Szászház település (Szeben megye) Központ: Kürpöd. Szászház román elnevezése: Sasaus. Német neve: Sachsenhausen. Egyéb neve: Szászahúz.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Szászház (Szeben megye) és környéke turisztikai látnivalói

Erődített evangélikus templom Kürpöd 4,97 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, papja - ekkor feltűnő neve is templomáról tanúskodik - a templom sokkal régibb, mert Kürpöd az 1200 előtti Szeben vidéki települések közé tartozik. Megvan. Itt sem lehetett bejutni a templomba. A Mária tiszteletére szentelt templom korát stíluselemei alapján a XIII-dik század elejére teszik.
Evangélikus templom Mártonhegy 5,11 km-re. 1335-ben plébániatemploma van - temploma után, melynek Szent Márton lehetett a védőszentje, Szentmárton volt a neve. Templomának eredete egy századdal korábbra, a XIII-dik századra tehető, mert eredetileg háromhajós bazilika volt.
Cisztercita apátság Kerc 6,92 km-re. Az Árpád-házi Imre király alapította Kerc cisztercita apátsága még romjaiban is rendkívül impozáns. Ciszterciták. Már sokadjára járok ennél a templomnál. Apátság. Amúgy, csak azt akarom megmondani, hogy lehet én találtam meg elsőnek a dobozt, mert az enyém volt az első bejegyzés. A szerzetesi hangulat lengi át falait napjainkban is.
Kerci apátság 6,95 km-re. Kerc a Fogarast Nagyszebennel összekötő főút közelében, az Olt partján, terül el. Ezt a helyet kár kihagyni. Kercen még augusztusban voltam, de akkor nem tudtam, hogy szerepel a rejtekhely listán. Nagyon szép hely. A kolostor romjai között éppen a Kronenfest folyt. A szerzetesek a XV-dik század végén elhagyták, azóta állnak ma is lenyűgöző romjai.
Erődített evangélikus templom Brulya 7,9 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - a templom eredete sokkal régibb, Halaváts szerint a XIII-dik század elején építették, ez egybeesik a szász telepítés korával, mely a XII-dik század után közvetlenül megtörtént itt is. Régiségére enged következtetni a templom védőszentje, Szent Miklós is.
Erődített evangélikus templom Vessződ 9,41 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, papja - a templom legalább egy évszázaddal régebbi, mivel a falu az 1200 előtti telepítések korából való - a mai templom a XIII-dik századi bazilikális templom utóda. A román kori bazilikának félköríves szentélye volt, amelyet a XV-dik század végén a szentély fölé épített toronnyal erődítettek, falait megkettőzve.
Erődített evangélikus templom Gerdály 10,29 km-re. 1332-ben temploma van - középkori temploma volt, mert 1520-ban a szebeni tartománytól segélyt kap a templom és torony erődítésére.
Evangélikus templom Vérd 10,92 km-re. 1317-ben Mária-temploma van - a templom és plébánia azonban sokkal régibb, mert az első Szeben vidéki telepítések közé tartozik, az 1200-as évekből. A templom valóban román kori csarnoktemplom volt, legkésőbb a XIII-dik század végéről.
Erődített evangélikus templom Kisprázsmár 11,81 km-re. 1332-ben már plébániatemploma van - a templom legalább egy évszázaddal korábbi, mivel eredeti formája szerint román stílusú, tornyos, háromhajós bazilika.
Holcmány 13,92 km-re. Holcmány Nagyszebentől 25 km-re fekszik - 13-dik századi erődtemplomának értékei a bejárati kapu, a rajta levő festett szoboralakokkal, valamint a 250-300 éves működő óraszerkezet. Sajnos. Nem találtam meg geodobozt, csak a köfalat, az esetleges rejtekkel.
