Resinár település (Szeben megye) Központ: Resinár. Resinár román elnevezése: Rasinari. Német neve: Reschinar. Egyéb neve: Städterdorf.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Resinár (Szeben megye) és környéke turisztikai látnivalói

Resinár 0,63 km-re. Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
Kisdisznódi mészkövek 2,08 km-re. Kisdisznódi mészkövek Megtaláltuk. Megtaláltuk. Béka. Látszott, hogy jó idő volt.
Kisdisznód Evangélikus templom 3,05 km-re. Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik. Kazetták. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén.
Kisdisznódi vár Kisdisznód 3,25 km-re. Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. Csodálatos kilátás. Már 7 lej a belépődíj. Szent Mihály. Egyedi a templom építési stílusa. A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban.
Rosen Garten 5,17 km-re. Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Rossz állapotban. Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.
Nagydisznód 6,37 km-re. Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
Az 1305 m magas Götzenberg északkeleti nyúlványának végén, 875 m maga 6,65 km-re. A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd az erdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű). Visszafelé több ösvényt is találtunk a településrész irányába, ezeken a gerincet követve lehet várhoz feljutni.
Állatkert Nagyszeben 7,3 km-re. 1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyszebeni Fiatalerdőben Románia első állatkertje. Kicsi. Először jártunk ebben a kicsi, de szép helyen fekvő állatkertben. Nincs már geodoboz. Sajnos nincs már meg az állatkert és az Astra Néprajzi Múzeum közötti kapunál levö geodoboz. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben.
Fiatalerdő Nagyszeben 7,45 km-re. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye. Múzeum. Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. Uj rejtek. Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
Erődtemplom Kereszténysziget 9,47 km-re. Kereszténysziget jellegzetes szász falu, Nagyszebentől 9 km-re fekszik és egy 16-dik században épített, gótikus erődtemplommal büszkélkedik. Köszönöm válaszodat. De nem a saját kútfőmből merítettem amit az elején írtam. Mostanában püspök, nem nagyfőnök. A ládaoldalakat nem írom, hanem szerkesztem, bár a legtöbb helyen én írom a szöveget is.
Kistorony evangélikus templom Nagyszeben 10,07 km-re. Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. Nyitva volt a kapu. Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban. A hely már rég kérte a dobozt. Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált.
Erlenpark Nagyszeben 10,25 km-re. A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
Szebenvár Orlát 10,38 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re távolságra fekszik Orlát község. Szebenvár?. Hogy itt volt-e valaha Szebenvár? Vagy más neve volt? Ki tudja? Én csak a falu feletti dombon (Dealul Cetate) levö keresztet (troita) láttam eddig. Szebenvár és Riesenberg. Igen, ezen a helyen állt a Szebenvár, olvasd el a rejtekhely nagyon részletes leírását. A korai szebeni ispánság nyugati peremén, a Szeben patak, illetve a régi sószállító és hadiút közelében, emelték az Árpád-korban a Várhegy lapos tetején azt az erősséget, melynek nyomai még ma is jól láthatóak a falu feletti dombon.
August von Spiess vadászmúzeum Nagyszeben 10,85 km-re. August von Spiess vadászmúzeum - Nagyszeben Nagyszebeni vadászmúzeum. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
Guraró 11,05 km-re. Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben. Megvan. Megvan a dobozka. Gura Raului Lake 5. M A Szeben folyó mellett, a Csindrel-hegységtől északra, 550 méterrel a tengerszint felett fekszik.
Petőfi Sándor-park Nagyszeben 11,28 km-re. Petőfi Sándor a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt. Szeben 1. Három órát kellett vesztegelnem Szebenben autóbuszra várva. Petőfi. Ugy gondoltam nagyon könnyen fog ez menni, de végül nem ugy lett. Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban.
Szent János-templom Nagyszeben 11,52 km-re. A Szent János (Johannis) templom a nagyszebeni Mitropoliei utcában áll. Rosszkor. Épp a kórus tagjai gyülekezhettek vagy valami esemény zajlott. Saint Johann. Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották.
Fazekasok tornya Nagyszeben 11,76 km-re. A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. Nincs már geodoboz!. Sajnos a Fazekasok-tornya melleti várfalból is eltünt a geodoboz. Nem korondiak. A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak.
