Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Havadtő sírkövei - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Havadtő sírkövei

Havadtő sírkövei | Hol van ez a hely?

Maros megye egyik legjelentősebb sírkőkészítő központja Havadtő. A határában bőven található sírkőkészítésre alkalmas homokkő. A környező települések temetőiben szép számmal találunk Havadtőn készült sírköveket.

A havadtői temetőben viszont a legszembetűnőbbek a Menyhárt Károly által készített faragások. Meglepőek a figurális ábrázolásai, kompoziciók, melyeket néha a sírkövek hátsó síkjára faragott. Sírkövei között ritkán találunk két egyformát.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Homokkő sírkövek Havadtő temploma Régi és új 3995 Taar Mihály sírköve 4002 4006 4007 Temető a domboldalon 4010 Koronás sírkő. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Havadtő sírkövei fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Havadtő sírkövei! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Havadtő sírkövei közelében?
Lavenderland. A nagykendi levendulagazdaságot 2015-ben alapították, 1,2 hektáron fekszik, ebből 50 árat levendula borít.
Unitárius templom. Közigazgatásilag Makfalvához tartozik.
A tó partján. POI - A doboz eltűnt. Régi sírkövek. (turisztikai látnivaló geodobozzal) Levenduladomb. A bözödi levenduladomb a tó keleti végénél, a kőrispataki letérőnél található, különleges helyszínen.
Szentgerice. Szentgerice látnivalója az 1670-ból származó, szép kazettás mennyezetű, unitárius templom. Sajnos nincs doboz - Kerestem a dobozt, de sajnos nincs meg.
Népi iskola. Épült 1896-ban.
Geges. Területe már ősidők óta lakott. Ez nem egy emlékmű, csak egy sírhely - Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is. (itt geodobozt is lehet keresni)
Unitárius templom Nyárádszentlászló. 8.6 km-re. Az 1567. Madárábrázolásos régi sírkövek - A helyszínre érkezve már az alsó kapun beléptem a templomkertbe. (itt geodobozt is lehet keresni)
Kálvária és kilátó. Székelyvécke bejáratához közel faragott tábla hirdeti, hogy a közeli dombon kilátó található. Egyelőre - A régi helyére tettem egy dobozt, a rejtő nevével (fakir), és persze az enyémmel is. (látnivaló és geodoboz)
Dózsa-Barátosi kúria. 8.7 km-re. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették.
Isteni irgalmasság kápolna. Erre születni kell - Vagyis ilyen maflának mint én, születni kell. Rigmány. évi regestrum 8 kapuval hozza Rygmany néven. Második alkalommal itt - A helyet már ismertem, 2010 novemberében már jártam itt.
Síratófal. Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt. Emlékmű - Az esztelen falurombolás során elárasztott település.
Római katolikus templom. A temetőben érdekes feliratú régi sírköveket lehet látni. Felújított fal - Csendes kis falu.
Református templom. Először 1636-ban említik, de szentélyének formája és a gótikus szamárhátíves ülőfülke a templom korábbi eredetéről vall. Szerintem ez a református templom - Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat.
Rava patak homokkő képződményei. Két doboz - Két dobozt rejtettem. Református templom. 10.1 km-re. A hagyomány egy kápolnáról tud, amelyet még a katolikus korban remeték alapítottak, Szent István-kápolna, és amely búcsúhely volt abban az időben.
Civilizáció. Itt egy parkoló környéke látható, a balavásári hegy Göcs felőli oldalában, amely egy kis erdőfolt mellett helyezkedik el. Szeméttelep és illemhely - A mai kincskereső kiránduláson annyira volt még időm sötétedés előtt, hogy megkeressem az itt elrejtett geodobozt.
Óriások dombja. Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Havadtő sírkövei gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Befagyva - Érdekes ez a temető...
 • Jellegzetes - Érdekesek ezek a sírkövek,  érdemes volt felkeresni ezt a helyet is...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Havadtő sírkövei? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Zsiliprendszer
Zsiliprendszer
A hőerőműhöz vezető csatornák környékén vagyunk, ennyi zsilipet még sehol sem láttam.
Tatárpincék a Csereoldalon
Tatárpincék a Csereoldalon
Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.