Evangélikus erődtemplom Szentágota 13,94 km-re. Szentágota Medgyestől 37 km-re délkeletre, Segesvártól 41 km-re délnyugatra, Nagyszebentől 60 km-re északkeletre, a Királyföldön, a Hortobágy két partján fekszik. Ágnes. A templom teljes renoválás alatt van. Szénakazalban tűt keresel. A napokban az elmaradt, moderálásra váró bejegyzésekkel foglalkoztam. Románia földrajzi középpontjához legközelebb fekvő város.
Lesses vára 15,63 km-re. Lesses falu közelében, a lessesi templomtól délkeleti irányban, körülbelül 1,5 km távolságban találjuk az erdőben az enyhén kiemelkedő Várhegyet, ennek tetején pedig egy középkori vár nyomait. Semmi nyoma a várnak. Miután megkerestem "Románia közepét", bementem az erdöbe és megkaptam a dobozkát, közel az oszlophoz.
Erődített evangélikus templom Morgonda 15,79 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - mivel az első szász települések közé számítják, már az előző században kellett lennie templomnak. Az oklevelekben először feltűnő Vallis Mariae és a németben szereplő Mariental, arra enged következtetni, hogy Mária-temploma volt.
Thomas Quibb-ház Morgonda 16,16 km-re. Thomas Quibb-ház, egykori polgármesteri hivatal - Morgonda.
Volt városháza Nagysink 16,94 km-re. Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
Brukenthal-kastély Alsószombatfalva 16,94 km-re. Alsószombatfalván található az egykori Brukenthal-kastély, mely kivülről elég jó, benn leromlott állapotban van. Parkjában lipicai lovakat tenyésztenek.
Erődített evangélikus templom Nagysink 17,33 km-re. A helység szász telepítését a legkorábbi Szeben vidéki telepítések idejére teszik, az 1200-as évek előttire, körülbelül 1150-től kezdődően. Ennélfogva a templomépítés is legkésőbb a XIII-dik század elején megtörténhetett.
Sztárok farmja Felsőporumbák 18,15 km-re. Sztárok farmja 2018, Felsőporumbák
A naptár meséje Felsőporumbák 19,06 km-re. Tematikus park, amely látványos formában mutatja be az év 12 hónapjának legendáit. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
Tündérek völgye Agyagkastély Felsőporumbák 19,1 km-re. Felsőporumbák falu területén található a Tündérek völgye Agyagkastély, egy magánkezdeményezés, mely 2014 márciusában indult. Háttér. A Fogarasi-havasok vonulata nagyszerű háttér a kastélynak. Csalódás. Sokkal nagyobb és másabb látványra számítottam. A Porumbák völgyében épült mesebeli épület jó rálátást biztosít a Fogarasi-havasok csúcsaira, köztük Erdély legmagasabb pontjára, a 2535 m-es Negoj-csúcsra.
Zöld domb Felsőporumbák 19,33 km-re. A Zöld domb panzió egyedi hely, az erdő közepén található.
Oltszakadát 19,44 km-re. Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. Meg van. A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). A három hajó közül csak a főhajó maradt meg, az oldalhajókat lebontották.
Forest Cinema Felsőporumbák 19,85 km-re. Forest Cinema, Felsőporumbák
Panoramic Dino Park Felek 20,3 km-re. Felek közelében található zöldövezet, játszótér gyerekeknek. Trambulin, felfújható csúszda, hinták, ijászat.
Vurpód 20,56 km-re. Vúrpodnak 1332-ben plébániatemploma van. Vurpód. Megtaláltam a dobozkát a háromszögben. Nincs már dobozka. Templomkertbe a bejutás kis kerítésmászással. A templom maga régebbi, mint az első okleveles adat: 1230-ban építik román kori stílusban.
Árpás-völgyi bánya 20,68 km-re. Árpás-völgyi bánya. Jo moka volt. Hetvegen felugrottunk furodni egyet a Podragu toba. A regi banyajaratban. Menet Podragu fele kerestem meg.
Rothberg Várhegy Veresmart 21,11 km-re. Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart falutól keleti irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen találjuk avárat. Új doboz. Miután elhagytam a falut kimentem a kocsival a domb alá. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd keleti irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik.