Riesenberg Orlát 11,77 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re fekszik Orlát község. A Szebeni-medence és a Székási dombvidék találkozási pontján, a falutól északnyugatra, a Riesenberg-hegy csúcsán középkori vár romjait kereshetjük fel.
Bádogosok tornya Nagyszeben 11,9 km-re. A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült. Probálkoztam. Elég nagy volt a forgalom arrafele, probáltam kieszelni, de mivel nem volt tul sok segitségem nem tudtam rájönni. Vörös szőnyeg. Valami előadásra készülődhettek a szomszéd színházban, mert a vörös szőnyeg volt kiterítve a bejárat elé. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották.
Brukenthal-palota Nagyszeben 11,91 km-re. Brukenthal-palota, ma muzeum, Épült 1778-1788-ban.
Oncesti-csúcs 11,94 km-re. Az Oncesti csúcs a Szebeni havasok (Cindrel) hason nevű hegyének, 1720 m magas csúcsa. Oncesti-, Batrana- és Rozdesti csúcsok. Elindultam a csúcs fele, temészetesen libegővel.
Katolikus Templom Nagyszeben 12,01 km-re. Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom. Nagy tömeg. Pont ez a doboz került elő, amire egyáltalán nem számitottam, figyelembe véve az időpontot, a helyet magát és még ráadásul a középkori fesztivál is zajlott. Főtér. A templom most is lenyűgöző, főleg a belső díszítése.
Albert Huet-tér Nagyszeben 12,06 km-re. Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Madarat tolláról. Madarat tolláról, keresőt találatáról ismerheted meg. Odú. Na végre egy megtalált doboz. Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum.
Hazugok Hídja Nagyszeben 12,12 km-re. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. Otletes rejtek. Nagyon tetszett. Hid. Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni.
Teréziánum Nagyszeben 12,81 km-re. A Nagyszeben-külvárosi plébániát, régi nevén Terezianumot, a 18-dik század második felében, 1771-ben alapították, eredetileg árvaházként működött, amelyet Mária Terézia alapított. Teréziánumi Sarlós Boldogasszony templom. A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel. Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt.
Szebenkákova 12,85 km-re. Szebenkákova (1964-ig Cacova Sibiului majd Fantanele, németül Krebsbach) Nagyszebentől 20km-re nyugatra található. Több lehetséges rejtek közül az utolsóban. Az Artmania rockfesztivál első estéjének koncertjei után, éjfél körül érkeztem a helyszínre.
Kocka alakú lombkoronák Nagyszeben 13,32 km-re. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki. Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában.
Zosim Oancea üvegikon-múzeum Szibiel 13,97 km-re. Szibielben, a templom mellett található Románia legnagyobb üvegikon-múzeuma. A 2005-ben elhunyt Zosim Oancea atya 1969-ben kezdte gyűjteni darabjait, amelyek közül a múzeum hatszázat mutat be.
Szibieli templom 14,01 km-re. Nagyszeben központjától 20 km-re nyugatra helyezkedik el Szibiel (Sibiel, Budenbach). Kereszt, kút, és mérleg. Tetszett a szibieli templom udvarán áló, 1877-ből származó fakereszt. Temploma - a Szentháromság ortodox templom - 1765 és 1776 között épült.
Salgó vára Szibiel 15,16 km-re. Nagyszebentől nyugatra, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibiel-patak mellett települt Szibiel község. Van aki gyalog, van aki motorral. Szibiel felől érkeztem. Várának romja a falu határában magasodó 1098 m magas Varful Zidului nevű csúcson kereshető fel.
Falkenhayn-torony Nagyszeben 15,18 km-re. Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. Új doboz. Mivel a geodoboz eltünt, újat kellett tenni egy kicsivel közelebb a toronyhoz. Új geoláda. Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl.
Negoveanu gyüjtőtó 15,88 km-re. A Cód (Sadu) patakon a Berbécsnyak (Gatul Berbecului) szorosra épített duzzasztógát az ország egyik legrégebbi hidroenergetikai létesítménye. Az 1945-ös villamosítási terv szerint a Sadu V hidroenergetikai üzem Erdély központi részének kellett bíztosítsa az áramellátást.
