Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Erdőszakál - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Erdőszakál turisztikai látnivalói

Középkori lakói katolikusok voltak, két templommal - későbbi adat nem szól sem templomáról, sem egykori katolikus lakóiról, vagy azok utódairól a reformáció utáni időkből, mivel a XVI-dik században mindkét település puszta: Pusztaszakál 1519-ben, görög-keletieket telepítenek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Erdőszakál fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Erdőszakál!

A legközelebbi település Erdőszakál, 0,32 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Erdőszakál közelében?
- Homokkő képződmény Bátos 4,3 km-re. Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Bátos 4,4 km-re. 1228-ban vila Batus néven jelentkezik az okiratokban, majd 1319-ben Batus, 1507-ben oppidum Bathws formában.
- Disznajói kockásliliom védett terület 4,5 km-re. Ládagazda: fakirA disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található. Az idén korábban nyílnak - Mivel korábban jött az idén a tavasz, ideje volt megnézni, hogy nyílnak-e a mocsári kockásliliomok. (látnivaló és geodoboz)
- Kemény család várparkja Marosvécs 5 km-re. Ládagazda: BabBerciA marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található. Elvitték a törmelékkel együtt? - Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem. (látnivaló és geodoboz)
- Református templom Marosvécs 5,1 km-re. Feltételezhető, hogy a templom egy századdal előbbi, mert 1228-ban már oklevél emlékezik Vécsről. Harangszó - Besztercéről hazafele jövet kiugrottam a harangláb szerkezetét lefényképezni. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Kemény-kastély Marosvécs 5,2 km-re. Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt.
- Dedrádszéplak 5,4 km-re. A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak.
- Holtmaros 6,2 km-re. 1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.
- Református templom Disznajó 6,6 km-re.
- Felsőidecs 6,7 km-re. 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
- Turulmadaras emlékmű Disznajó 6,7 km-re. Középkori emléke a szentségfülke és az 1888-as évi javításkor a vakolat alól felszínre került falfestmény-töredék. Ezt nem lehet elsietni - Kicsivel sötétedés előtt érkeztem Disznajóra, leparkoltam az emlékmű melletti utcában.
- Dedrád 7,7 km-re. 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen.
- Magyaró 8,1 km-re. 1228-ban Moggoreunak írják, 1587-ben Mogioro és 1602-ben Magyaros a neve.
- Idecs vára Alsóidecs 10,1 km-re. Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára. Jó kis emelkedő - Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek.
- Magányos tölgy Szászrégen 11,6 km-re. A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére.
- Címeres kút Szászrégen 11,7 km-re. A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt.
- Római-katolikus templom Szászrégen 12,3 km-re. A városnak két hangszergyára is van. Zápor elől menekülve - Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét.
- Vörösfenyő erdő Paszmos 13,8 km-re.
- Teleki-kastély Paszmos 13,8 km-re. Frissen felújítva - A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő épületet most újították fel, a hivatalos felavató pár hét múlva lesz.
- 600 éves mocsári tölgy Paszmos 13,9 km-re. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. Tereprendezés miatt a doboz valószínű eltűnt - A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.
- Beresztelke 14,2 km-re. 1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
- Kisfülpös 14,4 km-re. 1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.
- Görgényadorján 14,8 km-re.
- Huszár-kastély Abafája 14,9 km-re. A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található.
- Abafája 15,5 km-re. Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
- Evangélikus templom Teke 15,6 km-re. Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva. Csodálatos, de nagyon szomorú - Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása.
- Gőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút Teke 16,6 km-re. Három nyelven hirdeti egy szerény tábla ezt a régi vasutas igazságot a tekei állomás falán. Mindig van még egy geodoboz, az utolsó után - A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni.
- Tancs 16,7 km-re. 1439-ben az okiratok Tats néven írják.
- Magyarfülpös 16,7 km-re. 1391-ben villa Nogilpusnak vagy Nogfilpusnak írják az oklevelek,1332-ben Philpus major, 1404-ben Magyarfilpes, 1599-ben pedig Magyar Fewlpes a neve.
- Egykori mosógép Bisztra-völgye 16,8 km-re. Megtalálható volt itt, magán a mosógépen és a vízvezető csatornán kívül a szárító is, és egy pad a várakozásra. Víz általi önmegsemmisítés - Víz hozta (létre) víz vitte el.
- Mosógép Dédabisztra 16,9 km-re. A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Homályos - Ez a mosógép még működik (a fentebbit elvitte a víz), de a leírás rajtunk nem segített, a támfal kb.
- Bornemissza-kastély Görgényszentimre 17 km-re. Rákóczi - Bornemissza-kastély - Rákóczi-, Bornemissza-kastély, ki melyik nevén ismeri.