Brukenthal Palota Felek 22 km-re. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől. Őszi napok. A palota teljesen el van hanyagolva. Erdély kormányzója. Épp egy bicikli verseny közepébe csapodtunk be.
Erődített evangélikus templom Nádpatak 22,08 km-re. 1313-ban plébániatemploma van, papja - a templom építési idejét régebbre teszik, a XII-XIII-dik század fordulójára, a román kori templomok közé tartozik, háromhajós, pilléres bazilika volt. A tatárjárás lerombolta - ma csak a főhajó pillérsora és a torony falazata eredeti, a tornyot viszont a tatárjárás után, a XIII-dik század második felében építették.
Fordított ház Brambura Park Felek 22,26 km-re. A Felek közelében található Brambura Park legfontosabb látnivalója a Fordtott ház. De van itt egy mini állatkert, játszótér gyerekeknek, és egy szabadtéri vendéglő is.
Sálfalvi szakadék 24,21 km-re. A sálfalvi szakadék 15 hektáron védett terület. Mocsaras árterületen. Talán nem a legjobb módját választottam a szakadék megközelítésének. Teljesen száraz szakadék. A szakadék bejárása után megtaláltam én is, ugyanazt a fát a bejárattól balra, de doboz nélkül. Szeben megyében, Sálfalva községtől 1 km-re található.
Régi Olt-fahíd Fenyőfalva 24,58 km-re. A fenyőfalvi Olt-híd a Szeben megyei Fenyőfalva és Felek községek között állott, 1838-1842-ben épült, a két település vámot szedett rajta 1900-ig. 1907-ben bontották le, helyette vasfelszerkezetű hídat építettek a régi hídfők felhasználásával.
Bilea-vízesés 24,63 km-re. A Fogarasi-havasokat északról, a legkönnyebben a Transzfogarasi úton közelíthetjük meg. Sajnos nem találtam meg a geodobozt. De megérte a kis kirándulás a vízeséshez. Ez az út csak a nyári hónapokban járható, de a Bilea-vízesés-teleptől kabinos drótkötélpályán is feljuthatunk egészen a Bilea-tóig.
Bilea-vízesés panorámapont Fogarasi-havasok 24,63 km-re. A Bilea-vízesés megközelíthető a Bilea-vízesés-teleptől indulva, a piros pont jelzés mentén. Az útvonal hátránya, hogy zsákutca.
Szászújfalu 25,13 km-re. Szászújfalu templomának tornya a nagydisznódihoz hasonló, alatta a félköríves kapu befalazva maradt meg. Talán sikerül. Talán sikerül így is egy picit felhívni a templomra a figyelmet. A dobozt nem találtuk. A dobozt nem találtuk meg. A torony nyugati falán levő késő román kori féldombormű egy püspököt ábrázol, a másikon oroszlán, amint emberforma alakot nyel le; a gonosz lelket szemlélteti.
Sziklakapu Bilea-völgy Fogarasi-havasok 25,51 km-re. A Bilea-vízesés-teleptől három módon is feljuthatunk a Bilea-tóhoz. A nyári hónapokban, kocsival a Transzfogarasi úton.
Szarvasfarm Felek 25,75 km-re. Szarvasfarm - Poiana Neamtului-tisztás, Felek
Evangélikus erődtemplom Szászalmád 25,76 km-re. Temploma a XIV-dik század elején épült, egyhajós torony nélküli gótikus templom. A szélesebb hajóhoz az apszis szentélynégyszöggel kapcsolódik, s a többszög három oldalával záródik.
Evangélikus erődtemplom Fenyőfalva 25,83 km-re. 1311-ben Feneufalua néven említik a források. Talán majd máskor. A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Ide nem sikerült bejutnunk. Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. 1332-ben Gerudis vallis,1335-ben Insula Gerhardi, 1395-ben Fenyefalwa, 1468-ban Gerandsau,1506-ban Gerezaw formában fordul elő.
