Pangaracior település (Neamt megye) Központ: Pangarati.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Pangaracior (Neamt megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Dochia sziklája Csalhó-hegység 19,08 km-re. Dochia sziklája egy közismert turisztikai látnivaló, melynek több legendája is van.
- Szikla vizzel Csalhó-hegység 19,11 km-re. A Szikla vizzel, románul Piatra cu Apa, elnevezésű mészkőszikla a kék sávval jelzett túraösvény mellett található.
- Négyszögletes szoba Detunáták Csalhó-hegység 19,53 km-re. A négyszögletes szoba egy szabályos téglatest alakú sziklaüreg a Csalhó-hegységben, a Detunáták nevű sziklacsoportban.
- Asztalkő a Csalhóban 19,63 km-re. Ha Durau-ból megyünk a Toaca csúcs felé, a La Morminte nyeregben az emlékkereszttől nem messze kilátópont található, melyre ha felmászunk a tetején érdekes formációra bukkanunk.
- A katona kucsmája Csalhó-hegység 19,65 km-re. A katona kucsmája (Caciula Dorobantului) nevű konglomerátum sziklatömb egy nyílt terület, a Széles-kő-hágó (Curmatura Piatra Lata) fölé magasodik.
- Váracska és a Szerzetesek Csalhó-hegység 19,71 km-re. A Váracska és a Szerzetesek sziklatornyoknak adott nevek, melyek a Detunátáktól nyugatra emelkednek, a kék sávval jelzett túraösvény fölé.
- A síroknál Csalhó-hegység 19,88 km-re. A kereszt feliratával ellentétben, az itt elesett hősök nem a (román) haza védelmében estek el, hanem német és orosz katonák voltak.
- Panaghia-szikla Csalhó-hegység 20,06 km-re. A Panaghia-szikla a piros sávval jelzett túraösvényen található, mely a Dochia- és a Fantanele-menedékházak, illetve Durau üdülőhely között teremti meg a kapcsolatot.
- Lépcső Meteóállomás Tóka-csúcs 20,14 km-re. A Tóka alatti meteorológiai állomás és a csúcson található megfigyelő létesítmény között, a 70-es években egy falépcsőt építettek ki.
- Tóka-csúcs Csalhó-hegység 20,18 km-re. A Csalhó-hegység 1000-1300 m magas, sugáralakban elnyúló hegygerincek rendszere, melyek két magasabb pontban találkoznak, ezek a Nagy Aklos 1907 m és a Tóka-csúcs 1904 m.
- Csalhó-kolostor 20,44 km-re. A Csalhó-kolostort 1992-1993 között építették, és az Urunk színeváltozása jegyében szentelték fel.
- Könnyáztatta kő Csalhó-hegység 20,78 km-re. A Sánta láb (Curmatura Picioru Schiop)-hágóból a Dochia menedékház felé tartó ösvény, egy a szelek által furcsa alakúra formázott szikla, a Könnyáztatta kő mellett halad el.
- Fantanele-menedékház Csalhó-hegység 20,83 km-re. A Fantanele-tisztáson egy modern menedékházat találunk, melyhez teraszos vendéglő tartozik.
- Tósaroki barlang Tósarok 29,65 km-re. A barlang a Hagymás-hegységben található, az ország leghosszabb konglomerát kőzetben formálódott barlangja, kilenc terme közül kettő járható barlangász felszerelés nélkül.
- Sugó-szoros 30,74 km-re. A Sugó-szoros a Békás-szoros vidékének egyik legszebb karsztképződménye.
- Astragalus vasalt mászóút Munticsel-hegy 30,77 km-re. Az Astragalus vasalt mászóút az astragalus gyógynövényről kapta a nevét.
- Mosógép Békásszoros 30,97 km-re. Békásszoros település nyugati végében, a Súgó-szoros Természetvédelmi Terület bejáratától nem messze, közvetlenül az út mellett, a Békás-patak medrében egy fából ácsolt mosógépet találunk.
- Sugó-kő kilátópont 31 km-re. A Sugó-kő a Munticsel - Sugó-szoros természetvédelmi területen, a Hargita megyével szomszédos Neamt megyében található.
- La Radu mosógép Tósarok 31,08 km-re. A főútról Zsedántelek felé kell letérni.
- Balázs-csúcs 31,43 km-re. A La Radu mosógéptől folytatva utunk, a Balázs-nyakban hagyva autónk, a Hegyes-havas irányába indulva, kimászhatunk a csúcsra, melynek déli oldala sziklás.
- Fekete Bitka Hagymás-hegység 31,57 km-re. A háromkúti útból kitérő, a Gyümölcsénes-tetőre vezető út pillanatnyilag kicsi kocsival is járható.
- Bunker a Fekete-Bitka oldalában Hagymás-hegység 31,66 km-re. A Fekete-Bitka déli szikláiban régóta tudunk egy nagy üreg létezéséről.
- Kis-Lucskő vagy Őrkő Hagymás-hegység 32,06 km-re. A Lucskőtől a gerinc túrát folytatva, észak irányba, eljutunk a Kis-Lucskőhöz.
- Lucs-kő 32,48 km-re. A Kis-Békás keleti oldalán húzódó domuki hegyvonulat gerincén kiemelkedő, impozáns sziklaalakulat a Lucskő.
- Szurdok-kő Békás-szoros 32,91 km-re. A Szurdok-kő kilátópontjairól fantasztikus panoráma nyílik az alattunk kanyargó Békás-patakra, a korondi ajándékárusok bódéira, ezt a részt nevezik a Pokol tornácának.
