Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Görgényadorján

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


1333-ban plébániatemploma van, papja, Henrik ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint 2 régi banálist fizet. Későbbi adat se híveiről, se templomáról nincsen...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Görgényadorján felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Halmok Csíkdelne Delne kőbánya kőfejtő
Halmok
A szikla hátulról nézve Ratosnya ló lóalkatrész szikla
A szikla hátulról nézve
Csepegés
Csepegés
A bunker teteje Szalárd Szalárdtelep Szerecsen sziklák bunker
A bunker teteje

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Görgényadorján fotóalbumba!

1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Görgényadorján!

A legközelebbi település Görgényadorján, 0,11 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
MezőbergenyeMezőbergenye 41,3 km-re.
Először 1334-ben a pápai tizedjegyzékben jelentkezik a neve Bergune, Borgone formában. 1575-ben Bergenie, 1632-ben mai formájában, Bergenye néven említik.
Református templom Makfalva 31,6 km-re.
Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572. Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú.
Kripta SzékelykálKripta Székelykál 20,8 km-re.
A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is. Sokáig kerestem a megadott koordinátáknál, de eredménytelenül. A geodobozt nem kellett sokat keressem. Ez a doboz nem akar megmaradni, mert a valóságban is eltűnt, nem csak a világháborúban. Kriptájának egyedüli megőrzött emléke egy sírkő, melynek 1647-ból származó érdekes felirata van.
Síremlék ErdőcsinádSíremlék Erdőcsinád 18,2 km-re.
A legnagyobb dombocska kerek, itt található a ravatalozó is. Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.
Bunker 2 SzalárdBunker 2 Szalárd 25,6 km-re.
Mindkettőnek ma már csak a maradványai vannak meg. Ez a bunker érdekesebb volt mint az előző, márcsak a cseppkőlefolyás miatt is. Az 1. A Szerecsen-sziklák közelében az ösvény két oldalán, egymással szemben két bunker állt.
Várhegy SzeretfalvaVárhegy Szeretfalva 42,8 km-re.
A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község. A falutól keletrere található a Várhegy.
Adrenalin Plus kalandpark SzovátaAdrenalin Plus kalandpark Szováta 27,2 km-re.
Adrenalin Plus kalandpark - Tivoli tó, Szováta. Megvolt az adrenalin plusz, szuper volt. Teljes sebességgel nekicsapódni egy szűz rejteknek? Kb így lehet leírni az érzést, amit érzel a tiroli pályán, útban a rejtek fele.
Unitárius temető CsíkfalvaUnitárius temető Csíkfalva 22,6 km-re.
A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. Felső, süvegszerű részén hurokká csavarodott, nyitott szájú kígyó látható. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm.
Kereskedelmi és Iparkamara Marosvásárhely 33,9 km-re.
Kereskedelmi és Iparkamara, 1912 - Városháza utca 1 szám, Marosvásárhely.
Katolikus templom SzékelyhodosKatolikus templom Székelyhodos 16,5 km-re.
Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe.
Likas-kő KorondLikas-kő Korond 46,9 km-re.
A Székelyudvarhely - Szováta útvonal mellett, Székelyudvarhely felől jövet, jobbról, Korondon felül 3 km-re van a Likaskő. Az afonya arusok figyeltek, hogy mit keresunk, de miutan rauntak, eloszedtuk a dobozt s beirtuk a nevunket. Szép hely mindenesetre. Nem jöttem rá a képről, hogy mi lehet a kereszt, de a helyszínen már egyértelmű volt. A kő fölötti hegygerincet Likaskő-bércnek, a kő feletti fensíkot, mely művelhető és lakott terület, Likaskő mezejének nevezik.
Kisvasút állomás VármezőKisvasút állomás Vármező 17,2 km-re.
De majd legközelebb. Kar, hogy a vonat nem koptatja a sineket. En meg jartam itt, amikor a gözos meg fent az erdöben ment. A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll.
Termál-vízesés Maroshévíz 42,2 km-re. Mikor elolvastam a segítő információt, gondoltam, hogy most nem alkalmas megkeresni ezt a dobozt. Érdekes kis vízesés.
Református templom Sófalva 44,2 km-re.
Egy 1243-dik évi oklevél tatárjárás előtti birtokadományozásról értesít, tehát a település tatárjárás előtti. 1650-ig szász település, közvetve feltételezhető, hogy középkori temploma is volt.
