Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Tájház - Dragomérfalva - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Tájház - Dragomérfalva turisztikai látnivalói

A dragomérfalvi tájházat egy régi, máramarosi faházban rendezték be...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Sepsibesenyő régi temploma
Kúria kapu
Suta-tó - Csíkszereda
A régi rejtés helye
Régi mozdony a Gyimesi szorosban
Az utolsó őrház
Egykori fürdő és iszapforrások - Homoród
Tavacska
Szellő-tető csúcs - Csíki-havasok
Biciklik a csúcson
Csere-tető - Lisznyó
Három testőr a tetőn
Almás vár - Váralmás
Ajtó a toronyba
Vit-havas
Somlyó- és Putna-patakok völgye
Csinódi bükkfák
Én vagyok az út, az igazság, és az élet!
Kőlyuk - Torockói-hegység
A Kőlyuk tömbje

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tájház Dragomérfalva fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Dragomérfalva és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tájház!

A legközelebbi település Dragomérfalva, 0,46 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Tájház Dragomérfalva közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
2,7 km-re. Belső festése 1754-ben készült el, Szaplonczai László költségén. Izakonyha fatemploma a hagyomány szerint a tatár támadást követő évben, 1718-ban épült.
2,9 km-re. Bogdán vajda feltételezett várát Izakonyhától délnyugatra, az Iza déli partja fölé emelkedő domb északi részén találjuk.
4,1 km-re. Jód temploma a legrégebbi máramarosi fatemplom, 1364-ben épült.
10,3 km-re. Batiza fatemploma 1699-ben épült. Érdekessége a jellegzetes máramarosi motivumokkal diszitett kapu, a bejárati ajtó belso oldalán levo halálábrázolás és a templom belso freskói.
10,8 km-re. Istvánka-csúcs, románul Varful Stefanitei.
11,1 km-re. Izaszacsal egykor hires kerámiaközpont volt.
12,3 km-re. Felsovisó látnivalója a keskeny nyomtávú hegyi vasút.
12,9 km-re. Komárnok-csúcs, románul Varful Comarnicele.
13,7 km-re. Sajómező közel 400 éves templomának 1783-ban készült freskóin félelmetes jeleneteket láthatunk.
16,3 km-re. Kaszakő-csúcs, románul Varful Arcer. Az arcer (ejtsd árcsér) szó jelentése: kasza élesítésére szolgáló fenőkő.
17 km-re. Kaszakő-menedékhely, románul Refugiul Arcer.
20,7 km-re. Iza kék forrása - Izaszacsal.
20,7 km-re. Katalin-nyereg, románul Saua Pietrii - a Katalin (Catielu)-völgyéről elnevezve.
21,5 km-re. Borkúti-berek, románul Zavoaiele Borcutului.
24,3 km-re. Barcánfalva ortodox fatemploma 1720-ban épült, benne szép, gerendákra festett freskókkal. A falu végén levő, 62 m magas új kolostor, a legmagasabb faépítmény Európában.
25,9 km-re. Golgota-nyereg, románul Saua de sub Golgota Rodnei.
26,5 km-re. A felszegi görögkatolikus fatemplom 1785-ben épült, háromkaréjos alaprajza Máramarosban szokatlan, moldvai hatás. Fedele kétereszes, belső festése textilre készült, ikonosztázát Nicolae Cepschin készítette 1788-ban.
26,8 km-re. Budfalván nagyon sok régi házat, tarisznyás és bocskoros nénit és bácsit láthatunk. Szép templom ez is. Budfalva 1644-ben épült templomában őrzik Pintye vitéz, a románok nagy becsben tartott rablóvezére, láncos ingét.
26,9 km-re. A Cibles hegységnek csak egy kis hegyi tava van, az ún. Fekete tó, románul Taul Negru, ami a Oigla-csúcs (1413 m) és a Fekete-csúcs (1589 m) között található.
27 km-re. Az 1941-es magyar katonai térképen Horthy-csúcs a neve. Nagy-Pietrosz-csúcs, románul Pietrosul Rodnei, Varful Pietrosul Mare.
27,4 km-re. Eredeti formájában 1630 és 1663 között épült. A keleti falurészben, a temető dombján áll az Istenanya születése görögkatolikus fatemplom.
