Keléd település (Vas vármegye) Közeli látnivalók: Római katolikus templom Zalaerdőd 3,54 km-re, Szűz Mária temploma Duka 4,65 km-re, Szent Vendel templom Vashosszúfalu 4,87 km-re, Horvát-kastély Bögöte 4,91 km-re, Antall József mellszobra Jánosháza 4,98 km-re, István-hegyi kilátó Bögöte 5,17 km-re, Szent Vendel kápolna Jánosháza 5,38 km-re, Ritter Múzeum Jánosháza 5,43 km-re.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Keléd (Vas vármegye) és környéke turisztikai látnivalói

- Kemence-kápolna Sénye 21,47 km-re. A Kemence-kápolnának becézett építészeti alkotás Sénye településtől dél-délnyugatra áll a Szilváshegyen, mögötte szép kilátás van a környékre - magántulajdon, de látogatható.
- Kőhíd Nemesbük 28,6 km-re. A Nemesbük falu központjában álló, Köszvényes-patak feletti kőhíd Zala vármegye legnagyobb völgyhídja volt a gyorsforgalmi utak és vasutak építése előtt.
- Margit-kilátó Cserszegtomaj 32,23 km-re. A fából készült, 31 m magas Margit-kilátó Cserszegtomaj és Hévíz között, a Biked-domb tetején található.
- Földön járó toronyóra Zalaegerszeg 33,7 km-re. A Földön járó toronyóra, a plébániatemplom egykori órája, Zalaegerszegen, a Kosztolányi utcában, a Hevesi Sándor színház és a Griff bábszínház előtti téren található.
- Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiás 38 km-re. A Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiáson, a Malom utca 7 szám alatt található - az első írásos emlék 1551-ből származik, de nem lehet tudni, hogy ki és mikor építette.
- Kőtenger Szentbékkálla 39,61 km-re. A Kőtenger a Káli-medence legismertebb nevezetessége, Mindszentkálla és Szentbékkálla között található.
- Panoráma-kilátó Kopasz-hegy Mindszentkálla 40,2 km-re. Mindszentkálla fölé nyugatról magasodik a 302 m magas Kopasz-hegy, az Öreghegy legmagasabb pontja.
- Vörös-szikla Csalános-völgy 40,88 km-re. A kislődi Csalános-völgy alapkőzete mészkő, itt helyenként szép mészkősziklákat találunk.
- Kámoni Arborétum Szombathely 42,89 km-re. A 27 hektáros kámoni arborétum Szombathely belterületén található, 2010-11-ben teljesen felújították.
- Bagolykő-Róka-szikla Ábrahámhegy 44,69 km-re. A Bagolykő-Róka-szikla, természetes kilátóhely, Ábrahámhegy község nyugati szélén található.
- Ördögkő Gencsapáti 45,53 km-re. A sajátos formájú kő egy római kori oszlop töredéke - eredete bizonytalan, de a középkortól az 1800-as évek végéig Herény, Németgencs és Söpte határát jelölte, akkor még jegykőnek nevezték.
- Csodaszarvas-tanösvény Dozmat 48,16 km-re. A Csodaszarvas Natúr- és Kultúr Tanösvény Dozmat természeti és épített környezetét, kulturális örökségét mutatja be - hossza körülbelül 5 km, a község önkormányzata létesítette.
- Krisztina-kilátó Dozmat 48,45 km-re. A Krisztina-kilátó 11 m magas kilátóteraszára egy szokatlan formájú, 30 fokos szögben megdöntött, fából ácsolt, fedett folyosó vezet fel.
- Kétszázéves körtefa Gyöngyösfalu 49,28 km-re. A kétszázéves körtefa Gyöngyösfalu és Lukácsháza között található, nyugatra.
- Palánkvár Fonyód 51,14 km-re. A fonyódi középkori palánkvár, másik nevén Fácános vár, maradványa a Balaton déli partján, Fonyód város keleti részében található.
- Juharlevelű platán Peresznye 51,36 km-re. Ez a juharlevelű platán (Peresznye, Vas vármegye) 26 m magas, kerülete 10,7 m.
- Xantus János Gömbkilátó és Magasösvény Balatonboglár 53,28 km-re. A Gömbkilátó, eredetileg a magyar alumíniumipar, ma Balatonboglár város jelképe, a 165 m magas, vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán áll.