Régi gőzmozdony 35,3 km-re. De a dobozt sajna nem találtuk, bármennyire is kerestük. A mozdonyt megkaptuk, de nem lattuk a ladat.
Címeres kút SzászrégenCímeres kút Szászrégen 10 km-re.
A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt. Három címert láthatunk rajta.
Zárt kapuk parkja NagyernyeZárt kapuk parkja Nagyernye 24,4 km-re.
Báró kertje, Bálintitt-kastélypark - Nagyernye. Ma erre jártam és meg is álltam a rejtek előtt, de mégsem mentem a cső közelébe, mert az udvaron, a rejtek közelében sepregetett egy úriember. Ma megint erre jártam, és mivel senki sem volt a környéken, sikerült a dobozt is előszedni. Jelenleg a park főút felőli kapuja le van zárva, lakattal.
Tiha-vízesés Nedves-patak Kelemen-havasokTiha-vízesés Nedves-patak Kelemen-havasok 40,9 km-re.
A Tiha-vízesés a Kelemen Nemzeti Parkban található. Én már jó ideje tanulmányozom, keresem, hogy hol lehet a Tiha-vízesés, de nem találtam egyértelmű információt róla. Egyetértek az érveléseddel. Most látom, miután feltöltötted a képeket, hogy a jelzőtáblákon fel van tüntetve egyik irányba egy "Tiha-vízesés (Nedves-patak)" elnevezésű vízesés, egy másik irányba pedig egy vízesés-sorozat, a "Tiha-vízesései". A nyolc méter magas vízesés a Nedves-patak, románul Paraul Umed völgyében van, körülbelül 400-500 méterrel a Gyöngyös-patakba ömlő Nedves-patak torkolatától.
VármezőVármező 18,7 km-re.
Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.
Tündér-tó Kelemen-havasok 39,4 km-re.
A szép fenyőerdővel körbevett tó Kolibicáról vagy Ratosnyáról indulva is megközelíthető. A Tündér-tó az Alsó-Tündér-patak fejében jött létre, szabálytalan ellipszis alakú természetes képződmény - 75 m hosszú és 55 m széles, környéke 15 hektáron védett.
Katolikus templom JobbágytelkeKatolikus templom Jobbágytelke 13,5 km-re.
Marosvásárhelytől 24 km-re északkeletre, Székelyhodostól 3 km-re a Tar-bükk alatt fekszik, a Hodos-patak völgyében. Nem emlékeztem a segítő információra. A hatalmas tuják takarásában feltűnésmentesen meg lehet keresni a geodobozt. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
Lomáska Kis-Lomás-vízesésLomáska Kis-Lomás-vízesés 45 km-re.
A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti. Már egy ideje kívánkozok eljutni ide, rejteni szerettem volna. Az semmi, én aznap pontosan ott voltam a helyszín közelében. Szegek, szegek, de mit kezdjek a ha jön a nagy meleg. A román Cascada Lomasel megnevezésből kiindulva - mivel a földrajzi hely nevét nem áll módomban megváltoztatni - a ládát Kis-Lomás helyett rokonszenvesebb hangzása miatt Lomáskának neveztem el.
Egykori ferences kolostor harangtornya Marosvásárhely 33,4 km-re.
A ferencesek marosvásárhelyi jelenléte egyenes összefüggésben van a reformációval, ami a XVI-dik században teret hódít Erdélyben. Az első alkalommal amikor próbálkoztam, nem tudtam megközelíteni a feltételezett rejteket. Minden második napon leellenőriztem a dobozt, vasárnap is ott voltam. Hát, már kétszer próbálkoztunk. 1557-ben a Református Egyház elkobozza a katolikus szerzetesrendek birtokait, a ferencrendiek kénytelenek elhagyni a várost.
Vízimalmok EszenyőVízimalmok Eszenyő 44,5 km-re.
Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település. Eszenyőben egyes adatok szerint a huszadik század elején 27 vízimalom illetve különböző vízi szerkezet működött: lisztelő, ványoló, kásatörő, olajprés, deszkafűrész.
Súrlott Grádics vendéglő MarosvásárhelySúrlott Grádics vendéglő Marosvásárhely 32,9 km-re.
A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található. A volt vendéglő nevét a mindennap tisztára sikált küszöbéről kapta.
A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 33,8 km-re.
A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben. Városháza tér, Marosvásárhely.
Rabsonné útja IllyésmezőRabsonné útja Illyésmező 31,6 km-re.
