Bakonypölöske település (Veszprém vármegye) Közeli látnivalók: Római Katolikus templom Noszlop, Tallós Pál Tanösvény Kup, Kerektemplom és Esterházy Mauzóleum Ganna, Szent Szűz kápolna Magyarpolány, Kálvária Magyarpolány, Római katolikus templom Magyarpolány, Római katolikus templom Pápasalamon, Szarvaskő vára Döbrönte.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Bakonypölöske (Veszprém vármegye) és környéke turisztikai látnivalói

Vörös-szikla Csalános-völgy. A kislődi Csalános-völgy alapkőzete mészkő, itt helyenként szép mészkősziklákat találunk.
Bucsek Henrik Emlékút Cuha-völgy. Az emlékút Magyarország (jelenleg) leghosszabb vasalt útvonala, Bucsek Henrik hazai hegymászónak állít emléket.
Bakony Szíve és Makarenkói Plafon Cuha-völgy. A Cuha-völgyben kiépített Bakony Szíve (100 m, B) és Makarenkói Plafon (60 m, E+) vasalt útvonalak beszállási pontja egymás mellett található.
Mohos Csitri Cuha-völgy. A Mohos Csitri (Cuha-völgy) vasalt útvonal 150 m hosszú, B nehézségű, 2021-ben épült.
Ariadné Fonala Cuha-völgy. Az Ariadné Fonala (Cuha-völgy) vasalt útvonal 130 m hosszú, D nehézségű, szintkülönbsége 40 m, 30-60 perc alatt teljesíthető.
Rövid Vágta Cuha-völgy. A Rövid Vágta (Cuha-völgy) vasalt útvonal 130 m hosszú, nehézsége C-D, épült 2021-ben.
Megalománia Cuha-völgy. A Megalománia (Cuha-völgy) vasalt útvonal 250 m hosszú, nehézsége D, készült 2021-ben.
Kőhíd Hegyesd. Az Eger-patakon keresztül Hegyesd faluba vezető kőkeresztes, szoborfülkés kőhíd a Balaton-felvidék egyik legszebb kőhídja.
Tethys-alagút Veszprém. A Tethys-alagút Veszprémben, a Szent István-völgyhíd közelében és attól délkeletre, a Harmat utca és a Séd-patak között helyezkedik el.
Barátok vára Sokorópátka. A Barátok vára egy két részből álló, árkokkal körülvett földvár, a Sokorópátkától délnyugatra található, 260 m magas Harangozó-hegy északi lejtőjén.
Kőtenger Szentbékkálla. A Kőtenger a Káli-medence legismertebb nevezetessége, Mindszentkálla és Szentbékkálla között található.
Ötlyukú kőhíd Diszel. A Diszel faluban található, az Eger-patak felett átívelő, ötnyílású kőhíd a 18-dik században épült, Magyarországon még két hasonló van.
Panoráma-kilátó Kopasz-hegy Mindszentkálla. Mindszentkálla fölé nyugatról magasodik a 302 m magas Kopasz-hegy, az Öreghegy legmagasabb pontja.
Eszterházy-kastély romjai Réde. Az 1760-as években, győri mesterek által épített főúri kastélyból csak a bejárati rész maradt meg, rajta az Eszterházyak családi címere látható.
Somlyó-hegyi kilátó Alsóörs. A 228 m magas Somlyó-hegy tetején álló, rossz állapotba került kilátót 2015-ben Alsóörs alapoktól újjáépítette.
Kemence-kápolna Sénye. A Kemence-kápolnának becézett építészeti alkotás Sénye településtől dél-délnyugatra áll a Szilváshegyen, mögötte szép kilátás van a környékre - magántulajdon, de látogatható.
Bagolykő-Róka-szikla Ábrahámhegy. A Bagolykő-Róka-szikla, természetes kilátóhely, Ábrahámhegy község nyugati szélén található.
Boldog Mór-kilátó Pannonhalma. A Boldog Mórról, az egyik első magyar származású főpapról elnevezett, 18 m magas kilátótorony a Pannonhalmi hármas halom legdélibb magaslatán áll, a pannonhalmi főapátságtól dél-délkeletre, 257 m tengerszint feletti magasságban.
Pincesor Nyúl. A Szurdik Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye, 650 m hosszú, 40-60 m széles, és helyenként 30 m mély.
Arborétum és gyógynövénykert Pannonhalma. A pannohalmi arborétum története egészen az apátság alapításának idejére vezethető vissza, így a pannonhalmi arborétum és gyógynövénykert az első ismert, történelmi magyar kert.
Xantus János Gömbkilátó és Magasösvény Balatonboglár. A Gömbkilátó, eredetileg a magyar alumíniumipar, ma Balatonboglár város jelképe, a 165 m magas, vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán áll.
Kőhíd Nemesbük. A Nemesbük falu központjában álló, Köszvényes-patak feletti kőhíd Zala vármegye legnagyobb völgyhídja volt a gyorsforgalmi utak és vasutak építése előtt.
Margit-kilátó Cserszegtomaj. A fából készült, 31 m magas Margit-kilátó Cserszegtomaj és Hévíz között, a Biked-domb tetején található.
Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiás. A Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiáson, a Malom utca 7 szám alatt található - az első írásos emlék 1551-ből származik, de nem lehet tudni, hogy ki és mikor építette.
Palánkvár Fonyód. A fonyódi középkori palánkvár, másik nevén Fácános vár, maradványa a Balaton déli partján, Fonyód város keleti részében található.
Földön járó toronyóra Zalaegerszeg. A Földön járó toronyóra, a plébániatemplom egykori órája, Zalaegerszegen, a Kosztolányi utcában, a Hevesi Sándor színház és a Griff bábszínház előtti téren található.