- Kis-Békás kilátópont 33,18 km-re. A Kis-Békás-patak egy befejezetlen hídnál, az úgynevezett Magyarok hídjánál ömlik a Békás-patakba.
- Kis-Békás-vízesés 33,21 km-re. Aki még nem mászta meg a Kis-Békás patakot az sürgősen pótolja hiányosságát!
- Felső függőhíd Kis-Békás 33,23 km-re. Az új függőhíd lehetővé teszi, hogy száraz lábbal mehessünk végig a Magyarok-hídja - Mária-kő turista útvonalon.
- Magyarok hídja Békás-szoros 33,32 km-re. A Magyarok hídja, vagy befejezetlen híd a Békás-szorosban, a Pokol tornáca és a Pokol torka között, az Őrtorony alatt, a Kis-Békás-patak torkolatánál található.
- Déli barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 33,42 km-re. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc.
- Mária-kő északkeleti lelátó Békás-szoros 33,43 km-re. A Mária-kő a Békás szoros délkeleti részén, a szurdok és a Kis-Békás patak között ékeskedik.
- Északi barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 33,44 km-re. A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc.
- Gyümölcsénes-tető 33,73 km-re. A Gyilkostó-telepről Háromkút felé vezető útból, az Alsó-szoros közelében egy talajút indul a gerincre, mely a Gyümölcsénes-tetőre visz ki, majd Gyergyódomuk felé ereszkedik le.
- Déli fal Mária-kő Békás-szoros 33,79 km-re. A déli fal teteje a harmadik, de nem kevésbé látványos kilátópontja a Mária-kőnek.
- Nyugati fal Mária-kő Békás-szoros 33,87 km-re. A Mária-kő nyugati falának kilátópontja a csúcs közelében található.
- Panoráma kabin Mária-kő Békás-szoros 33,89 km-re. A Gyilkostó Adventure Egyesület és a Hargita megyei hegyimentők két, új típusú menedékházat építettek a Békás-szorosban.
- Veres-kő Gyergyótölgyes 34,02 km-re. Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt.
- Bardócz-kő Békás-szoros 34,06 km-re. A Bardócz-kő a Bardócz-hegy Lapos-patak szorosa felé magasodó sziklája, szemben a Kupás-kő sziklafalával.
- Lapos-patak vízesései Békás-szoros 34,06 km-re. A Békás-szoros egyik kevésbé ismert, jelzetlen ösvényen megközelíthető látnivalója a Lapos-patak vízesés-sorozata.
- Óratornyos ház Gyergyótölgyes 34,08 km-re. Óratornyos ház - Gyergyótölgyes
- Osztrák-magyar katonák sírja Mihály szállása csúcsa 34,32 km-re. Ismeretlen osztrák-magyar katonák sírja a Mihály szállása csúcsától 150 m, Bilibók Illés birtokán.
- Fatemplom Gyergyótölgyes 34,6 km-re. Fatemplom - Gyergyótölgyes
- Alsó-szoros Kis-Békás 34,92 km-re. A Kis-Békás-patak Békás folyóval való torkolatától 3 km-el fennebb a Gyilkos-havas két kisebb mészkő küszöbével szűkül össze a Kis-Békás-patak völgye.
- Osztrák-magyar katonák sírja Felső-Szalatna csúcsa 34,92 km-re. Ismeretlen osztrák-magyar katonák sírja Felső-Szalatna csúcsától 150 m délkeletre.
- Két magyar katona sírja Kommandó-gödör 35,13 km-re. Két magyar katona sírja - Kommandó-gödör, Mihály szállása alja, Pál Péter birtoka.
[ Fel ↑ ]
- Törpenyír Borszék 49,49 km-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta.
- Rez-nyaka Gyergyóditró 50,23 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
- Jézus Szent Szíve kápolnája Gyergyószentmiklós 50,48 km-re. Gyergyószentmiklósnak a Gyilkos-tó felé tartó kijáratánál, a Békény- és a Vár-pataka között, meredek sziklaszirt tetején áll a kápolna.
- Szent Anna-kápolna Gyergyószentmiklós 50,84 km-re. A várostól északra, az 1087 m magas Csobot-hegyen egy magyar és egy örmény római katolikus Szent Anna kápolna áll.
- Utusaly-völgyhíd Görbepataka 50,98 km-re. Az Utusaly-völgyhíd 140 m hosszú és 30 m magas, központi része párhuzamos övő, rácsozott, felsőpályás szerkezető, boltozott részekkel.
- Angyaljárás Gyergyószentmiklóson 51,19 km-re. Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma.
- Barlangi forrás Gyergyóditró 51,52 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
- Lóvészi állomás és alagút 52,11 km-re. A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17-dik számú őrház - az alagútnak Görbepatak felé van a kijárati oldala, és Rákos-pataka felé a bejárati oldal, Csíkszereda felől.
- Örmény templom Gyergyószentmiklós 52,59 km-re. A Gyergyói-medence keleti felében, a Marosba ömlő Békény-patak partján terül el Hargita megye harmadik legnagyobb városa.
- Régi sáncok Gyimesfelsőlok 52,66 km-re. A gyimesfelsőloki régi sáncokat 1701-1702-ben építették a tatár betörések ellen.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Felsőburjános - Turisztikai látnivalók Ágas - Közeli települések: Péntekpataka 28,41 km-re - Gyergyótölgyes látnivalói 34,21 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.