Erődtemplom Dolmány 25,97 km-re. Az első Szeben vidéki települések közé tartozik, s így legkésőbb a XIII-dik század elején temploma is van. Megvan a dobozka elrejtve a fában. Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre. Csak kintről nézelődtünk. Vurpód és Veresmart felől visszaúton próbálkoztunk a templomlátogatással. A templom is korábbi korra utal, mivel román kori és román stílusjegyeit meg is őrizte.
Hermány 26,48 km-re. 1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben. Megvan. Megvan a doboz.
Erődített evangélikus templom Sáros 26,64 km-re. 1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.
Felek vára 26,66 km-re. A Fogarasi-havasok északnyugati lábánál, az Olt lapályán, a délkeletről jövő Feleki (Nagy) patak mellett fekszik Felek község. A falu határában található középkori vár a Várhegy 846 m magas csúcsán, a Fogarasi-havasok fő-gerincének előterében magasodik.
Fejedelemasszony kútja Fogaras 26,69 km-re. Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
Buteanu-csúcs Fogarasi-havasok 27,29 km-re. Buteanu-csúcs, románul Vanatoarea (Vanataia) lui Buteanu.
Podragu tavak Fogarasi-havasok 27,52 km-re. A Podragu menedekhaz (2136 m) fontos kiindulasi pont mindazok szamara, akik a Fogaras gerincen szeretnenek turazni. De ugyanakkor kierve a Podragu nyeregbe (2307 m), es innen kovetve a fogerincen halado piros savot, a 2527 m-es Nagy-Vista csucsot erintve, majd innen D-i iranyba, egy eles gerincen ugy körülbelül 450 m utan feljuthatunk az orszag tetejere, a 2544 m-es Moldoveanu piramisara.
Zerge-nyereg Fogarasi-havasok 27,57 km-re. A Zerge-nyereg fontos turisztikai csomópont, innen lehet továbbmenni a Fogarasok gerincének keleti része felé. Zergék nélkül. Sikerült nyélbeütni ezt a kis Balea túrát. Kecske. A rejtekhely az megvan, viszont a dobozt nem sikerült megtalálnom. Az idelátogató turisták közül is sokan kikapaszkodnak ide, hiszen remek rálátás nyílik innen a Bilea-tó festői környezetére, a Transzfogaras magashegyi útra.
Zerge-tó Fogarasi-havasok 27,68 km-re. A 2034 m tengerszint feletti magasságban található tengerszem a Fogarasok legnagyobb terjedelmű tava. Legnagyobb mélysége 11 m, felülete 46500 m2.
Jézer-csúcs Fogarasi-havasok 27,76 km-re. Jézer-csúcs, románul Iezerul Caprei.
Bilea ablaka Fogarasi-havasok 27,87 km-re. Bilea ablaka, románul Fereastra Balei.
Sárkányablak Fogarasi-havasok 27,87 km-re. Sárkányablak, románul Fereastra Zmeilor.
Három lépésre a haláltól Fogarasi-havasok 28,07 km-re. Három lépésre a haláltól, románul La trei pasi de moarte.
Almakerék várhely 28,1 km-re. Almakerék falu délkeleti szélén, közvetlenül az utolsó házak fölé emelkedo kis dombteton állhatott Almakerék vára. Rusu szerint eredete a XIII-XIV-dik századra teheto, felszínén régészeti kutatásra eddig még nem került sor.
Sárkánylik menedékhely Fogarasi-havasok 28,22 km-re. A Fogarasi havasok gerincen talalhato 2175 m magassagban. Minden gerincvandor erinti csak lehet , hogy nem tudja.
Doamnei-nyereg Fogarasi-havasok 28,25 km-re. Doamnei-nyereg, magyarul A hölgy hegynyerge.
Gyergyó hídja-nyereg Fogarasi-havasok 28,32 km-re. Gyergyó (György) hídja-nyereg, románul Saua Podu Giurgiului.
Gyergyó hídja-tó Fogarasi-havasok 28,41 km-re. Gyergyó (György) hídja-tó, románul Lacul Podu Giurgiului.