A Rabsonné útja Illyésmezőtől északkeletre található, északnyugat - délkelet irányba vonuló töltésvonal. A Csere-tető tisztás nyugati szélén halad el.
Nemzeti Színház Marosvásárhely 33,4 km-re. A korcsolyapályáról hazafelé tartva. A színház előcsarnokában tartott 19.
Vertikális napórák MarosvásárhelyVertikális napórák Marosvásárhely 32,5 km-re.
A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig. Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja.
Marosjára 15,5 km-re.
1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.
Hazug Pista-szobor GyergyóalfaluHazug Pista-szobor Gyergyóalfalu 46,4 km-re.
A Gyergyóújfaluból hozott bazalttömbbe Kőrösi Antal szobrász faragta bele Hazug Pista arcát, a mesemondó huncut mosolyát. 2024 április végén, Gyergyóalfalutól északnyugatra, a Maros melletti egykori tanyája közelében, emlékkertet hoztak létre Hazug Pistának.
Bunker 0 SzalárdBunker 0 Szalárd 25,4 km-re.
A szalárdi Szerecsen-sziklákon, a piros ponttal jelzett túraösvény mentén több bunkert, kiépített sáncrendszert láthatunk. Az ösvény Andrásháza és Szalárd közötti, a főútról induló végétől felfelé haladva, ez az első sáncrendszer a jelzés közelében.
Alsóbölkény 5,9 km-re.
1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben. 1645-ben Magyarbölkény a neve.
Mézeskalács-ház MarosvásárhelyMézeskalács-ház Marosvásárhely 33,5 km-re.
A Vámos-ház a Rózsák tere 18 szám alatt található, a Bartók Béla utca sarkán. A huszadik század elején, 1910-ben építették át szecessziós stílusban.
Református templom Székelyvaja 39,8 km-re.
A Maros megyei település Marosvásárhely közelében fekszik. Székelyvaja a Göcs-patak mellett található falu, mely közigazgatásilag Ákosfalva része.
Bethlen-kastély ÁrokaljaBethlen-kastély Árokalja 49,5 km-re.
Az árokalji Bethlen-kastély az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben, a hozzá tartozó 17 hektáros birtokon 3 épület és egy arborétum található. A kastély épületében van egy konferenciaterem, egy előadóterem, egy tanulóterem, és egy frankofón könyvtár. Nagyon különleges hangulatú kastély, egyetlen Erdélyben ilyen stílusban.
Kincses Kodáros dombja FelsősófalvaKincses Kodáros dombja Felsősófalva 37,3 km-re.
Tetején állítólag évszázadokig egy 30 cm széles kürtőlyuk volt. Köszönöm a karbantartást, az új geodobozt. Nagyon fogynak a pontjaim, ideje újakat gyűjteni. Kincses Kodáros dombja a Sóvidék legendás helye.
Medve-tó SzovátaMedve-tó Szováta 27,7 km-re.
Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye. Találtam meg annak idején, jól el volt rejtve, vagy csak én voltam a felkészületlen. Elhoztuk Blinky Doggyt, aki egy vilag koruli utra indult, es betettunk egy darab sot. Megvolt, egy eső utáni séta során. Látnivalói a Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a kis sósvizű tavak: Zöld-tó, Vörös-tó és Fekete-tó, a fürdőtelep vadászkastély stílusú villái, a Szováta faluban található református templom.
Féreglyuk Csíkfalva 24,3 km-re.
Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
Mosdókő Bekecs-tetőMosdókő Bekecs-tető 22,2 km-re.
A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek.
Likas-kő VármezőLikas-kő Vármező 16,1 km-re.
Biciklivel mentem végig a Meleg-Sugó völgyében. Nem a Likas-kő volt aznapi turánk célpontja, de mivel utba esett ugy döntöttünk megkeresük. A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található.
Gyalogoshíd Marosvásárhely 32,7 km-re. Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel.
Báró kertje NagyernyeBáró kertje Nagyernye 24,3 km-re.
A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje. Az egykori bárókertbe ásott mesterséges tavat nyáron békalencse borít, a tó körül évszádos fák magasodnak. Dolgom volt Ernyében és gondoltam megkeresem a tó körüli dobozokat.
Bátos vára Burgberg BátosBátos vára Burgberg Bátos 16,8 km-re.
Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait.
Fehérnép sarka Makfalva 31,3 km-re.
Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet. A Fehérnép sarka egy jellegzetes alakú domb Makfalva északkeleti részében, a Kis-Küküllő baloldali partján, a Nagyszeg csorgója és Andrásuta pataka között.