27,5 km-re. Az 1941-es magyar katonai térképen Rebra, a harmadik osztrák felmérés térképén Mamaia néven szerepel, a román katonai térképen névtelen csúcs. Nagy-Bukuly-csúcs, románul Varful Buhaescu (Bucuiescu) Mare.
27,9 km-re. Az egykori jégárak több szemet gyönyörködtető tengerszemet is az utókorra hagytak. A glaciális eredetű tavak kivétel nélkül a főgerinctől északra, az erdőhatár felett helyezkednek el. Megtaláltam a mosolygó ládát szombaton, egy népes, mosolygó csapat társaságában. - Rebra-tó Radnai-havasok 28,4 km-re.
28,6 km-re. Rebra-nyereg, románul Saua Tarnita la cruce.
29 km-re. Kis figyelmetlenségem miatt csak másodszori nekifutásra sikerült, pedig nagyon egyszerű. Csak most vettem észre, hogy be lehet jelenteni.
Vércse-tó Máramarosi havasok 29,2 km-re. A Máramarosi havasok nem bővelkednek tavakban, Csak a Farcau-Mihailescu hegyen találunk tavakat. A legnagyobbik a Vércse-tó (Lacul Vinderel), ami a Farcau (1957 m) és a Mihailescu (1918 m) csúcsok közötti nyeregben van 1665 m magasan, területe 0,90 ha, legnagyobb mélysége 5,5 m.
29,5 km-re. Aknasugatag nagy sótartalmú vizei miatt hires erdélyi fürdohely.
31,2 km-re. Hotinkán minden év május elso vasárnapján tartják a környék leghiresebb fesztiválját, annak az embernek a tiszteletére, aki a leghamarabb befejezte a tavaszi munkálatokat.
31,3 km-re. A Tausoare-barlang, ejtsd Töúsóáre, a Tausoare-patak forrásvidékén, a Borla-tetőtől nyugatra, a Puszta-tető északi oldalában található.
31,6 km-re. Máragyulafalva hagyományorzo falu, érdekessége a házai udvarán levo fákra felakasztott szines fém- és muanyagedények.
32,1 km-re. Esztena-csúcs, románul Varful Stana lui Verticu (Varatic).
32,7 km-re. 825 m magasan van, területe 0,43 ha, legnagyobb mélysége 20 m. A Kakastaréjtól északra kb 30 perc járásra van egy szép tó, a Brébi-tó, románul Taul Morarenilor.
32,8 km-re. Toronyága-csúcs, románul Varful Toroiaga.
33,8 km-re. A Kakastaréj a Gutin-hegység legismertebb természeti látványossága. Már az Ökörmezőn áthaladva lenyűgözött a táj. Nem gondoltam, hogy meg fogom találni a dobozt, mikor felértem a tetőre. Az érdekes vulkanikus sziklaképződmény a nevét a taréjszerű formájáról kapta, mely már sok kilométer távolságról is felismerhetővé teszi.

Történelmi-kulturális értékek - Máramaros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tájház adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Dragomérfalva térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Petőfi Sándor 1843-ban szállt meg itt, mint oly sok más helyén is az országnak. A mai könyvtár-színház helyén vendégfogadó állt.
 • Ezt a dobozt sem találtam meg.
 • Egy Pareng-Kapacina túra alkalmával. Az élmény azért is nagy volt mert ez az első megtalált geodobozom.
 • Egy utcával hamarabb mentünk fel, és megkérdeztünk két atyafit. Hogy merre van a temető?
 • Talán eljön az idő, amikor néhányan közülünk, ezzel a címmel jegyzik majd be húsz évvel ezelőtti megtalálásaikat. Alexandre Dumas híres regényére utalva.
 • Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Egy könnyű séta után a geodoboz hamar előkerült.
 • Komoly mérnöki munka a fém és a fa összehangolása. Jó kilátás nyílik Szovátára.
 • Azaz nem is a ladat, hanem csak a maradvanyait. A fuzetecsket szetazva, a ket laminalt leirast, egy pixet es egy ures cd papirtokot.

Sikerült eljutni Dragomérfalva környékére? Tetszett a Tájház? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Máramaros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.