Talmács vára 16,68 km-re. A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben folyó és a nyugatról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács falu. Megtaláltuk. A doboz rendben, egerek nem voltak. Ez meg a Cserna volgye volt. Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg. A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét.
Vöröstorony Bojca 17,09 km-re. Vöröstorony - Bojca Elföldelve. A hely átalakult. Szemetes a környék. Nagy a forgalom a toronynál, de ennél nagyobb a szemét körülötte.
Hermány 18,06 km-re. 1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben. Megvan. Megvan a doboz.
Erődtemplom Dolmány 19,28 km-re. Az első Szeben vidéki települések közé tartozik, s így legkésőbb a XIII-dik század elején temploma is van. Megvan a dobozka elrejtve a fában. Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre. Csak kintről nézelődtünk. Vurpód és Veresmart felől visszaúton próbálkoztunk a templomlátogatással. A templom is korábbi korra utal, mivel román kori és román stílusjegyeit meg is őrizte.
Református templom Vízakna 19,5 km-re. A település közepén, a Viza patak jobb partján, egy dombon áll a védőfalakkal övezett református vártemplom. Régészeti feltárások a templomban. A kora reggeli órákban érkeztem Vízaknára. Uj rejtek. Mivel a templomot körülvevö falban levö geodoboz eltünt, egy újat helyeztem el, egy kicsit távolabb. A háromhajós, bazilika típusú templom építését valószínűleg 1240-ben kezdték meg, majd 1280 körül fejezték be.
Törttorony Bojca 19,55 km-re. Bojca község a Szebeni-havasok főágának keleti végében, a Vöröstoronyi-szoros északi felében, az észak-keletről érkező és itt délre forduló Olt jobb partján fekszik. Megtaláltuk. Megtaláltuk. Volt doboz, nincs doboz. Kétszer is kerestük a ládát, de sajnos eltünt. A falutól körülbelül 6 km-re délre, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett Törttorony falai tűnnek fel.
Evangélikus erődtemplom Fenyőfalva 20,03 km-re. 1311-ben Feneufalua néven említik a források. Talán majd máskor. A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Ide nem sikerült bejutnunk. Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. 1332-ben Gerudis vallis,1335-ben Insula Gerhardi, 1395-ben Fenyefalwa, 1468-ban Gerandsau,1506-ban Gerezaw formában fordul elő.
Őslénytani lelőhely Vöröstorony 20,42 km-re. Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.
Régi Olt-fahíd Fenyőfalva 21,14 km-re. A fenyőfalvi Olt-híd a Szeben megyei Fenyőfalva és Felek községek között állott, 1838-1842-ben épült, a két település vámot szedett rajta 1900-ig. 1907-ben bontották le, helyette vasfelszerkezetű hídat építettek a régi hídfők felhasználásával.
Szászújfalu 21,19 km-re. Szászújfalu templomának tornya a nagydisznódihoz hasonló, alatta a félköríves kapu befalazva maradt meg. Talán sikerül. Talán sikerül így is egy picit felhívni a templomra a figyelmet. A dobozt nem találtuk. A dobozt nem találtuk meg. A torony nyugati falán levő késő román kori féldombormű egy püspököt ábrázol, a másikon oroszlán, amint emberforma alakot nyel le; a gonosz lelket szemlélteti.
Brukenthal Palota Felek 23,92 km-re. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől. Őszi napok. A palota teljesen el van hanyagolva. Erdély kormányzója. Épp egy bicikli verseny közepébe csapodtunk be.
Rothberg Várhegy Veresmart 24,1 km-re. Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart falutól keleti irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen találjuk avárat. Új doboz. Miután elhagytam a falut kimentem a kocsival a domb alá. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd keleti irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik.
Szelindek vára 24,88 km-re. A szelindeki vár 1765-ben készült. Sajnos. A látvány nagyon szép volt. Belépődíjat kell fizetni. Miután a támfal építésen sikeresen túljutottunk fejenként 3 lejért bejutottunk a várba. Ma már csak látványos falmaradványait láthatjuk, egy gótikus templom falrészleteit, és egy óratorony köveit.