- Őz-kút kirándulóhely Kőszeg 53,31 km-re. Az Őz-kút Kőszeg közigazgatási területén található, gyönyörű környezetben - felújítása és a kirándulóhely kialakítása 2015-ben valósult meg, a szombathelyi erdészetnek köszönhetően.
- Kezesfa pihenőhely Kéthely 53,75 km-re. A Kezesfa egykor egy nagy tölgyfa volt, a Kéthely és Hollád közötti erdőben, melynek ágai az erdei utak irányába mutattak.
- Aradi vértanúk parkja Rátót 53,95 km-re. A hagyomány szerint az 1860-as években Deák Ferenc akkori igazságügy-miniszter, a haza bölcse, az aradi vértanúk emlékére 13 tölgyfát ültetett Rátóton.
- Szőlőhegyi kápolna Kéthely 54,38 km-re. A szőlőhegyi Istenanya kápolna 1870-ben épült fel, közadakozásból, egy már a 15-dik században létezett, de a török megszállás alatt megsemmisült kéthelyi Szűz Mária-kápolna helyett.
- Hunyady-kastély Kéthely 55,04 km-re. Az egykori Hunyadi birtok és a barokk stílusban megépített, jelenleg műemlék Hunyady-kastély Sáripusztán található, Kéthely külterületén.
- Ördögtányér-szikla Kőszeg 57,34 km-re. A Kőszegtől nyugatra található Ördögtányér-szikla egy különös formájú sziklatömb, mely akár pogány áldozókő is lehetett, rajta az ördögi tölcsér, egy természetes madáritató.
- Kőszikla-szurdok Nagybakónak 58,43 km-re. A Kőszikla-szurdok, népiesen Kicikla, Nagybakónak környékének egyedülálló vízmosása.
- Tethys-alagút Veszprém 59,2 km-re. A Tethys-alagút Veszprémben, a Szent István-völgyhíd közelében és attól délkeletre, a Harmat utca és a Séd-patak között helyezkedik el.
- Barátok vára Sokorópátka 60,58 km-re. A Barátok vára egy két részből álló, árkokkal körülvett földvár, a Sokorópátkától délnyugatra található, 260 m magas Harangozó-hegy északi lejtőjén.
- Bucsek Henrik Emlékút Cuha-völgy 61,66 km-re. Az emlékút Magyarország (jelenleg) leghosszabb vasalt útvonala, Bucsek Henrik hazai hegymászónak állít emléket.
- Bakony Szíve és Makarenkói Plafon Cuha-völgy 61,69 km-re. A Cuha-völgyben kiépített Bakony Szíve (100 m, B) és Makarenkói Plafon (60 m, E+) vasalt útvonalak beszállási pontja egymás mellett található.
- Mohos Csitri Cuha-völgy 61,7 km-re. A Mohos Csitri (Cuha-völgy) vasalt útvonal 150 m hosszú, B nehézségű, 2021-ben épült.
- Rövid Vágta Cuha-völgy 61,72 km-re. A Rövid Vágta (Cuha-völgy) vasalt útvonal 130 m hosszú, nehézsége C-D, épült 2021-ben.
- Ariadné Fonala Cuha-völgy 61,72 km-re. Az Ariadné Fonala (Cuha-völgy) vasalt útvonal 130 m hosszú, D nehézségű, szintkülönbsége 40 m, 30-60 perc alatt teljesíthető.
- Megalománia Cuha-völgy 61,72 km-re. A Megalománia (Cuha-völgy) vasalt útvonal 250 m hosszú, nehézsége D, készült 2021-ben.
- Somlyó-hegyi kilátó Alsóörs 65,27 km-re. A 228 m magas Somlyó-hegy tetején álló, rossz állapotba került kilátót 2015-ben Alsóörs alapoktól újjáépítette.
- Pincesor Nyúl 69,02 km-re. A Szurdik Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye, 650 m hosszú, 40-60 m széles, és helyenként 30 m mély.
- Képes-fa Libickozma 70,61 km-re. A Képes-fa Libickozmától délnyugatra áll, a faluhoz tartozó Kopárpuszta tanya felé vezető úton, az odvában elhelyezett Szűz Mária-kép előtt gyakran imádkoznak a helybeliek.
- Boldog Mór-kilátó Pannonhalma 71,05 km-re. A Boldog Mórról, az egyik első magyar származású főpapról elnevezett, 18 m magas kilátótorony a Pannonhalmi hármas halom legdélibb magaslatán áll, a pannonhalmi főapátságtól dél-délkeletre, 257 m tengerszint feletti magasságban.
