Filioara település (Neamt megye) Központ: Agapia.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Filioara (Neamt megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Asztalkő a Csalhóban 30,46 km-re. Ha Durau-ból megyünk a Toaca csúcs felé, a La Morminte nyeregben az emlékkereszttől nem messze kilátópont található, melyre ha felmászunk a tetején érdekes formációra bukkanunk.
- Fantanele-menedékház Csalhó-hegység 30,87 km-re. A Fantanele-tisztáson egy modern menedékházat találunk, melyhez teraszos vendéglő tartozik.
- A síroknál Csalhó-hegység 30,97 km-re. A kereszt feliratával ellentétben, az itt elesett hősök nem a (román) haza védelmében estek el, hanem német és orosz katonák voltak.
- A katona kucsmája Csalhó-hegység 31,06 km-re. A katona kucsmája (Caciula Dorobantului) nevű konglomerátum sziklatömb egy nyílt terület, a Széles-kő-hágó (Curmatura Piatra Lata) fölé magasodik.
- Dochia sziklája Csalhó-hegység 31,57 km-re. Dochia sziklája egy közismert turisztikai látnivaló, melynek több legendája is van.
- Panaghia-szikla Csalhó-hegység 32,01 km-re. A Panaghia-szikla a piros sávval jelzett túraösvényen található, mely a Dochia- és a Fantanele-menedékházak, illetve Durau üdülőhely között teremti meg a kapcsolatot.
- Tóka-csúcs Csalhó-hegység 32,18 km-re. A Csalhó-hegység 1000-1300 m magas, sugáralakban elnyúló hegygerincek rendszere, melyek két magasabb pontban találkoznak, ezek a Nagy Aklos 1907 m és a Tóka-csúcs 1904 m.
- Lépcső Meteóállomás Tóka-csúcs 32,27 km-re. A Tóka alatti meteorológiai állomás és a csúcson található megfigyelő létesítmény között, a 70-es években egy falépcsőt építettek ki.
- Taljánok útja- Esztena-hegység 32,46 km-re. Az Esztena-hegység a Besztercei-hegyvidék része.
- Szikla vizzel Csalhó-hegység 32,48 km-re. A Szikla vizzel, románul Piatra cu Apa, elnevezésű mészkőszikla a kék sávval jelzett túraösvény mellett található.
- Négyszögletes szoba Detunáták Csalhó-hegység 32,67 km-re. A négyszögletes szoba egy szabályos téglatest alakú sziklaüreg a Csalhó-hegységben, a Detunáták nevű sziklacsoportban.
- Váracska és a Szerzetesek Csalhó-hegység 32,86 km-re. A Váracska és a Szerzetesek sziklatornyoknak adott nevek, melyek a Detunátáktól nyugatra emelkednek, a kék sávval jelzett túraösvény fölé.
- Csalhó-kolostor 33,32 km-re. A Csalhó-kolostort 1992-1993 között építették, és az Urunk színeváltozása jegyében szentelték fel.
- Könnyáztatta kő Csalhó-hegység 33,85 km-re. A Sánta láb (Curmatura Picioru Schiop)-hágóból a Dochia menedékház felé tartó ösvény, egy a szelek által furcsa alakúra formázott szikla, a Könnyáztatta kő mellett halad el.
- Bor-kút borvízforrás Borka-völgy Besztercei-havasok 41,13 km-re. A Keresztes-havasból eredő Borka-patak mentén található ásványvízforrások közül a legismertebb a Bor-kút nevű forrás.
- Veres-kő Gyergyótölgyes 43,35 km-re. Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt.
- Északi barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 43,89 km-re. A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc.
- Déli barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 44,2 km-re. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc.
- Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 44,62 km-re. A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban.
- Óratornyos ház Gyergyótölgyes 44,84 km-re. Óratornyos ház - Gyergyótölgyes
- Balázs-csúcs 44,95 km-re. A La Radu mosógéptől folytatva utunk, a Balázs-nyakban hagyva autónk, a Hegyes-havas irányába indulva, kimászhatunk a csúcsra, melynek déli oldala sziklás.
- Tósaroki barlang Tósarok 45,31 km-re. A barlang a Hagymás-hegységben található, az ország leghosszabb konglomerát kőzetben formálódott barlangja, kilenc terme közül kettő járható barlangász felszerelés nélkül.
- Fatemplom Gyergyótölgyes 46 km-re. Fatemplom - Gyergyótölgyes
- La Radu mosógép Tósarok 46,24 km-re. A főútról Zsedántelek felé kell letérni.
- Sugó-szoros 49,2 km-re. A Sugó-szoros a Békás-szoros vidékének egyik legszebb karsztképződménye.
- Astragalus vasalt mászóút Munticsel-hegy 49,3 km-re. Az Astragalus vasalt mászóút az astragalus gyógynövényről kapta a nevét.
- Sugó-kő kilátópont 49,41 km-re. A Sugó-kő a Munticsel - Sugó-szoros természetvédelmi területen, a Hargita megyével szomszédos Neamt megyében található.