Csindrel 25,2 km-re. A Csindrel-hegység (Szebeni havasok) egy hegycsoport, a Déli-Kárpátokban, a Páring-hegység csoportjának észak-keleti részén. Egy hosszú túra után. Meglett egy hosszú túra (Paltinis - Poiana Gaujoara - Batrina - Rozdesti - Niculesti - Canaia - Cindrel + a két Iezer tó --> vissza) után ez a doboz is. Jo kis teljesitmenytura volt. Sotetben erkeztunk a csucsra, sajnos a felhos ido miatt nagyon gyenge kilatas volt. Déli határán a Lotru-hegység, nyugati határán aSurján-hegység található.
Oltszakadát 25,45 km-re. Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. Meg van. A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). A három hajó közül csak a főhajó maradt meg, az oldalhajókat lebontották.
Holló-nyereg Fogarasi-havasok 25,74 km-re. Holló-nyereg, románul Saua Corbului.
Felek vára 27,66 km-re. A Fogarasi-havasok északnyugati lábánál, az Olt lapályán, a délkeletről jövő Feleki (Nagy) patak mellett fekszik Felek község. A falu határában található középkori vár a Várhegy 846 m magas csúcsán, a Fogarasi-havasok fő-gerincének előterében magasodik.
Panoramic Dino Park Felek 28,12 km-re. Felek közelében található zöldövezet, játszótér gyerekeknek. Trambulin, felfújható csúszda, hinták, ijászat.
Rüsz 28,99 km-re. Rüsz falu szász temploma egy kis dombon áll. Megvan. Megvan a dobozka. Hiába. A templom nagyon tetszett. Értékei a karzat festett kazettái, valamint a templom különálló, megdőlt tornya.
Nyugodt víz forrás és nyereg Fogarasi-havasok 29,04 km-re. A Nyugodt víz-nyereg és forrás (Apa Cumpanita) a Fogarasokban található, a Tatár-csúcs (1888 m) után az első nyereg, kelet felé.
Szuru-menedékhely Fogarasi-havasok 29,31 km-re. Szuru-menedékhely, románul Refugiul Suru.
Evangélikus erődtemplom Szerdahely 29,6 km-re. Háromhajós román kori temploma építési idejét az 1260-as évekre teszik - korjelzőnek tekintik a karcsú magas tornyot és az alatta kiépített árkádos karzatot, melyet keresztboltozat fed. Vasárnap. A vasárnapi "keresgélés" első rejtekhelye.
Fordított ház Brambura Park Felek 29,63 km-re. A Felek közelében található Brambura Park legfontosabb látnivalója a Fordtott ház. De van itt egy mini állatkert, játszótér gyerekeknek, és egy szabadtéri vendéglő is.
Vurpód 30,13 km-re. Vúrpodnak 1332-ben plébániatemploma van. Vurpód. Megtaláltam a dobozkát a háromszögben. Nincs már dobozka. Templomkertbe a bejutás kis kerítésmászással. A templom maga régebbi, mint az első okleveles adat: 1230-ban építik román kori stílusban.
Holcmány 30,99 km-re. Holcmány Nagyszebentől 25 km-re fekszik - 13-dik századi erődtemplomának értékei a bejárati kapu, a rajta levő festett szoboralakokkal, valamint a 250-300 éves működő óraszerkezet. Sajnos. Nem találtam meg geodobozt, csak a köfalat, az esetleges rejtekkel.
Szuru-nyereg Fogarasi-havasok 31,38 km-re. Szuru-nyereg, románul Saua Suru.
Szuru feje-csúcs Fogarasi-havasok 31,75 km-re. Szuru feje-csúcs, románul Varful Capul Surului.