Fogarasi vár 28,66 km-re. Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik. Fogaras és környéke. Többször is voltam a Fogarasi havasokban gyalog, utoljára egy óriási vihar kergetett le a Bilea-tótól. Voltam a fogarasi várnál, augusztusban. Kár,hogy nem foglalkoznak eléggé vele, bár látszik, itt-ott valami állag megőrzésre tett kísérlet.
Mircsi-csúcs Fogarasi-havasok 28,75 km-re. Mircsi-csúcs, románul Varful Mircii.
Orzanele-nyereg Fogarasi-havasok 28,78 km-re. Orzanele-nyereg, románul Saua Orzanele (Orzaneaua).
Régi Olt-fahíd Fogaras 28,91 km-re. A fogarasi Olt-híd Fogaras város szélén, a Fogaras-Segesvár úton áll, vámoshíd szerepét töltötte be. 1778-1782-ben épült, 1906-ban bontották le, miután 1905-ben új vasszerkezetű hídat építettek mellette.
Katolikus templom Almakerék 29,16 km-re. Almakerék középkori katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt, 1424-ben a pápa az Apafi Miklós által alapított várkápolna részére búcsút engedélyez. Ez lehetett az a kápolna, amelyet később a kevés számban megmaradt katolikusok használtak - a XVIII-dik század elejétől segesvári ferencesek gondozzák.
Gótikus erődtemplom Almakerék 29,19 km-re. A templomot a falu birtokosai, az Apafiak építették Szűz Mária tiszteletére a 13-dik században. Csodálatos freskók. Aki arrafelé jár ne hagyja ki, csodálatos templom a védművekkel együtt. Először Henrik nevű plébánosa kapcsán említik 1289-ben, majd 1317–1320 között a pápai tizedjegyzék részére készült számadásban is szerepel.
Evangélikus templom Riomfalva 29,23 km-re. A templom szentélyében az 1453-as évszám egy későbbi építkezés befejezését jelzi, stíluselemei alapján a templom eredetét az előző századra kell tenni. Télvégi túra 5. Sajnos nem kaptam meg a geodobozt. Beszöktünk. A kiírt telefonszámon nem vették fel a kagylót, így hát a mellékutcából, a kerítés végénél beszöktünk. A XIII-dik században is lehetett elődje, mivel a szász telepítés ekkor már megtörtént ezen a tájon.
Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 29,31 km-re. Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
Moldoveanu-hasadék Fogarasi-havasok 29,32 km-re. Moldoveanu-hasadék, románul Spintecatura Moldoveanului.
Körömvirág-nyereg Fogarasi-havasok 29,33 km-re. Körömvirág-nyereg, románul Saua Galbenele vagy Fereastra Ursului.
Geo Negoj 29,54 km-re. Geo Negoj, Fogarasi havasok Erdély csúcsa. Végre sikerült ide is (f)eljutnom. Karpatok bercein 2. Elottunk nem volt tiltas.
Moldoveanu-csúcs Fogarasi-havasok 29,56 km-re. A Fogarasi-havasokban található 2544 méteres Moldoveanu-csúcs Románia legmagasabb pontja. Szép júliusi napon. Fogarasi gerinctúránk 3. Állítólag eltűnt a geodoboz. A román geojátszótéren, SorinIov felhasználó jelentette be, hogy folyó év október 1-én kereste, de nem találta meg a geodobozt. A csúcs a főgerinctől kissé délebbre, egy oldalgerincen van, így a Fogarasi-medencéből nem látszik, csak a főgerincről.
Szulák-nyereg Fogarasi-havasok 29,67 km-re. Szulák-nyereg, románul Saua Racorele, Fereastra Racorelelor. A racorele (Convolvulus arvensis) az apró szulák gyomnövény román elnevezése.
Nyeregszorosok közti csúcs Fogarasi-havasok 29,92 km-re. A Hölgy és az Ördög nyeregszorosok közti csúcs.