Tivoli-tó SzovátaTivoli-tó Szováta 27,3 km-re.
A Tivoli tavat mesterségesen alakították ki a Cseresznyés-hegy aljában, a Körös-Toplica patak medrében. Tetszik ez a tó. E tónak köszönhetően leülepítik az iszapot, és szabályozzák a Medve-tóba befolyó vízmennyiséget.
Nagy-barlang Andrástelep 25,6 km-re.
Vulkanikus hegységben barlang? Na ne. De mégis, a Kelemen-havasokban, a fatörzs-barlangok mellett, van egy másik érdekes lik is, az andronyászai Nagy-barlang.
Unitárius templom Hármasfalu 34,9 km-re.
Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével, közigazgatásilag Makfalvához tartozik. Marosvásárhelytől 26 km-re délkeletre, a Kis-Küküllő jobb partján fekszik.
Áprily Lajos kútja ParajdÁprily Lajos kútja Parajd 34,8 km-re.
A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik. A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni. A Kisfenyős-kő után átjöttem a "Transz-Rabsonné"-n ellenőrizni a dobozomat. Vármezőről indultam kerékpárral. A Kis-Küküllő forrásvidékéhez közel volt Áprily Lajos boronaháza.
Bálintitt-kastélypark NagyernyeBálintitt-kastélypark Nagyernye 24,3 km-re.
Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély. Ma újra erre jártam. A kastély előtti domboldalon terült el tájképi parkja, melynek maradványai az egykori halastóval ma is jól láthatók.
Árcsó 41,8 km-re.
Árcsó Korond és Felsősófalva között, a Korond-patak balpartján elterülő határrész. Korond még a vulkanikus övezetben fekszik, ennek köszönheti borvizeit.
Malomfalvi várdomb 44,8 km-re.
A Mezőség déli szélén, az itt délnyugatra kanyargó Maros jobb partján, az északról érkező Szénafű patak torkolatánál fekszik Malomfalva. Jó horgászhelyek vannak itt. Horgászhelyek, mármint a Maros partján? Nyugati szélén, a Maros északi partja mentén haladó út fölött egy észak-dél irányú dombnyúlványon található a malomfalvi őskori vár középkorban is használt központi dombja.
Sánc-tető töltése GörgényüvegcsűrSánc-tető töltése Görgényüvegcsűr 15,7 km-re.
A Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűrtől észak-keletre, a Nagyág-patak forrásaitól és a Jód-mezőtől nyugatra található. Bár nincs Székelyföldön, a székelyföldi árok-töltésvonulat folytatása, a gyepűrendszer része.
A temető kápolnája AtyhaA temető kápolnája Atyha 39,7 km-re.
Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, de az idők változtak. Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra - lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj. Megtaláltam a kápolnát. A templomot újra födik. Igazán különleges ez a település a hegy tetején, de talán a leglátványosabb az odáig vezető út.
Kőválú-forrás BucsinKőválú-forrás Bucsin 40,5 km-re.
Forrás az út mellett, hajtűkanyarban, a 29-es kilométerkő közelében, a Gyergyószentmiklós és Parajd közötti DN13B jelzésű műút mellett. Felirata: Ezen útszakasz épült 1902-1904 években.
Abafája 11,2 km-re.
Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
Zurzugó-tető Kelemen-havasok 42,1 km-re.
Bolyai-téri unitárius templom Marosvásárhely 33,5 km-re.
Bolyai-téri unitárius templom - Marosvásárhely. Épült 1929-ben.
Botanikus kert MarosvásárhelyBotanikus kert Marosvásárhely 31,6 km-re.
A marosvásárhely botanikus kert a Somos-tető lábánál, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem területén található, bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van. Elég sokat kellett keresgélni ebben a szép kertben. Közös, családi ládakeresésre indultunk, három generáció részvételével. Többszöri átnézés után sem került elő. A dendrológiai park 154 őshonos és tájidegen fának és cserjének ad otthont, a botanikuskertben, pedig 800 őshonos és egzotikus növényfaj látható.
Urmánczy-kastély Maroshévíz 42,9 km-re.
Átjáróház MarosvásárhelyÁtjáróház Marosvásárhely 34,5 km-re.