Szarvasfarm Felek 32,14 km-re. Szarvasfarm - Poiana Neamtului-tisztás, Felek
Sztárok farmja Felsőporumbák 33,01 km-re. Sztárok farmja 2018, Felsőporumbák
A naptár meséje Felsőporumbák 33,09 km-re. Tematikus park, amely látványos formában mutatja be az év 12 hónapjának legendáit. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
Tündérek völgye Agyagkastély Felsőporumbák 33,17 km-re. Felsőporumbák falu területén található a Tündérek völgye Agyagkastély, egy magánkezdeményezés, mely 2014 márciusában indult. Háttér. A Fogarasi-havasok vonulata nagyszerű háttér a kastélynak. Csalódás. Sokkal nagyobb és másabb látványra számítottam. A Porumbák völgyében épült mesebeli épület jó rálátást biztosít a Fogarasi-havasok csúcsaira, köztük Erdély legmagasabb pontjára, a 2535 m-es Negoj-csúcsra.
Zöld domb Felsőporumbák 34,06 km-re. A Zöld domb panzió egyedi hely, az erdő közepén található.
Forest Cinema Felsőporumbák 34,32 km-re. Forest Cinema, Felsőporumbák
Oasa-tó 37,4 km-re. Az Oasa-tó a legnagyobb mesterséges vízgyűjtő tó a Sebes völgyében. A tó vízét a Galceag földalatti vízerőmű hasznosítja.
Sálfalvi szakadék 37,77 km-re. A sálfalvi szakadék 15 hektáron védett terület. Mocsaras árterületen. Talán nem a legjobb módját választottam a szakadék megközelítésének. Teljesen száraz szakadék. A szakadék bejárása után megtaláltam én is, ugyanazt a fát a bejárattól balra, de doboz nélkül. Szeben megyében, Sálfalva községtől 1 km-re található.
Kelnek 37,86 km-re. A 13-dik században épült, szép fekvésű, hangulatos kelneki várat 2004-ben újították fel. Megvan. Megvan a dobozka. A várfalakon belül reneszánsz virágmintás, festett fakarzatos, evangélikus kápolnát építettek, melyben ma koncerteket, kiállításokat rendeznek.
Kerci apátság 39,81 km-re. Kerc a Fogarast Nagyszebennel összekötő főút közelében, az Olt partján, terül el. Ezt a helyet kár kihagyni. Kercen még augusztusban voltam, de akkor nem tudtam, hogy szerepel a rejtekhely listán. Nagyon szép hely. A kolostor romjai között éppen a Kronenfest folyt. A szerzetesek a XV-dik század végén elhagyták, azóta állnak ma is lenyűgöző romjai.
Cisztercita apátság Kerc 39,86 km-re. Az Árpád-házi Imre király alapította Kerc cisztercita apátsága még romjaiban is rendkívül impozáns. Ciszterciták. Már sokadjára járok ennél a templomnál. Apátság. Amúgy, csak azt akarom megmondani, hogy lehet én találtam meg elsőnek a dobozt, mert az enyém volt az első bejegyzés. A szerzetesi hangulat lengi át falait napjainkban is.
Geo Negoj 40,14 km-re. Geo Negoj, Fogarasi havasok Erdély csúcsa. Végre sikerült ide is (f)eljutnom. Karpatok bercein 2. Elottunk nem volt tiltas.
Nyeregszorosok közti csúcs Fogarasi-havasok 40,43 km-re. A Hölgy és az Ördög nyeregszorosok közti csúcs.
A hölgy nyeregszorosa Fogarasi-havasok 40,65 km-re. A hölgy nyeregszorosa, románul Strunga Doamnei.
Caltun-kapu Fogarasi-havasok 41,06 km-re. Caltun-kapu, magyarul kiejtve Kölcún-kapu.
Caltun-csúcs Fogarasi-havasok 41,13 km-re. Caltun-csúcs, magyarul kiejtve Kölcún-csúcs.
Turtudanul-csúcs 42,03 km-re. Turtudanul-csúcs, Brezoi város.
[ Fel ↑ ]
Erődített evangélikus templom Gerdály 54,42 km-re. 1332-ben temploma van - középkori temploma volt, mert 1520-ban a szebeni tartománytól segélyt kap a templom és torony erődítésére.
Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 54,89 km-re. Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
Függesztett menedékhely Páreng-hegység 55,08 km-re. A Függesztett menedékhely, románul Refugiul Agatat, egy 4 m magas sziklára épített menedékkunyhó. 1982-ben építette egy dévai turistacsoport, a fenyőerdő és a törpefenyők határánál.
