Ispán-kút - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Valea Daii Albesti - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Ispán-kút

1849 július 31-én itt állt fel Bem József főserege. A segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Ispán-kút Kivágott nyárfa csonkja Emlékmű 1 Emlékmű 2 Emlékmű 1 Petőfi... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Ispán-kút rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
21446 Parasztvár. A XIV-dik században egy vár épül Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen. 22165 Vila Franka Segesvár. A segesvári vár falain belül található középkori várnegyed a Világörökség részét képezi. 22489 Unitárius templom. A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek. 22665 Református templom. 23330 Evangélikus templom. Szászkézd Segesvártól 20 km-re fekszik. 23742 Kellner-ház. 23833 Tölgyeshát-gerinc kilátó. A Tölgyeshát-gerinc (Tölgyerdő háta, németül Eichenrücken, Eichrücken, románul Lunca Postei) Segesvár déli szélén emelkedik a város fölé. 23924 Polgármesteri hivatal. 23968 Kovács-torony. A kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén. 24062 Szent József katolikus templom. A segesvári Szent József római katolikus templom 1896-ban épült, leégett 1983-ban, majd újraépítették 1984-ben. 24068 Kolping-ház. Kolping-ház Segesvár. 24109 Kolostortemplom. A domonkosok ma is álló templomának építését 1492-re teszik. 24128 György Krauss-ház. Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője. 24137 Óratorony. 24147 Kootz-ház. A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt. 24147 Petőfi Sándor mellszobra. Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található. 24181 Michael von Melas-ház. Ebben a házban lakott Michael von Melas (1729-1806), az osztrák hadsereg hadvezére.

Néhány székely szó jelentése:
Vaj nem = Dehogy. Vakhoncsok = Vakondok. Vekeg = Óhajt valamit. Vélle = Vele. Vérbe gübül = Úgy megveri, hogy teljesen vérben úszik. Veseget = Félvállról beszél.

Természeti értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Bethlen-várkastély
A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély romjait a Küküllőközi dombvidék területén, a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk.
Petőfi Sándor múzeum 2.27 km-re. Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye.
Kapuzáb 3.31 km-re. A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban.
Nagy-Küküllő híd 3.43 km-re. A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé.
Fehéregyháza vára 3.84 km-re. Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Petöfi - Megtaláltam az emlékmü mellett elrejtett dobozt...
 • Őszi esős nap - A doboz hamar előkerült, csak a környék hangulata szomorkás kicsit...
 • Víz nélküli kút - Bár nem volt víz a kútba, az emlékmű tetszett...
 • Petőfi - B...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.