A Dózsa György, volt Sándor János utca 34 szám alatt található épület a századforduló után épült, szecessziós stílusban. Az utca szélesítésekor a gyalogjárók részére árkádot építettek, ami nem bontotta meg az épület stílusát. De sokszor vágtattunk át itt az állomás fele. Sokszor jártam arrafele. Ennél a helynél csodák csodájára senki sem bámult, nem is hittem, hogy van ilyen, pedig a szép kék szemű korcs kutya nagyon ugatott a kerítés másik oldaláról.
A kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei Marosvásárhely 33,8 km-re.
A Kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei a főhomlokzaton, a bejárat felett - Kallós Ede 1913. Városháza utca, Marosvásárhely.
Teleki-kastély Sáromberke 21,5 km-re.
Zongora-ház MezőcsávásZongora-ház Mezőcsávás 29,3 km-re.
Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki. Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
Bethlen Gábor-szobor MarosvásárhelyBethlen Gábor-szobor Marosvásárhely 33,6 km-re.
Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén. A várost ő emelte Szabad Királyi Város rangra, 1616-ban.
Római katolikus templom MarosszentgyörgyRómai katolikus templom Marosszentgyörgy 28,9 km-re.
Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz.
Református templom GagyReformátus templom Gagy 48,7 km-re.
A reformáció korában az addig tiszta katolikus lakosság többsége unitárius lesz és 1666-ban önálló anyaegyház. Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt. Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Középkori templomáról nincs adat, de nem lehetetlen, hogy volt, miután 1666-ban újra anyaegyház, amikor templomépítésről van adat.
Idecs vára AlsóidecsIdecs vára Alsóidecs 5,1 km-re.
Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek. Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára.
Kis Bánffy-forrás SzalárdKis Bánffy-forrás Szalárd 25,5 km-re.
Szalárd és Andrásháza között a Maros bal partján közvetlenül a folyómeder mellett egy termálvizes medence található. A medence nem nagy, mégis sokan szeretnek benne lubickolni. A szalárdi bunkerek felkeresése előtt a melegpocsolya közelében elrejtett geodobozt kerestem meg.
Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 17,8 km-re.
Evangélikus templom MarosvásárhelyEvangélikus templom Marosvásárhely 32,8 km-re.
Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben. Hogy itt is van egy templom, de most már igen. Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található.
Unitárius templom Iszló 18 km-re.
Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. A település földrajzilag az Iszló-patak völgyében, Marosvásárhelytől csupán 19 km-re található.
Református templom Göcs 41,3 km-re.
A hagyomány egy kápolnáról tud, amelyet még a katolikus korban remeték alapítottak, Szent István-kápolna, és amely búcsúhely volt abban az időben. Régi templomának vagy kápolnájának egyik harangja felirata szerint 1614-ból való: Anno Domini 1614 MPN.
Hétfák MarosszentgyörgyHétfák Marosszentgyörgy 30,8 km-re.
A Hétfák nevű hely valamikor Marosvásárhely közkedvelt fürdőhelye volt, magas, terebélyes fekete nyárfákkal. A kiszélesedett Maros-völgyben már messziről látszottak, mint valami városvédő óriások. A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket.
Fatemplom KáposztásszentmiklósFatemplom Káposztásszentmiklós 40,5 km-re.
1842-ből van először említés görög katolikus hívekről, fatemplommal a falu végén. Akkora a fű a templom körül, hogy alig látszik ki belőle a templom. Erdekes egy kis fatemlomocska. Hazafele tartva.
Református templom NyárádkarácsonyfalvaReformátus templom Nyárádkarácsonyfalva 38,4 km-re.
Entz Géza közlése szerint a régi templom szemöldökkövén az 1496-os évszám volt olvasható. Az este vettem észre, hogy megjelent ez a rejtekhely. Ma újra erre jártam, de most már nem siettem annyira. Bodor István 1608-ban egy hold földért egy harangot ad a templomnak.
Vár sétány Marosvásárhely 33 km-re. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Megtaláltuk zozoval és málnával.
Ládás Háza-barlang AndrástelepLádás Háza-barlang Andrástelep 25,2 km-re.
A rönklenyomat-barlangok nem valódi barlangok, csak pszeudokarszt jelenségek. Érdekesek ezek a hatalmas "volt fatörzsek" és ágaik. A Sziklaablaktól jöttünk át ide. A Maros-szorosban, Göde és Ratosnya között, különleges természeti képződményeket találunk, mállás- és rönklenyomat-barlangokat.
Kemény család várparkja MarosvécsKemény család várparkja Marosvécs 10,3 km-re.
A marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található. Itt vannak az egykori földvár fűvel benőtt terepalakulatai is. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez.