- Arborétum és gyógynövénykert Pannonhalma 71,51 km-re. A pannohalmi arborétum története egészen az apátság alapításának idejére vezethető vissza, így a pannonhalmi arborétum és gyógynövénykert az első ismert, történelmi magyar kert.
- Eszterházy-kastély romjai Réde 71,67 km-re. Az 1760-as években, győri mesterek által épített főúri kastélyból csak a bejárati rész maradt meg, rajta az Eszterházyak családi címere látható.
- Kocsmatemplom Brennbergbánya 79,16 km-re. A mai alakját 1930-ban elnyert soproni Szent Borbála-templom épülete ad helyet a Bányász-pince nevű kocsmának, állítólag egyedülálló módon az országban.
- Kilátó Ágfalva 81,04 km-re. A Ház-hegy, vagy Hausberg németül, tengerszint feletti magassága 332 m, Ágfalva déli szélén helyezkedik el, az ágfalvi csaták stratégiai irányító pontja volt.
- Perczel-kastély Somogybükkösd 87,64 km-re. Belső-Somogy ritkábban látogatott részein, Csurgó környékén áll a somogybükkösdi Perczel-kastély.
- Csókakő vára 92,9 km-re. Csókakő vára a hasonló nevű település látnivalója, Fejér vármegye egyetlen fennmaradt középkori eredetű vára.
- Zselici Csillagpark és kilátó Zselickisfalud 106,38 km-re. A Csillagpark a Zselici Tájvédelmi Körzet területén található, 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet.
- Kocka-kő Pákozdi ingókövek 108,85 km-re. A Pákozdi Ingókövek természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, Pákozd községtől északra található.
- Kálvária-dombi vasalt utak Tata 109,38 km-re. A tatai Kálvária-domb sziklafalán kiépített vasalt utakat 2023 májusában nyitották meg.
[ Fel ↑ ]
- Lóingató-hegy Nagyegyháza 119,25 km-re. A 305 m magas Lóingató-hegy (igen, ez az eredeti, történelmi helynév) Óbarok községtől északra, illetve a vele egy közigazgatási területet alkotó Nagyegyházától keletre található.
- Leány-kő Magyaregregy 127,89 km-re. A Leány-kő Magyaregregytől nyugatra található, a Kisvaszari-vízfolyás felső, Vágyom-völgynek nevezett részében.
- Balázs-hegyi kilátó Nyugat-Mecsek 131,12 km-re. A 320 méteren található Balázs-hegyi kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Pécsi-tóra és a Nyugat-Mecsek erdős hegyvonulataira.
- Máré-vár Magyaregregy 132,55 km-re. A hajdani középkori lovagvár, Máré-vár vagy a Magyaregregyi vár, a Mecsek egyik kis hegycsúcsán áll.
- Ágnes-vízesés Nyugat-Mecsek 134,11 km-re. Az Ágnes-vízesés a Mecsek legnagyobb vízesése, igaz a patak vize csak másfél-kétméteres magasságból zuhan alá egy mésztufaküszöbön.
- Mecseki turista pantheon Nyugat-Mecsek 134,26 km-re. A Baranya megyei természetjárók panteonja a Közép-Mecsekben található, a Büdös-kúti kulcsosház mögött, a Feri-forrással szemben.
- Jakab-hegyi kilátó Nyugat-Mecsek 135,07 km-re. A Jakab-hegy a Nyugat-Mecsek egyik népszerű kirándulóhelye, magassága 592 m, a tetején pálos kolostorrom és toronykilátó.
- Házikó a fa tetején Jakab-hegy 135,68 km-re. A Jakab-hegy tetején, a csúcstól délkeletre légvonalban mintegy 500 m-re, egy fára épített házikó Császár Péter munkája, egy failak.
- Óbányai-völgy Kelet-Mecsek 136,77 km-re. Az Óbányai-völgy a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben található, Óbánya és Kisújbánya között húzódik.
- Kilátó Kis-Tubes Nyugat-Mecsek 137,24 km-re. A Kis-Tubes 577 méteren található kilátóterasza 1959-ben épült, tetejéről pompás panoráma nyílik a hegyláb alatti Pécsre.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Egyházashetye - Látnivalók Kemeneskápolna Közeli települések: Zalaerdőd 3,91 km-re, Hetyefő látnivalói 5,3 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.