Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Bátos - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Bátos

1332-ben plébániatemploma van, papja Albert ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint 1 és fél fertó ezüstöt fizet, majd 45 régi banálist. 1334-ben 30 régi banálist és 16 garast, 1335-ben 1 fertót és egy sektin ezüstöt. 1357-ben plébánosa Petrus Vilhelm...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kőhalom vára
Szalonnatorony
Szent István-torony - Nagybánya
A magyar király és a bányászok
Református templom - Sződemeter
Református templom Kölcsey szobrával
Harangláb - Pottyand
Pottyandi harangláb - 3
Csíkkarcfalva erődtemploma
Várfal
Libán-tető
174
Református erődtemplom - Gidófalva
Czetz János emlékszoba 2
Benedek Elek fürdő - Kisbacon
Útmutató
Aranyhalacska - Marosszentkirály
Ebéd
Nedves-túra Ratosnya
Útban a gerinc felé

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bátos fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

1228-ban vila Batus néven jelentkezik az okiratokban, majd 1319-ben Batus, 1507-ben oppidum Bathws formában. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bátos!

A legközelebbi település Bátos, 0,28 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Bátos közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
2,1 km-re. Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak. Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce.
3,1 km-re. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait.
3,3 km-re. 1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban. A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak.
4,4 km-re. Középkori lakói katolikusok voltak, két templommal - későbbi adat nem szól sem templomáról, sem egykori katolikus lakóiról, vagy azok utódairól a reformáció utáni időkből, mivel a XVI-dik században mindkét település puszta: Pusztaszakál 1519-ben, görög-keletieket telepítenek.
6,5 km-re. 1319-ben Dedrád, majd 1474-ben Dedrada néven jelentkezik az oklevelekben. 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen.
8,8 km-re. A disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található. Ott voltam a rejtésnél, mert én rejtettem. Azt vettem észre, hogy gondok vannak a látásommal, mert egyetlen liliomot sem láttam. Köszönöm az álcázást. A kockásliliom, latin neve Fritillaria meleagris, színezetével és sakktáblaszerű rajzolatával hívja fel magára a figyelmet.
9,1 km-re. Helyette 1727-ben Kemény Simonné építteti a dombon álló templomot a falu felett, a vár alatt. A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Nem emlékeztem a segítő információra, ezért előbb a zsindelyek alatt kerestem (rejtett ott már BabBerci néhányat), de mivel ott nem volt, folytattam a keresést a lábaknál. A marosvécsi várkastélyhoz felvezető lépcső teteje mellől egy ösvény indul a főútról nem látható, régi, torony nélküli református templomhoz. A középkori templom a faluban, a mai papi telken állott az udvartól nem messze.
9,1 km-re. Itt vannak az egykori földvár fűvel benőtt terepalakulatai is. Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez. A marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található.
9,2 km-re. Marosvécsre érkezve, már messziről feltűnik a falu fölötti dombon, a lombos fák övezte, egykori reneszánsz várkastély. Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt.
10,2 km-re. 1319 Felydeach. 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
10,5 km-re. 1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.
11,2 km-re. Középkori XIV-dik vagy XV-dik századi temploma ma is áll, egyesek szerint 1562-ben épülhetett, ami a gótikus kori átépítés idejét jelezheti. Kíváncsiskodókból itt sincs hiány, mivel a rejtekhely egy olyan helyen van, ahova jól oda lehet látni. Kicsivel sötétedés előtt érkeztem Disznajóra, leparkoltam az emlékmű melletti utcában. Középkori emléke a szentségfülke és az 1888-as évi javításkor a vakolat alól felszínre került falfestmény-töredék.
11,3 km-re. Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva, a templom mellett játszóteret és parkot hoztak létre. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása. Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században.
11,5 km-re. A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő épületet most újították fel, a hivatalos felavató pár hét múlva lesz.
11,5 km-re. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.
11,6 km-re. A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található. A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére.
12,2 km-re. A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt. Három címert láthatunk rajta.
12,2 km-re. 1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.