- Szászrégeni Mocsárerdő 17,1 km-re. A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyérekalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett találhatóMocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét. Amíg még lehet - A Mocsárerdőt meg lehet közelíteni a Görgény-völgyéből is, az autót már csak a főút mellett lehet hagyni, mert a bevezető utat sorompóval zárják.
- Görgény vára Görgényszentimre 17,2 km-re. A görgényszentimrei Bornemissza-kastély mögött egy gyönyörű dendrológiai park található. Teleki nyomában - Mivel személyes ügyek miatt nem mehettünk el több napra, úgy döntöttünk, hogy látogassuk meg a Maros menti Teleki emlékeket.
- Tölgyfa maradvány Mocsárerdő Szászrégen 17,2 km-re. A özelben egy különleges formájú tölgy maradványa van.
- Petele 17,3 km-re. Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették.
- Fatemplom Petele 17,4 km-re. Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek. Nem éppen együtt - Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni.
- Várszikla Bisztrapataka 17,5 km-re. Bisztrapataka felett, a domboldalon, több érdekes sziklaalakzatot figyelhetünk meg. Kellemes séta - Ez volt a mai rejtekhely-vadászatunk első állomása.
- Várszikla 2 Dédabisztra 17,5 km-re. A falu határához tartozó Dédabisztratelep közelében, a 656 m magas La Cetate nevű sziklaszirt tetején középkori vár maradványai találhatóak. Kicsúszva a rejtekből és elázva - Előbb lent kerestem a szikla tövében, de nem találtam.
- Alsóbölkény 18,1 km-re. 1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben.
- Kolozsnagyida vára 18,5 km-re. A település keleti végénél, a falu szélétől körülbelül 1 km-re emelkedik az 516 m magas Várhegy.
- Borziatelep tava 18,5 km-re. Borziatelep mellett egy sziklafal tövében található egy tó. Egy kis nosztalgia - Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van Borziatelepen és sokszor jártam meg a környéket.
- Görgényi nárciszmező Görgényszentimre 18,8 km-re. Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. Tömegnyomor - Hétvégén, nárcisz-virágzáskor inkább kerülni kell, tömegnyomor van, és a parasztok kaszálják/tépik ezerrel a védett növényeket :-(.
- Vajdaszentivány tava 19,5 km-re.
- Víg Albert köve Galonya 19,5 km-re. Galonya fölött egy híd vezet át a Maros folyón, mely egynagy sziklára épült. Gyors kipipálás - Ha már sokszor átmentem a hídon, ideje volt kipipálni ezt a dobozt is.
- Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűr 19,8 km-re. Bár nincs Székelyföldön, a székelyföldi árok-töltésvonulat folytatása, a gyepűrendszer része.
- Unoka 20,1 km-re. 1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő.
- Panda-kő Galonya 20,1 km-re. A Panda-kő Galonya és Ratosnya között, a Maros bal oldalán található, a Görgényi-havasokban. Ket doboz - Igen, a mustaros doboz es egy pet eloforma, ha jol emlekszem.
- Körtekapu 20,2 km-re. 1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
- Hattyúk tava Faragó 20,5 km-re. Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről. Mezőségi tó - Sok tó van a Mezőségen, nemrég ismertem meg ezt is.
- Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő mellett 20,7 km-re. Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő, vagyis Cibles mellett.
- Jód-mező 20,9 km-re.
- Református templom Vajdaszentivány 21,1 km-re. 1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék.
- Szentmihály 21,5 km-re. 1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
- Harangláb Református templom Körtvélyfája 21,6 km-re. 1768-ban Alsóbölkényből került ide. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz - Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam.
- Magyarpéterlaka 22 km-re. 1465-ben Péterlakaként szerepel.
- Toldalag 22,2 km-re. 1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
- Nyugati kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 22,2 km-re. Terjedelmes platóval rendelkező csúcs, melynek a nyugati kilátóponttól északra nyúló gerince Szászrégen felől egy hatalmas széknek néz ki.
- Széles-tető 22,3 km-re. Széles-, vagyis Szelesel-tető.
- Csúcsplató Istenszéke Kelemen-havasok 22,3 km-re. Felismerhetetlen helyszín - A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára.
- Keleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 22,4 km-re. Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta, és amiről talán legszebben Wass Albert írt, valamint a fenséges kilátás, amit biztosít, annak egyik leglátogatottabb helyévé teszi. Nem találtam megfelelő rejteket egy új geodoboznak - A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára.
- Geológus tűje Hollókő Felsőbudak 22,6 km-re. Alapterületének átmérője 5-6 m. A Hollókőről - Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére.