- Mosógép Békásszoros 49,58 km-re. Békásszoros település nyugati végében, a Súgó-szoros Természetvédelmi Terület bejáratától nem messze, közvetlenül az út mellett, a Békás-patak medrében egy fából ácsolt mosógépet találunk.
- Egyszerű ember kastélya Gyergyóholló 50,04 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
- Kis-Lucskő vagy Őrkő Hagymás-hegység 51,22 km-re. A Lucskőtől a gerinc túrát folytatva, észak irányba, eljutunk a Kis-Lucskőhöz.
- Fekete Bitka Hagymás-hegység 51,35 km-re. A háromkúti útból kitérő, a Gyümölcsénes-tetőre vezető út pillanatnyilag kicsi kocsival is járható.
- Szurdok-kő Békás-szoros 51,5 km-re. A Szurdok-kő kilátópontjairól fantasztikus panoráma nyílik az alattunk kanyargó Békás-patakra, a korondi ajándékárusok bódéira, ezt a részt nevezik a Pokol tornácának.
- Bunker a Fekete-Bitka oldalában Hagymás-hegység 51,52 km-re. A Fekete-Bitka déli szikláiban régóta tudunk egy nagy üreg létezéséről.
- Magyarok hídja Békás-szoros 51,87 km-re. A Magyarok hídja, vagy befejezetlen híd a Békás-szorosban, a Pokol tornáca és a Pokol torka között, az Őrtorony alatt, a Kis-Békás-patak torkolatánál található.
- Lucs-kő 51,96 km-re. A Kis-Békás keleti oldalán húzódó domuki hegyvonulat gerincén kiemelkedő, impozáns sziklaalakulat a Lucskő.
- Kis-Békás kilátópont 51,98 km-re. A Kis-Békás-patak egy befejezetlen hídnál, az úgynevezett Magyarok hídjánál ömlik a Békás-patakba.
- Kis-Békás-vízesés 52,02 km-re. Aki még nem mászta meg a Kis-Békás patakot az sürgősen pótolja hiányosságát!
- Bardócz-kő Békás-szoros 52,02 km-re. A Bardócz-kő a Bardócz-hegy Lapos-patak szorosa felé magasodó sziklája, szemben a Kupás-kő sziklafalával.
- Felső függőhíd Kis-Békás 52,04 km-re. Az új függőhíd lehetővé teszi, hogy száraz lábbal mehessünk végig a Magyarok-hídja - Mária-kő turista útvonalon.
- Mária-kő északkeleti lelátó Békás-szoros 52,07 km-re. A Mária-kő a Békás szoros délkeleti részén, a szurdok és a Kis-Békás patak között ékeskedik.
- Nyugati fal Mária-kő Békás-szoros 52,42 km-re. A Mária-kő nyugati falának kilátópontja a csúcs közelében található.
- Panoráma kabin Mária-kő Békás-szoros 52,44 km-re. A Gyilkostó Adventure Egyesület és a Hargita megyei hegyimentők két, új típusú menedékházat építettek a Békás-szorosban.
- Lapos-patak vízesései Békás-szoros 52,44 km-re. A Békás-szoros egyik kevésbé ismert, jelzetlen ösvényen megközelíthető látnivalója a Lapos-patak vízesés-sorozata.
- Déli fal Mária-kő Békás-szoros 52,49 km-re. A déli fal teteje a harmadik, de nem kevésbé látványos kilátópontja a Mária-kőnek.
- Vit-havas 53,25 km-re. A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja.
[ Fel ↑ ]
- Gyimes vára Gyimesbükk 68,51 km-re. Gyimesbükk község után, a Tatros-völgyének gyimesi szorosánál ma már nem találunk várat.
- Jézus Szent Szíve kápolnája Gyergyószentmiklós 68,57 km-re. Gyergyószentmiklósnak a Gyilkos-tó felé tartó kijáratánál, a Békény- és a Vár-pataka között, meredek sziklaszirt tetején áll a kápolna.
- Vízimalom Gyimesközéplok 68,68 km-re. A gyimesközéploki vízimalom a XIX-dik században épült, magánterületen található.
- Angyaljárás Gyergyószentmiklóson 68,99 km-re. Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma.
- Ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút 69,59 km-re. Ismeretlen magyar honvéd sírja - Lókút, Kánya Miklós földje, bükkfa mellett.
- Két ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút teteje 70,04 km-re. Két ismeretlen magyar honvéd, a 32.
- Gyergyóditró Mezei Imre makettjei 70,28 km-re. Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
- Örmény templom Gyergyószentmiklós 70,42 km-re. A Gyergyói-medence keleti felében, a Marosba ömlő Békény-patak partján terül el Hargita megye harmadik legnagyobb városa.
- Fogarasy Mihály püspök mellszobra Gyergyószentmiklós 70,71 km-re. Fogarasy Mihály püspök mellszobra - Gyergyószentmiklós, 1993.
- Két ismeretlen orosz katona sírja Lókút teteje 70,71 km-re. Két ismeretlen orosz katona sírhelye - Lókút teteje.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Kézdimartonos - Turisztikai látnivalók Goioasa - Közeli települések: Péntekpataka 39,93 km-re - Gyergyótölgyes 44,73 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.