Egykori ferences kolostor Gyulafehérvár 55,13 km-re. Egykori ferences kolostor - Ferdinánd I sugárút 19-21 szám, Gyulafehérvár.
Falfestmény Gyulafehérvár 55,66 km-re. Falfestmény - Gyulafehérvár.
Szulák-nyereg Fogarasi-havasok 55,74 km-re. Szulák-nyereg, románul Saua Racorele, Fereastra Racorelelor. A racorele (Convolvulus arvensis) az apró szulák gyomnövény román elnevezése.
Három tölgy-tó Medgyes 55,78 km-re. Három tölgy-tó - Medgyes
Mija-tó Páreng-hegység 55,93 km-re. A Mizsa-tó (Mija) a hasonló nevű csúcs impozáns sziklaorma alatt terül el, egy kőomlásos kráterben. 1980 m tengerszint feletti magasságban található, 0,8 hektár területű tó.
Szlivej-vízesés Páreng-hegység 56,01 km-re. A Szlivej-vízesés (Sliveiu) a Szlivej-hegygerinctől északra, a Zöld-tótól észak-északkeletre található.
Fagyott-tó Páreng-hegység 56,08 km-re. A Fagyott-tó a Kürzsa-csúcstól északkeletre található. Megpillantható a főgerincről, miután leereszkedtünk a Kürzsáról délkelet felé.
Erődített evangélikus templom Kisprázsmár 56,14 km-re. 1332-ben már plébániatemploma van - a templom legalább egy évszázaddal korábbi, mivel eredeti formája szerint román stílusú, tornyos, háromhajós bazilika.
Kicsi-Zsíl-szoros Páreng-hegység 56,23 km-re. Petrozsénytől a Szárazgödör (Groapa Seaca) menedékházig az aszfaltút a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgyében vezet. A szép szorosban számos magasról lezúduló, nagy hozamú vízesést láthatunk.
Esztena üstje-tó Páreng-hegység 56,4 km-re. A Zanoaga Stanei nevű tó 1924 m tengerszint feletti magasságban található, víztükre 0,6 hektár felületű. A tó vize kövek alatt vezet el a Rosiile-patakba, mely miután összefolyik a Gheres-patakkal, a Kicsi-Zsíl nevet veszi fel.
Zöld-tó Páreng-hegység 56,43 km-re. A 0,62 hektáros Zöld-tó a Sztojnica-csúcstól kelet-északkelet felé található. A tavacska víztükre a Szlivej-hegygerinc északi aljában, a sziklás törmelék és a morénagátak között csillog.
Carja-tó Páreng-hegység 56,61 km-re. A Carja-tó a hasonló nevű, 2405 m-es csúcstól keletre található, 2118 m magasságban. A hangulatos tónak fél hektárnyi víztükre van.
Scurtu-nyereg Páreng-hegység 56,64 km-re. A 2203 m magas Scurtu-csúcs mellett, a 2111 m-en található Scurtu-nyeregnél gyönyörű kilátás nyílik a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgye felé. Itt tér le a Mija-tó (ejtsd Mizsa) felé a túraösvény.
Rosiile-tó Páreng-hegység 56,67 km-re. A Rosiile-tengerszem a róla elnevezett gleccsermedencében található, 2000 m magasságban. A Páring-hegység legnagyobb, 3,72 hektár vízfelületű tava.
Hosszú-tó Páreng-hegység 56,73 km-re. A Hosszú-tó a Rosiile-tó mellett, attól nyugatra található. A tó mellett vezet el az a túraösvény, mely a Mundra-tó mellett elhaladva, a Grujú-nyeregnél ér ki a főgerincre.
Kis-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 56,8 km-re. Kis-Szombatfalvi-nyereg és menedékhely, románul Fereastra Mica a Sambetei.
Sztojnica-nyereg Páreng-hegység 57,22 km-re. Sztojnica-nyereg, románul Saua Stoinita. A Kürzsa (Carja) és Sztojnica-csúcsok között található, az előbbitől délkeletre.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Küküllőlonka - Turisztikai látnivalók Csorga - Közeli települések: Priszloptelep látnivalói 1,7 km-re - Popláka látnivalói 2,89 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.