A hölgy nyeregszorosa Fogarasi-havasok 29,98 km-re. A hölgy nyeregszorosa, románul Strunga Doamnei.
Caltun-kapu Fogarasi-havasok 29,99 km-re. Caltun-kapu, magyarul kiejtve Kölcún-kapu.
[ Fel ↑ ]
Szuru-nyereg Fogarasi-havasok 32,39 km-re. Szuru-nyereg, románul Saua Suru.
Erődített evangélikus templom Felmér 32,72 km-re. Mivel már Imre király idejében a kiváltságokban részesülő falvak között szerepel, bizonyos, hogy a XI–XII-dik század fordulóján templom is épül. Erre tanú a templom maga, melynek stílusjegyei az átmeneti (román-gótikus) korra utalnak.
Őslénytani lelőhely Vöröstorony 32,91 km-re. Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.
Apóka-csúcs Fogarasi-havasok 32,93 km-re. Apóka-csúcs, régi osztrák térképen Musuleata, románul Mosuleata és Varful Mosuletei.
Apó-hágó Fogarasi-havasok 33,01 km-re. Apó-hágó, románul Curmatura Mosului.
Apó-csúcs Fogarasi-havasok 33,3 km-re. Apó-csúcs, románul Varful Mosu.
Kocka alakú lombkoronák Nagyszeben 33,51 km-re. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki. Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában.
Nyugodt víz forrás és nyereg Fogarasi-havasok 33,61 km-re. A Nyugodt víz-nyereg és forrás (Apa Cumpanita) a Fogarasokban található, a Tatár-csúcs (1888 m) után az első nyereg, kelet felé.
Ló-patak-forrás Fogarasi-havasok 33,67 km-re. Ló-patak-forrás, románul Izvorul Paraul Calului.
Fundul Bandei-nyereg Fogarasi-havasok 33,71 km-re. Fundul Bandei (magyarul kiejtve Fundul Bündéj) nyereg.
Fundu Bandei-csúcs Fogarasi-havasok 33,8 km-re. Fundu Bandei (magyarul kiejtve Fundu Bündéj)-csúcs.
Apold piramisai 33,8 km-re. Apold földpiramisai Doboz helyett borz. Igaz, közel van az úthoz a rejtekhely, de a novemberi mokány esőben odáig caplatni egy különleges élmény. Háromszögek. Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez.
Urlea-völgy Fogarasi-havasok 33,82 km-re. Urlea-völgy
Hartopul Darei-csúcs Fogarasi-havasok 34 km-re. Hartopul Darei-csúcs - a román hartop szó gödröt, szakadékot, sziklahasadékot jelent. Tehát a helynevet a Dara hasadékának, szakadékának lehetne lefordítani.
Evangélikus templom Lemnek 34,8 km-re. A XIII-dik században már itt vannak a szász telepesek, akik templom nélkül nem maradhattak. 1507-ben és 1698-ban templomépítésre segélyeket gyűjtenek.
Evangélikus erődtemplom Apold 34,83 km-re. Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Apold falai. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be. Pap nélkül. A templom zárva. Értékei közül megemlíthető a szentélyben található faragott szentségtartó, illetve a szines karzata.
Holló-nyereg Fogarasi-havasok 35,05 km-re. Holló-nyereg, románul Saua Corbului.
Zirna-hágó menedékhely Fogarasi-havasok 35,52 km-re. Zirna-hágó menedékhely, románul Curmatura Zarnei.
Fazekasok tornya Nagyszeben 35,56 km-re. A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. Nincs már geodoboz!. Sajnos a Fazekasok-tornya melleti várfalból is eltünt a geodoboz. Nem korondiak. A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak.
Hazugok Hídja Nagyszeben 35,6 km-re. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. Otletes rejtek. Nagyon tetszett. Hid. Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Apaújfalu - Látnivalók Marosszentgyörgy - Közeli települések: Kürpöd 5,13 km-re - Mártonhegy látnivalói 5,15 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.