Beresztelke 14,6 km-re.
1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
MOGYE Könyvtár Marosvásárhely 31,8 km-re.
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem könyvtára a Kapisztrán János és István király, ma Gheorghe Marinescu utca 38 szám alatt található. Koszonom, hogy megnezted, remeltem, hogy csak azert nem talaljak, mert kicsike. Pici kis geodoboz a MOGYE mellett. Mivel a pontgyűjtés volt a mai cél, megkerestük az orvosi egyetem közelében levő mikró dobozt.
Teleki-ház MarosvásárhelyTeleki-ház Marosvásárhely 33,2 km-re.
1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban, szép emeleti oszlopos folyosója finom oszlopfőivel ma is élményszerű látvány. A Teleki-ház Marosvásárhelyen a Bernády György tér 3-5 szám alatt áll.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Görgényadorján adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Dévai sárgyúrás - A város felől, a Vár utca felől közelítettük meg a várat, a sárban tapicskolva, a kerítések mögül kiacsarkodó kutyák ugatásának a hangzavarában. Ahogy kiértünk a házak közül, kellemessé vált a séta.
 • Erdély járó túra kapcsán - Egy hat napos Erdély járó túra kapcsán jártunk erre 40-en. Sok szép helyen jártunk ezen kívül is, peldaul Fügés tetõ, Széphavas, Naskalat.
 • Kézdiszentkereszt - Kézdiszentkeresztről mentem ki, egy nagyon érdekes sziklaalakzatokat formázó sziklafal mellett, gleccservölgyekhez hasonlítható zöld domboldalak hátán, egészen a falu fölött álló keresztig. Sajnos már beesteledett, így a képek nem lettek a legszebbek.
 • Keresd - Segesvártól nem messze, Keresd falu közepén, egy domb tetején található az egykor gyönyörű, ma már romlásnak indult erdélyi reneszánsz várkastély.Sajnos jelenleg Keresd várkastélya nem látogatható, állítólag a Bethlen család egyik tagja visszaigényelte.
 • Fantasztikus hely - Voltunk már több lápon, de ez a buffogó hang,  a habzó, bugyborékoló víz.
 • Tusnádfürdő túra 4 - Túránk negyedik állomása. Sajnos itt nem volt olyan szerencsénk mint előző alkalmakkor.
 • A doboz a helyén van - Mivel tudomásom van róla, hogy valaki siker nélkül kereste a dobozt ma elmentem és ellenőriztem az állapotát. A doboz a helyén van a munkások és a börtönőr ellenére is.
 • Emlékek - Többször is átfésültem a fel-lejárót amíg megtaláltam a dobozt, és közben a régi CSITekre gondoltam, amikor vonattal jöttünk félnapig, a csobotfalvi csűrökben aludtunk, és itt jártunk fel a templomba.
 • Somos-tető - Megvan. Jó kis rejtekhely.
 • Szerencsehozó Fortyogófürdő - Igen, de kézmosás előtt el kell dönteni, hogy várod majd a szerencsét, vagy nem.
 • Egy csodálatos völgy - Évek óta visszajárok ide. Kedvenc helyem, ahol megtalálok mindent.
 • Rendben volt - Tavasz végén voltunk újra, az őszi EKE túra utan. Rendben volt a doboz.
 • Fel a patakon - Ami igaz az igaz, a Malnas elnevezesu helyek. Malnas pataka, Malnas-falu, Malnasfurdo eleg messze esnek innen, az Olt volgyeben.
 • 365 ablak - A Püspöki palótának van 365 ablaka. Ha beírod a keresőbe (Püspöki palóta Nagyvárad), nezd a wikipédia oldalat.
 • kisebb kacsok elonyben - Persze hogy lampa nelkul mentem, vegul a fenykepezogep vakujat fokuszalni segito voros fenyforrasnal tapogatoztam vegig a tarnat egy regi I.P.
 • Sír(almas) - A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. A gernyeszegi és sárpataki kastélyt nem látogathattuk meg, az első csak áprilisban nyítja meg a kapuit a nagyközönség előtt, a második még jelenleg is egy "rehabilitációs" intézmény.
 • Büdös-barlang - Eleg nehez volt megtalalni, de sikerult.
 • Kék pont jelzésen - Egy rövid, péntek délutáni séta alkalmával Harom várát Zsögödfürdõ felõl közelítettük meg. A borvíz csorgója mellõl indultunk jobbra.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Görgényadorján? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.