- Hollókő Budák 22,6 km-re. 7 km után van egy erdészház sorompóval. Tíz évvel ezelőtt jártam a Hollókőnél - Felmásztam a tetejére is, talán onnan a leglátványosabb a Geológus tűje.
- Lóalkatrész szikla Ratosnya 22,7 km-re. Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le. Csalodas - Azt hittem az elejen hogy maszos doboz lessz :) de tevedtem.
- Nagyercse 22,9 km-re. 1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.
- Budak-völgyi tölgyerdő Óvárhely 22,9 km-re. Óvárhely kijáratánál, Kisdemeter felé (173-as megyei út) jobbra egy földút vezet egyenesen a 6 hektáros liget-, tölgyerdő felé. Kikerics-szőnyeg - Teljes pompával virágzik a kikerics a vén tölgyek alatt.
- Toldalag tava 23,5 km-re.
- Bala-tó Póka 23,8 km-re.
- Lisztes-bérc Jódtelep 23,9 km-re. A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, aGörgényi oldalon.
- Teleki-kripta Gernyeszeg 24,1 km-re. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
- Római őrtorony Libánfalva 24,1 km-re.
- Református templom Gernyeszeg 24,2 km-re. A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere.
- Pusztaalmás 24,3 km-re. A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett.
- Kofa-völgyi vízesés 24,5 km-re. A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. Decemberben is szép - Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés.
- Teleki kastély Gernyeszeg 24,6 km-re. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya. Élő barokk kastély - Egy rendezvény alkalmából voltunk a kastélyban, így sikerült alaposan körbejárjuk.
- Marosjára 25,1 km-re. 1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.
- Jakabkő Kusma 25,2 km-re. A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt, melyre a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel.
- Póka 25,3 km-re. 1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban.
- Marossárpataki tavak 25,5 km-re. Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából, ilyen a Faragó–Marossárpatak térségében levő 235 hektárnyi tó-lánculat. Lehangoló élmény csalódással - Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre.
- Szakadék kőbabákkal Bilak 25,5 km-re. Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán. Kőgombák színes gyíkkal - Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni.
- Simontelke 25,6 km-re. Bár nincs róla okleveles adat, minden valószínűség szerint a középkorban temploma volt.
- Vasúti megálló Andrásháza 25,8 km-re. Aki vonattal érkezik a helyszínre, annak Andrásháza lerobbant, gyászos állapotban levő vasuti megállójánál kell leszállni.
- Nagy-barlang Andrástelep 26,1 km-re. .. De mégis, a Kelemen-havasokban, a fatörzs-barlangok mellett, van egy másik érdekes lik is, az andronyászai Nagy-barlang.
- Mezőmajos 26,3 km-re. 1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
- Sziklakapu Ládás Háza alatt Andrásháza 26,5 km-re. A Kelemen aljában - Ha már útba esett, nem lehetett kihagyni.
- Orsova-kő Erdőlibánfalva 26,5 km-re.
- Sziklaablak Andrásháza 26,5 km-re. A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Egy túra megkoronázása - Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt.
- Ládás Háza-barlang Andrástelep 26,5 km-re. Mállás- és rönklenyomat-barlangokat. Barlang, első barlang - Délben jött ránk, hogy túrázzunk, és elfutottunk Ratosnyára.
- Teleki-kripta Marossárpatak 26,6 km-re. Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19-dik század első éveiben épült, ide temették egykor a sárpataki Teleki család halottjait. Sajnos a dobozt nem találtuk meg - A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg.
- Ládás Háza-kilátó Andrásháza 26,6 km-re. Jó nap a mozgásra - A mai napom igen mozgékonyra sikerült.
- Katolikus templom Jobbágytelke 26,6 km-re. Marosvásárhelytől 24 km-re északkeletre, Székelyhodostól 3 km-re a Tar-bükk alatt fekszik, a Hodos-patak völgyében. Szemmagasságban - Nem emlékeztem a segítő információra.
- Evangélikus templom Harina 26,6 km-re. Az 1834-es földrengés során nagyon megrongált templomot a XIX-dik század végén restaurálták, amelynek során a déli homlokzatot, a déli tornyot és a nyugati oldal egy részét teljesen újjáépítették.
- Sárkány-barlang Andrásháza 26,7 km-re.
- Egykori evangélikus templom Malomárka 26,8 km-re. A középkori templomot 1362-ben tűzvész égeti le.
- Marossárpatak 26,9 km-re. 1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban. Betonsarok - Nagyon szép a szoborpark.

Erdőszakál románul - in limba romana: Biserica de lemn Sacalu de Padure


Természeti értékek - Maros megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Erdőszakál adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Erdőszakál? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.