Csókakő vára. Csókakő vára a hasonló nevű település látnivalója, Fejér vármegye egyetlen fennmaradt középkori eredetű vára.
Hunyady-kastély Kéthely. Az egykori Hunyadi birtok és a barokk stílusban megépített, jelenleg műemlék Hunyady-kastély Sáripusztán található, Kéthely külterületén.
Szőlőhegyi kápolna Kéthely. A szőlőhegyi Istenanya kápolna 1870-ben épült fel, közadakozásból, egy már a 15-dik században létezett, de a török megszállás alatt megsemmisült kéthelyi Szűz Mária-kápolna helyett.
Kezesfa pihenőhely Kéthely. A Kezesfa egykor egy nagy tölgyfa volt, a Kéthely és Hollád közötti erdőben, melynek ágai az erdei utak irányába mutattak.
Kámoni Arborétum Szombathely. A 27 hektáros kámoni arborétum Szombathely belterületén található, 2010-11-ben teljesen felújították.
Juharlevelű platán Peresznye. Ez a juharlevelű platán (Peresznye, Vas vármegye) 26 m magas, kerülete 10,7 m.
Ördögkő Gencsapáti. A sajátos formájú kő egy római kori oszlop töredéke - eredete bizonytalan, de a középkortól az 1800-as évek végéig Herény, Németgencs és Söpte határát jelölte, akkor még jegykőnek nevezték.
Kétszázéves körtefa Gyöngyösfalu. A kétszázéves körtefa Gyöngyösfalu és Lukácsháza között található, nyugatra.
Őz-kút kirándulóhely Kőszeg. Az Őz-kút Kőszeg közigazgatási területén található, gyönyörű környezetben - felújítása és a kirándulóhely kialakítása 2015-ben valósult meg, a szombathelyi erdészetnek köszönhetően.
Csodaszarvas-tanösvény Dozmat. A Csodaszarvas Natúr- és Kultúr Tanösvény Dozmat természeti és épített környezetét, kulturális örökségét mutatja be - hossza körülbelül 5 km, a község önkormányzata létesítette.
Krisztina-kilátó Dozmat. A Krisztina-kilátó 11 m magas kilátóteraszára egy szokatlan formájú, 30 fokos szögben megdöntött, fából ácsolt, fedett folyosó vezet fel.
Ördögtányér-szikla Kőszeg. A Kőszegtől nyugatra található Ördögtányér-szikla egy különös formájú sziklatömb, mely akár pogány áldozókő is lehetett, rajta az ördögi tölcsér, egy természetes madáritató.
Képes-fa Libickozma. A Képes-fa Libickozmától délnyugatra áll, a faluhoz tartozó Kopárpuszta tanya felé vezető úton, az odvában elhelyezett Szűz Mária-kép előtt gyakran imádkoznak a helybeliek.
Kőszikla-szurdok Nagybakónak. A Kőszikla-szurdok, népiesen Kicikla, Nagybakónak környékének egyedülálló vízmosása.
Kálvária-dombi vasalt utak Tata. A tatai Kálvária-domb sziklafalán kiépített vasalt utakat 2023 májusában nyitották meg.
Kocka-kő Pákozdi ingókövek. A Pákozdi Ingókövek természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, Pákozd községtől északra található.
Tamás-szikla Tata. A Tamás-szikla, más néven Halál-, Ördög-, vagy Lovas-szikla, a tatai Öreg-tó nyugati partján található.
Meleg-hegyi Likas-kő Nadap. A Meleg-hegyi Likas-kő Nadap községtől nyugatra található, a Meleg-hegy gerincén.
Aradi vértanúk parkja Rátót. A hagyomány szerint az 1860-as években Deák Ferenc akkori igazságügy-miniszter, a haza bölcse, az aradi vértanúk emlékére 13 tölgyfát ültetett Rátóton.
[ Fel ↑ ]
Kilátó Ágfalva. A Ház-hegy, vagy Hausberg németül, tengerszint feletti magassága 332 m, Ágfalva déli szélén helyezkedik el, az ágfalvi csaták stratégiai irányító pontja volt.
Perczel-kastély Somogybükkösd. Belső-Somogy ritkábban látogatott részein, Csurgó környékén áll a somogybükkösdi Perczel-kastély.
Kaptárkövek Biatorbágy. A biatorbágyi Kő-hegy déli oldalának peremén kelet-nyugat irányú mészkővonulat húzódik, a legmagasabb pontja a 301 m magas Kőorr.
Zselici Csillagpark és kilátó Zselickisfalud. A Csillagpark a Zselici Tájvédelmi Körzet területén található, 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet.
Kilátópont Huszonnégyökrös-hegy. A Huszonnégyökrös-hegy a Budai-hegységben lévő Csíki-hegyek délnyugati nyúlványa, 288 m magas, Budaörshöz tartozik.
Gomba-szikla Piliscsaba. A Gomba-szikla Piliscsaba déli szélén található, több hasonló sziklaképződmény társaságában.
Ördögoltár-szikla Piliscsaba. Az Ördögoltár-szikla, más néven Csabai-torony, egy különleges sziklaalakzat, mely a Budai-hegységben, Piliscsaba déli szélén található.
Strázsa-hegyi kilátó Esztergom. A Strázsa-hegy a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, Esztergom-Kertváros közelében, a Pilis-hegységben található.
Teleki-Tisza-kastély Nagykovácsi. 1840 körül építtette klasszicista stílusban vadászkastélynak még valószínűleg a Wattay-család, 1920-as években kapta mai formáját.
Sas-szikla Pilisvörösvár. A Sas-szikla egy kiterjesztett szárnyú sasra hasonlító sziklaalakzat, mely Piliscsaba és Pilisvörösvár között található.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.