víz, a láda beszorult. Szuk - Amikor rejtettem egyaltalan nem volt szuk a lyuk.

Isztinakő Bélbor 66,79 km-re. Az Isztinakő (románul Piatra Laptariei) Bélbor községtől keletre, a Kis-Beszterce folyótól északra található, a Pintye-hegyláb (Piciorul Pintea) és a Kisbükk között.

Katolikus templom

Katolikus templom Kilyénfalva 51,33 km-re. Kilyénfalva 1732-től lesz önálló plébánia, Tekerőpataktól elszakadva.

Andrei Muresanu Kollégium Beszterce 61,81 km-re. Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.

Gyergyó romlása emlékoszlop Gyergyóújfalu 51,11 km-re. Újfalu határában, a Vasláb felé vezető kövezett megyei út mentén álló emlékoszlop a Gyergyó romlása néven emlegetett eseményre emlékeztet.

Bikafalva 50,95 km-re. A tizedjegyzékben Art de Luce Szent Lukács tiszteletére szentelt templomát jelzi.

Kisiparosok székháza Beszterce 61,31 km-re. Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.

Unitárius templom Recsenyéd 62 km-re. Középkori templomról nincs adat.

Kopjafás építmények

Kopjafás építmények Székelyudvarhely 50,33 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található.

Csergeványoló

Csergeványoló Csíkmadaras 66,16 km-re. Csíkmadaras nyugati kijáratánál, a Nagy Madaras-patakon, ma is működik egy csergeványoló.

Református templom Patakfalva 53,92 km-re. Patakfalva régi temploma az 1802-es földrengéskor elpusztul.

Szent Anna feredő

Szent Anna feredő Csíkszenttamás 66,53 km-re. A Csonkatoronytól nem messze, a Feneketlen-tó közelében épült egy filagória, egy fúrt forrás vizét összegyűjtő medence, öltözővel, árnyékszékkel, nyomóskúttal, padokkal, hintával. Lába kelt doboz? - Én nem másztam fel a szerkezetre rejtéskor. Ez bizony több, mint valószínű, hogy elveszett - 99%-os vagyok benne, hogy megtaláltam a geodoboz helyét. Felháborító a fürdő állapota - Na ez a hely, amit úgy hívnak, hogy a nemtörödés magas foka.

Sziklafal

Sziklafal Gyöngyös-patak 53,02 km-re. Sziklafal - Gyöngyös-patak forrásvidéke - Kelemen-havasok

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.