12,3 km-re. Mindig van egy vonat az utolsó után. A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni. Három nyelven hirdeti egy szerény tábla ezt a régi vasutas igazságot a tekei állomás falán.
12,5 km-re. 1228-ban Moggoreunak írják, 1587-ben Mogioro és 1602-ben Magyaros a neve.
12,7 km-re. Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum. Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét. A városnak két hangszergyára is van.
12,9 km-re. Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek. Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára.
13,2 km-re. 1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
13,8 km-re. 1439-ben az okiratok Tats néven írják. 1454-ben Thanch, 1508-ban Thanchháza, 1587-ben Thancz, 1639-ben Tancs a neve.
Kolozsnagyida vára 14,4 km-re. A Mezőség északkeleti részében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a Tekei Dipse-patak mellett fekszik Kolozsnagyida község. A település keleti végénél, a falu szélétől körülbelül 1 km-re emelkedik az 516 m magas Várhegy.
14,7 km-re. Eredetileg szász település 1314-tól. 1391-ben villa Nogilpusnak vagy Nogfilpusnak írják az oklevelek,1332-ben Philpus major, 1404-ben Magyarfilpes, 1599-ben pedig Magyar Fewlpes a neve.
15,1 km-re. A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található. A kastélynak egykor 32 terme, az udvaron eklektikus szökőkútja, historizáló ablakos lépcsőháza, festett kazettás mennyezetű emeleti nagyterme volt.
15,7 km-re. Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
17,8 km-re. Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették. Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt.
17,8 km-re. Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni.
17,9 km-re. 1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven.
18 km-re. A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el. Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek. Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében.
18 km-re. 1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
18,3 km-re. 1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő. Középkori templomáról nincs adat.
19,6 km-re. Éjjel, a hangulatos holdfényben sétálva kerestük meg a dobozt. Kar, hogy a lancfuresz nyomot hagyott nehany fan. Kalandos kis ejszakai tura volt. A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyérekalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett találhatóMocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét.
19,8 km-re. A özelben egy különleges formájú tölgy maradványa van.
20,1 km-re. 1645-ben Magyarbölkény a neve. 1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben.
20,2 km-re. 1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.
Református templom Vajdaszentivány 20,2 km-re. 1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék. Később így szerepel a forrásokban: 1366-ban Mortunzenthyuana, 1451-ben Vayda Zenth Iwan.
20,3 km-re. Görgényszentimre látnivalója a 18-dik században épült Bornemisza-kastély, mely valamikor Rudolf Habsburg trónörökös vadászkastélya volt, ma erdészeti iskola működik benne. Szép kastély, csodálatos kert. Rákóczi-, Bornemissza-kastély, ki melyik nevén ismeri.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Bátos adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A Hargita-liget meglátogatása után, átkeltünk a patakon, és felkaptattunk a tetőre. Jó kis erdei séta volt, és szép kilátás fent.
 • Nagyon örülök, hogy sikerült megtaláljátok a Harom vár romjait. Én elõször biciklivel voltam, a Szeredai strand felõl, széles erdei út vezet egészen addig a pontig, ahol fel kell térni az erdõbe.
 • Október utolsó napján, útban a temetők felé.
 • Lássuk elölről a dolgokat.- Eredeti rejtő: paulms (2007-2010, itt és a com-on is).
 • A doboz a malom területén kívül van, elérhető akkor is ha a malom zárva van. A szomszédokhoz sem kell bemenni a doboz miatt, ha még a helyén van.
 • Hetek óta figyelem a főtéri bejárokat. Csak nézegettem, csak méregettem, vajon melyik lehet?
 • A rejtek jól le volt irva, könnyen megtaláltuk. Gyönyörű volt a kilátás a csúcsról, szép hely.
 • Az Árpád-házi Imre király alapította Kerc cisztercita apátsága még romjaiban is rendkívül impozáns. A szerzetesi hangulat lengi át falait napjainkban is.
 • Ne haragudjatok. A segítő szöveghez hozzá kellett volna tegyem, hogy be lehet menni a plébánia udvarán át is a templom udvarára.
 • Sajnos nem volt sok időm, ezért lóhalálába futtam fel a térdig érő hóba. Köszönöm a rejtést.
 • Csendes, nyugodt kis falu, nagyon tetszik. Köszi a rejtést.
 • Egy kellemes tavaszi túra során érintettem a Szerecsen sziklákat. Megcsodáltam a pazar kilátást, megkerestem a rönkbarlangot, és a bunkereket.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Bátos? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.